Ενεργοποίηση φωνής στα συστήματα οικιακού αυτοματισμού

Στρέφοντάς σας σπίτι σε ένα σπίτι του μέλλοντος

Ενεργοποιώντας τα φώτα με ένα τηλεχειριστήριο είναι αρκετά φανταστικό, αλλά φανταστείτε να το κάνετε απλά λέγοντάς του δυνατά: "Γυρίστε τα φώτα στο σαλόνι." Η προσθήκη φωνητικής ενεργοποίησης στο οικιακό σύστημα αυτοματισμού μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο η προσθήκη ενός μικροφώνου και η εγκατάσταση ενός προγράμματος λογισμικού στον υπολογιστή σας.

Μιλώντας στο σπίτι σας

Ο απλούστερος τρόπος για να μιλήσετε στο σύστημά σας είναι μέσω ενός μικροφώνου στον υπολογιστή όπου έχετε εγκαταστήσει το λογισμικό αναγνώρισης φωνής. Αυτό μπορεί να μην είναι η πιο βολική λύση, ειδικά αν ο υπολογιστής σας βρίσκεται σε διαφορετικό δωμάτιο από ότι βρίσκεστε. Τοποθετήστε ένα μικρόφωνο σε κάθε δωμάτιο και συνδυάστε τα σήματα μέσω ενός μίκτη μικροφώνου και δίνετε στο σύστημα τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται στη φωνή σας από οπουδήποτε στο σπίτι.

Για μια πιο απλή λύση, μπορείτε επίσης να διασυνδέσετε το τηλεφωνικό σας σύστημα με τον υπολογιστή αναγνώρισης φωνής και στη συνέχεια να πάρετε οποιαδήποτε επέκταση τηλεφώνου στο σπίτι για να εκδώσετε τις φωνητικές σας εντολές.

Τι μπορεί να κάνει ο έλεγχος φωνής;

Τα συστήματα φωνητικού ελέγχου αυτοματισμού οικιακής χρήσης μπορούν να ελέγξουν σχεδόν οτιδήποτε έχει διαμορφωθεί για να λειτουργήσει το σύστημα αυτοματισμού στο σπίτι. Αν χρησιμοποιείτε μονάδες φωτισμού, το σύστημα ενεργοποίησης φωνής σας μπορεί να ενεργοποιηθεί, να απενεργοποιηθεί ή να ρυθμιστεί το αχνό επίπεδο των φώτων σας. Εάν το σύστημά σας ασφαλείας μπορεί να ρυθμιστεί μέσω του συστήματος αυτοματισμού στο σπίτι σας τότε το σύστημα ενεργοποίησης φωνής σας μπορεί να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει το σύστημα συναγερμού. Εάν χρησιμοποιείτε πομπούς LED με το σύστημα οικιακού κινηματογράφου, τότε το σύστημα φωνής σας μπορεί να αλλάξει το κανάλι για σας.

Εκτός από τη λειτουργία των συσκευών αυτοματισμού στο σπίτι, πολλά συστήματα που ενεργοποιούνται με φωνή προσφέρουν τη δυνατότητα να ζητούν από τον υπολογιστή ερωτήσεις όπως: "Τι είναι ο καιρός σαν σήμερα;" ή "Ποιο είναι το αγαπημένο μου απόθεμα;" Το σύστημα αυτόματα μεταφορτώνει αυτές τις πληροφορίες από το Διαδίκτυο και αποθηκεύει το σκληρό δίσκο του υπολογιστή, ώστε οι πληροφορίες να είναι διαθέσιμες όταν το θέλετε.

Πώς λειτουργεί το σύστημα ενεργοποίησης φωνής;

Τις περισσότερες φορές το σύστημα ενεργοποίησης φωνής κοιμάται. Δεν θα θέλατε ο υπολογιστής να απαντήσει τυχαία σε διάφορες εντολές όταν μιλάτε με τη σύζυγό σας. Τα συστήματα φωνής απαιτούν μια λέξη ή φράση "αφύπνισης" για να προσελκύσουν την προσοχή του συστήματος. Επιλέγετε μια ασυνήθιστη λέξη ή φράση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και όταν μιλήσετε δυνατά, ο υπολογιστής ξυπνάει και περιμένει για οδηγίες.

Οι εντολές που δίνετε στο σύστημα φωνής δεν είναι τίποτα περισσότερο από μακροεντολές ή σενάρια. Όταν λέτε "Φωτισμός υπνοδωματίου", ο υπολογιστής αναζητά τη φράση στη βιβλιοθήκη του, βρίσκει τη δέσμη ενεργειών που σχετίζεται με τη φράση και τρέχει το σενάριο. Εάν προγραμματίσατε το λογισμικό για να στείλετε εντολές αυτοματισμού στο σπίτι για να ενεργοποιήσετε τα φώτα στην κρεβατοκάμαρα όταν ακούει αυτή την εντολή τότε αυτό θα συμβεί. Εάν κάνατε κάποιο λάθος (ή αισθανθήκατε ανόητα εκείνη την ημέρα) και το προγραμματίσατε να ανοίξει την πόρτα του γκαράζ όταν άκουσε αυτή τη φράση, τότε αυτό θα συμβεί. Το σύστημα δεν γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ των φωτιστικών του υπνοδωματίου και της πόρτας του γκαράζ.

Απλώς τρέχει τις εντολές που του το λέτε σε οποιαδήποτε λέξη ή φράση.