Το χρώμα Cobalt και πώς χρησιμοποιείται στη δημοσίευση

Το κοβάλτιο είναι ένα αργυρόχρωμο, μπλε-γκρι μεταλλικό μετάλλευμα. Όταν τα άλατα κοβαλτίου και το οξείδιο του αργιλίου αναμειγνύονται, έχετε μια όμορφη σκιά μπλε. Το χρώμα του κοβαλτίου ή του μπλε κοβαλτίου είναι μεσαίο μπλε , ελαφρύτερο από το ναυτικό, αλλά πιο μπλε από το ελαφρύτερο γαλάζιο . Στην κεραμική, την πορσελάνη, τα κεραμίδια και τη γυαλάδα, το μπλε χρώμα του κοβαλτίου προέρχεται από την προσθήκη αλάτων κοβαλτίου. Με την προσθήκη ποικίλων ποσοτήτων άλλων μετάλλων ή ανόργανων στοιχείων, το κοβάλτιο μπορεί να είναι πιο ματζέντα ή πιο πορφυρό.

Σημαίες και ιστορία του μπλε κοβαλτίου

Το κοβάλτιο είναι ένα δροσερό χρώμα με σύνδεση με τη φύση, τον ουρανό και το νερό. Θεωρείται φιλικό, έγκυρο και αξιόπιστο. Το μπλε χρώμα του κοβαλτίου είναι καταπραϋντικό και ειρηνικό. Μπορεί να προτείνει πλούτο. Όπως τα γαλάζια και άλλα μεσαία μπλε, οι ιδιότητές της περιλαμβάνουν σταθερότητα και ηρεμία.

Το μπλε του κοβαλτίου έχει ιστορικό χρήσης στην κινεζική πορσελάνη και άλλα κεραμικά και σε βιτρό. Στον κόσμο της τέχνης, το μπλε του κοβαλτίου χρησιμοποιήθηκε από τους Renoir, Monet και Van Gogh. Πιο πρόσφατα, ο Αμερικανός ζωγράφος Maxfield Parrish στις αρχές του 20ού αιώνα είχε ένα μπλε χρώμα κοβαλτίου που ονομάστηκε μετά από αυτόν - το Parrish Blue. Ήταν γνωστός για τις κορεσμένες αποχρώσεις του.

Χρήση μπλε κοβαλτίου σε αρχεία σχεδίασης

Το μπλε του κοβαλτίου αρέσκεται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Συνδυάστε το δροσερό μπλε χρώμα του κοβαλτίου με ένα ζεστό χρώμα όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί ή το κίτρινο για έμφαση σε ένα σχέδιο. Συνδυάστε το με πράσινο για μια υδαρή παλέτα ή χρησιμοποιήστε το με γκρίζο χρώμα για μια εξεζητημένη εμφάνιση.

Εάν το σχέδιό σας θα εκτυπωθεί με μελάνι σε χαρτί, χρησιμοποιήστε την ανάλυση CMYK (ή τα spot χρώματα) στα αρχεία διαμόρφωσης σελίδας. Εάν σχεδιάζετε για παρουσιάσεις οθόνης, χρησιμοποιήστε τις συνθέσεις RGB. Οι σχεδιαστές που εργάζονται με HTML και CSS πρέπει να χρησιμοποιούν τους κώδικες Hex.

Χρώματα spot κοντά στο μπλε κοβαλτίου

Εάν σχεδιάζετε μια εργασία ενός ή δύο χρωμάτων για εκτύπωση, χρησιμοποιώντας στερεά χρώματα μελάνης -όχι CMYK- είναι ένας οικονομικότερος τρόπος για να προχωρήσετε. Οι περισσότεροι εμπορικοί εκτυπωτές χρησιμοποιούν το σύστημα αντιστοίχισης Pantone, το οποίο είναι το πιο αναγνωρισμένο σύστημα spot spot στις ΗΠΑ. Το χρώμα Pantone που ταιριάζει με τα χρώματα κοβαλτίου που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο είναι:

Άλλα χρώματα κοβαλτίου

Αν και συνήθως θεωρούμε ότι το κοβάλτιο είναι μπλε, υπάρχουν και άλλες χρωστικές χρωμάτων κοβαλτίου που βρίσκονται σε χρώματα πετρελαίου και ακουαρέλας που δεν είναι μπλε, όπως: