Πώς να διαχειριστείτε τον ξαφνικό αισθητήρα κίνησης του υπολογιστή σας (SMS)

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του SMS που χρησιμοποιεί το τερματικό

Από το 2005, οι φορητοί υπολογιστές Mac έχουν συμπεριλάβει έναν αισθητήρα αιφνίδιας κίνησης (SMS) για την προστασία των σκληρών δίσκων τους. Το SMS χρησιμοποιεί υλικό ανίχνευσης κίνησης με τη μορφή ενός τριαξονικού επιταχυνσιόμετρου που μπορεί να εντοπίσει την κίνηση σε τρεις άξονες ή κατευθύνσεις.

Το Mac χρησιμοποιεί το SMS για να ανιχνεύσει ξαφνική κίνηση που μπορεί να υποδεικνύει ότι ο υπολογιστής Mac έχει πέσει, χτυπήσει ή γενικά κινδυνεύει να υποστεί σοβαρές κρούσεις. Μόλις εντοπιστεί αυτός ο τύπος κίνησης, το SMS προστατεύει το σκληρό δίσκο του Mac μετακινώντας τις κεφαλές της μονάδας από την τρέχουσα ενεργή θέση τους πάνω από τις πιατέλες μαγνητικών δίσκων σε μια ασφαλή θέση που έχει ανασυρθεί στην πλευρά του μηχανισμού κίνησης. Αυτό συνήθως αναφέρεται ως στάθμευση των κεφαλών.

Με τα κεφάλια του αυτοκινήτου σταματημένα, ο σκληρός δίσκος μπορεί να υποστεί ένα αρκετά μεγάλο χτύπημα χωρίς να βλάψει τις πιατέλες ή οποιαδήποτε απώλεια δεδομένων.

Όταν το SMS ανιχνεύσει ότι ο υπολογιστής Mac σας επέστρεψε σε σταθερή κατάσταση, δηλαδή δεν είναι πλέον χτυπημένος, επαναδραστηριοποιεί τον μηχανισμό κίνησης. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία, με όλα τα δεδομένα σας ανέπαφα και χωρίς ζημιά στο δίσκο σας.

Το μειονέκτημα του αισθητήρα αιφνίδιας κίνησης είναι ότι μπορεί να βιώσει γεγονότα που προκαλούν ψευδείς σκανδαλισμούς. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε το Mac σε έναν θορυβώδη χώρο, όπως μια συναυλία, νυχτερινό κέντρο, αεροδρόμιο, εργοτάξιο ή σχεδόν οπουδήποτε με επαναλαμβανόμενο θόρυβο χαμηλής συχνότητας που έχει αρκετή ενέργεια για να μετακινήσετε το Mac σας περίπου, η κίνηση είναι ανεπαίσθητη σε εσάς, το SMS μπορεί να ανιχνεύσει αυτές τις κινήσεις και να κλείσει το αυτοκίνητό σας, σταθμεύοντας τα κεφάλια.

Το μόνο πράγμα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι λίγο τραύλισμα στην απόδοση του Mac σας, όπως μια ταινία ή ένα τραγούδι που παύει πάντα τόσο ελαφριά κατά την αναπαραγωγή. Εάν χρησιμοποιείτε το Mac για να εγγράψετε ήχο ή βίντεο, μπορεί να δείτε μια παύση στην εγγραφή.

Αλλά τα αποτελέσματα δεν περιορίζονται σε εφαρμογές πολυμέσων. Εάν το SMS είναι ενεργοποιημένο, αυτό μπορεί να προκαλέσει παύση άλλων εφαρμογών, σφαίρες παραλίας και περισσότερη επιδείνωση από μέρους σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλή ιδέα να μάθετε πώς να διαχειριστείτε τα SMS του Mac σας. πώς να την ενεργοποιήσετε, να την απενεργοποιήσετε ή απλά να ελέγξετε αν λειτουργεί ή όχι.

Έλεγχος της κατάστασης SMS στο Mac σας

Η Apple δεν παρέχει μια εφαρμογή ειδικά σχεδιασμένη για την παρακολούθηση του συστήματος αισθητήρα αιφνίδιας κίνησης, αλλά το OS X περιλαμβάνει την ever-handy εφαρμογή Terminal , την οποία έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για την εσωτερική λειτουργία των Mac μας.

  1. Launch Terminal, που βρίσκεται στο / Applications / Utilities /.
  2. Όταν εμφανιστεί η γραμμή εντολών, πληκτρολογήστε τα παρακάτω (μπορείτε να αντιγράψετε / επικολλήσετε το κείμενο αντί να το πληκτρολογήσετε, αν προτιμάτε):
    1. sudo pmset -g
  3. Πατήστε το πλήκτρο εισαγωγής ή επιστροφής στο πληκτρολόγιό σας.
  4. Θα σας ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασης διαχειριστή. εισάγετε τον κωδικό πρόσβασης και πατήστε enter ή επιστροφή.
  5. Το τερματικό θα εμφανίσει τις τρέχουσες ρυθμίσεις του συστήματος διαχείρισης ισχύος (το σύστημα "pm" στο pmset), το οποίο περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις SMS. Θα αναφερθούν αρκετά στοιχεία. Εντοπίστε το στοιχείο sms και συγκρίνετε την τιμή με την παρακάτω λίστα για να μάθετε το νόημά της:

Ενεργοποιήστε το σύστημα SMS στο Mac σας

Εάν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή Mac που διαθέτει σκληρό δίσκο, είναι καλό να έχετε ενεργοποιημένο το σύστημα SMS. Μερικές εξαιρέσεις σημειώνονται παραπάνω, αλλά γενικά, εάν το Mac σας διαθέτει σκληρό δίσκο, είστε καλύτερα με το σύστημα ενεργοποιημένο.

  1. Εκκίνηση τερματικού σταθμού.
  2. Στη γραμμή εντολών, πληκτρολογήστε τα παρακάτω (μπορείτε να αντιγράψετε / επικολλήσετε):
    1. sudo pmset -a sms 1
  3. Πατήστε enter ή επιστροφή.
  4. Αν σας ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασης διαχειριστή, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης και πατήστε enter ή επιστροφή.
  5. Η εντολή για την ενεργοποίηση του συστήματος SMS δεν παρέχει κανένα σχόλιο για το αν ήταν επιτυχής ή όχι. θα δείτε μόνο την επανάληψη του μηνύματος τερματικού. Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η εντολή έγινε δεκτή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο "Ελέγξτε την κατάσταση SMS σε Mac" που περιγράφεται παραπάνω.

Απενεργοποιήστε το Σύστημα SMS στο Mac σας

Έχουμε ήδη αναφέρει μερικούς λόγους για τους οποίους ίσως θελήσετε να απενεργοποιήσετε το σύστημα Αίσθησης κίνησης ξαφνικής κίνησης στο φορητό σας υπολογιστή Mac. Σε αυτή τη λίστα των λόγων, θα προσθέσουμε ένα ακόμα. Εάν ο υπολογιστής σας Mac είναι εξοπλισμένος μόνο με SSD , δεν υπάρχει πλεονέκτημα να επιχειρήσετε να σταθμεύσετε τις κεφαλές του δίσκου, επειδή δεν υπάρχουν κεφαλές δίσκου σε μια μονάδα SSD. στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν καθόλου κινούμενα μέρη.

Το σύστημα SMS είναι ως επί το πλείστον εμπόδιο για Mac που έχουν μόνο ένα SSD εγκατεστημένο. Αυτό συμβαίνει επειδή εκτός από την προσπάθεια να σταθμεύσετε τις ανύπαρκτες κεφαλές του SSD, το Mac θα αναστείλει επίσης κάθε εγγραφή ή διαβάζει στο SSD, ενώ το σύστημα SMS εντοπίζει κίνηση. Δεδομένου ότι το SSD δεν έχει κινούμενα μέρη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον κλείσετε λόγω κάποιας κίνησης ή να υποστείτε κάποιο κομμάτι τραύλισμα ενώ το SMS περιμένει για να επιστρέψει ο Mac σας σε σταθερή κατάσταση.

  1. Εκκίνηση τερματικού σταθμού.
  2. Στη γραμμή εντολών, πληκτρολογήστε τα παρακάτω (μπορείτε να αντιγράψετε / επικολλήσετε):
    1. sudo pmset -a sms 0
  3. Πατήστε enter ή επιστροφή.
  4. Αν σας ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασης διαχειριστή, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης και πατήστε enter ή επιστροφή.
  5. Εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το SMS είναι απενεργοποιημένο, χρησιμοποιήστε τη διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω στο "Έλεγχος της κατάστασης SMS στο Mac".

Παρεμπιπτόντως, το σύστημα SMS χρησιμοποιείται επίσης από μερικές εφαρμογές που χρησιμοποιούν το επιταχυνσιόμετρο. Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές είναι παιχνίδια που χρησιμοποιούν το SMS για να προσθέσουν μια δυνατότητα "κλίσης" στην εμπειρία παιχνιδιού. Αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε μερικές ενδιαφέρουσες επιστημονικές χρήσεις για το επιταχυνσιόμετρο, όπως η εφαρμογή Seismac που μετατρέπει το Mac σας σε σεισμογράφο, ακριβώς αν ζείτε σε χώρα σεισμού ή κοντά σε ένα ηφαίστειο.

Μια τελευταία σημείωση: Εάν το SMS δεν φαίνεται να λειτουργεί, ίσως χρειαστεί να επαναφέρετε το SMC του Mac σας.