Πώς να εκτελέσετε παλιά προγράμματα στα Windows 8 και Windows 10

Ορισμένα παλαιότερα προγράμματα δεν συμπαθούν τα νέα Windows, αλλά μπορείτε να τα διορθώσετε.

Λοιπόν, αυτή η εικόνα ενός προγράμματος που εκτελείται στα Windows 8 δεν φαίνεται καθόλου σωστή. Εάν έχετε δει κάτι παρόμοιο, γνωρίζετε την ενόχληση να επιχειρήσετε να εκτελέσετε μια εφαρμογή παλαιού τύπου σε έναν σύγχρονο υπολογιστή. Το θέμα έχει ασφαλώς νόημα: χρησιμοποιείτε μια μηχανή με ένα νέο λειτουργικό σύστημα για να τρέχετε λογισμικό που σχεδιάστηκε για ένα πολύ παλιότερο, πολύ πιο αργό κομμάτι υλικού . Γιατί πρέπει να περιμένουμε να λειτουργήσει;

Όντως, τα παλιά προγράμματα ενδέχεται να έχουν αξία για ορισμένους χρήστες. Το Doom μπορεί να είναι παλαιότερο από τους περισσότερους ηλικιωμένους γυμνασίου, αλλά είναι ακόμα διασκεδαστικό να παίζεις. Αν τα Windows 8 δεν θέλουν να τρέξουν τα παλιά σας προγράμματα ακριβώς έξω από το κουτί, μην εγκαταλείπετε την ελπίδα. Με ένα κομμάτι μικροαλλαγές, μπορείτε να αποθηκεύσετε το παλιό σας λογισμικό χάρη στη λειτουργία συμβατότητας ενσωματωμένη στα Windows 8 και τα Windows 10 - τα Windows 7 έχουν ένα παρόμοιο εργαλείο.

Προχωρήστε και εγκαταστήστε το παλιό σας πρόγραμμα, ακόμη και αν δεν νομίζετε ότι θα λειτουργήσει. Μπορεί να εκπλαγείτε.

Εκτελέστε την Αντιμετώπιση προβλημάτων συμβατότητας

Σε μια προσπάθεια να καταστήσετε τη λειτουργία συμβατότητας πιο προσιτή σε όσους δεν διαθέτουν κάποια τεχνική επάρκεια, τα Windows 8 περιλαμβάνουν ένα Συμβουλευτικό Πρόβλημα αντιμετώπισης συμβατότητας. Για να εκτελέσετε αυτό το βοηθητικό πρόγραμμα, κάντε δεξί κλικ στο εκτελέσιμο αρχείο του προγράμματος, συνήθως ένα EXE και κάντε κλικ στο "Αντιμετώπιση προβλημάτων συμβατότητας".

Τα Windows θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν το πρόβλημα που έχει το πρόγραμμά σας και να επιλέξουν ρυθμίσεις για αυτόματη επίλυση. Κάντε κλικ στην επιλογή "Δοκιμάστε τις προτεινόμενες ρυθμίσεις" για να δώσετε στους καλύτερους υπολογισμούς των Windows μια βολή. Κάντε κλικ στο κουμπί "Δοκιμή του προγράμματος ..." για να επιχειρήσετε να ξεκινήσετε το λογισμικό προβλημάτων σας χρησιμοποιώντας τις νέες ρυθμίσεις. Εάν ο έλεγχος λογαριασμού χρήστη είναι ενεργοποιημένος, θα πρέπει να χορηγήσετε δικαιώματα διαχειριστή για να εκτελεστεί το πρόγραμμα.

Σε αυτό το σημείο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα προβλήματά σας έχουν επιλυθεί και το λογισμικό λειτουργεί τέλεια, και πάλι μπορεί να τρέχει το ίδιο ή ακόμα χειρότερα από πριν. Πραγματοποιήστε τις παρατηρήσεις σας, κλείστε το πρόγραμμα και κάντε κλικ στο κουμπί "Επόμενο" στην Αντιμετώπιση προβλημάτων.

Εάν το πρόγραμμά σας λειτουργεί, κάντε κλικ στην επιλογή "Ναι, αποθηκεύστε αυτές τις ρυθμίσεις για αυτό το πρόγραμμα". Συγχαρητήρια, τελειώσατε.

Αν, ωστόσο, το πρόγραμμά σας εξακολουθεί να μην λειτουργεί, κάντε κλικ στο κουμπί "Όχι, δοκιμάστε ξανά χρησιμοποιώντας διαφορετικές ρυθμίσεις". Σε αυτό το σημείο, θα σας ζητηθεί μια σειρά ερωτήσεων που θα πρέπει να απαντήσετε για να προσδιορίσετε το ακριβές ζήτημα. Τα Windows θα χρησιμοποιήσουν τις εισόδους σας για να τελειοποιήσουν τις προτάσεις τους μέχρι να βρείτε κάτι που λειτουργεί ή μέχρι να εγκαταλείψετε.

Εάν δεν έχετε τύχη με το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων ή γνωρίζετε ακριβώς από την πύλη τι είδους ρυθμίσεις θέλετε να χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε με μη αυτόματο τρόπο τις επιλογές Λειτουργίας συμβατότητας.

Μη αυτόματη ρύθμιση της λειτουργίας συμβατότητας

Για να επιλέξετε χειροκίνητα τις δικές σας επιλογές λειτουργίας συμβατότητας, κάντε δεξί κλικ στο εκτελέσιμο αρχείο του παλιού σας προγράμματος και κάντε κλικ στο "Ιδιότητες". Στο παράθυρο που εμφανίζεται, επιλέξτε την καρτέλα Συμβατότητα για να δείτε τις επιλογές σας.

Ξεκινήστε επιλέγοντας "Εκτέλεση αυτού του προγράμματος σε λειτουργία συμβατότητας για:" και επιλέξτε το λειτουργικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί από το πρόγραμμα από την αναπτυσσόμενη λίστα. Θα μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε έκδοση των Windows που θα ξεκινά από τα Windows 95. Αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι αρκετή για να εκτελεστεί το πρόγραμμά σας. Κάντε κλικ στο κουμπί "Εφαρμογή" και δοκιμάστε το για να το δείτε.

Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, επιστρέψτε στην καρτέλα συμβατότητας και ρίξτε μια ματιά στις άλλες επιλογές σας. Μπορείτε να κάνετε μερικές επιπλέον αλλαγές στον τρόπο εκτέλεσης του προγράμματος:

Μόλις κάνετε τις επιλογές σας, δοκιμάστε να εφαρμόσετε τις ρυθμίσεις και να δοκιμάσετε ξανά την εφαρμογή σας. Εάν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να δείτε το ξεκίνημα του προγράμματος σας χωρίς πρόβλημα.

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι μια τέλεια λύση και ορισμένες εφαρμογές μπορεί να αποτύχουν να λειτουργήσουν σωστά. Εάν συναντήσετε ένα τέτοιο πρόγραμμα, ελέγξτε online για να δείτε αν είναι διαθέσιμη μια νεότερη έκδοση για λήψη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων που αναφέρεται παραπάνω για να ειδοποιήσετε τη Microsoft για το πρόβλημα και να ελέγξετε για μια γνωστή λύση online.

Επίσης, μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε την παλιά αξιόπιστη αναζήτηση Google για να μάθετε αν κάποιος άλλος έχει βρει μια λύση για την εκτέλεση του προγράμματος σας.

Ενημερώθηκε από τον Ian Paul.