Πώς να συνδέσετε έναν υπολογιστή στο Internet

Τα συγκεκριμένα βήματα που απαιτούνται για τη σύνδεση ενός υπολογιστή με το Διαδίκτυο εξαρτώνται από τον τύπο της πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Οι περισσότερες μέθοδοι πρόσβασης στο διαδίκτυο που χρησιμοποιούνται σε σπίτια περιλαμβάνουν μια μικρή μονάδα υλικού που ονομάζεται μόντεμ που συνδέεται με ένα φυσικό μέσο που υποστηρίζει μία από αυτές τις υπηρεσίες σταθερής τοποθεσίας:

Οι φορητοί υπολογιστές, όπως τα tablet, μπορούν να συνδεθούν σε δίκτυα σταθερής τοποθεσίας μέσα σε ένα σπίτι, αλλά επιπλέον υποστηρίζουν την κινητή ευρυζωνική πρόσβαση στο Internet μέσω κυψελοειδών δικτύων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι και κατά τη διάρκεια ταξιδιών. Τέλος, έξω από το σπίτι, οι φορητοί υπολογιστές μπορούν επίσης να φτάσουν στο Διαδίκτυο μέσω hotspots Wi-Fi , των σημείων πρόσβασης υλικού που είναι εγκατεστημένα σε σταθερές θέσεις, τα οποία με τη σειρά τους συνδέονται με την υπηρεσία Διαδικτύου μέσω μιας από τις παραπάνω μεθόδους.

Διαμόρφωση μιας πύλης Internet (εάν ισχύει)

Μια πύλη δικτύου είναι η συσκευή υλικού που συνδέει ένα τοπικό δίκτυο με το Internet. Στα δίκτυα σταθερής τοποθεσίας, το μόντεμ συνδέεται στη συσκευή πύλης. Τα οικιακά δίκτυα χρησιμοποιούν συχνότερα έναν ευρυζωνικό δρομολογητή ως συσκευή πύλης τους, αν και τεχνικά οποιοσδήποτε σύγχρονος οικιακός υπολογιστής μπορεί να εγκατασταθεί ως πύλη.

Όταν χρησιμοποιείτε κινητά ευρυζωνικά δίκτυα ή hotspots Wi-Fi, το υλικό πύλης που συνδέει απευθείας έναν υπολογιστή με το Διαδίκτυο ρυθμίζεται και συντηρείται από παρόχους υπηρεσιών. Ωστόσο, ορισμένοι τελικοί χρήστες προτιμούν να προσθέσουν έναν φορητό δρομολογητή δικτύου (συνήθως διαφημίζονται ως δρομολογητής ταξιδιών ) στη διαμόρφωσή τους. Οι δρομολογητές ταξιδιών χρησιμεύουν ως ένα επιπλέον στρώμα της πύλης Internet, βοηθώντας πιο εύκολα τη σύνδεση μιας ομάδας συσκευών στην ίδια υπηρεσία Internet και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ τους. Οι διαχειριστές διαμορφώνουν τους δρομολογητές ταξιδιών παρόμοια με άλλους τύπους δρομολογητών καταναλωτών.

Ρύθμιση της συσκευής Internet Client

Οι παράμετροι διαμόρφωσης πρέπει να οριστούν σε έναν υπολογιστή για να ταιριάζουν με τον τύπο της πύλης δικτύου και την υπηρεσία Internet που χρησιμοποιείται. Τυπικές απαιτούμενες ρυθμίσεις για υπολογιστές-πελάτες περιλαμβάνουν:

Αντιμετώπιση προβλημάτων σύνδεσης στο Internet

Τα λάθη στη διαμόρφωση του εξοπλισμού δικτύου συχνά οδηγούν σε αποτυχία σύνδεσης στο Internet. Στην ασύρματη δικτύωση, η εισαγωγή εσφαλμένων κλειδιών ασφαλείας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σφάλματα. Τα χαλαρά καλώδια ή τα καλώδια που είναι συνδεδεμένα σε λάθος σημεία προκαλούν παρόμοια σφάλματα στα ενσύρματα δίκτυα. Τα ευρυζωνικά μόντεμ πρέπει να συνδέονται με μια θύρα ανερχόμενης ζεύξης του οικιακού δρομολογητή και όχι με οποιαδήποτε άλλη θύρα του δρομολογητή, για παράδειγμα.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου για να επιλύσετε προβλήματα σύνδεσης. Όταν συνδέεστε για πρώτη φορά με το δίκτυο του παροχέα, πρέπει να ενεργοποιηθεί η συνδρομή του πελάτη και οι ειδικές ρυθμίσεις που χρειάζεται ο παροχέας (όπως πληροφορίες σύνδεσης) μέσω της πύλης. Μόλις ένας υπολογιστής έχει συνδεθεί επιτυχώς στο δίκτυο του παρόχου για πρώτη φορά, τα επόμενα προβλήματα τείνουν να είναι απροσδόκητες διακοπές λόγω καιρικών συνθηκών ή τεχνικών προβλημάτων που έχει ο παροχέας με τον δικό του εξοπλισμό (υποθέτοντας ότι το ίδιο το οικιακό δίκτυο λειτουργεί κανονικά).

Προχωρημένα θέματα σύνδεσης στο Internet

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να ορίσετε δύο (ή περισσότερες) υπηρεσίες Internet σε μία συσκευή ή σε ένα οικιακό δίκτυο. Για παράδειγμα, τα smartphones μπορούν να συνδεθούν μέσω Wi-Fi σε οικιακό ασύρματο δρομολογητή, αλλά μπορούν να επικοινωνούν μέσω του δικτύου κυψέλης, όταν δεν είναι διαθέσιμο το Wi-Fi. Αυτές οι αποκαλούμενες διαμορφώσεις πολλαπλών διευθύνσεων σας βοηθούν να διατηρήσετε τη σύνδεσή σας στο Internet με λιγότερες διακοπές, καθώς μία από τις διαδρομές δικτύου μπορεί ακόμα να λειτουργήσει ακόμα και αν το άλλο αποτύχει.

Μπορεί να δημιουργηθεί σύνδεση στο Internet, αλλά οι υπολογιστές ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προσεγγίσουν κανονικά τους ιστότοπους, εάν το τοπικό δίκτυο έχει εσφαλμένη ρύθμιση παραμέτρων DNS (ή ο πάροχος DNS αντιμετωπίζει διακοπή υπηρεσίας).

Δείτε επίσης

Τρόπος ρύθμισης παραμέτρων ενός δρομολογητή οικιακού δικτύου

Δεν είναι δυνατή η σύνδεση στο Internet;

Εναλλακτικές λύσεις σύνδεσης στο διαδίκτυο για οικιακά δίκτυα