Πώς να κρατήσετε τη μπαταρία του αυτοκινήτου σας από το θάνατο

Καιρός, φθορά και παρασιτικές αποχετεύσεις

Τα πτηνά πρέπει να πετάξουν, τα ψάρια πρέπει να κολυμπήσουν και οι μπαταρίες πρέπει να πεθάνουν . Είναι ακριβώς η επιστήμη της τεχνολογίας μπαταριών αυτοκινήτων . Είτε πρόκειται για παρασιτική αποστράγγιση, φυσιολογική αυτορύθμιση, είτε για απλή φθορά, οι τρόποι που μπορεί να πεθάνει μια μπαταρία είναι πολλαπλοί. Ευτυχώς, οι τρόποι να κρατηθεί μια μπαταρία από το να πεθαίνουν είναι σχεδόν εξίσου πολυάριθμοι. Το κλειδί είναι να εντοπιστεί ο λόγος που μια μπαταρία πέθανε ή ο παράγοντας που θα μπορούσε ενδεχομένως να την προκαλέσει να πεθάνει στο μέλλον, και να την αντιμετωπίσει κατευθείαν.

Λόγοι για τις μπαταρίες αυτοκινήτων πεθαίνουν

Υπάρχει ένας τόνος διαφορετικών λόγων που μπορεί να πεθάνει μια μπαταρία αυτοκινήτου, αλλά οι ακραίες θερμοκρασίες πέφτουν αρκετά ψηλά στη λίστα. Ο κρύος καιρός μπορεί να ωθήσει μια αδύναμη μπαταρία πάνω από την άκρη, αφού πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερη διαθέσιμη ένταση στροφάλου σε έναν κινητήρα, αλλά ο καιρός είναι ένας κυριολεκτικός φονιάς μπαταρίας.

Από την άλλη πλευρά, μια παρασιτική αποστράγγιση θα χτυπήσει ακόμα και μια ολοκαίνουργια μπαταρία. Παρόλο που η μπαταρία σχεδόν σίγουρα θα φορτίσει τα χρήματά της, ειδικά αν έχετε ένα φορτιστή για το χέρι, η παρουσία μιας αποχέτευσης στο σύστημα θα προκαλέσει απλώς την πτώση της μπαταρίας.

Για να αποφύγετε την πιθανότητα αυτού του είδους αποστράγγισης κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, μπορεί να είναι δελεαστικό να αποσυνδέσετε απλά την μπαταρία. Αλλά ενώ είναι αλήθεια ότι θα αποτρέψει τυχόν παραπλανητική αποστράγγιση στο ηλεκτρικό σύστημα του οχήματος από τη θανάτωση της μπαταρίας, η κανονική αυτοεκφόρτιση τελικά θα αποβάλει ακόμα και μια ολοκαίνουργια μπαταρία σε ένα επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο.

Κρατώντας τον καιρό από τη θανάτωση της μπαταρίας σας

Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την μπαταρία σας από τις καταστροφές του ζεστού καλοκαιριού ή από το πικρό κρύο του χειμώνα, εκτός από το γκαράζ. Εάν αυτή είναι μια επιλογή, τότε η έλλειψη ακραίων μεταβολών της θερμοκρασίας μπορεί να βοηθήσει την μπαταρία σας να διαρκέσει περισσότερο από ότι διαφορετικά θα. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί η θέρμανση ή το κρύο από τη θανάτωση μιας μπαταρίας είναι να βεβαιωθείτε ότι είναι πάντα στο καλύτερο δυνατό σχήμα.

Αυτό σημαίνει ότι μια μπαταρία που διατηρείται σωστά είναι καλύτερα εξοπλισμένη για να χειρίζεται τους τύπους σοβαρών μεταβολών της θερμοκρασίας που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Για παράδειγμα, ο ηλεκτρολύτης σε μια μπαταρία είναι πιο πιθανό να εξατμιστεί μακριά κατά τη διάρκεια των καυτών καλοκαιρινών μηνών, οπότε είναι σημαντικό να τη διατηρήσετε. Ο χαμηλός ηλεκτρολύτης επηρεάζει αρνητικά την απόδοση της μπαταρίας και ποτέ δεν θέλετε να οδηγείτε με τις πλάκες που εκτίθενται.

Η πλήρωση του ηλεκτρολύτη όταν καταλήγει σε χαμηλά επίπεδα βοηθά, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο ισχυρή ή αδύναμη είναι η λύση. Ένας από τους μεγαλύτερους δείκτες που βγαίνει μια μπαταρία είναι αν ο ηλεκτρολύτης παραμένει αδύνατος ακόμη και όταν η μπαταρία δεν δέχεται πλέον φορτίο ή εάν ένα κύτταρο είναι ασθενέστερο από τα άλλα. Αυτό μπορεί να ελεγχθεί με ένα απλό υδρόμετρο ή με ένα διαθλασίμετρο.

Στο ίδιο πνεύμα, η διατήρηση των ηλεκτρικών συνδέσεων καθαρά και η σωστή φόρτιση της μπαταρίας θα βοηθήσουν τους ψυχρούς χειμερινούς μήνες όταν είναι διαθέσιμη λιγότερη ένταση στροφών. Η χωρητικότητα μίας μπαταρίας μολύβδου οξέος μπορεί να πέσει περίπου 20 τοις εκατό όταν η θερμοκρασία χτυπά κατάψυξη, έτσι ώστε κάθε ενισχυτής μετράει περαιτέρω τις σταγόνες υδραργύρου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μικρότερες μπαταρίες που δεν έχουν πολλούς ενισχυτές συμπίεσης, και σε εφαρμογές όπου η ένταση στροφών της μπαταρίας είναι σχετικά κοντά στην ένταση, ο κινητήρας εκκίνησης πρέπει να στροβιλιστεί.

Κρατώντας μια παρασιτική αποστράγγιση από τη θανάτωση της μπαταρίας σας

Η ταυτοποίηση μιας παρασιτικής αποστράγγισης προτού να σκοτώσει την μπαταρία σας μπορεί να είναι δύσκολη, αφού συνήθως δεν θα παρατηρήσετε τίποτα από το συνηθισμένο. Παρόλο που είναι εύκολο να αφήσετε τους προβολείς σας κατά λάθος χωρίς να το παρατηρήσετε, αυτό το είδος της κατάστασης έχει πράγματι μια εξωτερική ένδειξη ότι κάτι είναι λάθος. Στην περίπτωση πολλών παρασιτικών αποχετευτικών αγωγών, το εξάρτημα που αντλεί ένταση όταν το αυτοκίνητό σας είναι απενεργοποιημένο δεν κάνει τίποτα για να τραβήξει την προσοχή σας μέχρι να πάτε για να ξεκινήσετε το αυτοκίνητό σας και να ακούσετε τον κινητήρα του εκκινητή κλικ ακανόνιστα.

Τα καλά νέα είναι ότι, εκτός εάν η μπαταρία σας είναι ήδη παλιά και φθαρμένη, θα πεθάνει μια φορά από μια παρασιτική αποστράγγιση, δεν πρόκειται να προκαλέσει πάρα πολύ βιώσιμη ζημιά. Το κλειδί είναι να αναγνωρίσετε την πηγή της αποχέτευσης και να την διορθώσετε και να αποτρέψετε την αποστράγγιση της μπαταρίας πολλές φορές. Δεδομένου ότι η μόνιμη βλάβη γίνεται κάθε φορά που η τάση μιας μπαταρίας μολύβδου οξέος πέφτει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, είναι καλή ιδέα να αντιμετωπιστεί αυτό το είδος προβλήματος νωρίτερα παρά αργότερα.

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρεθεί και να διορθωθεί μια παρασιτική κλήρωση, είναι ευκολότερο να χρησιμοποιηθεί μια απλή διαδικασία δοκιμής και σφάλματος. Με την απενεργοποίηση της ανάφλεξης και την αποσύνδεση της μπαταρίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια δοκιμαστική λυχνία για να ελέγξετε τη διαρροή. Εάν ανάβει μια δοκιμαστική λυχνία που συνδέεται με τον ακροδέκτη της μπαταρίας και το καλώδιο που έχει αποσυνδεθεί, αυτό σημαίνει ότι κάτι στο σύστημα αντλεί ενέργεια ή ότι ένας ηλεκτρονόμος προσπαθεί να ενεργοποιήσει.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα αμπερόμετρο για αυτό το είδος διαγνωστικού έργου, αλλά είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τη σωστή κλίμακα έτσι ώστε να μην φυσάτε μια ασφάλεια στο μετρητή.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, μπορείτε συχνά να εντοπίσετε την πηγή μιας παρασιτικής αποστράγγισης απλά αφαιρώντας τις ασφάλειες, το ένα μετά το άλλο, μέχρι να σβήσει το φως ή το αμπερόμετρο πέσει στο μηδέν. Με ένα κατάλληλο διάγραμμα κυκλώματος, μπορείτε να εντοπίσετε την αποστράγγιση σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο ή εξαρτήματα. Μια από τις πιο κοινές αιτίες αυτού του τύπου αποστράγγισης είναι το φως του χώρου αποσκευών ή του ντουλαπιού που φωτίζεται λόγω ενός διακόπτη που δεν λειτουργεί σωστά, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να διαπιστώσετε ότι αυτά τα φώτα ανάβουν όταν ο κορμός και το ντουλαπάκι είναι κλειστά αλλά οι αποχετεύσεις μπορούν να είναι σημαντικά πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Κρατώντας τη μπαταρία σας να πεθάνει κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης

Ανάλογα με το πόσο χρόνο προγραμματίζετε να αφήσετε ένα όχημα αποθηκευμένο, ίσως να μην χρειαστεί να κάνετε τίποτα καθόλου ή απλά αποσυνδέοντας την μπαταρία θα μπορούσε να κάνει το τέχνασμα. Ωστόσο, η αυτοεκφόρτιση θα προκαλέσει την απώλεια βραδείας φόρτισης ακόμη και από μια νέα μπαταρία. Παρόλο που οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος έχουν σχετικά χαμηλή ταχύτητα αυτοαπορρόφησης, περίπου 5% κάθε μήνα, η μακροπρόθεσμη αποθήκευση μπορεί να επιτρέψει την κανονική αυτοαποφόρτιση για να αποστραγγίσει μια μπαταρία σε ένα επικίνδυνο επίπεδο.

Αν θέλετε να αποφύγετε τη θανάτωση της μπαταρίας σας κατά τη διάρκεια μιας μακράς περιόδου αποθήκευσης, υπάρχουν δύο λύσεις. Το πρώτο είναι να το φορτίζετε από καιρό σε καιρό και το άλλο να χρησιμοποιείτε φορτιστή float που φορτίζει αυτόματα όταν η μπαταρία πέσει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο τάσης.

Παρόλο που μια προσφορά μπαταρίας ή ένας φορτιστής επιπλέει, θα αποτρέψει το θάνατο της μπαταρίας ενώ το όχημά σας είναι αποθηκευμένο, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να παρακολουθείτε την κατάσταση από καιρό σε καιρό. Αν κάτι πάει στραβά και ο φορτιστής δεν απενεργοποιηθεί, αυτό θα μπορούσε επίσης να βλάψει την μπαταρία σας.