Χρήση του παραθύρου προτιμήσεων Spotlights για να προσαρμόσετε την αναζήτηση

Έλεγχος πώς το Spotlight παρουσιάζει τα αποτελέσματα αναζήτησης

Το Spotlight είναι το ενσωματωμένο σύστημα αναζήτησης Mac. Αρχικά παρουσιάστηκε στο OS X 10.4 (Tiger) και στη συνέχεια βελτιώθηκε συνεχώς με κάθε ενημέρωση στο OS X. Το Spotlight έγινε το σύστημα αναζήτησης go-to για χρήστες Mac.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πρόσβαση στο Spotlight μέσω του εικονιδίου μεγεθυντικού φακού στη γραμμή μενού του Mac. Λόγω της προεξέχουσας θέσης της στη δεξιά πλευρά της γραμμής μενού, είναι εύκολο να κάνετε κλικ στο εικονίδιο και να εισαγάγετε μια συμβολοσειρά αναζήτησης στο αναπτυσσόμενο πεδίο (pre-OS X Yosemite ) ή στο κεντρικό παράθυρο (OS X Yosemite και αργότερα). Το Spotlight θα βρει αντικειμενικά σχετικό περιεχόμενο που βρίσκεται στο Mac σας.

Αλλά το Spotlight είναι κάτι περισσότερο από ένα μεγεθυντικό φακό στη γραμμή μενού. Είναι η υποκείμενη μηχανή αναζήτησης που χρησιμοποιείται σε όλο το OS X για τον εντοπισμό αρχείων. Όταν πραγματοποιείτε μια αναζήτηση σε ένα παράθυρο Finder , το Spotlight κάνει το έργο. Όταν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία αναζήτησης αλληλογραφίας για να εντοπίσετε ένα συγκεκριμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι πραγματικά Spotlight που σκάβει μέσα από τα γραμματοκιβώτια σας για να το βρείτε.

Μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο με τον οποίο η Spotlight πραγματοποιεί αναζήτηση και εμφανίζει αποτελέσματα με το παράθυρο προτιμήσεων Spotlight. Χρησιμοποιώντας το παράθυρο προτιμήσεων, μπορείτε να προσαρμόσετε τον τύπο των αρχείων που περιλαμβάνονται στην αναζήτηση Spotlight, τη σειρά εμφάνισής τους και τους φακέλους και τους τόμους που δεν θέλετε να αναζητήσετε το Spotlight.

Πρόσβαση στο παράθυρο προτιμήσεων προβολέα

Θα ξεκινήσουμε ανοίγοντας το παράθυρο προτιμήσεων του Spotlight ώστε να προσαρμόσουμε τις ρυθμίσεις του.

  1. Εκκινήστε τις Προτιμήσεις συστήματος κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της στο Dock (μοιάζει με ένα τετράγωνο με οδοντωτούς τροχούς μέσα σε αυτό) ή επιλέγοντας Προτιμήσεις συστήματος από το μενού της Apple.
  2. Με το παράθυρο System Preferences (Προτιμήσεις συστήματος) ανοιχτό, επιλέξτε το παράθυρο προτιμήσεων Spotlight κάνοντας κλικ στο εικονίδιό του (ένας μεγεθυντικός φακός). Θα ανοίξει το παράθυρο προτιμήσεων Spotlight.

Ρυθμίσεις παραθύρου προτιμήσεων προβολέα

Ο παράθυρο προτιμήσεων Spotlight χωρίζεται σε τρεις περιοχές. η κύρια περιοχή της οθόνης βρίσκεται στο κέντρο του παραθύρου. Δύο καρτέλες κοντά στο επάνω μέρος του παραθύρου προτιμήσεων ελέγχουν τι εμφανίζεται στο κεντρικό τμήμα. Στο κάτω μέρος του παραθύρου υπάρχει μια ενότητα για τη ρύθμιση των συντομεύσεων πληκτρολογίου.

Καρτέλα Αποτελεσμάτων αναζήτησης

Στην καρτέλα "Αποτελέσματα αναζήτησης" εμφανίζονται οι διάφοροι τύποι αρχείων που γνωρίζει το Spotlight και η σειρά στην οποία θα προβληθούν. Επίσης, σας επιτρέπει να επιλέξετε ή να αφαιρέσετε τύπους αρχείων από το Spotlight.

Αποτελέσματα αναζήτησης

Το Spotlight γνωρίζει πολλούς διαφορετικούς τύπους αρχείων, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών, εγγράφων, φακέλων, μουσικής, εικόνων και υπολογιστικών φύλλων. Η σειρά με την οποία εμφανίζονται οι τύποι αρχείων στο παράθυρο προτιμήσεων αντικατοπτρίζει τη σειρά με την οποία θα εμφανίζονται τα αποτελέσματα αναζήτησης που αντιστοιχούν σε έναν τύπο αρχείου. Για παράδειγμα, στο παράθυρο προτιμήσεων Spotlight, η σειρά εμφάνισης αναζήτησης ξεκινά με τις Εφαρμογές, τα Έγγραφα, τις Προτιμήσεις Συστήματος και τους Φάκελους. Αν έπρεπε να αναζητήσω τη λέξη Google, θα έβλεπα αποτελέσματα για πολλούς τύπους αρχείων επειδή έχω μερικές εφαρμογές Google, μερικά έγγραφα του Microsoft Word που έχω γράψει για το Google και μερικά υπολογιστικά φύλλα που έχουν το όνομα της Google.

Μπορείτε να ελέγξετε τη σειρά με την οποία εμφανίζονται τα αποτελέσματα σε μια αναζήτηση Spotlight, σύροντας τους τύπους αρχείων γύρω από το παράθυρο προτιμήσεων. Εάν εργάζεστε συχνά με έγγραφα του Word, ίσως να θέλετε να σύρετε τον τύπο αρχείου εγγράφων στην κορυφή της λίστας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι τα έγγραφα θα εμφανιστούν πρώτα στα αποτελέσματα αναζήτησης Spotlight.

Μπορείτε να αναδιατάξετε τα αποτελέσματα αναζήτησης ανά πάσα στιγμή, επιστρέφοντας στο παράθυρο προτιμήσεων Spotlight και αλλάζοντας τη σειρά των τύπων αρχείων στην οθόνη.

Κατάργηση ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων αναζήτησης

Θα παρατηρήσετε ότι κάθε τύπος αρχείου έχει ένα πλαίσιο ελέγχου δίπλα στο όνομά του. Όταν επιλεγεί ένα πλαίσιο, ο σχετικός τύπος αρχείου θα συμπεριληφθεί σε όλα τα αποτελέσματα αναζήτησης. Αν καταργήσετε την επιλογή ενός πλαισίου, καταργείτε τον τύπο αρχείου από τις αναζητήσεις Spotlight.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε τύπο αρχείου ή δεν νομίζετε ότι θα χρειαστεί ποτέ να αναζητήσετε έναν από τους τύπους αρχείων, μπορείτε να καταργήσετε την επιλογή του πλαισίου του. Αυτό μπορεί να επιταχύνει τις αναζητήσεις λίγο, καθώς και να δημιουργήσει μια λίστα με τα αποτελέσματα αναζήτησης που είναι πιο εύκολο να εξερευνήσετε.

Καρτέλα προστασίας προσωπικών δεδομένων

Η καρτέλα "Απόρρητο" χρησιμοποιείται για την απόκρυψη φακέλων και τόμων από τις αναζητήσεις Spotlight και την ευρετηρίαση. Η ευρετηρίαση είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί η Spotlight για να παρουσιάσει γρήγορα τα αποτελέσματα αναζήτησης. Το Spotlight εξετάζει τα μεταδεδομένα ενός αρχείου ή ενός φακέλου κάθε φορά που δημιουργείται ή αλλάζει. Το Spotlight αποθηκεύει αυτές τις πληροφορίες σε ένα αρχείο ευρετηρίου, το οποίο του επιτρέπει να αναζητά γρήγορα και να παράγει αποτελέσματα χωρίς να χρειάζεται να σαρώνει πραγματικά το σύστημα αρχείων του Mac σας κάθε φορά που πραγματοποιείτε μια αναζήτηση.

Η χρήση της καρτέλας "Απόρρητο" για την απόκρυψη τόμων και φακέλων από τις αναζητήσεις και την ευρετηρίαση είναι μια καλή ιδέα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής ζωής και της απόδοσης. Η ευρετηρίαση μπορεί να επιδράσει αισθητά στην απόδοση του επεξεργαστή, οπότε η κατοχή λιγότερων δεδομένων στο ευρετήριο θα παρέχει πάντα καλύτερες συνολικές επιδόσεις. Για παράδειγμα, πάντα διασφαλίζω ότι οι εφεδρικοί τόμοι μου δεν περιλαμβάνονται στο Spotlight.

  1. Μπορείτε να προσθέσετε φακέλους ή τόμους στην καρτέλα "Απόρρητο" κάνοντας κλικ στο κουμπί συν (+) στο κάτω αριστερό μέρος του παραθύρου και στη συνέχεια περιηγώντας στο στοιχείο που θέλετε να προσθέσετε. Επιλέξτε το στοιχείο και κάντε κλικ στο κουμπί Επιλογή.
  2. Μπορείτε να καταργήσετε ένα στοιχείο από την καρτέλα "Απόρρητο" επιλέγοντας το στοιχείο και κάνοντας κλικ στο πλήκτρο μείον (-).

Τα στοιχεία που καταργείτε από την καρτέλα "Απόρρητο" θα ευρετηριαστούν και θα είναι διαθέσιμα στο Spotlight για αναζήτηση.

Συντομεύσεις πληκτρολογίου Spotlight

Το κάτω τμήμα του παραθύρου προτιμήσεων Spotlight περιλαμβάνει δύο συντομεύσεις πληκτρολογίου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καλέσετε γρήγορα μια αναζήτηση Spotlight από τη γραμμή μενού της Apple ή από ένα παράθυρο Finder.

Οι αναζητήσεις προβολέων από τη γραμμή μενού θα αναζητήσουν οπουδήποτε στο Mac που δεν περιλαμβάνεται στην καρτέλα "Απόρρητο".

Οι αναζητήσεις προβολέων από ένα παράθυρο Finder περιορίζονται ως προς τα αρχεία, τους φακέλους και τους υποφακέλους στο τρέχον παράθυρο Finder. Τα στοιχεία που αναφέρονται στην καρτέλα "Απόρρητο" δεν περιλαμβάνονται στην αναζήτηση.

  1. Για να ενεργοποιήσετε τις συντομεύσεις πληκτρολογίου, τοποθετήστε ένα σημάδι επιλογής δίπλα στις συντομεύσεις πληκτρολογίου Spotlight που θέλετε να χρησιμοποιήσετε (μενού, παράθυρο ή και τα δύο).
  2. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τον συνδυασμό πλήκτρων που θα αποκτήσει πρόσβαση σε ένα μενού ή μια συντόμευση παραθύρου χρησιμοποιώντας το αναπτυσσόμενο μενού δίπλα στη συντόμευση.

Όταν ολοκληρώσετε τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Spotlight, μπορείτε να κλείσετε το παράθυρο προτιμήσεων Spotlight.

Δημοσίευση: 30/9/2013

Ενημερώθηκε: 6/12/2015