Πώς να δημιουργήσετε το Dreamy Soft Focus Orton Effect στο GIMP

01 από 05

Δημιουργήστε ένα ονειρικό Soft Focus Orton Effect

Κείμενο και εικόνες © Ian Pullen

Το εφέ Orton παράγει μια ονειρική μαλακή εστίαση που μπορεί να κάνει μια σχετικά μη ενδιαφέρουσα φωτογραφία να λάβει μια πολύ πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.

Παραδοσιακά, η φωτογραφία του Orton ήταν μια τεχνική σκοτεινού δωματίου που περιλάμβανε ένα σάντουιτς δύο εκθέσεων της ίδιας σκηνής, γενικά με μια εστία. Η προκύπτουσα εικόνα ήταν μαλακή και σουρεαλιστική με ελαφρώς αφύσικο φωτισμό.

Είναι εύκολο να αναδημιουργήσετε αυτό το στυλ φωτογραφίας στην ψηφιακή εποχή χρησιμοποιώντας το GIMP. Η ψηφιακή τεχνική είναι στενά ευθυγραμμισμένη με τη διαδικασία του σκοτεινού δωματίου, καθώς περισσότερες από δύο ή περισσότερες εικόνες της ίδιας σκηνής συνενώνονται με τη χρήση της παλέτας Layers.

02 του 05

Ανοίξτε μια εικόνα και κάντε ένα διπλότυπο επίπεδο

Κείμενο και εικόνες © Ian Pullen

Για να ανοίξετε μια φωτογραφία, μεταβείτε στο Αρχείο > Άνοιγμα και, στη συνέχεια, μεταβείτε στην τοποθεσία στον υπολογιστή σας, όπου αποθηκεύεται η εικόνα σας. Επιλέξτε την εικόνα και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Άνοιγμα .

Για να κάνετε διπλότυπο το στρώμα φόντου για να έχετε δύο εκδόσεις της εικόνας, μπορείτε είτε να μεταβείτε στο Layer > Duplicate Layer είτε να κάνετε κλικ στο κουμπί Duplicate Layer στο κάτω μέρος της παλέτας Layers . Εάν η παλέτα "Επίπεδα" δεν είναι ορατή, μεταβείτε στα παράθυρα "Παράθυρα με δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων" > " Επίπεδα" .

03 του 05

Προσθέστε το Soft Focus Effect

Κείμενο και εικόνες © Ian Pullen

Για να εφαρμόσετε τη μαλακή εστίαση, κάντε κλικ στο επάνω στρώμα της εικόνας στην παλέτα "Επίπεδα" για να βεβαιωθείτε ότι είναι επιλεγμένη και, στη συνέχεια, μεταβείτε στο στοιχείο Φίλτρα > Θόλωμα > Θάλασσα θόλωσης . Αυτό ανοίγει το διάλογο Gaussian Blur, το οποίο είναι ένα απλό εργαλείο που χρησιμοποιείται. Επιβεβαιώστε ότι το εικονίδιο της αλυσίδας δίπλα στα στοιχεία ελέγχου οριζόντιας και κατακόρυφης εισαγωγής δεν έχει σπασμένο κλικ για να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή των θολών τόσο σε κάθετη όσο και σε οριζόντια κατεύθυνση.

Χρησιμοποιήστε τα βέλη δίπλα σε ένα από τα δύο στοιχεία ελέγχου εισόδου για να μεταβάλλετε την ποσότητα Gaussian Blur που εφαρμόζεται στην εικόνα. Το ποσό θα ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της εικόνας και την προσωπική γεύση, οπότε να είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε αυτήν τη ρύθμιση.

Η εικόνα στο στρώμα είναι τώρα προφανώς σε μαλακή εστίαση, αλλά δεν φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Ωστόσο, το επόμενο βήμα κάνει μια δραματική διαφορά.

04 του 05

Αλλάξτε τη λειτουργία Layer

Κείμενο και εικόνες © Ian Pullen

Κοιτάξτε το πάνω μέρος της παλέτας των επιπέδων . Θα πρέπει να δείτε μια ετικέτα που ονομάζεται Λειτουργία με τη λέξη Κανονική στα δεξιά της. Βεβαιωθείτε ότι το ανώτατο επίπεδο είναι ενεργό, κάντε κλικ στη λέξη Κανονική και επιλέξτε Οθόνη από το αναπτυσσόμενο μενού που ανοίγει.

Αμέσως, η εικόνα παίρνει μια απαλή και ονειρική εμφάνιση, και μπορεί να μοιάζει ακριβώς όπως το θέλετε. Ωστόσο, μπορεί να φαίνεται λίγο φως ή έλλειψη αντίθεσης.

05 του 05

Προσθέστε ένα άλλο επίπεδο και εφαρμόστε τη λειτουργία μαλακού φωτός

Κείμενο και εικόνες © Ian Pullen

Αν αισθάνεστε ότι η εικόνα είναι πολύ ελαφριά ή αντίθετη, υπάρχει μια εύκολη λύση που περιλαμβάνει ένα άλλο στρώμα με διαφορετική ρύθμιση της Λειτουργίας Layer.

Πρώτον, αντιγράψτε το ανώτατο στρώμα εικόνας που έχει το Gaussian Blur εφαρμοσμένο σε αυτό. Τώρα κάντε κλικ στο μεσαίο στρώμα της παλέτας Layers και αλλάξτε τη λειτουργία Layer σε Soft Light . Θα δείτε ότι ως εκ τούτου η αντίθεση αυξάνεται. Αν η επίδραση είναι πολύ δυνατή για το γούστο σας, κάντε κλικ στο ρυθμιστικό Opacity , που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον έλεγχο της Λειτουργίας στρώματος και σύρετέ το προς τα αριστερά μέχρι η εικόνα να είναι όπως σας αρέσει. Μπορείτε επίσης να αντιγράψετε το στρώμα Soft Light αν θέλετε να αυξήσετε περαιτέρω την αντίθεση.

Μη διστάσετε να πειραματιστείτε διπλασιάζοντας περισσότερα επίπεδα και δοκιμάζοντας διαφορετικές λειτουργίες επιπέδου και ποσότητες Gaussian Blur. Αυτά τα τυχαία πειράματα ενδέχεται να έχουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα που θα μπορείτε να εφαρμόσετε σε άλλες φωτογραφίες.