Σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε στερεοφωνικά ηχεία

Οι ηχεία καθορίζουν τη συνολική ποιότητα ήχου του συστήματός σας, οπότε σίγουρα αξίζει τον επιπλέον χρόνο για να ακούσετε πολλά διαφορετικά μοντέλα προτού αποφασίσετε. Αλλά ένα καλό σύνολο ομιλητών από μόνο του δεν θα εγγυηθεί απαραίτητα ευνοϊκά αποτελέσματα. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες στην επιλογή του σωστού μοντέλου είναι: ο τύπος ηχείου, ο χώρος ακρόασης, τα στερεοφωνικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία του συστήματος και, φυσικά, οι προσωπικές προτιμήσεις.

1) Η ποιότητα του ήχου είναι μια προσωπική απόφαση

Ακριβώς όπως με την τέχνη, το φαγητό ή το κρασί, η ποιότητα του ήχου είναι μια πολύ προσωπική κρίση. Ο καθένας έχει διαφορετικά γούστα, οπότε αυτό που ακούγεται φανταστικό σε κάποιον μπορεί να είναι μόνο έτσι σε κάποιον άλλο. Δεν υπάρχει κανένας "καλύτερος" ηχείο εκεί έξω, και πολλά είδη μπορούν να έχουν ίση έκκληση στα μεμονωμένα αυτιά. Όταν αγοράζετε ηχεία , ακούστε πολλά μοντέλα με μουσική που εξοικειώνεστε στενά. Φέρτε μαζί τα αγαπημένα σας άλμπουμ (π.χ. CD και / ή μονάδα flash με ψηφιακά κομμάτια) όταν ψωνίζετε και χρησιμοποιείτε αυτό που ακούτε για να προσδιορίσετε τα ηχεία που ακούγονται καλά. Η κατοχή κάποιας εμπειρίας στην ακρόαση της ζωντανής μουσικής αποτελεί επίσης ένα καλό εργαλείο για την αξιολόγηση των ομιλητών. Η μουσική θα πρέπει να ακούγεται φυσικά στα αυτιά σας, να έχει ισορροπημένη ποιότητα ήχου και να είναι εύκολη στην απόλαυση για μεγάλες περιόδους χωρίς κόπωση. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να αισθάνεται έσπευσαν! Μερικές φορές χρειάζεται αρκετές φορές να ακούτε ένα ηχείο - συχνά με διαφορετικούς τύπους μουσικής - προτού λάβετε τελική απόφαση.

2) Είδη ηχείων

Υπάρχει μια ποικιλία ομιλητών για να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλά εμπορικά σήματα, τα οποία στην αρχή μπορεί να αισθάνονται λίγο εκφοβιστικά. Η συρρίκνωση του πεδίου πρώτα σίγουρα βοηθάει στη μετακίνηση της διαδικασίας. Παραδείγματα τύπων ομιλητών περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά) το δάπεδο, το ράφι, το δορυφόρο, το υπογούφερ, το ηχοσύστημα και το φορητό. Ορισμένα, όπως τα ηχεία στο τοίχο, μπορούν να τοποθετηθούν και να συνδεθούν αμέσως, ενώ οι τύποι στο τοίχο ή στην οροφή ενδέχεται να απαιτούν ειδική εγκατάσταση ή / και φωτιστικά. Τα ηχεία μπορούν να είναι ενσύρματα, ασύρματα ή και τα δύο, είτε ως απλό στερεοφωνικό ζεύγος είτε ως πολυκάναλο για ήχο surround. Και πάλι, η επιλογή πρέπει να βασίζεται στην προσωπική προτίμηση και ανάγκη.

Τα ηχεία στο πάτωμα και τα ράφια των βιβλιοθηκών έχουν γενικά τον καλύτερο συνολικό ήχο, επειδή οι οδηγοί και τα περιβλήματα ταιριάζουν για την απόδοση. Ωστόσο, τα μοντέλα αυτά καταλαμβάνουν χώρο στο πάτωμα, πράγμα που μπορεί να είναι σημαντικό στοιχείο για τη διάταξη των δωματίων. Τα δορυφορικά ηχεία τείνουν να είναι πολύ μικρά ηχεία που συνδυάζονται καλύτερα με ένα υπογούφερ , με αποτέλεσμα ένα πολύ πιο συμπαγές σύστημα ήχου. Μια ηχητική λυχνία είναι μια άλλη βολική επιλογή για όσους θέλουν να βελτιώσουν τον ήχο (συνήθως για τηλεοράσεις) χωρίς πολύ φασαρία ή χώρο που χρησιμοποιείται. Τα τοίχου εσωτερικού τοίχου έχουν συνήθως γρίλιες που μπορούν να βαφτούν για να ταιριάζουν με τους τοίχους για αυτό το αόρατο (ή κοντά σε αυτό) εφέ ηχείου. Τα φορητά ηχεία είναι διασκεδαστικά και εύκολα, συχνά με ασύρματη συνδεσιμότητα και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, αλλά συχνά δεν διαθέτουν στιβαρό ήχο σε σύγκριση με τους πιο παραδοσιακούς τύπους.

3) Δωμάτια και ακουστική

Όχι κάθε είδους ομιλητής πρόκειται να ακούγεται υπέροχα στην περιοχή που επιλέξατε. Τα μικρότερα ηχεία μπορεί να λειτουργούν για κανονική κρεβατοκάμαρα, αλλά μπορεί να ακούγονται πενιχρά ή απαλά όταν τοποθετούνται σε ένα οικογενειακό δωμάτιο. Εναλλακτικά, τα μεγαλύτερα ηχεία μπορούν εύκολα να συντρίψουν μικροσκοπικούς χώρους. Γενικά, τα μεγαλύτερα ηχεία είναι πιο ικανά να παρέχουν υψηλότερα επίπεδα ντεσιμπέλ, αλλά είναι καλό να ελέγξετε την έξοδο watt για να είστε σίγουροι. Οι διαστάσεις, το περιεχόμενο και τα υλικά του δωματίου επηρεάζουν επίσης τον ήχο. Ο ήχος μπορεί να αντικατοπτρίζει τους εκτεθειμένους τοίχους, τα μεγάλα έπιπλα και τα γυμνά πατώματα, ενώ τα χαλιά, τα χαλιά και τα μαξιλάρια μπορούν να καταλήξουν να απορροφούν τον ήχο. Είναι καλό να έχουμε ισορροπία και των δύο. Οι θολωτές οροφές μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο ανοιχτή ατμόσφαιρα, ενώ στενότεροι χώροι μπορούν να οδηγήσουν σε πιο οικεία απόδοση.

4) Ταίριασμα με τα σωστά εξαρτήματα

Για καλύτερα αποτελέσματα, τα ηχεία πρέπει να ταιριάζουν με έναν ενισχυτή ή δέκτη που παρέχει τη σωστή ποσότητα ενέργειας. Οι κατασκευαστές συνήθως καθορίζουν ένα φάσμα ισχύος ενισχυτή που απαιτείται για την κατάλληλη τροφοδοσία κάθε μονάδας. Για παράδειγμα, ένα ηχείο μπορεί να απαιτεί εύρος ισχύος 30 - 100 W για να λειτουργεί καλά, οπότε αυτή η προδιαγραφή χρησιμεύει και ως γενική κατευθυντήρια γραμμή. Διαβάστε για την ισχύ του ενισχυτή εάν δεν είστε σίγουροι. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ρύθμιση πολλαπλών καναλιών ή surround ήχου, συνιστάται να κολλήσετε με την ίδια μάρκα ηχείων για λόγους απόδοσης. Εάν πρόκειται για μια κατάσταση συνδυασμού και αντιστοίχισης, μπορεί απλά να χρειαστεί να περάσετε λίγο περισσότερο χρόνο για την τελειοποίηση.

5) Βελτιστοποίηση του συστήματος:

Αφού φτάσετε τα ηχεία σας στο σπίτι , αφιερώστε χρόνο για σωστή σύνδεση, εγκατάσταση και τοποθέτηση των ηχείων για να έχετε την απόλυτη δυνατή απόδοση . Μια μικρή υπομονή τώρα αποδίδει μακροπρόθεσμα. Ορισμένα ηχεία ακούγονται καλύτερα όταν βρίσκονται κοντά ή επάνω σε έναν τοίχο, ενώ άλλα καλά όταν δίνουν περισσότερο χώρο αναπνοής. Τα τοίχου και οι οδηγοί μεσαίας εμβέλειας τείνουν να ακούγονται καλύτερα όταν τοποθετούνται σε επίπεδο αυτιού. Διαβάστε αυτές τις συνδέσεις για περισσότερες συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ηχητικό σας υλικό.