Εργαλεία αναζήτησης επιφάνειας εργασίας δεν δημιουργούν πραγματικό κίνδυνο ασφαλείας

Μεγάλη βοηθητικά προγράμματα για να βοηθήσετε να ζεσταθεί η ζούγκλα σκληρού δίσκου

Είναι υπέροχο να έχουμε ένα τεράστιο σκληρό δίσκο. Στα χρόνια που πέρασα, έπρεπε να σκουπίζω το σκληρό δίσκο μου σε μηνιαία ή μερικές φορές εβδομαδιαία βάση για να αφαιρέσω τα αρχεία που δεν ήθελα πια ή που ήθελα για να μπορέσω να ελευθερώσω χώρο στο δίσκο. Ήταν συνηθισμένο να λαμβάνω μηνύματα προειδοποιώντας μου για το γεγονός ότι ο σκληρός δίσκος μου ήταν γεμάτος και συχνά έδειξε στη σχετική ταχύτητα του υπολογιστή μου, όπως τα Windows είχαν λιγότερο σκληρό δίσκο ακίνητη περιουσία για να συνεργαστεί για να δημιουργήσει ένα εικονικό αρχείο σελίδας μνήμης.

Αυτό απλά δεν είναι πλέον θέμα για μένα. Με σχεδόν 200 GB χώρου στο σκληρό δίσκο μπορώ να εκτελέσω την πλήρη ή πλήρη εγκατάσταση κάθε προγράμματος που έχω, να αντιγράψω κάθε δίσκο CD που έχω και να αποθηκεύω κάθε τραγούδι ως MP3 στον υπολογιστή μου για γρήγορη πρόσβαση, να δημιουργήσω ένα εικονικό δίσκο μνήμης μεγέθους Τέξας και εξακολουθούν να έχουν περιθώριο για να διατεθούν. Ειναι καταπληκτικο! Αυτό συμβαίνει μέχρι να βρω κάτι.

Έχω χωρίσει το χώρο δίσκου σε μικρότερα τμήματα και δημιούργησε φακέλους σε μια προσπάθεια να παράσχει κάποια λογική δομή σε όλο αυτό το χώρο στο σκληρό δίσκο. Αλλά, αναπόφευκτα, όταν ψάχνω για ένα συγκεκριμένο έγγραφο του Word ή ένα υπολογιστικό φύλλο Excel που δημιούργησα πριν από δύο χρόνια, δεν είναι για κάποιον λόγο στο "κατάλληλο" φάκελο και έφυγα προσπαθώντας να κυνηγήσω και να πεταχτώ μέσα από 200 GB σκληρού δίσκου χώρο για να βρω εκεί που έφυγα τελευταία.

Νωρίτερα φέτος, πραγματοποίησα ανασκόπηση ενός προϊόντος που επιλύει αυτό το πρόβλημα. Το πρόγραμμα αναζήτησης επιφάνειας εργασίας X1 ευρετηριάζει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου , τα συνημμένα αρχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα αρχεία και τις επαφές σε ένα σύστημα υπολογιστή. Το X1 μπορεί να πραγματοποιήσει αναζήτηση σε ολόκληρο τον υπολογιστή σας κάτω από ένα δευτερόλεπτο και να περιορίσει την αναζήτηση εν κινήσει καθώς πληκτρολογείτε τους όρους αναζήτησης ή λέξεις-κλειδιά. Λατρεύω το προϊόν και το έχω βρει απαράβατο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, ωστόσο έρχεται με μια τιμή $ 99 (επί του παρόντος προς πώληση για $ 75 στην ιστοσελίδα τους) τιμή.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η Microsoft ανήγγειλε ότι αναπτύσσει το δικό της εργαλείο αναζήτησης επιφάνειας εργασίας το οποίο σχεδίαζε να κυκλοφορήσει μέχρι το 2006 και ενσωματώθηκε στην επόμενη ενσάρκωση του λειτουργικού συστήματος των Windows με κωδική ονομασία "Longhorn". Η Google τα κατάφερε να κυκλοφορήσει ένα παρόμοιο εργαλείο πριν από μερικές εβδομάδες.

Η αναζήτηση στο Google Desktop είναι επίσημα μια έκδοση "beta" - που σημαίνει ότι είναι φαινομενικά ακόμα σε δοκιμές και μπορεί να έχει μερικές δευτερεύουσες δυσλειτουργίες που πρέπει να επεξεργαστούν ακόμα. Αλλά, ουσιαστικά το ίδιο πράγμα με το εργαλείο αναζήτησης επιφάνειας εργασίας X1 εκτός από το ότι είναι δωρεάν. Όχι μόνο ευρετηριάζει και αναζητά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αρχεία όπως το X1, αλλά το εργαλείο Google Desktop Search επίσης ευρετηριάζει και αναζητά τις συνομιλίες άμεσων μηνυμάτων και τις προηγούμενες αναζητήσεις ιστού που εκτελούνται στον υπολογιστή. Η διεπαφή για το εργαλείο Google Desktop Search έχει την ίδια εμφάνιση και αίσθηση με τον ιστότοπο της Google και μπορείτε ακόμη και να επιλέγετε να συμπεριλάβετε τα αποτελέσματα αναζήτησης τοπικής επιφάνειας εργασίας στις απόπειρες αναζήτησης ιστού Google. Με άλλα λόγια, εάν προσπαθήσετε να κάνετε αναζήτηση στο "Boston Red Sox" θα επιστρέψει τις σχετικές ιστοσελίδες, αλλά θα επιστρέψει επίσης οποιαδήποτε σχετικά αρχεία ή πληροφορίες που βρίσκονται στον τοπικό σας υπολογιστή.

Η μπάντα σηκώνει ταχύτητα τώρα. Η Yahoo έχει ανακοινώσει σχέδια για την απελευθέρωση ενός παρόμοιου εργαλείου και η Microsoft έχει δηλώσει ότι θα κυκλοφορήσει και μια beta έκδοση ενός εργαλείου αναζήτησης desktop με εμπορικό σήμα MSN μέχρι το τέλος του έτους. Τόσο τα προϊόντα αναζήτησης X1 όσο και το Google Desktop είναι εξαιρετικά εργαλεία για να σας βοηθήσουν να εξομαλύνετε την εκτεταμένη ζούγκλα των αρχείων στο σκληρό σας δίσκο, αλλά μερικοί αισθάνονται ότι μπορούν επίσης να δημιουργήσουν κίνδυνο για την ασφάλεια.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια προκύπτουν κυρίως από δύο θέματα. Πρώτον, υπάρχει το θέμα του "τι", όπως σε τι είδους πληροφορίες είναι ευρετηρίαση και αν μπορεί να περιλαμβάνει εμπιστευτικές ή ιδιωτικές πληροφορίες. Στη συνέχεια, υπάρχει το θέμα του "Ποιος", όπως σε ποιον έχει πρόσβαση στον υπολογιστή.

Το βοηθητικό πρόγραμμα Google Desktop Search ευρετηριάζει τις προηγούμενες αναζητήσεις ιστού και τις αποθηκευμένες ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλών ιστοσελίδων (συνήθως σημειώνονται ξεκινώντας από το "https" αντί απλώς "http"). Ενώ η πρόσβαση σε έναν ασφαλή ιστότοπο, όπως ο λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Hotmail, απαιτεί γενικά την εισαγωγή του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης, εάν η Αναζήτηση Google Desktop επιτρέπεται να αναγράφει τις πληροφορίες που ο χρήστης μπορεί ακόμα να καθίσει στον υπολογιστή και να πληκτρολογήσει "hotmail" να ανακτήσετε μηνύματα που έχουν προβληθεί στο παρελθόν και να είναι αποθηκευμένα στη μνήμη cache στον τοπικό υπολογιστή. Η εισαγωγή όρων αναζήτησης όπως "κωδικός πρόσβασης" ή "κοινωνικής ασφάλισης" ενδέχεται επίσης να αποκαλύψει ιδιωτικές ή εμπιστευτικές πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί από το βοηθητικό πρόγραμμα.

Η Αναζήτηση Google Desktop προσφέρει τη δυνατότητα απενεργοποίησης της ευρετηρίασης ασφαλών ιστοσελίδων, καθιστώντας τα εκτός ορίων για μελλοντικές αναζητήσεις. Κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο "Προτιμήσεις επιφάνειας εργασίας" ακριβώς στα δεξιά του πεδίου εισαγωγής αναζήτησης, μπορείτε να επιλέξετε ποιους τύπους πληροφοριών κάνετε ή δεν θέλετε να αναπροσαρμόζονται και μπορείτε να απενεργοποιήσετε την ευρετηρίαση ασφαλών ιστοσελίδων, απλά καταργώντας την επιλογή του πλαισίου.

Ωστόσο, ακόμη και με την απενεργοποίηση της ευρετηρίασης και αναζήτησης ασφαλών ιστοσελίδων, υπάρχουν πολλά άλλα έγγραφα και αρχεία που ενδέχεται να περιέχουν προσωπικές, ιδιωτικές ή άλλως ευαίσθητες πληροφορίες τις οποίες άλλοι δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση. Αναμφίβολα, εάν μοιράζεστε τον υπολογιστή με άλλους χρήστες, δεν πρέπει να εγκαταστήσετε ένα εργαλείο αναζήτησης επιφάνειας εργασίας όπως το X1 ή το Google Desktop Search. Ωστόσο, οι πληροφορίες παραμένουν στον υπολογιστή για όποιον έχει φυσική πρόσβαση στο μηχάνημα για να βρει.

Το να γνωρίζετε ή να αποφασίζετε ποιος άλλος πρέπει να έχει πρόσβαση στον υπολογιστή σας είναι ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ασφάλειας από το αν θα χρησιμοποιήσετε ή όχι ένα εργαλείο αναζήτησης επιφάνειας εργασίας. Όποιος έχει φυσική πρόσβαση στο μηχάνημα μπορεί να βρει τις ίδιες πληροφορίες με το εργαλείο αναζήτησης επιφάνειας εργασίας μπορεί να δώσει την επιθυμία, κάποια στιγμή και λίγη γνώση. Με άλλα λόγια, ένα βοηθητικό πρόγραμμα αναζήτησης για επιτραπέζιους υπολογιστές μπορεί να επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό κάποιον που βρίσκει πληροφορίες που δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση, αλλά δεν διαθέτει εργαλείο αναζήτησης επιφάνειας εργασίας, δεν θα εμποδίσει εντελώς κάποιον να βρει τέτοιες πληροφορίες. Απλώς σημαίνει ότι θα πρέπει να κυνηγήσουν και να πεταχτούν και να ψάξουν μέσα από τα αρχεία με τον παλιομοδίτικο τρόπο.

Όταν ένα εργαλείο όπως αυτό γίνεται περισσότερο από ένα ζήτημα ασφάλειας είναι σε πραγματικά δημόσιους υπολογιστές. Οι υπολογιστές σε βιβλιοθήκες, σχολεία, διαδικτυακές καφετέριες και άλλα τέτοια ιδρύματα έχουν τυχαίους χρήστες που έρχονται και πηγαίνουν συνεχώς. Συχνά, οι χρήστες αυτοί συνδέονται αποκλειστικά με σκοπό τον έλεγχο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή την επαλήθευση των υπολοίπων λογαριασμού τους σε πιστωτικές κάρτες ή στην τράπεζά τους. Έχοντας ένα βοηθητικό πρόγραμμα όπως το X1 ή το εργαλείο Google Desktop Search εγκατεστημένο σε έναν τέτοιο υπολογιστή, θα ήταν πολύ εύκολο για τον χρήστη να κάνει μια αναζήτηση και να ανακτήσει πληροφορίες από τις συνεδρίες του προηγούμενου χρήστη.

Και πάλι όμως η επιβάρυνση βαρύνει τον πάροχο του δημόσιου υπολογιστή να εξασφαλίσει κάποιο επίπεδο ασφάλειας ή προστασίας για την προστασία των χρηστών καθώς και με τους ίδιους τους χρήστες να ασκούν το κατάλληλο επίπεδο προσοχής κατά την είσοδο ιδιωτικών και προσωπικών πληροφοριών σε έναν ανασφαλισμένο δημόσιο υπολογιστή . Ενώ οι υπολογιστές με κοινόχρηστο κοινό έχουν ακόμα περισσότερους λόγους να μην εγκαταστήσουν ένα εργαλείο αναζήτησης επιφάνειας εργασίας παρά να λένε έναν οικιακό υπολογιστή, παραμένει το γεγονός ότι οποιοσδήποτε χρήστης με φυσική πρόσβαση στο μηχάνημα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες δεδομένων του χρόνου και της επιθυμίας.

Οι διαχειριστές υπολογιστών πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να έχουν κάποια μέσα αντί να εξασφαλίζουν ότι τα προσωρινά αρχεία διαδικτύου και άλλες αποθηκευμένες πληροφορίες καθαρίζονται μεταξύ των συνόδων χρηστών για να διασφαλιστεί ότι αυτό το είδος πληροφοριών δεν θα παραμείνει από το ένα χρήστη στο άλλο. Όταν χρησιμοποιείτε έναν δημόσιο υπολογιστή, ίσως θελήσετε να αναζητήσετε το έγχρωμο λογότυπο στο systray που δείχνει ότι το εργαλείο Google Desktop Search είναι εγκατεστημένο ή ελέγξτε το Add and Remove Programs στον Πίνακα Ελέγχου για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει εγκατασταθεί κανένα τέτοιο εργαλείο πριν αποφασίσετε εισάγετε τις προσωπικές σας πληροφορίες στον υπολογιστή.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα το X1 ή το εργαλείο Google Desktop Search για κάθε χρήστη που είναι ο μοναδικός χρήστης του υπολογιστή του. Είναι πολύτιμα εργαλεία και καθιστούν εξαιρετικά αποτελεσματική την εύρεση των πληροφοριών που έχετε αποθηκεύσει στον υπολογιστή σας. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του υπολογιστή σας, ένα τέτοιο εργαλείο θα σας διευκολύνει να διαπεράσετε και να βρείτε τα προσωπικά σας στοιχεία, αλλά για να νικήσετε ένα νεκρό άλογο, εάν έχουν φυσική κατοχή του υπολογιστή σας, μπορούν να πάρουν αυτές τις πληροφορίες ούτως ή άλλως.