Πώς να αφαιρέσετε έναν ιό όταν ο υπολογιστής σας δεν θα λειτουργήσει

Βοήθεια! Δεν μπορώ να αποκτήσω πρόσβαση στο σύστημά μου!

Προσπαθώντας να αφαιρέσετε έναν ιό υπολογιστή ή άλλη μόλυνση από κακόβουλο λογισμικό μπορεί να γίνει μάχη διαλογής μεταξύ εσάς και του εισβολέα. Το λογισμικό προστασίας από ιούς μπορεί να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος, απομακρύνοντας το μεγαλύτερο μέρος του malware σήμερα με ευκολία. Αλλά περιστασιακά, ένας πραγματικά πεισματικός μολυντής μπορεί να σας βάλει στην πρώτη γραμμή της μάχης. Εδώ μπορείτε να βοηθήσετε να κερδίσετε.

Αποκτήστε ασφαλή πρόσβαση στη μονάδα δίσκου

Ο καλύτερος χρόνος για την κατάργηση των κακόβουλων προγραμμάτων είναι όταν βρίσκονται σε κατάσταση αδρανοποίησης. Η εκκίνηση σε "ασφαλή λειτουργία" είναι μια επιλογή, αλλά δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Κάποιοι κακόβουλες εφαρμογές γαντζώνονται σε κάτι που ονομάζεται "winlogon", πράγμα που σημαίνει ότι αν έχετε πρόσβαση στα Windows, το κακόβουλο λογισμικό έχει ήδη φορτωθεί. Το άλλο κακόβουλο λογισμικό θα εγγραφεί ως διαχειριστής αρχείων για συγκεκριμένο τύπο αρχείου, οπότε κάθε φορά που φορτώνεται ο τύπος αρχείου, το κακόβουλο λογισμικό ξεκινάει πρώτα. Το καλύτερο στοίχημά σας για την αποτροπή αυτού του τύπου λοιμώξεων είναι η δημιουργία ενός CD BartPE Recovery CD και η χρήση του για την πρόσβαση στο μολυσμένο σύστημα.

Αν σκοπεύετε να εκτελέσετε προγράμματα προστασίας από ιούς ή άλλα βοηθητικά προγράμματα από μια μονάδα USB, θα πρέπει να συνδέσετε τη μονάδα αυτή προτού εκκινήσετε στο CD BartPE. Θα θελήσετε πρώτα να απενεργοποιήσετε το autorun σε περίπτωση που η μονάδα USB έχει μολυνθεί με σκουλήκι autorun . Στη συνέχεια τερματίστε τη λειτουργία του υπολογιστή, τοποθετήστε τη μονάδα USB και εκκινήστε τον υπολογιστή στο CD ανάκτησης BartPE. Το BartPE δεν αναγνωρίζει τη μονάδα USB αν δεν συνδεθεί όταν ο υπολογιστής εκκινήθηκε.

Προσδιορίστε τα σημεία φόρτωσης κακόβουλου λογισμικού

Το κακόβουλο λογισμικό, όπως και κάθε άλλο ενεργό πρόγραμμα, πρέπει να φορτωθεί για να προκληθεί βλάβη. Αφού αποκτήσετε ασφαλή πρόσβαση στη μολυσμένη μονάδα δίσκου, ξεκινήστε ελέγχοντας τα κοινά σημεία εκκίνησης για σημεία της λοίμωξης. Μια λίστα των κοινών σημείων εκκίνησης μπορεί να βρεθεί στον οδηγό AutoStart Entry Points και στη λίστα των πλήκτρων εντολών ShellOpen . Αυτή η εργασία εκτελείται καλύτερα από έμπειρους χρήστες. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας του μητρώου πριν ξεκινήσετε σε περίπτωση που κατά λάθος διαγράψετε ή αλλάξετε μια νόμιμη ρύθμιση.

Επαναλάβετε τους ελέγχους σας

Ένα μεγάλο μέρος του σημερινού κακόβουλου λογισμικού συνήθως αποκλείει την πρόσβαση στο Task Manager ή στο μενού επιλογών φακέλου στα Windows ή κάνει άλλες αλλαγές συστήματος που παρεμποδίζουν τις προσπάθειες ανίχνευσης και απομάκρυνσης. Αφού αφαιρέσετε το κακόβουλο λογισμικό (είτε με το χέρι είτε με τη χρήση λογισμικού προστασίας από ιούς), θα χρειαστεί να επαναφέρετε αυτές τις ρυθμίσεις για να επανακτήσει κανονική πρόσβαση.

Αποτρέψτε την αποκατάσταση

Η καλύτερη άμυνα είναι ένα καλό αδίκημα. Ασφαλίστε το πρόγραμμα περιήγησής σας , διορθώστε το σύστημά σας και ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές ασφάλειας υπολογιστών για να αποφύγετε τις μελλοντικές λοιμώξεις.

Μια σημείωση σχετικά με το Adware και το Spyware

Εάν δεν μπορείτε να καταργήσετε το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιώντας τα παραπάνω βήματα, μπορεί να έχετε προσβολή από προγράμματα adware ή spyware. Για βοήθεια για την κατάργηση αυτής της κατηγορίας κακόβουλου λογισμικού, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος κατάργησης του λογισμικού Adware και Spyware .