Πώς να κάνετε επανεκκίνηση ή τερματισμό από το Mac σας από απόσταση

Μην απενεργοποιήσετε έναν Mac Sleeping Mac; Χρησιμοποιήστε μια απομακρυσμένη επανεκκίνηση

Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση όπου πρέπει να τερματίσετε ή να επανεκκινήσετε το Mac σας, αλλά πρέπει να το κάνετε από έναν απομακρυσμένο υπολογιστή που δεν είναι ο Mac που πραγματικά θέλετε να κάνετε επανεκκίνηση; Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για επανεκκίνηση ενός Mac που δεν θα ξυπνήσει από τον ύπνο χρησιμοποιώντας συμβατικές μεθόδους.

Για διάφορους λόγους, αυτό συμβαίνει περιστασιακά γύρω από το γραφείο μας στο σπίτι. Μπορεί να συμβεί επειδή το παλιό Mac που χρησιμοποιούμε ως διακομιστή αρχείων έχει κολλήσει και πρέπει να γίνει επανεκκίνηση. Αυτός ο Mac ζει σε μια τοποθεσία που είναι λίγο ενοχλητική: επάνω σε ένα ντουλάπι. Ίσως στην περίπτωσή σας, θα επιστρέψετε από το μεσημεριανό γεύμα και θα ανακαλύψετε ότι ο Mac σας δεν θα ξυπνήσει από τον ύπνο . Σίγουρα μπορούμε να τρέξουμε στον επάνω όροφο και να επανεκκινήσουμε το Mac που χρησιμοποιούμε ως διακομιστή ή για Mac που δεν ξυπνά από τον ύπνο, μπορείτε να κρατήσετε απλά το κουμπί λειτουργίας μέχρι να απενεργοποιηθεί. Αλλά υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος, ένας που ως επί το πλείστον είναι μια καλύτερη απάντηση από το να χτυπήσει απλά το κουμπί τροφοδοσίας.

Απομακρυσμένη πρόσβαση σε Mac

Πρόκειται να καλύψουμε μερικούς διαφορετικούς τρόπους για την απομακρυσμένη επανεκκίνηση ή τον τερματισμό ενός Mac, αλλά όλες οι μέθοδοι που αναφέρονται εδώ υποθέτουν ότι όλοι οι υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι στο ίδιο τοπικό δίκτυο στο σπίτι ή την επιχείρησή σας και δεν βρίσκονται σε κάποια τοποθεσία μακριά, που είναι διαθέσιμη μόνο μέσω σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση και να ελέγξετε ένα απομακρυσμένο Mac μέσω Internet. Απλώς απαιτούνται περισσότερα βήματα από αυτά που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε σε αυτόν τον απλοποιημένο οδηγό.

Δύο μέθοδοι απομακρυσμένης πρόσβασης σε Mac

Θα εξετάσουμε δύο μεθόδους για απομακρυσμένες συνδέσεις που είναι ενσωματωμένες στο Mac σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαιτείται εφαρμογή τρίτου μέρους ή ειδική συσκευή υλικού. έχετε όλα όσα χρειάζεστε ήδη εγκατεστημένα και έτοιμα να χρησιμοποιηθούν στους Mac σας.

Η πρώτη μέθοδος χρησιμοποιεί τον ενσωματωμένο VNC ( Virtual Network Computing ) διακομιστή της Mac, ο οποίος στο Mac ονομάζεται κοινή χρήση οθόνης.

Η δεύτερη μέθοδος χρησιμοποιεί το Terminal και την υποστήριξή του για το SSH ( Secure Shell ), ένα πρωτόκολλο δικτύου που υποστηρίζει ασφαλή κρυπτογραφημένη απομακρυσμένη σύνδεση σε μια συσκευή, στην περίπτωση αυτή το Mac που πρέπει να επανεκκινήσετε ή να τερματίσετε.

Αν αναρωτιέστε αν μπορείτε να επανεκκινήσετε ή να τερματίσετε τη λειτουργία ενός Mac χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή που χρησιμοποιεί Linux ή Windows ή ίσως από το iPad ή το iPhone σας, η απάντηση είναι ναι, πράγματι μπορείτε, αλλά σε αντίθεση με το Mac, ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσετε ένα πρόσθετο app στη συσκευή PC ή iOS για να πραγματοποιήσετε τη σύνδεση.

Θα επικεντρωθούμε στη χρήση ενός Mac για να επανεκκινήσετε ή να κλείσετε έναν άλλο Mac. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε έναν υπολογιστή, θα παρέχουμε κάποιες προτάσεις σε λίγο για το λογισμικό που μπορείτε να εγκαταστήσετε, αλλά δεν θα παρέχουμε έναν οδηγό βήμα προς βήμα για τον υπολογιστή.

Χρησιμοποιώντας την Κοινή χρήση οθόνης για απομακρυσμένη τερματισμό ή επανεκκίνηση ενός Mac

Παρόλο που το Mac διαθέτει εγγενή υποστήριξη για κοινή χρήση οθόνης, αυτή η λειτουργία είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή. Πρέπει να ενεργοποιηθεί χρησιμοποιώντας το παράθυρο προτιμήσεων κοινής χρήσης.

Για να ενεργοποιήσετε τον διακομιστή VNC του Mac, ακολουθήστε τις οδηγίες που περιγράφονται στην ενότητα:

Πώς να ενεργοποιήσετε την κοινή χρήση οθόνης Mac

Μόλις ανοίξετε και τρέξετε τον διακομιστή κοινής χρήσης οθόνης της Mac, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διαδικασία που περιγράφεται στο ακόλουθο άρθρο για να αναλάβετε τον έλεγχο του Mac:

Πώς να συνδεθείτε με μια άλλη επιφάνεια εργασίας Mac

Αφού κάνετε τη σύνδεση, το Mac στο οποίο έχετε πρόσβαση θα εμφανίσει την επιφάνεια εργασίας του στο Mac στο οποίο βρίσκεστε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το απομακρυσμένο Mac ακριβώς σαν να κάνατε μπροστά του, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής της εντολής ShutDown ή Restart από το μενού της Apple.

Χρησιμοποιώντας την Απομακρυσμένη Σύνδεση (SSH) για Τερματισμός ή επανεκκίνηση ενός Mac

Η δεύτερη επιλογή για τον έλεγχο του Mac είναι να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες απομακρυσμένης σύνδεσης. Όπως και με την Κοινή χρήση οθόνης, αυτή η λειτουργία είναι απενεργοποιημένη και πρέπει να ενεργοποιηθεί για να μπορέσετε να τη χρησιμοποιήσετε.

  1. Εκκινήστε τις Προτιμήσεις συστήματος είτε κάνοντας κλικ στο εικονίδιο Προτιμήσεις συστήματος στο Dock είτε επιλέγοντας Προτιμήσεις συστήματος από το μενού της Apple.
  2. Στο παράθυρο "Προτιμήσεις συστήματος", επιλέξτε το παράθυρο προτιμήσεων "Κοινή χρήση".
  3. Στη λίστα υπηρεσιών, τοποθετήστε ένα σημάδι ελέγχου στο πλαίσιο Απομακρυσμένης σύνδεσης.
  4. Αυτό θα επιτρέψει την απομακρυσμένη σύνδεση και τις επιλογές εμφάνισης για ποιον επιτρέπεται να συνδεθεί στο Mac. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να περιορίσετε τη δυνατότητα σύνδεσης στο Mac σας στον εαυτό σας και σε οποιονδήποτε λογαριασμό διαχειριστή που έχετε δημιουργήσει στο Mac σας.
  5. Επιλέξτε την επιλογή Επιτρέπεται η πρόσβαση για: Μόνο αυτούς τους χρήστες.
  6. Θα πρέπει να εμφανίζεται ο λογαριασμός σας χρήστη, καθώς και η ομάδα Administrators. Αυτή η προεπιλεγμένη λίστα των ατόμων που επιτρέπεται να συνδεθούν θα πρέπει να είναι αρκετή. αν θέλετε να προσθέσετε κάποιον άλλο, μπορείτε να κάνετε κλικ στο σύμβολο συν (+) στο κάτω μέρος της λίστας για να προσθέσετε περισσότερους λογαριασμούς χρηστών.
  7. Πριν αφήσετε το παράθυρο προτιμήσεων κοινής χρήσης, φροντίστε να σημειώσετε τη διεύθυνση IP του Mac. Θα βρείτε τη διεύθυνση IP στο κείμενο που εμφανίζεται πάνω από τη λίστα των χρηστών που επιτρέπεται να συνδεθούν. Το κείμενο θα λέει:
  1. Για να συνδεθείτε από απόσταση σε αυτόν τον υπολογιστή, πληκτρολογήστε ssh username @ IPadress. Ένα παράδειγμα θα είναι το ssh casey@192.168.1.50
  2. Η ακολουθία αριθμών είναι η διεύθυνση IP του εν λόγω Mac. Θυμηθείτε ότι η IP σας θα είναι διαφορετική από το παραπάνω παράδειγμα.

Πώς να απομακρυσμένη σύνδεση στο Mac

Μπορείτε να συνδεθείτε στο Mac σας από οποιοδήποτε Mac που βρίσκεται στο ίδιο τοπικό δίκτυο. Μεταβείτε σε άλλο Mac και κάντε τα εξής:

  1. Launch Terminal, που βρίσκεται στο / Applications / Utilities.
  2. Εισαγάγετε τα ακόλουθα στη γραμμή του τερματικού:
  3. ssh username @ IPaddress
  4. Φροντίστε να αντικαταστήσετε το όνομα χρήστη με το όνομα χρήστη που καθορίσατε στο βήμα X παραπάνω και να αντικαταστήσετε το IPaddress με τη διεύθυνση IP του Mac με το οποίο θέλετε να συνδεθείτε. Ένα παράδειγμα θα είναι: ssh casey@192.169.1.50
  5. Πατήστε enter ή επιστροφή.
  6. Το τερματικό θα εμφανίσει πιθανώς μια προειδοποίηση ότι ο κεντρικός υπολογιστής στη διεύθυνση IP που καταχωρίσατε δεν μπορεί να πιστοποιηθεί και ρωτήστε αν θέλετε να συνεχίσετε.
  7. Εισαγάγετε ναι στη γραμμή εντολών του τερματικού.
  8. Στη συνέχεια, ο κεντρικός υπολογιστής στη διεύθυνση IP θα προστεθεί σε μια λίστα με γνωστούς κεντρικούς υπολογιστές.
  9. Καταχωρίστε τον κωδικό πρόσβασης για το όνομα χρήστη που χρησιμοποιήσατε στην εντολή ssh και στη συνέχεια πατήστε enter ή επιστροφή.
  10. Το τερματικό θα εμφανίσει μια νέα προτροπή που συνήθως θα λέει localhost: ~ username, όπου username είναι το όνομα χρήστη από την εντολή ssh που δώσατε παραπάνω.

    Τερματισμός ή επανεκκίνηση

  11. Τώρα που είστε συνδεδεμένοι εξ αποστάσεως στο Mac σας, μπορείτε να εκδώσετε είτε μια εντολή επανεκκίνησης είτε τερματισμού. Η μορφή είναι η εξής:
  12. Επανεκκίνηση:

    sudo shutdown -r τώρα
  1. ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

    sudo shutdown -h τώρα
  2. Εισαγάγετε την εντολή επανεκκίνησης ή τερματισμού στη γραμμή εντολών του τερματικού.
  3. Πατήστε enter ή επιστροφή.
  4. Θα σας ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασης για το λογαριασμό του απομακρυσμένου χρήστη. Καταχωρίστε τον κωδικό πρόσβασης και, στη συνέχεια, πατήστε enter ή επιστροφή.
  5. Η διαδικασία τερματισμού λειτουργίας ή επανεκκίνησης θα ξεκινήσει.
  6. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, θα εμφανιστεί ένα μήνυμα "Σύνδεση με IPaddress κλειστό". Στο παράδειγμά μας, το μήνυμα θα έλεγε "Η σύνδεση στο 192.168.1.50 έκλεισε." Μόλις δείτε αυτό το μήνυμα, μπορείτε να κλείσετε την εφαρμογή Terminal.

Εφαρμογές των Windows

UltraVNC: Ελεύθερη εφαρμογή απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας .

PuTTY: εφαρμογή SSH για απομακρυσμένη σύνδεση.

Εφαρμογές Linux

Υπηρεσία VNC: Κατασκευάστηκε στις περισσότερες διανομές Linux .

Το SSH ενσωματώνεται στις περισσότερες διανομές Linux .

βιβλιογραφικές αναφορές

SS man page

Σελίδα τερματισμού λειτουργίας