Οθόνες LCD και Βάθος χρώματος μπιτ

Επεξήγηση της διαφοράς μεταξύ προβολών 6, 8 και 10-bit

Η εμβέλεια χρώματος ενός υπολογιστή ορίζεται από τον όρο χρώμα βάθους. Αυτό σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός χρωμάτων που μπορεί να εμφανίσει ο υπολογιστής στον χρήστη. Τα πιο συνηθισμένα βάθη χρώματος που θα δουν οι χρήστες όταν ασχολούνται με υπολογιστές είναι τα 8-bit (256 χρώματα), 16-bit (65.536 χρώματα) και 24-bit (16.7 εκατομμύρια χρώματα). Το αληθινό χρώμα (ή το χρώμα 24-bit) είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη λειτουργία, καθώς οι υπολογιστές έχουν φτάσει σε επαρκή επίπεδα για να λειτουργούν εύκολα σε αυτό το βάθος χρώματος. Κάποιοι επαγγελματίες χρησιμοποιούν ένα βάθος χρώματος 32-bit, αλλά αυτό χρησιμοποιείται κυρίως ως μέσο για την επικόλληση του χρώματος για να αποκτήσετε πιο καθορισμένους τόνους όταν αποδίδεται σε επίπεδο 24 bit.

Ταχύτητα έναντι χρώματος

Οι οθόνες LCD έχουν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του χρώματος και της ταχύτητας. Το χρώμα σε μια οθόνη LCD αποτελείται από τρία στρώματα χρωματιστών κουκκίδων που συνθέτουν το τελικό εικονοστοιχείο. Για να εμφανιστεί ένα δεδομένο χρώμα, πρέπει να εφαρμοστεί ρεύμα σε κάθε στρώμα χρώματος για να δώσει την επιθυμητή ένταση που δημιουργεί το τελικό χρώμα. Το πρόβλημα είναι ότι για να πάρουμε τα χρώματα, το ρεύμα πρέπει να μετακινήσει και να σβήσει τα κρύσταλλα στα επιθυμητά επίπεδα έντασης. Αυτή η μετάβαση από την κατάσταση σε κατάσταση απενεργοποίησης ονομάζεται χρόνος απόκρισης. Για τις περισσότερες οθόνες, αυτό βαθμολογήθηκε γύρω στα 8 έως 12ms.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές οθόνες LCD χρησιμοποιούνται για να παρακολουθήσουν βίντεο ή κίνηση στην οθόνη. Με έναν πραγματικά υψηλό χρόνο απόκρισης για μεταβάσεις από τα κράτη σε κατάσταση, τα εικονοστοιχεία που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί στα νέα επίπεδα χρώματος θα ακολουθήσουν το σήμα και θα έχουν αποτέλεσμα που θα είναι γνωστή ως θόλωση της κίνησης. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα αν η οθόνη χρησιμοποιείται με εφαρμογές όπως το λογισμικό παραγωγικότητας , αλλά με βίντεο και κίνηση, μπορεί να χτυπάει.

Δεδομένου ότι οι καταναλωτές ζητούσαν γρηγορότερες οθόνες, έπρεπε να γίνει κάτι για να βελτιωθούν οι χρόνοι απόκρισης. Για να διευκολυνθεί αυτό, πολλοί κατασκευαστές στράφηκαν προς τη μείωση του αριθμού των επιπέδων που κάθε pixel χρωμάτων καθιστούν. Αυτή η μείωση του αριθμού των επιπέδων έντασης επιτρέπει την πτώση των χρόνων απόκρισης αλλά έχει το μειονέκτημα ότι μειώνεται ο συνολικός αριθμός των χρωμάτων που μπορούν να αποτυπωθούν.

Χρώμα 6 bit, 8 bit ή 10 bit

Το βάθος χρώματος αναφέρθηκε προηγουμένως στο συνολικό αριθμό χρωμάτων που μπορεί να κάνει η οθόνη, αλλά όταν γίνεται αναφορά σε πάνελ LCD , χρησιμοποιείται ο αριθμός των επιπέδων που μπορεί να αποδώσει κάθε χρώμα. Αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα δύσκολο να καταλάβουν, αλλά για να αποδείξει, θα εξετάσουμε τα μαθηματικά του. Για παράδειγμα, το 24-bit ή το αληθινό χρώμα αποτελείται από τρία χρώματα το καθένα με 8-bit χρώματος. Μαθηματικά, αυτό αντιπροσωπεύεται ως:

Οι οθόνες LCD υψηλής ταχύτητας συνήθως μειώνουν τον αριθμό των bits για κάθε χρώμα σε 6 αντί για το πρότυπο 8. Αυτό το χρώμα 6-bit θα παράγει πολύ λιγότερα χρώματα από τα 8-bit όπως βλέπουμε όταν κάνουμε τα μαθηματικά:

Αυτό είναι πολύ μικρότερο από την αληθινή έγχρωμη οθόνη, έτσι ώστε να είναι αξιοσημείωτη στο ανθρώπινο μάτι. Για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μια τεχνική που αναφέρεται ως dithering. Αυτό είναι ένα φαινόμενο όπου τα κοντινά εικονοστοιχεία χρησιμοποιούν ελαφρώς διαφορετικές αποχρώσεις ή χρώματα που εξαπατούν το ανθρώπινο μάτι να αντιλαμβάνονται το επιθυμητό χρώμα, παρόλο που δεν είναι πραγματικά αυτό το χρώμα. Μια έγχρωμη φωτογραφία εφημερίδων είναι ένας καλός τρόπος για να δείτε αυτό το αποτέλεσμα στην πράξη. Στην εκτύπωση το αποτέλεσμα ονομάζεται ημίτονο. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική, οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι επιτυγχάνουν ένα βάθος χρώματος κοντά σε αυτό των πραγματικών έγχρωμων οθονών.

Υπάρχει ένα άλλο επίπεδο εμφάνισης που χρησιμοποιείται από επαγγελματίες που ονομάζονται οθόνη 10-bit. Θεωρητικά, αυτό μπορεί να εμφανίσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρώματα, περισσότερο από ό, τι ακόμη και το ανθρώπινο μάτι μπορεί να εμφανίσει. Υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα σε αυτούς τους τύπους οθονών και γιατί χρησιμοποιούνται μόνο από επαγγελματίες. Πρώτον, η ποσότητα των δεδομένων που απαιτούνται για τέτοιου είδους υψηλού χρώματος απαιτεί έναν πολύ μεγάλο σύνδεσμο δεδομένων εύρους ζώνης. Συνήθως, αυτές οι οθόνες και οι κάρτες γραφικών θα χρησιμοποιούν μια υποδοχή DisplayPort . Δεύτερον, παρόλο που η κάρτα γραφικών θα αποδώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρωμάτων, οι οθόνες χρωμάτων της οθόνης ή η ποικιλία χρωμάτων που μπορεί πραγματικά να εμφανίσει θα είναι πραγματικά μικρότερη από αυτή. Ακόμη και οι εξαιρετικά ευρείες γκάμας χρωμάτων που υποστηρίζουν χρώμα 10-bit δεν μπορούν να αποδώσουν πραγματικά όλα τα χρώματα. Όλα αυτά σημαίνει ενδείξεις που τείνουν να είναι λίγο πιο αργές και επίσης πολύ ακριβότερες και γι 'αυτό δεν είναι κοινές για τους καταναλωτές.

Πώς να προσδιορίσετε πόσα μπιτς χρησιμοποιεί μια οθόνη

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα άτομα που εξετάζουν την αγορά μιας οθόνης LCD. Οι επαγγελματικές οθόνες θα είναι συχνά πολύ γρήγορες για να μιλήσουμε για υποστήριξη χρώματος 10-bit. Για άλλη μια φορά, θα πρέπει να εξετάσουμε το πραγματικό χρωματικό φάσμα αυτών των οθονών αν και. Οι περισσότερες οθόνες των καταναλωτών δεν θα λένε πόσοι χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα. Αντ 'αυτού, τείνουν να παραθέτουν τον αριθμό των χρωμάτων που υποστηρίζουν. Εάν ο κατασκευαστής παραθέτει το χρώμα ως 16,7 εκατομμύρια χρώματα, πρέπει να υποτεθεί ότι η οθόνη είναι 8-bit ανά χρώμα. Εάν τα χρώματα αναγράφονται ως 16,2 εκατομμύρια ή 16 εκατομμύρια, οι καταναλωτές θα πρέπει να υποθέσουν ότι χρησιμοποιεί ένα βάθος 6 χρωμάτων ανά χρώμα. Εάν δεν αναφέρονται βάθη χρώματος, θα πρέπει να υποτεθεί ότι οι οθόνες των 2 ms ή γρηγορότερων θα είναι 6-bit και οι περισσότερες είναι 8 ms και τα πιο αργά πάνελ είναι 8-bit.

Εχει πραγματικά σημασία?

Αυτό είναι πολύ υποκειμενικό στον πραγματικό χρήστη και σε τι χρησιμοποιείται ο υπολογιστής. Το ποσό του χρώματος έχει σημασία για εκείνους που κάνουν επαγγελματική εργασία σε γραφικά. Για αυτούς τους ανθρώπους, το μέγεθος του χρώματος που εμφανίζεται στην οθόνη είναι πολύ σημαντικό. Ο μέσος καταναλωτής δεν πρόκειται πραγματικά να χρειαστεί αυτό το επίπεδο εκπροσώπησης χρωμάτων από την οθόνη του. Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα δεν έχει σημασία. Οι χρήστες που χρησιμοποιούν τις οθόνες τους για βιντεοπαιχνίδια ή παρακολουθούν βίντεο δεν θα ενδιαφέρονται για τον αριθμό των χρωμάτων που παρέχονται από την οθόνη LCD, αλλά για την ταχύτητα με την οποία μπορούν να εμφανιστούν. Ως αποτέλεσμα, είναι καλύτερο να καθορίσετε τις ανάγκες σας και να βασίσετε την αγορά σας βάσει αυτών των κριτηρίων.