Η μείωση του Lomo στο Adobe Photoshop

01 του 06

Η μείωση του Lomo στο Adobe Photoshop

Ευγενική προσφορά του Tom Green

Φαίνεται να υπάρχει ανάκαμψη στη δημοτικότητα της φωτογραφίας Lomography ή "Lomo-style". Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον όρο, είναι πραγματικά ένα από αυτά "Θα το ξέρω όταν το βλέπω" κάτι. Πρόκειται για εικόνες που χαρακτηρίζονται από υπερβολικά κορεσμένα χρώματα, παραμορφώσεις, αντικείμενα, σκούρα βινιέτα, υψηλή αντίθεση και, ουσιαστικά, εκείνα τα πράγματα σε μια φωτογραφία που ένας επαγγελματίας φωτογράφος θα αποφύγει ή θα φτιάξει στο σκοτεινό δωμάτιο. Όταν το Photoshop έγινε μια τυπική εφαρμογή απεικόνισης, γρήγορα έγινε μια αρκετά ενδιαφέρουσα τεχνική όταν μια φωτογραφία έπρεπε πραγματικά να παρατηρηθεί.

Το ενδιαφέρον για τεχνικές όπως αυτό είναι ότι πρέπει να αντισταθείς στον πειρασμό να το παρακάνεις. Είναι πάρα πολύ εύκολο να χαλαρώσετε τα αποτελέσματα γιατί "φαίνεται δροσερό". Όπως λέμε στους μαθητές μας, αυτό δεν συμβαίνει. Είναι ο δημιουργός της εικόνας που λέει στον θεατή: "Δεν είμαι έξυπνος;".

Σε αυτό το "Πώς να ..." θα αποφύγουμε να είμαστε "έξυπνοι" και να δημιουργήσουμε το εφέ "lomo" στο Photoshop παίζοντας με τους τρόπους ρύθμισης Layers, Curves και Blend. Ας αρχίσουμε …

02 του 06

Ξεκινάτε με ένα Vignette στο Adobe Photoshop

Ευγενική προσφορά του Tom Green

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της τεχνικής "lomo" είναι η βινιέτα. Αυτό που κάνει είναι να μαλακώσει και να σκουρύνει τις γωνίες της εικόνας. Σε αυτήν την περίπτωση, επιλέξαμε την εικόνα και, στον πίνακα "Επίπεδα", δημιουργήσαμε ένα νέο Layer Adjustment Fill Adjustment.

Η προεπιλογή είναι μια Γραμμική κλίση αλλά θέλαμε να ξεχωρίζει η σχάρα και η κουκούλα του αυτοκινήτου.

Για να το επιτύχουμε, χρησιμοποιήσαμε αυτές τις ρυθμίσεις:

Με την αντιστροφή της κλίσης μετακινήσαμε το βινιέτα στις γωνίες της εικόνας. Κάναμε κλικ στο OK για να αποδεχτούμε την αλλαγή και, με το επιλεγμένο Layer Adjustment, ορίσαμε τη λειτουργία Blend Mode σε μαλακό φως που έφερε κάποιες λεπτομέρειες στις σκοτεινές περιοχές.

03 του 06

Προσθέστε μια επικάλυψη κλίσης στο Photoshop

Ευγενική προσφορά του Tom Green

Θέλαμε το κίτρινο στο αυτοκίνητο να «πιάσει» πραγματικά και να τραβήξει την προσοχή των θεατών στο κέντρο της φωτογραφίας. Η λύση είναι η προσθήκη ενός Layer Adjustment Overlay Layer.

Για να προσθέσετε την Επικάλυψη κλίσης, επιλέξαμε το Επίπεδο προσαρμογής και την επιλεγμένη Επικάλυψη μεταβλητής για το αναδυόμενο μενού fx στο κάτω μέρος του πίνακα "Επίπεδα". Όταν ανοίξαμε το παράθυρο διαλόγου, χρησιμοποιήσαμε αυτές τις ρυθμίσεις:

Χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Overlay Blend με αδιαφάνεια 45%, μπορέσαμε να επαναφέρουμε το ζωντανό κίτρινο της δουλειάς του χρώματος του αυτοκινήτου. Επιλέξαμε Αντίστροφη επειδή θέλαμε τις σκοτεινές άκρες του βινιέτα στις γωνίες της εικόνας, όχι πάνω από το αυτοκίνητο.

Η ρύθμιση γωνίας των 120 μοιρών επηρεάζει την "εμφάνιση" της επικάλυψης σχετικά με τον τρόπο αλληλεπίδρασης της επικάλυψης με τα χρώματα της εικόνας. Η ρύθμιση Κλίμακα επηρεάζει τα αρχικά και τα τελικά σημεία της κλίσης. Σε αυτή την περίπτωση, θέλαμε να συμπεριλάβουμε τα φτερά που σήμαιναν ότι η κλίμακα έπρεπε να αυξηθεί.

Όταν τελειώσατε, κάναμε κλικ στο OK.

04 του 06

Προσθέστε μια μικρή "Διασταυρούμενη επεξεργασία" με καμπύλες στο Adobe Photoshop

Ευγενική προσφορά του Tom Green

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας εικόνας "lomo" είναι τα χρώματα που είναι υπερκορεσμένα. Όταν χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή επεξεργασία σκοτεινού χώρου, το φαινόμενο lomo επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη της έγχρωμης μεμβράνης σε μια χημική ουσία που δεν προοριζόταν για το συγκεκριμένο ρολό φιλμ. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μάλλον "ασυνήθιστο" χρωματισμό. Στο Photoshop μπορείτε να κάνετε το ίδιο πράγμα, παίζοντας με τα κανάλια χρώματος της εικόνας.

Για να ξεκινήσετε, επιλέξαμε τις καμπύλες από τα επίπεδα προσαρμογής . Τώρα αρχίζει η διασκέδαση.

Οι καμπύλες λειτουργούν με τονικότητα και κάθε τετράγωνο στην καμπύλη αντιπροσωπεύει ένα τρίμηνο τόνο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε την τονικότητα κάθε κόκκινου, πράσινου και μπλε καναλιού στην εικόνα RGB.

Επιλέγοντας ένα κανάλι από την αναδυόμενη παράμετρο RGB, μπορούμε να φωτίσουμε ή να σκουρίνουμε ή ακόμα και να αλλάξουμε τον κορεσμό ενός τέταρτου τόνου κάνοντας απλά κλικ στην καμπύλη και μετακινώντας το σημείο γύρω από το πλέγμα. Παραδείγματος χάριν, δημιουργήσαμε ένα ανεστραμμένο S στο κόκκινο κανάλι που έφερε το κόκκινο στα τούβλα αλλά επίσης πρόσθεσε μια ένδειξη κόκκινου χρώματος στο κίτρινο χρώμα.

Με το να παίζουμε με τους τετράκλιτους τόνους στα μπλε και πράσινα κανάλια, μπορέσαμε να αλλάξουμε το χορτάρι σε διαφορετικό χρώμα, να σκουρύνουμε τον γαλάζιο ουρανό και να προσθέσουμε λίγο μπλε απόχρωση στο χρώμιο γύρω από το παρμπρίζ.

Σημείωση του συντάκτη:

Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ μια ρύθμιση Curves στο Photoshop, σας συνιστούμε ιδιαίτερα να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να εξετάσετε λεπτομερώς αυτό το έγγραφο βοήθειας από την Adobe.

05 του 06

Προσθέστε μια ασάφεια στις άκρες στο Adobe Photoshop

Ευγενική προσφορά του Tom Green

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της επίδρασης lomo είναι η θολότητα στην εικόνα. Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί αυτό, εδώ είναι αυτό που κάναμε.

Το πρώτο βήμα ήταν να επιλέξετε Επιλογή> Επιλογή όλων . Αυτό επέλεξε όλα τα επίπεδα της εικόνας. Στη συνέχεια επιλέξαμε Επεξεργασία> Αντιγραφή συγχώνευσης . Αυτό που κάνει είναι να αντιγράψετε όλα όσα βλέπετε στην οθόνη στο πρόχειρο. Στη συνέχεια επικολλήσαμε τα περιεχόμενα του πρόχειρου στην εικόνα.

Η νέα εικόνα προστέθηκε σε ένα νέο επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα Blur του φακού σε αυτό το Layer. Για να το επιτύχουμε, επιλέξαμε Filter> Blur> Blur Lens. Αυτό άνοιξε το παράθυρο φίλτρου θολώματος φακού. Υπάρχουν πολλά εδώ αλλά η κύρια ανησυχία μου ήταν η ποσότητα θολώματος που αλλάξαμε χρησιμοποιώντας το ρυθμιστικό στην περιοχή Radius. Με το Set Blur Lens, κάναμε κλικ στο OK για να κλείσουμε τον πίνακα.

06 του 06

Φέρνοντας το αποτέλεσμα στην εστίαση με μια μάσκα επιπέδου στο Adobe Photoshop

Προφανώς, μια εικόνα που δεν είναι εστιασμένη δεν είναι αυτή που στοχεύουμε.

Για να τελειώσουμε, προσθέσαμε μια μάσκα Layer στο νέο στρώμα, τοποθετήσαμε τα χρώματα του προσκηνίου και του φόντου σε ασπρόμαυρο και επιλέξαμε το εργαλείο Πινέλο. Στη συνέχεια, αυξήσαμε το μέγεθος του Πινέλου πιέζοντας το πλήκτρο [] μερικές φορές και ξεκινήσαμε τη ζωγραφική πάνω από τη σχάρα του αυτοκινήτου για να αποκαλύψουμε τις λεπτομέρειες της εικόνας από το κάτω στρώμα.

Ένα τέχνασμα που χρησιμοποιούμε όταν ζωγραφίζουμε μια μάσκα είναι να πατήσουμε το πλήκτρο \ . Αυτό μου δείχνει τη μάσκα που ζωγραφίζουμε με κόκκινο χρώμα.

Όταν τελειώσετε, πατάμε το πλήκτρο \ για να απενεργοποιήσετε το κόκκινο χρώμα της μάσκας και να αποθηκεύσετε την εικόνα.