Συνδέστε δύο υπολογιστές οικιακής χρήσης για κοινή χρήση αρχείων

Μέθοδοι δικτύωσης δύο υπολογιστών

Το απλούστερο είδος οικιακού δικτύου περιέχει μόνο δύο υπολογιστές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το είδος δικτύου για να μοιραστείτε αρχεία, έναν εκτυπωτή ή άλλη περιφερειακή συσκευή και ακόμη και μια σύνδεση στο Internet. Για να συνδέσετε δύο υπολογιστές για κοινή χρήση αυτών και άλλων πόρων δικτύου, εξετάστε τις επιλογές που περιγράφονται παρακάτω.

Σύνδεση δύο υπολογιστών απευθείας με το καλώδιο

Η παραδοσιακή μέθοδος για τη δικτύωση δύο υπολογιστών περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ειδικού συνδέσμου συνδέοντας ένα καλώδιο στα δύο συστήματα. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις για τη δικτύωση δύο υπολογιστών με αυτόν τον τρόπο:

1. Ethernet: Η μέθοδος Ethernet είναι η προτιμώμενη επιλογή καθώς υποστηρίζει αξιόπιστη σύνδεση υψηλής ταχύτητας με ελάχιστη απαιτούμενη διαμόρφωση. Επιπλέον, η τεχνολογία Ethernet προσφέρει την πιο γενική λύση, επιτρέποντας σε δίκτυα με περισσότερους από δύο υπολογιστές να κατασκευαστούν αρκετά εύκολα αργότερα. Εάν ένας από τους υπολογιστές σας διαθέτει προσαρμογέα Ethernet αλλά ο άλλος έχει USB, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ένα καλώδιο crossover Ethernet συνδέοντας πρώτα μια μονάδα μετατροπέα USB σε Ethernet στη θύρα USB του υπολογιστή .

Δείτε επίσης: Καλώδια διασταύρωσης Ethernet

2. Σειριακός και παράλληλος: Αυτός ο τύπος καλωδίωσης, ονομάζεται Direct Cable Connection (DCC) όταν χρησιμοποιείτε τα Microsoft Windows, προσφέρει χαμηλότερη απόδοση αλλά προσφέρει την ίδια βασική λειτουργικότητα με τα καλώδια Ethernet. Μπορείτε να προτιμήσετε αυτήν την επιλογή εάν έχετε άμεσα διαθέσιμα τέτοια καλώδια και η ταχύτητα του δικτύου δεν προκαλεί ανησυχία. Τα σειριακά και παράλληλα καλώδια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ για τη δικτύωση περισσότερων από δύο υπολογιστών.

3. USB: Τα συνηθισμένα καλώδια USB δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση δύο υπολογιστών απευθείας μεταξύ τους. Προσπαθώντας να το πράξει μπορεί να βλάψει ηλεκτρικά τους υπολογιστές! Ωστόσο, υπάρχουν ειδικά καλώδια USB σχεδιασμένα για άμεση σύνδεση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Μπορείτε να προτιμήσετε αυτήν την επιλογή σε σχέση με άλλους, εάν οι υπολογιστές σας δεν διαθέτουν λειτουργικούς προσαρμογείς δικτύου Ethernet.

Για να κάνετε αποκλειστικές συνδέσεις με καλώδια Ethernet, USB, σειριακά ή παράλληλα, απαιτείται:

  1. κάθε υπολογιστής διαθέτει λειτουργική διεπαφή δικτύου με εξωτερική υποδοχή για το καλώδιο και
  2. οι ρυθμίσεις δικτύου σε κάθε υπολογιστή έχουν διαμορφωθεί σωστά

Δεν είναι δυνατή η χρήση μιας τηλεφωνικής γραμμής ή καλωδίου τροφοδοσίας για απευθείας σύνδεση δύο υπολογιστών μεταξύ τους για δικτύωση.

Σύνδεση δύο υπολογιστών με καλώδιο μέσω κεντρικής υποδομής

Αντί να συνδέονται απευθείας με δύο καλώδια, οι υπολογιστές μπορούν να συνδεθούν έμμεσα μέσω ενός κεντρικού εξοπλισμού δικτύου. Αυτή η μέθοδος απαιτεί δύο καλώδια δικτύου , το ένα που συνδέει κάθε υπολογιστή με το εξάρτημα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι εγκαταστάσεων για οικιακή δικτύωση:

Η εφαρμογή αυτής της μεθόδου συνεπάγεται συχνά πρόσθετο προκαταρκτικό κόστος για την αγορά περισσότερων καλωδίων και υποδομών δικτύου . Ωστόσο, πρόκειται για μια λύση γενικής χρήσης που φιλοξενεί κάθε λογικό αριθμό συσκευών (π.χ. δέκα ή περισσότερα). Θα προτιμήσετε αυτήν την προσέγγιση εάν σκοπεύετε να επεκτείνετε το δίκτυό σας στο μέλλον.

Τα περισσότερα καλωδιακά δίκτυα χρησιμοποιούν τεχνολογία Ethernet. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διανομείς USB, ενώ τα δίκτυα ηλεκτρικής γραμμής και τηλεφωνικής γραμμής προσφέρουν το καθένα τη δική τους μοναδική μορφή κεντρικής υποδομής. Οι παραδοσιακές λύσεις Ethernet είναι γενικά πολύ αξιόπιστες και προσφέρουν υψηλή απόδοση.

Σύνδεση δύο υπολογιστών ασύρματα

Τα τελευταία χρόνια, οι ασύρματες λύσεις απολαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα για την οικιακή δικτύωση . Όπως συμβαίνει με τις καλωδιακές λύσεις, υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ασύρματες τεχνολογίες για την υποστήριξη βασικών δύο δικτύων υπολογιστών:

Οι συνδέσεις Wi-Fi μπορούν να φτάσουν σε μεγαλύτερη απόσταση από τις ασύρματες εναλλακτικές λύσεις που αναφέρονται παραπάνω. Πολλοί νεότεροι υπολογιστές, ειδικά φορητοί υπολογιστές, διαθέτουν τώρα ενσωματωμένη δυνατότητα Wi-Fi, καθιστώντας την προτιμώμενη επιλογή στις περισσότερες περιπτώσεις. Το Wi-Fi μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε με ή χωρίς ένα εξάρτημα δικτύου. Με δύο υπολογιστές, η δικτύωση Wi-Fi μείον ένα εξάρτημα (που ονομάζεται επίσης λειτουργία ad-hoc ) είναι ιδιαίτερα απλή στη ρύθμιση.

Πώς να - Ρύθμιση ενός δικτύου ad hoc WiFi

Η τεχνολογία Bluetooth υποστηρίζει ασύρματες συνδέσεις εύλογης ταχύτητας μεταξύ δύο υπολογιστών χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης δικτύου. Το Bluetooth χρησιμοποιείται συχνότερα κατά τη δικτύωση ενός υπολογιστή με μια φορητή συσκευή χειρός όπως ένα κινητό τηλέφωνο. Οι περισσότεροι υπολογιστές γραφείου και παλαιότεροι δεν διαθέτουν δυνατότητα Bluetooth. Το Bluetooth λειτουργεί καλύτερα εάν και οι δύο συσκευές βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο πολύ κοντά σε κάθε άλλη. Εξετάστε το Bluetooth αν έχετε ενδιαφέρον για τη δικτύωση με συσκευές χειρός και οι υπολογιστές σας δεν διαθέτουν δυνατότητα Wi-Fi.

Υπέρυθρη δικτύωση υπήρχε σε φορητούς υπολογιστές χρόνια πριν οι τεχνολογίες Wi-Fi ή Bluetooth έγιναν δημοφιλείς. Οι συνδέσεις υπερύθρων λειτουργούν μόνο μεταξύ δύο υπολογιστών, δεν χρειάζονται ένα εξάρτημα και είναι λογικά γρήγορες. Είναι πολύ εύκολο να ρυθμίσετε και να χρησιμοποιήσετε, θεωρήστε υπέρυθρες αν οι υπολογιστές σας την υποστηρίζουν και δεν έχετε την επιθυμία να επενδύσετε προσπάθεια σε Wi-Fi ή Bluetooth.

Αν βρείτε μια εναλλακτική ασύρματη τεχνολογία που ονομάζεται HomeRF , μπορείτε με ασφάλεια να το αγνοήσετε. Η τεχνολογία HomeRF κατέστη παρωχημένη πριν από αρκετά χρόνια και δεν αποτελεί πρακτική επιλογή για οικιακή δικτύωση.