Μάθετε περισσότερα για τα ονόματα τομέα και τη διαδικασία εγγραφής

Με απλά λόγια, ένα όνομα τομέα δεν είναι παρά το όνομα (URL) του ιστότοπού σας. Δεν υπάρχουν δύο ιστοσελίδες στον κόσμο που μπορούν να έχουν το ίδιο όνομα τομέα με την ίδια επέκταση TLD όπως .com, .org, .info κλπ. Κανονικά, όταν εγγραφείτε για λύσεις φιλοξενίας ιστοσελίδων, μια φιλοξενώντας επιχείρηση μπορεί να προσφέρει δελεαστικές προσφορές φιλοξενίας με δωρεάν domain η εγγραφή ως μέρος του πακέτου, αλλά μπορεί να μην συμβαίνει με κάθε κεντρικό υπολογιστή.

Ένα όνομα τομέα δεν πρέπει μόνο να είναι εύκολο να ανακαλέσει, αλλά θα πρέπει να είναι απλό να πληκτρολογήσετε? απλά φανταστείτε τον εαυτό σας πληκτρολογώντας σε μια μακρά ερεθιστική διεύθυνση URL όπως το bestbreewebsitemonitoringservicesinunitedstatesofamerica.com, ή το -best-cloud-hosting-provider-in-Texas.com και τις πιθανότητες να το πληκτρολογείτε σωστά κάθε φορά ...

Αν σχεδιάζετε να ξεκινήσετε έναν ιστότοπο , η διεξοδική κατανόηση των ονομάτων τομέα είναι πολύ σημαντική. Ταυτόχρονα, αν σχεδιάζετε να προσφέρετε υπηρεσίες καταχώρησης domain και φιλοξενίας στους πελάτες σας, απαιτείται επίσης καλή κατανόηση της διαδικασίας εγγραφής και ανανέωσης τομέα.

Μόλις καταχωρηθεί το όνομα τομέα, συμπεριλαμβάνεται σε ένα μεγάλο μητρώο αρχείων που περιέχουν άλλα ονόματα τομέα και αυτή η βάση δεδομένων διατηρείται από το ICANN.

Εκτός από το όνομα του τομέα, άλλες πληροφορίες, όπως η διεύθυνση IP, τροφοδοτούνται επίσης σε ένα διακομιστή DNS (Domain Name System) και αυτό το σύστημα αναφέρει σε όλα τα άλλα συστήματα υπολογιστών που είναι συνδεδεμένα στο Internet σχετικά με το όνομα ενός τομέα και τη διεύθυνση IP του.

Πώς να καταχωρίσετε έναν τομέα

Οι πελάτες μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο οποιουδήποτε καταχωρητή τομέα, όπως το GoDaddy, και απλά να τροφοδοτήσουν το όνομα τομέα της επιλογής τους για να ελέγξουν τη διαθεσιμότητα. Αλλά, πριν να κλείσετε έναν τομέα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τους βασικούς κανόνες του μήκους και της μορφής του ονόματος τομέα. Αφού τροφοδοτήσετε το όνομα της επιλογής σας, θα εμφανιστούν τα αποτελέσματα που υποδεικνύουν εάν το όνομα έχει ήδη ληφθεί από κάποιον άλλο ... Εάν συμβαίνει αυτό, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές επεκτάσεις TLD όπως .org, .com,. info ή .net με το ίδιο όνομα τομέα, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι καλή ιδέα σε περίπτωση που θέλετε να το διαπιστώσετε ως εμπορικό σήμα (λόγω ύπαρξης άλλου ιστότοπου με τον ίδιο τομέα αλλά διαφορετικής επέκτασης TLD).

Ένας κανόνας αντίχειρα εδώ θα ήταν να αναζητήσουμε τη διαθεσιμότητα επέκτασης .com και να αγνοήσουμε αυτό το συγκεκριμένο όνομα τομέα εάν η επέκταση .com έχει ήδη καταχωρηθεί. Ωστόσο, εάν η επέκταση .com είναι διαθέσιμη, αλλά το .info ή .org έχει γίνει κράτηση από κάποιον άλλο, ενδέχεται να θεωρήσετε την εγγραφή της επέκτασης .com για την εκκίνηση του ιστότοπού σας.

Είχαμε ήδη συζητήσει τη διαδικασία καταχώρισης ονόματος τομέα σε ένα διαφορετικό άρθρο, οπότε βεβαιωθείτε ότι το εξετάζετε καλά προτού προχωρήσετε.

Πώς να επιλέξετε ένα όνομα τομέα

Κρατήστε το όνομα απλό και τραγανό και κάτι στενά συνδεδεμένο με την επιχείρησή σας. Καταγράψτε μια πιθανή λίστα τέτοιων ονομάτων. Εάν αγωνίζεστε να βρείτε ένα καλό όνομα, προσπαθήστε να βρείτε ιδέες που σχετίζονται στενά με τις υπηρεσίες που προσφέρετε. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε πιασάρικες φράσεις στα φυλλάδια σας ή στα ενημερωτικά φυλλάδια.

Μπορείτε να δοκιμάσετε όλους τους τύπους συνδυασμών που μπορούν να λειτουργήσουν για εσάς και τελικά να μηδενιστείτε σε λίγες επιλογές και να εκτελέσετε μια αναζήτηση τομέα στο WhoIs ή σε οποιονδήποτε από τους διαπιστευμένους καταχωρητές του ICANN για να δείτε αν ο τομέας έχει ήδη ληφθεί. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε ένα καινούργιο ή αν είστε ιδιαίτερα συγκεκριμένοι για το όνομα που θέλετε, τότε επικοινωνήστε με τον ιδιοκτήτη του site και δείτε αν είναι πρόθυμος να πουλήσει τον τομέα σε εσάς. Αν θέλετε ένα συγκεκριμένο σύνολο χρηστών του Διαδικτύου να επισκεφτούν τον ιστότοπό σας, θα πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε ένα όνομα τομέα που σχετίζεται στενά με τη λέξη-κλειδί που οι επισκέπτες σας θα πληκτρολογούν στις μηχανές αναζήτησης, όσο το δυνατόν ... αυτό κάνει θαύματα όρους για την αύξηση της επισκεψιμότητας ιστότοπων σε μακροπρόθεσμη βάση.

Για παράδειγμα, παρέχετε υπηρεσίες συσκευαστών και μεταφορέων στο Τέξας, αλλά το όνομα της επιχείρησής σας είναι GP, τότε ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να καταχωρίσετε ένα όνομα τομέα όπως το gp-packersnmovers.com και όχι απλώς το Gpservices.com, t να δώσετε σαφή ένδειξη για το είδος των υπηρεσιών στις οποίες εστιάζει η επιχείρησή σας.

Έννοια των υποτομέων

Η έννοια του υποτομέα εξακολουθεί να είναι ελάχιστα γνωστή στους ανθρώπους, παρόλο που τα χρησιμοποιούν σχεδόν καθημερινά. Αυτοί οι υποτομείς δεν δημιουργούνται πουθενά αλλού, αλλά στον διακομιστή DNS στον οποίο λειτουργεί ο ιστότοπός σας. Η διαφορά μεταξύ ενός τακτικού τομέα και ενός υποτομέα είναι ότι δεν χρειάζεται να εγγραφεί με έναν καταχωρητή. Τούτου λεχθέντος, αυτοί οι υποτομείς μπορούν να δημιουργηθούν μόνο αφού ο κύριος τομέας έχει εγγραφεί δεόντως. Μερικά από τα δημοφιλή παραδείγματα υποτομέων είναι το Microsoft Support Forum και το Apple Store.

Μπορείτε να ρυθμίσετε όσα υποτομέα θέλετε, χωρίς να επιβαρύνεστε με πρόσθετο κόστος!

Διαδικασία ανανέωσης και διαγραφής τομέα

Οι πελάτες πρέπει να κατανοήσουν ότι ενδέχεται να χάσουν την ιδιοκτησία του τομέα αν δεν το ανανεώσουν 24 ώρες πριν από την ημερομηνία λήξης. Μόλις λήξει η καταχώριση τομέα, πηγαίνει σε μια ομάδα όπου διατηρούνται όλοι αυτοί οι τομείς που λήγουν, και αυτοί οι τομείς μπορούν να παραγγελθούν ή να αγοραστούν μέσω δημοπρασιών. Ένα πολύ συνηθισμένο παράδειγμα είναι η δημοπρασία πελατείας που έληξε από το GoDaddy, η οποία απαριθμεί συνεχώς περιοχές που λήγουν κάθε μέρα.

Εάν κανείς δεν επιλέγει έναν τομέα που λήγει, τότε κυκλοφορεί στην κοινόχρηστη πισίνα και είναι διαθέσιμος για εγγραφή ξανά. Έτσι, ακόμη και αν δεν μπορέσετε να ανανεώσετε τον τομέα σας εγκαίρως, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να τα επαναλάβετε, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χάριτος, αλλά ο γραμματέας σας μπορεί να σας χρεώσει ένα επιπλέον ποσό για να το πάρει πίσω!

Ως καταχωρητής, θα πρέπει να παρακολουθείτε όλους τους τομείς λήξης των πελατών σας και να προσπαθήσετε να διατηρήσετε εκείνους τους οποίους θεωρείτε πολύτιμους (για παράδειγμα, εάν κατά λάθος συμβεί να δείτε ένα πολύτιμο τομέα όπως το sell.com που λήγει, τότε εσείς μπορεί να θέλετε να το πάρετε με κάθε κόστος), επειδή μπορεί να μπορείτε να πουλάτε τέτοια ονόματα περιοχών για χιλιάδες και ίσως και εκατομμύρια δολάρια (το Sex.com πωλήθηκε μόνο για 13 εκατομμύρια δολάρια!). Σήμερα, σύντομα πεδία μιας λέξης είναι όλα εξαφανισμένα, οπότε αν βρεθεί ένα που λήγει, δεν θα ήταν τίποτα λιγότερο από ένα χρυσό ορυχείο ή ένα λαχείο αξίας εκατομμυρίων δολαρίων!

Επιπλέον, ορισμένοι από τους καταχωρητές καταγράφουν ακόμη και λαχταριστά ονόματα τομέα και στη συνέχεια προσπαθούν να τα πουλήσουν για χιλιάδες δολάρια (μερικές φορές ακόμη και εκατομμύρια) σε όσους ενδιαφέρονται να τα αγοράσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Apple εξαπάτησε περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια για την αγορά του iCloud , όταν ξεκίνησε τη νέα υπηρεσία που βασίζεται σε σύννεφο κατά τη διάρκεια του WWDC 2011.

Ζητήματα παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων

Η καταχώριση ενός ονόματος τομέα που περιέχει εμπορικό σήμα όπως "Sony", "Hyundai" ή "Microsoft" δεν θεωρείται νόμιμη, αλλά εξακολουθείτε να βλέπετε τους τόνους αυτών των τομέων να καταχωρούνται και να χρησιμοποιούνται συνεχώς από διαφόρους υπεύθυνους ιστού, ο συνηθισμένος άνθρωπος ... Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν και να κάνουν κράτηση τέτοιων περιοχών για ψυχαγωγικούς σκοπούς ή ακόμα και να τρέχουν ένα blog του χομπίστα. Για παράδειγμα, μου αρέσει το καινούργιο "Hyundai Eon" και είχα κλείσει έναν τομέα "Hyundai-eon.org" (ούτε καν. Com αλλά επέκταση .org για να δείξει ότι ήταν μια μη κερδοφόρα ιστοσελίδα για ενθουσιώδες Hyundai), αλλά Έλαβα μια ειδοποίηση από την Hyundai M & M και έπρεπε να διαγράψω αυτόν τον τομέα μετά από αίτημά τους.

Η Apple κατηγορήθηκε από το iCloud , μια εταιρία σύννεφων που βασίζεται στο Phoenix, ότι χρησιμοποίησε το εμπορικό σήμα "iCloud" πέρυσι και έχουν υπάρξει χιλιάδες περιπτώσεις παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων στα ονόματα τομέων, οπότε πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν παραβιάζετε κανέναν πνευματικά δικαιώματα κατά την εγγραφή ενός ονόματος τομέα.

Τέλος, αν είστε πάροχος φιλοξενίας σύννεφο , αλλά δεν προσφέρετε υπηρεσίες καταχώρησης domain στους πελάτες σας, τότε ίσως θελήσετε να εγγραφείτε ως μεταπωλητής ENOM και να γίνετε σήμερα υπεύθυνος καταχώρησης domain!