Αποκτήστε την καλύτερη απόδοση από ένα στερεοφωνικό σύστημα

Οι μικρές προσαρμογές μπορούν να οδηγήσουν σε τραγανά υψηλά, ακριβή μέσα και βαθιά μπάσα

Ο ήχος υψηλής ευκρίνειας μπορεί να θεωρηθεί όρος snobby. Για κάποιους, προτείνεται να δαπανηθεί ένα εξαιρετικό χρηματικό ποσό για να απολαύσετε εξαιρετική ποιότητα ήχου. Αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να οικοδομήσετε ένα φανταστικό οικιακό στερεοφωνικό σύστημα, ενώ κολλάτε σε έναν προϋπολογισμό - ακόμη και με μέτρια τιμή εξοπλισμό μπορεί να προσφέρει εξαιρετική απόδοση όταν ρυθμιστεί σωστά σε ένα καλό περιβάλλον ακρόασης. Το καλύτερο μέρος είναι ότι δεν χρειάζεται καν να είσαι ηχητικός για να κάνεις αυτές τις προσαρμογές. Διαβάστε παρακάτω για να κατανοήσετε τους απλούς τρόπους για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτό που έχετε ήδη.

01 από 05

Επιλέξτε ένα δωμάτιο με καλή ακουστική

Τα δωμάτια με πολλές σκληρές επιφάνειες τείνουν να δημιουργούν ανεπιθύμητες ακουστικές αντανακλάσεις. Leren Lu / Getty Images

Ακριβώς όπως το πώς ένα ηχείο ή / και ο δέκτης δημιουργεί τη βάση για καλή έξοδο ήχου, η ακουστική του δωματίου παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χώρος και η διάταξη ενός δωματίου μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στη συνολική ποιότητα της μουσικής - ακόμη περισσότερο από ότι συνδυάζονται τα στοιχεία.

Ένα δωμάτιο με πολλές σκληρές επιφάνειες, όπως αυτές με πλακάκια ή ξύλινα δάπεδα, γυμνούς τοίχους ή / και γυάλινα παράθυρα, μπορεί να δημιουργήσει πολλές αντανακλάσεις ήχου. Οι θολωτές οροφές μπορούν επίσης να συμβάλουν σε ένα λιγότερο ή περισσότερο ιδανικό περιβάλλον ακρόασης. Αυτές οι αντήχες και οι αντανακλάσεις οδηγούν σε κακή αναπαραγωγή μπάσων, πιο έντονες μέσες και υψηλές ενδείξεις και θολή απεικόνιση. Το περίγραμμα ενός δωματίου έχει επίσης σημασία. Οι περιοχές με παραμόρφωση ή παράξενο σχήμα τείνουν να αποδίδουν καλύτερα από τετράγωνα, ορθογώνια ή με διαστάσεις σε ακριβή πολλαπλάσια (που μπορούν να δημιουργήσουν στάσιμα κύματα).

Έτσι, τι θα θελήσετε να κάνετε είναι να "μαλακώνετε" το δωμάτιο, αλλά μερικοί - πάρα πολύ και η μουσική σας μπορεί να αρχίσει να ακούγεται αφύσικη. Τα χαλιά / χαλιά, τα κουρτίνες και τα διακοσμητικά έπιπλα βοηθούν στην απόσβεση του ήχου και στην απορρόφηση των αντανακλάσεων, δημιουργώντας έτσι ένα καλύτερο περιβάλλον ακρόασης. Ακόμη και η μετεγκατάσταση των επίπλων μέσα σε ένα δωμάτιο μπορεί να έχει αξιοσημείωτη επίδραση (π.χ. τραβήξτε τον καναπέ σε μια κεντρική θέση αντί να το αφήσετε επάνω σε έναν τοίχο).

Είναι δύσκολο να αντισταθμίσετε τα υψηλά ανώτατα όρια, εκτός από τη μετακίνηση του εξοπλισμού σας σε άλλο δωμάτιο. Αλλά αν θέλετε να πάρετε τα μέγιστα για τα χρήματά σας στο χώρο που έχετε επιλέξει, αξίζει να εξετάσετε τις ακουστικές θεραπείες . Θα καταλήξετε να ακούτε περισσότερα από τα ηχεία και λιγότερο από το δωμάτιο.

02 του 05

Τοποθετήστε τα ηχεία σωστά

αρχιτεκτονική / Getty Images

Όλα τα δωμάτια έχουν συντονισμένες λειτουργίες (επίσης γνωστά ως στάσιμα κύματα) που μπορούν είτε να ενισχύσουν ή να εξασθενίσουν ορισμένες συχνότητες με βάση το μήκος, το πλάτος και το ύψος ενός δωματίου. Όποτε είναι δυνατόν, θέλετε να αποφύγετε να έχετε το ιδανικό σημείο ακρόασης να είναι νεκρό κέντρο μέσα στα όρια των τοίχων. Η σωστή τοποθέτηση ηχείων βοηθά να διασφαλιστεί η ιδανική, φυσική απόκριση από τα ηχεία και το subwoofer σας. Η τοποθέτηση κατά λάθος μπορεί να οδηγήσει σε απόδοση που μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε τι συμβαίνει με τον εξοπλισμό σας.

Η απόρριψη ενός υπογούφερ οπουδήποτε φαίνεται πιο βολικό είναι ένα ακουστικό όχι. Κάτι τέτοιο μπορεί συχνά να οδηγήσει σε ηχητικά μπάσα με λάμψη, θόρυβο ή βλάκα. Σίγουρα θα θέλατε να αφιερώσετε χρόνο για να τοποθετήσετε σωστά το υπογούφερ σας για να έχετε την καλύτερη απόδοση . Θα μπορούσε να περιλαμβάνει αναδιάταξη ορισμένων επίπλων γύρω, ώστε να είναι ανοιχτό στις δυνατότητες!

Όσον αφορά τα στερεοφωνικά (ή ακόμα και τα πολυκαναλικά) ηχεία, η βέλτιστη τοποθέτηση βοηθάει στην ελαχιστοποίηση των διαφόρων συντονισμών / ανακλάσεων του δωματίου, διατηρώντας παράλληλα εξαιρετικές ιδιότητες απεικόνισης και ηχητικής αποτίμησης. Ανάλογα με αυτό που έχετε ήδη, δεν μπορεί να κοστίσει μια δεκάρα.

Εάν τα ηχεία σας βρίσκονται στη βάση, είναι καιρός να επενδύσετε σε κάποια προσιτή βάση. Η ανύψωση των ηχείων κατά περίπου πέντε πόδια θα κάνει θαύματα για πιστότητα, αν κάθεστε ή στέκεστε. Αν έχετε ήδη χρησιμοποιήσει τη βάση ηχείων, βεβαιωθείτε ότι έχετε τραβήξει τους μακριά από τους πίσω τοίχους λίγο. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι είναι ισαπέραστοι σε σχέση με τους παράλληλους τοίχους (αριστερή και δεξιά πλευρά), έτσι ώστε να διατηρείτε ακριβή στερεοφωνική απεικόνιση.

Βεβαιωθείτε ότι κάθε ηχείο είναι σταθερά τοποθετημένο για να ελαχιστοποιήσετε τη δυνατότητα δόνησης που προκαλεί ανεπιθύμητο θόρυβο. Και ανάλογα με το πού σκοπεύετε να απολαύσετε τη μουσική σε σχέση με τα ηχεία, σίγουρα θα θελήσετε να εξετάσετε το "toeing" τους σε λίγο.

03 του 05

Βρείτε αυτό το γλυκό σημείο

Φωτογραφία Dennis Fischer / Getty Images

Ο όρος "θέμα θέσης" συχνά ισχύει για πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της απόλαυσης ήχου. Εάν στέκεστε στα πλάγια και λίγο πίσω από τα ηχεία σας, δεν μπορείτε σωστά να περιμένετε να ακούσετε το μουσικό παιχνίδι τόσο καθαρά. Η ιδανική θέση ακρόασης πρέπει να είναι εκείνη η "γλυκιά θέση" στο δωμάτιο, όπου μπορείτε να εκτιμήσετε το σύστημα στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Ο προσδιορισμός του γλυκού τόπου ακούγεται απλό σε χαρτί. Στην πράξη, μπορείτε να περιμένετε να περάσετε λίγο χρόνο για να μετρήσετε και να ρυθμίσετε τα ηχεία, τον εξοπλισμό και / ή τα έπιπλα. Ουσιαστικά, το αριστερό ηχείο, το δεξιό ηχείο και το γλυκό σημείο πρέπει να κάνουν ένα ισόπλευρο τρίγωνο. Έτσι, αν τα δύο στερεοφωνικά ηχεία απέχουν 6 μέτρα, το γλυκό σημείο θα μετρήσει επίσης έξι πόδια απευθείας σε κάθε ηχείο. Απλά θυμηθείτε ότι αν καταλήξετε να ωθήσετε τα ηχεία πιο κοντά ή πιο μακριά ο ένας από τον άλλο, θα αλλάξει το μέγεθος και τη θέση του γλυκού σημείου.

Αφού τα ηχεία έχουν ρυθμιστεί, γυρίστε τα ώστε να κατευθύνονται απευθείας στο γλυκό σημείο. Αυτό βοηθά να παρουσιάσετε την καλύτερη δυνατή απεικόνιση για την κριτική ακρόαση. Εάν τυχαίνει να κάθεστε ή να στέκεστε στην ακριβή γωνία του γλυκού σημείου, προχωρήστε ένα βήμα προς τα εμπρός προς τα ηχεία και είστε τέλειοι. Θέλετε τα ηχητικά κύματα να συγκλίνουν σε ένα σημείο πίσω από το κεφάλι σας και όχι στην άκρη της μύτης σας.

04 του 05

Χρησιμοποιήστε καλώδιο ποιότητας ηχείων

Δεν χρειάζεται να περάσετε μια περιουσία για να έχετε καλής ποιότητας καλώδια ήχου. Daisuke Morita / Getty Images

Θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε χιλιάδες δολάρια σε καλώδια ηχείων, αν και πολλοί θα συμφωνούσαν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Ωστόσο, τα καλώδια των καλωδίων ποιότητας που έχουν το σωστό μετρητή μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά σε αυτά που ακούτε από τα ηχεία σας. Το βασικό χαρακτηριστικό ενός καλού καλωδίου ηχείων είναι ικανό να παράγει επαρκές ρεύμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις όλες οι παχύτερες είναι καλύτερες, οπότε ανατρέξτε στις προδιαγραφές του ηχείου σας για ένα σημείο εκκίνησης. Τα καλώδια που περιλαμβάνονται με ορισμένα ηχεία μπορεί να είναι σχεδόν τόσο λεπτά όσο το οδοντικό νήμα, κάτι που σίγουρα δεν συνιστάται.

Σε ελάχιστο επίπεδο, αγοράστε καλώδιο ηχείου που είναι τουλάχιστον 12 gauge - υψηλότεροι αριθμοί αντιπροσωπεύουν λεπτότερα καλώδια. Επομένως, μην επιλέγετε να χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε μικρότερο από το 12, ειδικά εάν τα καλώδια πρέπει να καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις. Δεν μπορείτε να περιμένετε την καλύτερη απόδοση ήχου εάν τα ηχεία σας καταλήγουν να μην τροφοδοτούνται.

Πολλά καλώδια με premium ή / και επώνυμα καλώδια διαθέτουν βελτιωτικά ήχου ή / και καλύτερες συνδέσεις στα άκρα. Υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι ήχου που ισχυρίζονται ότι μπορούν να ακούσουν τη διαφορά. άλλοι λένε ότι είναι μόνο το μάρκετινγκ στο καλύτερο / χειρότερο. Δεν έχει σημασία τι αποφασίζετε, επιλέξτε την ποιότητα κατασκευής. Δεν θέλετε κάτι τόσο φθηνό και λεπτό, ώστε να μπορεί να φθαρεί ή να υποβαθμίζεται με το πέρασμα του χρόνου. Μπορείτε να πάρετε καλών καλωδίων χωρίς να χρειάζεται να πληρώνετε μέσω της μύτης.

Τώρα, εάν τα ηχεία σας διαθέτουν δύο σειρές συνδετικών σημείων στο πίσω μέρος, είναι τελείως δυνατή η αμφίδρομη σύνδεση των ηχείων για τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ήχου . Αν τα ηχεία και ο εξοπλισμός έχουν ήδη τοποθετηθεί, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα επιπλέον σύνολο καλωδίων για να τρέξετε μαζί με το πρώτο. Απλά ελέγξτε πρώτα ότι ο δέκτης σας έχει τις κατάλληλες, διαθέσιμες συνδέσεις για να φιλοξενήσει. Αν ναι, η δι-καλωδίωση μπορεί να είναι ένας σχετικά φθηνός τρόπος βελτίωσης και προσαρμογής του ήχου από το στερεοφωνικό σας σύστημα.

05 του 05

Ρυθμίστε τις ρυθμίσεις ήχου στο δέκτη / ενισχυτή σας

Οι περισσότεροι δέκτες και ενισχυτές διαθέτουν πρόσθετα χειριστήρια για να ρυθμίζουν και να βελτιστοποιούν την έξοδο ήχου. Gizmo / Getty Images

Οι περισσότεροι δέκτες στερεοφωνικών και A / V / ενισχυτών διαθέτουν ένα σύστημα μενού που επιτρέπει στους χρήστες να προσαρμόζουν διάφορες λειτουργίες και λειτουργίες ήχου. Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι το μέγεθος των ηχείων, η έξοδος μπάσων και η ένταση των ηχείων. Το μέγεθος των ηχείων (μεγάλο / μικρό) καθορίζει την περιοχή συχνοτήτων που παρέχεται στο ηχείο από τον δέκτη. Περιορίζεται από τις δυνατότητες των ηχείων, έτσι ώστε όλα τα ηχεία να μην μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη λειτουργία.

Οι ρυθμίσεις εξόδου μπάσων μπορούν να καθορίσουν αν τα χαμηλά επίπεδα θα αναπαραχθούν από τα αριστερά / δεξιά ηχεία, το subwoofer ή και τα δύο. Έχοντας αυτή την επιλογή, μπορείτε να προσαρμόσετε την εμπειρία ήχου στις προσωπικές σας προτιμήσεις. Ίσως σας αρέσει να ακούτε περισσότερα μπάσα, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε να παίξετε τα ηχεία και τα χαμηλά. Ή ίσως τα ηχεία σας να δουλεύουν καλύτερα κατά την αναπαραγωγή μόνο των υψηλών και μέσων, έτσι ώστε να αφήσετε τα χαμηλά μόνο στο subwoofer

Πολλοί δέκτες και ενισχυτές διαθέτουν επίσης προηγμένους αλγορίθμους αποκωδικοποίησης (π.χ. Dolby, DTS, THX) στις διάφορες μορφές τους. Όταν είναι ενεργοποιημένη, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα εικονικό εφέ ήχου surround με μια εκτεταμένη ζώνη ήχου, ειδικά με συμβατές πηγές ήχου και / ή ταινίες και βιντεοπαιχνίδια. Και μην φοβάστε να προσαρμόσετε περαιτέρω τον ήχο από τα ηχεία σας προσαρμόζοντας τις συχνότητες με τα χειριστήρια στερεοφωνικού ισοσταθμιστή . Πολλοί δέκτες προσφέρουν μια επιλογή από προεπιλογές, ώστε να μπορείτε να βελτιώσετε αποτελεσματικά τα μουσικά σας είδη, κάνοντας τους να ακούγονται περισσότερο σαν τζαζ, ροκ, συναυλία, κλασικά και πολλά άλλα.