Ανασκόπηση: Rotel RC Stereo Control και ενισχυτές ισχύος

Ποιότητα φυσικού ήχου για τους λάτρεις της μουσικής

Η μάρκα Rotel είναι ένα σεβαστό όνομα για δεκαετίες, προσφέροντας ενισχυτές ισχύος, ενισχυτές ελέγχου και προϊόντα οικιακού κινηματογράφου για αξιόλογους ομιλητές. Ο Στερεοφωνικός Έλεγχος Rotel RC-1082 και ο Στερεοφωνικός ενισχυτής Rotel RB-1072 είναι συστατικά σχεδιασμένα με γνώμονα τον ήχο καθαρό. Τα επιμέρους ηλεκτρονικά εξαρτήματά του επιλέγονται για να παρέχουν την καλύτερη μουσική πιστότητα και ο σχεδιασμός του κυκλώματος έχει ως στόχο να αποτρέψει κάθε θόρυβο και παρεμβολές από εξωτερικές πηγές. Σε αυτή την ανασκόπηση του RC-1082 και του RB-1072 ανακάλυψα κάτι που δεν άκουσα λίγο: πραγματική αναλογική ποιότητα ήχου.

Rotel RC-1082 Stereo Control Ενισχυτής - Επισκόπηση και δυνατότητες

Κατά την αποσυσκευασία του Rotel RC-1082, ανακάλυψα κάτι που λείπει - δεν έχει ομοαξονικές ή οπτικές ψηφιακές εισόδους . Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει ψηφιακό κύκλωμα στο RC-1082, είναι ένα μόνο αναλογικό προ-ενισχυτή. Οποιαδήποτε ψηφιακή επεξεργασία αφήνεται σε ένα CD ή DVD, όπως ο συνηθισμένος παίκτης CD Rotel RCD-1072. Τα περισσότερα εξαρτήματα χρησιμοποιούν εκτεταμένη θωράκιση για την αποφυγή παρεμβολών μεταξύ αναλογικών και ψηφιακών κυκλωμάτων, αλλά ο Rotel εξαλείφει τα ψηφιακά κυκλώματα για να διατηρήσει το αναλογικό σήμα όσο το δυνατόν καθαρότερο. Το Rotel RC-1082 έχει σχεδιαστεί για τον ήχο purist με έμφαση μόνο σε φωνογράφους και αναλογικές πηγές. Ωστόσο, δεν διαθέτει σύγχρονα χαρακτηριστικά και έχει δύο ενεργοποιητές 12 βολτ για την ενεργοποίηση άλλων εξαρτημάτων όταν ενεργοποιείται ο ενισχυτής ελέγχου και μια θύρα υπολογιστή για τον έλεγχο του RC-1082 από έναν υπολογιστή που εκτελεί ήχο τρίτου κατασκευαστή λογισμικό ελέγχου συστήματος. Δύο είσοδοι υπέρυθρων μπορούν να συνδεθούν με βιομηχανικούς δέκτες IR για τηλεχειριστήριο όταν η μονάδα βρίσκεται σε κρυφή θέση. Εξατομικεύει ακόμη και έναν ενσωματωμένο ενισχυτή κεφαλής για μια κασέτα φωνογράφου σε κίνηση.

Το RC-1082 διαθέτει ένα γενναιόδωρο συμπλήρωμα αναλογικών εισόδων που περιλαμβάνουν είσοδο μπροστινού πίνακα για ένα MP3 player. Είναι επίσης μια καλή επιλογή για τους λάτρεις της καταγραφής με δύο εισόδους και εξόδους ταινίας και έχει ξεχωριστούς επιλογείς ακρόασης και εγγραφής στον μπροστινό πίνακα για κάθε είσοδο.

Το RC-1082 διαθέτει απλή διάταξη πρόσοψης με τα βασικά χαρακτηριστικά, γεγονός που υποδηλώνει μια καθαρή προσέγγιση στο σχεδιασμό και οι φωτισμένοι δείκτες διευκολύνουν τη λειτουργία του.

Rotel stereo ενισχυτής Rotel RB-1072 - Επισκόπηση και δυνατότητες

Ο στερεοφωνικός ενισχυτής Rotel RB-1072 είναι ένας ενισχυτής μεταγωγής κατηγορίας D με ονομαστική ισχύ 100 Watt ανά κανάλι. Οι ενισχυτές κατηγορίας D δεν χρειάζονται μεγάλα τροφοδοτικά ή ψύκτες και είναι μικρότεροι και ελαφρύτεροι από τους ενισχυτές κλάσης Α ή κλάσης Β. Είναι επίσης πιο αποδοτικές και παράγουν πολύ λιγότερη θερμότητα, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για ερμάρια εξοπλισμού.

Το RB-1072 διαθέτει δύο σετ ακροδεκτών ηχείων μπανάνας για κάθε κανάλι, έτσι ώστε να είναι ικανό για δύο καλώδια. Η διπλή καλωδίωση σημαίνει ότι τα woofer και τα tweeters συνδέονται ξεχωριστά με τον ενισχυτή.

Το RB-1072 διαθέτει συνδέσεις σκανδάλης 12 βολτ έτσι ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτόματα όταν ο ενισχυτής ελέγχου είναι ενεργοποιημένος. Ένα καλώδιο με υποδοχή 3,5 mm σε κάθε άκρο διασυνδέει τον ενισχυτή και τον ενισχυτή ελέγχου.

Μεταξύ των άλλων σχεδιαστικών χαρακτηριστικών του, το RB-1072 είναι ενισχυτής υψηλής έντασης, παρέχοντας έως και 11 ενισχυτές ρεύματος στα ηχεία και ο ενισχυτής έχει συντελεστή απόσβεσης 200.

Rotel RC-1082 Control Amp και RB-1072 Power Amp - Απόδοση ήχου

Οι μηχανικοί της Rotel ακολουθούν μια φιλοσοφία σχεδιασμού τριών τεμαχίων που ονομάζεται Balanced Design Concept, η οποία βασίζεται στην επιλογή υψηλής ποιότητας εξαρτημάτων, σχεδιασμού συμμετρικού κυκλώματος και αξιολόγησης κρίσιμης ακρόασης για την επίτευξη μιας διακριτής αναλογικής ποιότητας ήχου. Τα Rotel RC-1082 και RB-1072 καθιστούν σαφές ότι ο αναλογικός ήχος είναι ζωντανός και καλά. Ακόμη και όταν ακούτε CD, έχουν μια ζεστή μουσικότητα τυπική του αναλογικού ήχου που δεν έχω ακούσει κάποια στιγμή. Ένα από τα ηχητικά χαρακτηριστικά που χωρίζει το αναλογικό από τον ψηφιακό ήχο είναι η αναπαραγωγή του φυσικού χρόνου των μουσικών οργάνων. Είναι ένας πλήρης ήχος με πολλή ζεστασιά στις συχνότητες των μεσαίων μπάσων και των μεσαίων συχνοτήτων, ωστόσο οι λεπτομέρειες της υψηλής συχνότητας εξισορροπούνται εξίσου με τον υπόλοιπο ήχο.

Η κιθάρα στο Sara Ks "Αν κλείσατε αυτή την πόρτα" (Chesky Records) είχε μια ομαλή, υγρή ποιότητα ήχου με πολλή σαφήνεια και λεπτομέρεια, αλλά απουσίαζε η έντονη, μερικές φορές ωμό, ποιότητα ήχου της ψηφιακής αναπαραγωγής. Το σαξόφωνο στην ίδια διαδρομή είχε ένα ευρύ soundstage με πολύ εμπρός και πίσω βάθος, καθιστώντας εύκολη την οπτική τοποθέτηση του τραγουδιστή και των οργάνων στον χώρο εγγραφής. Καθώς είναι καθαρό όσο ο ψηφιακός ήχος, ο αναλογικός ήχος εξακολουθεί να έχει μια μουσική πιστότητα που θεωρώ πολύ ελκυστική.

Η έννοια της ισορροπημένης σχεδίασης έχει πολλά πλεονεκτήματα, ειδικά επειδή απασχολεί την κριτική ακρόαση ως μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης μηχανικών. Είναι όλα σχετικά με τη μουσική και δεν μπορείτε να πείτε τίποτα για την ποιότητα ήχου ενός εξαρτήματος όταν κρατάτε το φύλλο spec μέχρι τα αυτιά σας.

Περίληψη

Ο ενισχυτής ελέγχου Rotel RC-1082 και ο ενισχυτής ισχύος RB-1072 είναι μεσαίες τιμές ιδανικά για ένα σύστημα μουσικής δύο καναλιών όπου η ποιότητα ήχου είναι κρίσιμη. Ο ενισχυτής ελέγχου είναι επίσης μια καλή επιλογή για την καταγραφή ενθουσιώδεις που παίζουν ταινίες ανάμεσα σε δύο κασετόφες ή σκληρούς δίσκους ήχου. Το τμήμα εισαγωγής phono με επιλέξιμους μαγνήτες κινούμενου μαγνήτη ή κινητές επαφές είναι ένα πραγματικό πλεονέκτημα για τους ανεμιστήρες βινυλίου. Ο ενισχυτής ισχύος κατηγορίας D είναι αρκετά μικρός και λειτουργεί αρκετά δροσερός ώστε να είναι μια καλή επιλογή για έναν ενισχυτή ζώνης σε ένα σύστημα διανομής ήχου πολλαπλών δωματίων . Θα πρότεινα εύκολα τον ενισχυτή Rotel RC-1082 amp και RB-1072 για τους σοβαρούς λάτρεις της μουσικής, όπου η καθαρότητα του ήχου και η φυσική, ζεστή μουσικότητα είναι απαραίτητες.

Προδιαγραφές: Ενισχυτής στερεοφωνικού ελέγχου RC-1082

Προδιαγραφές: Στερεοφωνικός ενισχυτής RB-1072