Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τους δρομολογητές

Ο δρομολογητής δικτύου είναι ένας φορέας σε πολλά νοικοκυριά παγκοσμίως για δέκα χρόνια ή και περισσότερο. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ευρυζωνικών δρομολογητών στο σπίτι έχουν εξελιχθεί σταδιακά και έχουν αυξηθεί στην απόδοση, παρόλο που οι δυνατότητες βάσης τους - η τοπική σύνδεση δικτύου και η κοινή χρήση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο - παραμένουν οι ίδιες. Οι δρομολογητές εκτελούν επίσης κρίσιμες λειτουργίες εκτός του σπιτιού. Το Διαδίκτυο βασίζεται σε χιλιάδες προηγμένους δρομολογητές για τη διαχείριση ροής κίνησης προς και από τον παροχέα υπηρεσιών σας και σε όλο τον Παγκόσμιο Ιστό . Οι δρομολογητές υψηλότερου σημείου συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε εταιρικά δίκτυα.

Όλα τα σημάδια υποδεικνύουν ότι οι δρομολογητές θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τη δικτύωση στο Διαδίκτυο για πολλά ακόμη χρόνια. Όποιος διαθέτει ένα δρομολογητή ή πηγαίνει συχνά συχνά στο διαδίκτυο πρέπει να ενημερώνεται και να γνωρίζει τις νέες εξελίξεις.

Η αξιοπιστία είναι συχνά πιο σημαντική από την ταχύτητα

Οι κατασκευαστές δρομολογητών και οι έμποροι λιανικής πωλούν τα ποσοστά ταχύτητας των προϊόντων τους. Οι ασύρματες ευρυζωνικές δρομολογητές, ειδικότερα, έχουν σχεδιαστεί για αυξημένες ταχύτητες Wi-Fi με κάθε γενιά. Ενώ τα 54 Mbps και αργότερα τα 300 Mbps ήταν κοινά πρότυπα ταυτόχρονα, οι σύγχρονοι δρομολογητές σπιτιών προσφέρουν σήμερα πάνω από 1 Gbps και συνεχίζουν να αυξάνουν τις βαθμολογίες τους. Τελικά, αυτές οι αυξήσεις φτάνουν σε ένα σημείο όπου δεν προσθέτουν πλέον αξία στον χρήστη (ή καθίστανται υπερβολικά δαπανηρές). ένα παρόμοιο φαινόμενο υπήρχε σε επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές πριν από πολλά χρόνια, όταν οι συχνότητες CPU αυξήθηκαν γρήγορα.

Οι βασικοί δρομολογητές που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Διαδικτύου πρέπει φυσικά να εκτελούν με τις υψηλότερες δυνατές ταχύτητες. Η αξιοπιστία είναι επίσης σημαντική. Ένας δρομολογητής που εκτελεί ταχύτητες παγκόσμιας κλάσης αλλά συντρίβεται κάθε ώρα δεν μπορεί να αναπτυχθεί στη ραχοκοκαλιά ή σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον. Τα οικιακά δίκτυα επωφελούνται από την υψηλότερη αξιοπιστία του δρομολογητή από την απόδοση στις περισσότερες περιπτώσεις: Τα νοικοκυριά σπάνια μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλο το εύρος ζώνης του δικτύου που παρέχεται από ένα ευρυζωνικό δρομολογητή, αλλά τείνουν να επηρεάζονται σημαντικά από ακόμη και σύντομες διακοπές στην ηλεκτρονική υπηρεσία τους.

Κατώτατη γραμμή: Τα οικιακά και επιχειρηματικά δίκτυα χρειάζονται έναν συνδυασμό τόσο ταχύτητας όσο και αξιοπιστίας και η αξιοπιστία δεν λαμβάνει την προσοχή που αξίζει.

Οι δρομολογητές και τα μόντεμ κάνουν διαφορετικά πράγματα

Αν και μερικοί άνθρωποι σκέφτονται για ένα δρομολογητή τι διεπαφές με το Διαδίκτυο, τα οικιακά δίκτυα βασίζονται σε μια ξεχωριστή συσκευή που ονομάζεται μόντεμ για να πραγματοποιήσει πραγματικά τη σύνδεση. Η διάκριση μεταξύ των δύο είναι θολή, καθώς ορισμένες συσκευές καταναλωτών ενσωματώνουν τόσο τον δρομολογητή όσο και το μόντεμ σε μια ενιαία μονάδα που ονομάζεται θύρα κατοικίας .

Δείτε επίσης: Routers versus Modems σε ασύρματα δίκτυα και υπολογιστές .

Οι δρομολογητές μπορούν να κοστίζουν περισσότερο ή λιγότερο για πολλούς λόγους

Η σύγκριση τιμών για τους δρομολογητές απαιτεί υπομονή και προσοχή στη λεπτομέρεια. Ο δρομολογητής Α μπορεί να κοστίσει δύο φορές περισσότερο από τον δρομολογητή Β, ωστόσο οι διαφορές μεταξύ τους μπορεί να είναι απολύτως κρίσιμες για μερικούς ανθρώπους και άυλες σε άλλους.

Οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την τιμή πώλησης ενός ευρυζωνικού δρομολογητή καταναλωτών είναι:

  1. Παραγωγή Wi-Fi: Οι δρομολογητές 802.11ac φέρουν ένα premium από τα μοντέλα της προηγούμενης γενιάς 802.11n
  2. Αξιολόγηση ταχύτητας: Οι δρομολογητές που μπορούν να διεκδικήσουν υψηλότερες χρεώσεις δεδομένων επιφέρουν υψηλότερες τιμές σε δρομολογητές με χαμηλότερες ημερομηνίες, ενώ όλοι οι άλλοι παράγοντες είναι ίσοι. Ένας δρομολογητής 600 Mbps με 802.11n , για παράδειγμα, θα έχει μεγαλύτερη τιμή πώλησης από ό, τι το ίδιο μοντέλο διαμορφωμένο για 300 Mbps 802.11n.
  3. Βιομηχανικός σχεδιασμός: Οι οικιακοί δρομολογητές παραδοσιακά χαρακτηρίστηκαν από απλά, κινούμενα σχέδια, μερικά με κεραίες που σπρώχνουν το πάνω ή το πλάι. Οι πωλητές έχουν αρχίσει σταδιακά να εισάγουν διαφορετικά σχήματα, στρογγυλεμένες γωνίες και περισσότερη ποικιλία χρωμάτων και υλικών σε μια προσπάθεια να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους και να αποκτήσουν υψηλότερη τιμή.
  4. Μάρκα: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μάρκες καταναλωτικών δρομολογητών . Τα πιο γνωστά εμπορικά σήματα μπορεί μερικές φορές να φέρουν υψηλότερη τιμή βάσει της φήμης του πωλητή.
  5. Προσωρινές μειώσεις τιμών: Όπως και πολλές άλλες καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές, οι πωλητές μειώνουν περιστασιακά τις τιμές των δρομολογητών τους. Η αγορά ενός δρομολογητή κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πώλησης μπορεί να έχει σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Οι εταιρικοί αγοραστές πληρώνουν επιπλέον για ορισμένα χαρακτηριστικά router που δεν ενδιαφέρουν τους ιδιοκτήτες σπιτιού:

Ο πάροχος Διαδικτύου σας μπορεί να σας πουλήσει ή να σας νοικιάσει έναν δρομολογητή (και ένα μόντεμ)

Η αγορά για εξοπλισμό δικτύου κάνει κάποιους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα. Η πίεση από τους πωλητές στα καταστήματα λιανικής πώλησης και ο φόβος να κάνουν λανθασμένη απόφαση είναι μεταξύ των λόγων για τους οποίους ορισμένοι προτιμούν να πάρουν το δρομολογητή τους μέσω του παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου. Επιπλέον, εκείνοι που διαμένουν προσωρινά δεν χρειάζονται μερικές φορές το δικό τους δρομολογητή και προτιμούν να δανειστούν ή να νοικιάσουν από κάποιον άλλο.

Πολλοί μεγαλύτεροι πάροχοι δίνουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα είτε να αγοράσουν ένα δρομολογητή απευθείας από αυτούς είτε να προμηθεύσουν ένα δρομολογητή ως μέρος της συνδρομής τους (με επιπλέον χρέωση). Οι πάροχοι πρέπει να επιλέξουν τους δρομολογητές που συστήνουν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως η αξιοπιστία και η συμβατότητα με τις δημοφιλείς καταναλωτικές συσκευές. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι ένας πάροχος υπηρεσιών μπορεί να προσφέρει προϊόν απλώς και μόνο διότι είναι ένας που συνέβη να αποκτά με χαμηλό κόστος και απλώς επιδιώκει περιθώρια κέρδους. Παρακολουθήστε για αυτό και μελετήστε προσεκτικά τα μοντέλα που προσφέρουν.

Παρόλο που ένα νοικοκυριό μπορεί να επιλέξει κάποιον ευρυζωνικό δρομολογητή που επιθυμεί το οικιακό του δίκτυο, ορισμένα δίκτυα παρόχων απαιτούν συγκεκριμένους τύπους ευρυζωνικών μόντεμ που θα χρησιμοποιηθούν με την υπηρεσία τους. Οι πάροχοι χειρίζονται αυτό παρέχοντας στους πελάτες τους

Οι ασύρματες δρομολογητές υποστηρίζουν ενσύρματες συνδέσεις, πάρα πολύ

Ορισμένοι δρομολογητές δικτύου υποστηρίζουν μόνο ενσύρματες διεπαφές Ethernet . Οι ευρυζωνικοί δρομολογητές οικιακής υποστήριξης υποστηρίζουν Wi-Fi και συχνά είναι ευρέως γνωστοί ως "ασύρματοι δρομολογητές", ωστόσο όλα τα δρομολογητές οικιακής χρήσης περιλαμβάνουν ενσωματωμένη υποστήριξη Ethernet switch (για οπουδήποτε μεταξύ 1 και 5 ενσύρματων συσκευών) ως τυπικό χαρακτηριστικό.

Δείτε επίσης: Ενσύρματη ή ασύρματη οικιακή δικτύωση

Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο από ένα δρομολογητή στο σπίτι

Όταν τα σπίτια είχαν μόνο μερικούς υπολογιστές και έναν εκτυπωτή στο δίκτυο, η δουλειά ενός δρομολογητή δεν ήταν πολύ δύσκολη. Τα περισσότερα νοικοκυριά με οικιακά δίκτυα χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα ένα δρομολογητή χωρίς σημαντικά προβλήματα. Υπάρχουν μερικά σενάρια όταν η προσθήκη ενός δευτερεύοντος δρομολογητή είναι χρήσιμη ή ακόμα και απαραίτητη:

Η τεχνολογική βιομηχανία προβλέπει ένα μέλλον, όπου κάθε σπίτι περιέχει εκατοντάδες συνδεδεμένες συσκευές και συσκευές μέσα, από τα λάμπες μέχρι τις τηλεοράσεις και τα παιχνίδια. Στο βαθμό που το Wi-Fi είναι ένα πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας για όλα αυτά τα εργαλεία, οι απαιτήσεις για οικιακούς ευρυζωνικούς δρομολογητές θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Είτε Wi-Fi είτε κάποιος συνδυασμός ασύρματης τεχνολογίας, ορισμένοι πιστεύουν ότι οι δρομολογητές έχουν το μέλλον ως κεντρικό σημείο ενός έξυπνου σπιτιού.

Δείτε επίσης: Εισαγωγή στο συνδεδεμένο σπίτι

Οι ενημερώσεις μετά την αγορά μπορούν να επεκτείνουν τη ζωή ενός δρομολογητή

Οι ιδιοκτήτες σπιτιού έχουν την τάση να εγκαθιστούν το δρομολογητή τους σε μια θέση εκτός δρόμου και να μην σκεφτούν πολλά για τη διατήρησή τους. Ενώ τα βασικά εσωτερικά κυκλώματα των δρομολογητών καταναλωτών - ένας επεξεργαστής, μνήμη και φυσικές θύρες για συνδέσεις - δεν προσφέρονται για τροποποιήσεις, αρκετά άλλα στοιχεία σχεδιάζονται για να μπορούν να αναβαθμιστούν:

Οι δρομολογητές υψηλού επιπέδου που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις και παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου μερικές φορές ενσωματώνουν επίσης και άλλες αντικαταστάσιμες μονάδες (FRUs) στο σχεδιασμό τους, όπως τα τροφοδοτικά.