Πώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις διακομιστή DNS στα δίκτυα οικιακών υπολογιστών

Ίσως δεν χρειάζεται να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS

Ίσως δεν χρειάζεται να αλλάξετε τις ρυθμίσεις DNS στο οικιακό σας δίκτυο, αλλά αν το κάνετε, η διαδικασία είναι τόσο απλή όσο εισάγετε μερικούς αριθμούς σε μια οθόνη. Απλά πρέπει να ξέρετε πού να κοιτάξετε.

Επιλογή υπηρεσίας DNS

Οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο βασίζονται στο σύστημα ονομάτων τομέα (DNS) για να μεταφράζουν ονόματα όπως σε δημόσιες διευθύνσεις IP . Για να χρησιμοποιήσετε το DNS, οι υπολογιστές και άλλες συσκευές οικιακού δικτύου πρέπει να ρυθμιστούν με διευθύνσεις διακομιστών DNS .

Οι πάροχοι διαδικτύου παρέχουν διευθύνσεις διακομιστών DNS στους πελάτες τους στο πλαίσιο της εγκατάστασης της υπηρεσίας. Αυτές οι τιμές συχνά ρυθμίζονται αυτόματα στο ευρυζωνικό μόντεμ ή στον ευρυζωνικό δρομολογητή μέσω DHCP . Οι μεγάλοι πάροχοι διαδικτύου διατηρούν τους δικούς τους διακομιστές DNS. Πολλές δωρεάν υπηρεσίες DNS στο διαδίκτυο υπάρχουν ως εναλλακτικές λύσεις.

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν συγκεκριμένους διακομιστές DNS σε σχέση με άλλους. Μπορεί να αισθάνονται ότι μερικοί είναι πιο αξιόπιστοι, ασφαλείς ή καλύτεροι στην απόδοση αναζήτησης ονόματος.

Αλλαγή διευθύνσεων διακομιστή DNS

Οι ρυθμίσεις DNS για το οικείο δίκτυο μπορούν να ρυθμιστούν στον ευρυζωνικό δρομολογητή (ή σε άλλη συσκευή πύλης δικτύου ). Όταν οι διευθύνσεις διακομιστή DNS αλλάζουν σε μια συγκεκριμένη συσκευή πελάτη, οι αλλαγές ισχύουν μόνο για τη συγκεκριμένη συσκευή. Όταν οι διευθύνσεις DNS αλλάζουν στο δρομολογητή ή στην πύλη, ισχύουν για όλες τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο.

Η αλλαγή ενός διακομιστή DNS απαιτεί μόνο την εισαγωγή των επιλεγμένων αριθμών IP στα κατάλληλα πεδία του δρομολογητή ή σε άλλη σελίδα διαμόρφωσης συσκευών. Τα ακριβή πεδία που χρησιμοποιούνται ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της συσκευής. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα των πεδίων:

Σχετικά με το OpenDNS

Το OpenDNS χρησιμοποιεί τις ακόλουθες δημόσιες διευθύνσεις IP: 208.67.222.222 (πρωτεύον) και 208.67.220.220.

Το OpenDNS παρέχει επίσης κάποια υποστήριξη IPv6 DNS χρησιμοποιώντας 2620: 0: ccc :: 2 και 2620: 0: ccd :: 2.

Ο τρόπος ρύθμισης του OpenDNS διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή που ρυθμίζετε.

Σχετικά με το δημόσιο DNS Google

Το δημόσιο DNS του Google χρησιμοποιεί τις ακόλουθες δημόσιες διευθύνσεις IP:

Προσοχή: Η Google συνιστά ότι μόνο οι χρήστες που είναι σε θέση να διαμορφώσουν τις ρυθμίσεις του λειτουργικού συστήματος θα πρέπει να ορίσουν τις ρυθμίσεις δικτύου για να χρησιμοποιήσουν το Google Public DNS.