Οδηγός γραφικών πακέτων οδηγού Octopi του Manjaro

Το Manjaro είναι μία από τις καλύτερες διανομές του Linux που αναδύεται τα τελευταία χρόνια. Παρέχει πρόσβαση για πολλούς ανθρώπους στα αποθετήρια Arch που συνήθως δεν θα ήταν εφικτά επειδή το Arch Linux δεν είναι κατανομή αρχαρίων.

Το Manjaro παρέχει ένα απλό γραφικό εργαλείο για την εγκατάσταση λογισμικού που ονομάζεται Octopi και είναι πολύ παρόμοιο στη φύση του με το Synaptic package manager και το YUM Extender . Σε αυτόν τον οδηγό θα αναδείξω τα χαρακτηριστικά του Octopi, ώστε να μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό.

Η διεπαφή χρήστη

Η εφαρμογή έχει ένα μενού στην κορυφή με μια μικρή γραμμή εργαλείων και ένα πλαίσιο αναζήτησης κάτω. Το αριστερό πλαίσιο κάτω από τη γραμμή εργαλείων εμφανίζει όλα τα στοιχεία για την επιλεγμένη κατηγορία και από προεπιλογή εμφανίζει το όνομα, την έκδοση και την αποθήκη από την οποία θα εγκατασταθούν τα στοιχεία. Ο δεξιός πίνακας διαθέτει έναν μεγάλο κατάλογο κατηγοριών για να διαλέξετε. Κάτω από το αριστερό πλαίσιο υπάρχει ένα άλλο πλαίσιο που δείχνει τις λεπτομέρειες του τρέχοντος επιλεγμένου στοιχείου. Υπάρχουν 6 καρτέλες πληροφοριών:

Η καρτέλα info εμφανίζει τη διεύθυνση URL της ιστοσελίδας για το πακέτο, την έκδοση, την άδεια χρήσης και τις εξαρτήσεις που έχει το πρόγραμμα. Θα βρείτε επίσης το μέγεθος του προγράμματος και το μέγεθος της λήψης που απαιτείται για την εγκατάσταση του πακέτου. Τέλος, θα δείτε το όνομα του ατόμου που δημιούργησε το πακέτο, όταν δημιουργήθηκε το πακέτο και η αρχιτεκτονική για την οποία δημιουργήθηκε.

Στην καρτέλα Αρχεία εμφανίζονται τα αρχεία που θα εγκατασταθούν. Στην καρτέλα "Συναλλαγές" εμφανίζονται τα πακέτα που θα εγκατασταθούν ή θα αφαιρεθούν όταν κάνετε κλικ στο σύμβολο κειμένου στη γραμμή εργαλείων. Η καρτέλα Έξοδος εμφανίζει πληροφορίες κατά την εγκατάσταση των πακέτων. Η καρτέλα "Νέα" μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εμφάνιση των τελευταίων ειδήσεων από το Manjaro. Πρέπει να πατήσετε CTRL και G για να κατεβάσετε τα τελευταία νέα. Η καρτέλα Χρήση σάς δείχνει τον τρόπο χρήσης του Octopi.

Εύρεση ενός πακέτου για εγκατάσταση

Από προεπιλογή, περιορίζεστε στις αποθήκες στο Manjaro. Μπορείτε να βρείτε ένα πακέτο είτε εισάγοντας μια λέξη-κλειδί ή όνομα πακέτου στη γραμμή αναζήτησης είτε κάνοντας κλικ στις κατηγορίες και περιήγηση για την εγκατάσταση των εφαρμογών. Θα παρατηρήσετε ότι κάποια πακέτα φαίνεται να μην είναι διαθέσιμα.

Για παράδειγμα, δοκιμάστε να αναζητήσετε το Google Chrome. Θα εμφανιστεί ένας αριθμός συνδέσμων για το Chromium, αλλά το Chrome δεν θα εμφανιστεί. Δίπλα στο πλαίσιο αναζήτησης θα δείτε ένα λίγο εξωγήινο εικονίδιο. Εάν τοποθετήσετε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το εικονίδιο, λέτε "χρησιμοποιήστε το εργαλείο yaourt". Το εργαλείο yaourt είναι η επιλογή γραμμής εντολών για την εγκατάσταση συγκεκριμένων πακέτων κατά τη χρήση της γραμμής εντολών. Παρέχει επίσης πρόσβαση στην εγκατάσταση εφαρμογών όπως το Chrome. Κάντε κλικ στο εικονίδιο του μικρού ξένου και ξαναβρείτε το Chrome. Θα εμφανιστεί τώρα.

Πώς να εγκαταστήσετε τα πακέτα

Για να εγκαταστήσετε ένα πακέτο χρησιμοποιώντας το Octopi κάντε δεξί κλικ στο στοιχείο στον αριστερό πίνακα και επιλέξτε "install".

Αυτό δεν θα εγκαταστήσει αμέσως το λογισμικό, αλλά θα το προσθέσει σε ένα εικονικό καλάθι. Εάν κάνετε κλικ στην καρτέλα συναλλαγών θα δείτε τη λίστα "που θα εγκατασταθεί" τώρα δείχνει το πακέτο που έχετε επιλέξει.

Για να εγκαταστήσετε το λογισμικό, κάντε κλικ στο σύμβολο κρότου στη γραμμή εργαλείων.

Εάν έχετε αλλάξει γνώμη και θέλετε να επαναφέρετε όλες τις επιλογές που έχετε κάνει έως τώρα, μπορείτε να κάνετε κλικ στο εικονίδιο ακύρωσης στη γραμμή εργαλείων (που υποδηλώνεται με ένα σγουρά βέλος).

Μπορείτε να καταργήσετε μεμονωμένα στοιχεία, μεταβαίνοντας στην καρτέλα συναλλαγών, βρίσκοντας το κομμάτι του λογισμικού που έχει επιλεγεί για εγκατάσταση. Κάντε δεξί κλικ στο πακέτο και επιλέξτε "Κατάργηση στοιχείου".

Συγχρονισμός της βάσης δεδομένων

Αν δεν έχετε ενημερώσει τη βάση δεδομένων πακέτων σε λίγο, καλό θα ήταν να κάνετε κλικ στην επιλογή συγχρονισμού στη γραμμή εργαλείων. Είναι το πρώτο εικονίδιο στη γραμμή εργαλείων και υποδηλώνεται με δύο βέλη.

Εμφάνιση των εγκατεστημένων πακέτων στο σύστημά σας

Αν δεν θέλετε να εγκαταστήσετε νέο λογισμικό αλλά θέλετε να δείτε τι έχει ήδη εγκατασταθεί, κάντε κλικ στην επιλογή μενού προβολής και επιλέξτε "Εγκατεστημένο". Στη λίστα των στοιχείων θα εμφανίζονται τώρα μόνο τα πακέτα που είναι εγκατεστημένα στο σύστημά σας.

Μόνο τα πακέτα εμφάνισης δεν έχουν ήδη εγκατασταθεί

Αν θέλετε απλώς το Octopi να εμφανίσει τα πακέτα που δεν έχουν ήδη εγκατασταθεί κάντε κλικ στο μενού προβολής και επιλέξτε "Μη Εγκατεστημένο". Στη λίστα των στοιχείων θα εμφανίζονται τώρα μόνο πακέτα που δεν έχετε εγκαταστήσει ακόμα.

Εμφάνιση πακέτων από ένα επιλεγμένο αποθετήριο

Από προεπιλογή, η Octopi θα εμφανίσει τα πακέτα από όλα τα αποθετήρια. Εάν θέλετε να εμφανίσετε τα πακέτα από ένα συγκεκριμένο χώρο αποθήκευσης, κάντε κλικ στο μενού προβολής και επιλέξτε "Repository" και, στη συνέχεια, το όνομα του αποθετηρίου που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.