Επαναφορά του SMC (ελεγκτή διαχείρισης συστήματος) στο Mac σας

Πώς, πότε και γιατί να επαναφέρετε το SMC του Mac σας

Ο SMC (System Management Controller) ελέγχει μια σειρά βασικών λειτουργιών του Mac. Το SMC είναι ένα κομμάτι υλικού ενσωματωμένο στη μητρική πλακέτα Mac. Σκοπός του είναι να απελευθερώσει τον επεξεργαστή της Mac από το να χρειάζεται να ασχολείται ενεργά με στοιχειώδεις λειτουργίες υλικού. Με τόσα πολλά βασικά καθήκοντα που εκτελεί το SMC, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι η επαναφορά του SMC στην προεπιλεγμένη του κατάσταση μπορεί να διορθώσει τόσα πολλά ζητήματα.

Τι οι έλεγχοι SMC

Ανάλογα με το μοντέλο Mac, το SMC εκτελεί τις ακόλουθες λειτουργίες:

Σημεία που πρέπει να επαναφέρετε το SMC

Η επαναφορά του SMC δεν είναι θεραπεία, αλλά υπάρχουν πολλά συμπτώματα που ένα Mac μπορεί να υποφέρει από μια απλή επαναφορά SMC που μπορεί να επιδιορθώσει. Αυτά περιλαμβάνουν:

Πώς να επαναφέρετε το SMC του Mac σας

Η μέθοδος επαναφοράς του SMC του Mac σας εξαρτάται από τον τύπο του Mac που διαθέτετε. Όλες οι οδηγίες επαναφοράς SMC απαιτούν πρώτα απενεργοποίηση του Mac. Εάν ο υπολογιστής σας Mac αποτυγχάνει να τερματιστεί, δοκιμάστε να κρατήσετε πατημένο το κουμπί λειτουργίας μέχρι να κλείσει ο υπολογιστής Mac, ο οποίος συνήθως διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα.

Φορητά Mac με αφαιρούμενες μπαταρίες (MacBook και παλαιότεροι MacBook Pros):

  1. Τερματίστε το Mac σας.
  2. Αποσυνδέστε το φορητό υπολογιστή Mac από τη θύρα MagSafe.
  3. Αφαιρέστε την μπαταρία.
  4. Πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί λειτουργίας για τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα.
  5. Αφήστε το κουμπί τροφοδοσίας.
  6. Επανατοποθετήστε την μπαταρία.
  7. Επανασυνδέστε τη φίσα MagSafe.
  8. Ενεργοποιήστε το Mac σας.

Φορητά Mac με μπαταρίες που δεν μπορούν να αφαιρεθούν από το χρήστη (MacBook Air, μοντέλα MacBook Pro 2012 και αργότερα, μοντέλα MacBook 2015 και αργότερα):

  1. Τερματίστε το Mac σας.
  2. Συνδέστε το τροφοδοτικό MagSafe στο Mac και στην πρίζα.
  3. Στο ενσωματωμένο πληκτρολόγιο (αυτό δεν θα λειτουργήσει από ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο), ταυτόχρονα πατήστε και κρατήστε πατημένο τα πλήκτρα αριστερού βάρδιου, ελέγχου και επιλογής ενώ πατάτε το κουμπί λειτουργίας για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. Απελευθερώστε όλα τα πλήκτρα ταυτόχρονα.
  4. Πατήστε το κουμπί λειτουργίας για να ξεκινήσετε το Mac.

Επιτραπέζιες υπολογιστές Mac (Mac Pro, iMac, Mac mini):

  1. Τερματίστε το Mac σας.
  2. Αποσυνδέστε το καλώδιο τροφοδοσίας του Mac σας.
  3. Πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί τροφοδοσίας του Mac για 15 δευτερόλεπτα.
  4. Αφήστε το κουμπί τροφοδοσίας.
  5. Επανασυνδέστε το καλώδιο τροφοδοσίας του Mac σας.
  6. Περιμένετε πέντε δευτερόλεπτα.
  7. Ξεκινήστε το Mac σας πατώντας το κουμπί τροφοδοσίας.

Εναλλακτική επαναφορά SMC για Mac Pro (2012 και νωρίτερα):

Εάν διαθέτετε ένα Mac Pro για το 2012 ή νωρίτερα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην κανονική επαναφορά SMC όπως περιγράφηκε παραπάνω, μπορείτε να εξαναγκάσετε μια μη αυτόματη επαναφορά SMC χρησιμοποιώντας το κουμπί επαναφοράς SMC που βρίσκεται στη μητρική πλακέτα Mac Pro.

  1. Τερματίστε το Mac σας.
  2. Αποσυνδέστε το καλώδιο τροφοδοσίας του Mac.
  3. Ανοίξτε τον πίνακα πλευρικής πρόσβασης του Mac Pro.
  4. Ακριβώς κάτω από το έλκηθρο Drive 4 και δίπλα στην κορυφή της υποδοχής PCI-e υπάρχει ένα μικρό κουμπί με την ονομασία SMC. Πατήστε και κρατήστε πατημένο αυτό το κουμπί για 10 δευτερόλεπτα.
  5. Κλείστε την πλαϊνή πόρτα του Mac Pro.
  6. Επανασυνδέστε το καλώδιο τροφοδοσίας του Mac σας.
  7. Περιμένετε πέντε δευτερόλεπτα.
  8. Ξεκινήστε το Mac σας πατώντας το κουμπί τροφοδοσίας.

Τώρα που έχετε επαναφέρει το SMC στο Mac, θα πρέπει να επιστρέψετε στη λειτουργία όπως περιμένετε. Εάν η επαναφορά του SMC δεν επιλύσει τα προβλήματά σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να το συνδυάσετε με επαναφορά PRAM . Παρόλο που το PRAM λειτουργεί διαφορετικά από το SMC, μπορεί, ανάλογα με το μοντέλο Mac, να αποθηκεύσει μερικά bit πληροφοριών που χρησιμοποιεί το SMC.

Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, ίσως να θέλετε να εκτελέσετε τη δοκιμή υλικού Apple για να αποκλείσετε ένα ελαττωματικό στοιχείο στο Mac σας.

Κυλινδρικό Mac Pro

Μια επαναφορά SMC εκτελείται με την ίδια μέθοδο όπως και το 2012 και τα προηγούμενα Mac Pros. Ωστόσο, η Apple έχει εκδώσει μια ενημέρωση υλικολογισμικού SMC που θα πρέπει να εγκατασταθεί σε όλο το 2013 και αργότερα στους Mac Pros.