Πώς να χρησιμοποιήσετε ειδικούς χαρακτήρες σε HTML

Ένας εύκολος οδηγός για τη χρήση ειδικών χαρακτήρων σε HTML

Οι ιστοσελίδες που επισκέπτεστε στο διαδίκτυο δημιουργούνται χρησιμοποιώντας κώδικα HTML που αναφέρει στα προγράμματα περιήγησης ιστού ποιο είναι το περιεχόμενο της σελίδας και πώς μπορεί να εμφανιστεί οπτικά για τους θεατές. Ο κώδικας περιέχει εκπαιδευτικά δομικά στοιχεία γνωστά ως στοιχεία, τα οποία ο θεατής ιστοσελίδων δεν βλέπει ποτέ. Ο κώδικας περιέχει επίσης κανονικούς χαρακτήρες κειμένου όπως αυτούς στους τίτλους και τις παραγράφους που έχουν σχεδιαστεί για να διαβάζουν ο θεατής.

Ο ρόλος των ειδικών χαρακτήρων σε HTML

Όταν χρησιμοποιείτε HTML και πληκτρολογείτε το κείμενο που έχει σχεδιαστεί για προβολή, συνήθως δεν χρειάζεστε ειδικούς κωδικούς - χρησιμοποιείτε μόνο το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας για να προσθέσετε τα κατάλληλα γράμματα ή χαρακτήρες. Εμφανίζεται ένα πρόβλημα όταν θέλετε να πληκτρολογήσετε ένα χαρακτήρα στο αναγνωρίσιμο κείμενο που χρησιμοποιεί το HTML ως μέρος του ίδιου του κώδικα. Αυτοί οι χαρακτήρες περιλαμβάνουν τους χαρακτήρες <και> που χρησιμοποιούνται στον κώδικα για την εκκίνηση και τον τερματισμό κάθε ετικέτας HTML. Ενδέχεται επίσης να θέλετε να συμπεριλάβετε χαρακτήρες στο κείμενο που δεν έχουν απευθείας αναλογικό στο πληκτρολόγιο, όπως © και Ñ. Για τους χαρακτήρες που δεν διαθέτουν πλήκτρο στο πληκτρολόγιό σας, εισάγετε έναν κωδικό.

Οι ειδικοί χαρακτήρες είναι συγκεκριμένα κομμάτια κώδικα HTML που έχουν σχεδιαστεί για να εμφανίζουν χαρακτήρες που χρησιμοποιούνται στον κώδικα HTML ή για να συμπεριλαμβάνουν χαρακτήρες που δεν βρίσκονται στο πληκτρολόγιο στο κείμενο που βλέπει ο θεατής. Η HTML αποδίδει αυτούς τους ειδικούς χαρακτήρες είτε με αριθμητική είτε με κωδικοποίηση χαρακτήρων, ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα έγγραφο HTML, να διαβαστούν από το πρόγραμμα περιήγησης και να εμφανιστούν σωστά για τους επισκέπτες του ιστότοπού σας.

Ειδικοί χαρακτήρες HTML

Τρεις χαρακτήρες βρίσκονται στον πυρήνα της σύνταξης του κώδικα HTML. Δεν πρέπει ποτέ να τα χρησιμοποιήσετε στα αναγνωρίσιμα τμήματα της ιστοσελίδας σας χωρίς να τα κωδικοποιήσετε πρώτα για σωστή εμφάνιση. Αυτά είναι τα μεγαλύτερα από όσο και τα σύμβολα και τα σύμβολα. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε το λιγότερο σύμβολο < στον κώδικα HTML εκτός αν πρόκειται για την αρχή μιας ετικέτας HTML. Εάν το κάνετε, ο χαρακτήρας συγχέει τα προγράμματα περιήγησης και οι σελίδες σας ενδέχεται να μην εμφανίζονται όπως περιμένετε. Οι τρεις χαρακτήρες που δεν πρέπει να προσθέσετε ποτέ κωδικοποιημένοι είναι:

Όταν πληκτρολογείτε αυτούς τους χαρακτήρες απευθείας στον κώδικα HTML, εκτός αν τις χρησιμοποιείτε ως στοιχεία στον τύπο κώδικα στην κωδικοποίηση γι 'αυτούς, έτσι εμφανίζονται σωστά στο αναγνωρίσιμο κείμενο:

Κάθε ξεχωριστός χαρακτήρας ξεκινάει με ένα ampersand - ακόμα και ο ειδικός χαρακτήρας για το ampersand αρχίζει με αυτόν τον χαρακτήρα. Οι ειδικοί χαρακτήρες τελειώνουν με ένα ερωτηματικό. Μεταξύ αυτών των δύο χαρακτήρων, προσθέτετε ό, τι είναι κατάλληλο για τον ειδικό χαρακτήρα που θέλετε να προσθέσετε. Αυτό (για λιγότερα από ) δημιουργεί το σύμβολο που δεν εμφανίζεται όταν εμφανίζεται μεταξύ του κεφαλαίου και του ερωτηματικού σε HTML. Παρομοίως, το gt δημιουργεί το σύμβολο μεγαλύτερη από το σύμβολο και ο ενισχυτής αποδίδει ένα ampersand όταν είναι τοποθετημένο μεταξύ ενός ampersand και ενός ερωτηματικού.

Ειδικοί χαρακτήρες που δεν μπορείτε να πληκτρολογήσετε

Οποιοσδήποτε χαρακτήρας μπορεί να αποτυπωθεί στο πρότυπο σύνολο χαρακτήρων Latin-1 μπορεί να αναπαραχθεί σε HTML. Εάν δεν εμφανίζεται στο πληκτρολόγιό σας, χρησιμοποιείτε το σύμβολο ampersand με τον μοναδικό κωδικό που έχει αντιστοιχιστεί στον χαρακτήρα που ακολουθείται από το ερωτηματικό.

Για παράδειγμα, ο "φιλικός κώδικας" για το σύμβολο πνευματικών δικαιωμάτων είναι & copy; και & trade ; είναι ο κώδικας για το σύμβολο εμπορικού σήματος.

Αυτός ο φιλικός κώδικας είναι εύκολος στο γράψιμο και εύκολο να θυμηθεί, αλλά υπάρχουν πολλοί χαρακτήρες που δεν έχουν φιλικό κώδικα που είναι εύκολο να θυμηθούμε.

Κάθε χαρακτήρας που μπορεί να πληκτρολογηθεί στην οθόνη έχει έναν αντίστοιχο δεκαδικό αριθμητικό κωδικό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον αριθμητικό κωδικό για να εμφανίσετε οποιοδήποτε χαρακτήρα. Για παράδειγμα, ο δεκαδικός αριθμητικός κωδικός για το σύμβολο πνευματικών δικαιωμάτων- & # 169; -δημοσιεύει πώς λειτουργούν οι αριθμητικοί κώδικες. Ακόμα αρχίζουν με ampersand και τελειώνουν με ένα ερωτηματικό, αλλά αντί για φιλικό κείμενο, χρησιμοποιείτε το αριθμητικό σήμα που ακολουθείται από έναν μοναδικό κωδικό αριθμό για αυτόν τον χαρακτήρα.

Οι φιλικοί κωδικοί είναι εύκολο να θυμόμαστε, αλλά οι αριθμητικοί κωδικοί είναι συχνά πιο αξιόπιστοι. Οι ιστότοποι που είναι κατασκευασμένοι με βάσεις δεδομένων και XML ενδέχεται να μην έχουν οριστεί όλοι οι φιλικοί κωδικοί, αλλά υποστηρίζουν τους αριθμητικούς κώδικες.

Ο καλύτερος τρόπος να βρείτε τους αριθμητικούς κωδικούς για τους χαρακτήρες είναι στα σύνολα χαρακτήρων που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο. Όταν βρείτε το σύμβολο που χρειάζεστε, απλά αντιγράψτε και επικολλήστε τον αριθμητικό κώδικα στο HTML σας.

Ορισμένα σύνολα χαρακτήρων περιλαμβάνουν:

Χαρακτήρες μη αγγλικής γλώσσας

Οι ειδικοί χαρακτήρες δεν περιορίζονται στην αγγλική γλώσσα. Ειδικοί χαρακτήρες σε μη αγγλικές γλώσσες μπορούν να εκφράζονται σε HTML, συμπεριλαμβανομένων:

Τι είναι λοιπόν οι δεκαεξαδικοί κώδικες;

Ο δεκαεξαδικός κώδικας είναι μια εναλλακτική μορφή εμφάνισης ειδικών χαρακτήρων σε κώδικα HTML. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια μέθοδο θέλετε για την ιστοσελίδα σας. Τα αναζητάτε σε σετ χαρακτήρων online και τα χρησιμοποιείτε με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείτε φιλικούς κωδικούς ή αριθμητικούς κωδικούς.

Προσθέστε τη δήλωση Unicode στην επικεφαλίδα εγγράφων

Προσθέστε την ακόλουθη μετα-ετικέτα οπουδήποτε μέσα στο της ιστοσελίδας σας για να βεβαιωθείτε ότι οι ειδικοί σας χαρακτήρες εμφανίζονται σωστά.

Συμβουλές

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που χρησιμοποιείτε, κρατήστε μερικές βέλτιστες πρακτικές στο μυαλό: