Περιστρεφόμενες καμπύλες στη Μάγια - Μοντελοποίηση ενός αυλού σαμπάνιας

01 από 05

Εισαγωγή

Υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες τεχνικές μοντελοποίησης στις Μάγια, αλλά μία από τις πρώτες αρχικές διαδικασίες που εμφανίζονται συνήθως είναι πώς να δημιουργήσετε γεωμετρία περιστρέφοντας μια καμπύλη γύρω από έναν άξονα.

Μακροπρόθεσμα, είναι μια τεχνική που πιθανότατα δεν θα καταλήξετε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία εξώθησης ή παρεμβολής άκρων , αλλά είναι τέλειο εισαγωγικό υλικό επειδή επιτρέπει στους αρχάριους να δουν απτά αποτελέσματα πολύ γρήγορα.

Η περιστροφή μιας καμπύλης είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να μοντελοποιήσετε φλιτζάνια, πλάκες, αγγεία, κολόνες - οποιαδήποτε κυλινδρική γεωμετρία που ακτινοβολεί από ένα κεντρικό σημείο. Χρησιμοποιώντας καμπύλες, ένας μοντελιστής μπορεί να παράγει πολύ περίπλοκα ακτινωτά σχήματα σε πολύ λίγο χρόνο.

Στο υπόλοιπο αυτό το σεμινάριο, θα περάσουμε από τη διαδικασία μοντελοποίησης ενός απλού φλάουτου σαμπάνιας με περιστροφή μιας καμπύλης.

02 του 05

Ανατομία μιας καμπύλης

Πριν βρεθούμε στη μοντελοποίηση, θέλω μόνο να αναφερθώ σε λίγα γρήγορα σημεία σχετικά με τις καμπύλες στις Μάγια.

Σημεία ελέγχου : Οι καμπύλες αποτελούνται από σημεία που ονομάζονται κορυφές ελέγχου (CVs). Αφού τραβήξετε μια καμπύλη, το σχήμα της μπορεί να τροποποιηθεί επιλέγοντας ένα βιογραφικό σημείωμα και μετακινώντας το κατά μήκος του άξονα x, y ή z. Στην παραπάνω εικόνα, τα βιογραφικά σημειώνονται σαν μικρά πορφυρά τετράγωνα. Η τρίτη κορυφή ελέγχου από το κάτω μέρος της καμπύλης αριστερά είναι αυτή τη στιγμή επιλεγμένη για μετάφραση.

Καμπύλες EP vs. CV : Όταν βγάζετε μια καμπύλη, θα παρατηρήσετε ότι έχετε τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στα εργαλεία καμπύλης EP ή CV. Το καλύτερο που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τις καμπύλες EP και CV είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο . Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι με το εργαλείο EP, οι κορυφές ελέγχου βρίσκονται ακριβώς στην καμπύλη, ενώ τα σημεία ελέγχου σε μια καμπύλη CV πέφτουν πάντα στην κυρτή πλευρά της γραμμής. Χρησιμοποιήστε ό, τι αισθάνεται πιο άνετα.

Βαθμίδα καμπύλης: Μπορείτε να δείτε ότι έχω προχωρήσει και έβγαλε δύο καμπύλες και τις τοποθετήσατε δίπλα-δίπλα. Οι δύο καμπύλες είναι σχεδόν πανομοιότυπες, εκτός από το γεγονός ότι το ένα είναι ομαλό και το άλλο είναι γραμμικό. Στο πλαίσιο επιλογής καμπυλών, ορίστε το βαθμό σε 1 (γραμμικό) για γωνιακά σχήματα και 3 (κυβικά) για ομαλά.

Κατευθυντικότητα: Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καμπύλες NURBS στις Μάγια έχουν μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παρατηρήστε τους δύο κόκκινους κύκλους που αναγράφονται στην παραπάνω εικόνα. Η καμπύλη στα αριστερά έχει προέλευση στο κάτω μέρος, που σημαίνει ότι ρέει από κάτω προς τα πάνω. Η καμπύλη στα δεξιά αντιστρέφεται και ρέει προς τα κάτω. Παρόλο που η καμπύλη κατεύθυνσης δεν έχει σημασία κατά τη χρήση της λειτουργίας περιστροφής, υπάρχουν και άλλες λειτουργίες (όπως εξώθηση) που λαμβάνουν υπόψη την κατεύθυνση.

03 του 05

Σχεδίαση καμπύλης προφίλ

Είναι πιο εύκολο να δημιουργήσετε μια καμπύλη σε μία από τις ορθογραφικές κάμερες της Maya, έτσι ώστε να απομακρυνθείτε από τον πίνακα προοπτικών, χτυπώντας το πλήκτρο διαστήματος . Αυτό θα φέρει τη διάταξη των τεσσάρων πάνελ της Maya.

Μετακινήστε το ποντίκι έτσι ώστε να κινείται είτε στο πλαϊνό είτε στο μπροστινό παράθυρο και να χτυπήσετε ξανά το πλήκτρο διαστήματος για να μεγιστοποιήσετε αυτό το πλαίσιο.

Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο εργαλείο CV Curve, μεταβείτε στο Create -> CV Curve Tool και ο δρομέας σας θα μετατραπεί σε σταυρωτή μαλλιά. Για να τοποθετήσετε ένα σημείο ελέγχου, κάντε κλικ οπουδήποτε στο παράθυρο. Οι καμπύλες CV είναι ομαλές από προεπιλογή, αλλά η Maya δεν μπορεί να παρεμβάλλει την ομαλότητα μέχρι να τοποθετήσετε τρεις κορυφές - η καμπύλη θα φαίνεται γραμμική μέχρι να το κάνετε.

Όταν τοποθετείτε τα βιογραφικά σημειώματα, μπορείτε να τα σπάσετε στο δίκτυο κρατώντας το x . Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο όταν διαμορφώνετε περιβάλλοντα παιχνιδιών.

Δημιουργία καμπύλης προφίλ

Για να δημιουργήσετε το φλάουτο σαμπάνιας, θα χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο καμπύλης CV για να τραβήξουμε το μισό σχήμα. Τοποθετήστε το πρώτο σημείο στην προέλευση και συνεχίστε να σχεδιάζετε το προφίλ από εκεί. Ανατρέξτε στην τελική καμπύλη μου στην παραπάνω εικόνα και θυμηθείτε - μπορείτε να τροποποιήσετε αργότερα τη θέση των βιογραφικών σημειωμάτων, οπότε μην την ξεπλύνετε αν δεν τα κάνετε σωστά την πρώτη φορά.

Παίξτε με το εργαλείο καμπύλης μέχρι να αποκτήσετε ένα σχήμα προφίλ με το οποίο είστε ευχαριστημένοι. Όταν όλες οι κορυφές ελέγχου βρίσκονται στη θέση τους, εισάγετε την απεργία για να δημιουργήσετε την καμπύλη.

04 του 05

Περιστροφή της καμπύλης

Σε αυτό το σημείο, η σκληρή δουλειά έχει τελειώσει.

Για να ολοκληρώσετε το φλάουτο της σαμπάνιας, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στη μονάδα επιφανειών .

Με την επιλεγμένη καμπύλη, μεταβείτε στις επιφάνειες -> περιστρέψτε και επιλέξτε το πλαίσιο επιλογών για να εμφανιστεί το παράθυρο που φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις θα λειτουργούν τέλεια, αλλά υπάρχουν μία ή δύο επιλογές που θα έπρεπε πιθανώς να ρίξουμε μια ματιά σε:

Από το πλαίσιο επιλογών, κάντε κλικ στην περιστροφή για να ολοκληρώσετε το πλέγμα.

05 του 05

Πεπερασμένος!

Εδώ είσαι. Μέσα από το εργαλείο περιστρεφόμενης καμπύλης της Maya καταφέραμε να μοντελοποιήσουμε ένα ωραίο φλάουτο από σαμπάνια χωρίς χρόνο.

Θα το αφήσουμε εδώ για τώρα, αλλά ίσως στο εγγύς μέλλον θα κάνουμε ένα σεμινάριο για την απόδοση καυστικών!