Ένας οδηγός για αρχάριους στην τεχνολογία πίσω από την οθόνη IPS

Οι οθόνες IPS-LCD είναι ανώτερες από οθόνες TFT-LCD

Το IPS είναι ένα αρκτικόλεξο για την αλλαγή σε επίπεδο, που είναι μια τεχνολογία οθόνης που χρησιμοποιείται με οθόνες LCD . Η εναλλαγή μεταξύ των επιπέδων σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς στις οθόνες LCD των τέλη της δεκαετίας του '80 που χρησιμοποίησαν ένα στριμμένο νηματικό πεδίο πεδίου. Η μέθοδος TN ήταν η μόνη διαθέσιμη τεχνολογία κατά την εποχή εκείνη για τις ενεργές μήτρες TFT ( Thin Film Transistor ) LCD. Οι κύριοι περιορισμοί των συνεστραμμένων επίδειξης μητρικών επιφανειών Mathematical Field Matrix είναι χαμηλής ποιότητας χρώμα και στενή οπτική γωνία. Οι IPS-LCD παρέχουν καλύτερη αναπαραγωγή χρώματος και ευρύτερες οπτικές γωνίες.

Οι IPS-LCD χρησιμοποιούνται συνήθως σε smartphone midrange και high-end και φορητές συσκευές. Όλα τα iPhones με οθόνη Retina διαθέτουν λειτουργίες IPS-LCD, όπως και το Motorola Droid και μερικές τηλεοράσεις και tablet.

Πληροφορίες σχετικά με τις οθόνες IPS

Οι IPS-LCD διαθέτουν δύο τρανζίστορ για κάθε εικονοκύτταρο, ενώ τα TFT-LCD χρησιμοποιούν μόνο ένα. Αυτό απαιτεί έναν ισχυρότερο οπίσθιο φωτισμό, ο οποίος παρέχει πιο ακριβή χρώματα και επιτρέπει την προβολή της οθόνης από ευρύτερη γωνία.

Οι IPS-LCD δεν εμφανίζονται όταν έχει αγγίξει την οθόνη, κάτι που μπορεί να παρατηρήσετε σε μερικές παλαιότερες οθόνες . Αυτό είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις οθόνες αφής, όπως αυτές που αφορούν τα smartphones και τους φορητούς υπολογιστές με οθόνη αφής.

Το μειονέκτημα είναι ότι ένα IPS-LCD καταναλώνει περισσότερη ισχύ από μια TFT-LCD, πιθανώς μέχρι και 15% περισσότερο. Είναι επίσης πιο ακριβό να κάνουν και να έχουν μεγαλύτερο χρόνο απόκρισης.

IPS Advances στην Τεχνολογία

Η IPS έχει περάσει από μια σειρά αναπτυξιακών φάσεων στο εσωτερικό της Hitachi και της LG Display.

Το χρονοδιάγραμμα τεχνολογίας IPS της τεχνολογίας οθόνης της LG εμφανίζεται ως εξής:

Εναλλακτικές λύσεις IPS

Η Samsung εισήγαγε το Super PLS (Switch-to-Line Switching) το 2010 ως εναλλακτική λύση για την IPS. Είναι παρόμοιο με το IPS, αλλά με τα πλεονεκτήματα της καλύτερης γωνίας θέασης, της αύξησης της φωτεινότητας κατά 10%, του εύκαμπτου πίνακα, της καλύτερης ποιότητας εικόνας και του κόστους κατά 15% χαμηλότερα από τα IPS-LCD.

Το 2012, η ​​AHVA (Advanced Hyper-Viewing Angle) εισήχθη από την AU Optronics για να παράσχει μια εναλλακτική λύση IPS που χαρακτήριζε πάνελ τύπου IPS αλλά με υψηλότερα ποσοστά ανανέωσης .