Ποια είναι τα καλώδια Crossover Ethernet;

Όταν εσείς (ή το ntwork σας) χρειάζεται ένα καλώδιο crossover

Ένα καλώδιο crossover, περιστασιακά καλούμενο διασταυρωμένο καλώδιο , συνδέει δύο συσκευές δικτύου Ethernet μεταξύ τους. Δημιουργήθηκαν για να υποστηρίξουν την προσωρινή δικτύωση host-to-host σε καταστάσεις όπου δεν υπάρχει μια ενδιάμεση συσκευή όπως ένας δρομολογητής δικτύου .

Τα καλώδια διασταυρώσεων φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα με τα συνηθισμένα καλώδια Ethernet ευθείας διαδρομής έως ότου συγκριθούν οι εσωτερικές τους δομές καλωδίωσης.

Crossover vs Straight μέσω καλωδίου

Ένα κανονικό καλώδιο patch χρησιμοποιείται για τη σύνδεση διαφορετικών τύπων συσκευών μαζί, όπως ένας υπολογιστής με ένα διακόπτη δικτύου. Ένα καλώδιο crossover κάνει το αντίθετο - συνδέει δύο συσκευές του ίδιου τύπου.

Τα άκρα ενός καλωδίου μπορούν να συνδεθούν με οποιοδήποτε τρόπο, εφόσον και τα δύο άκρα είναι ταυτόσημα. Σε σύγκριση με τα απλά καλώδια Ethernet, η εσωτερική καλωδίωση ενός καλωδίου crossover αντιστρέφει τα σήματα μετάδοσης και λήψης.

Τα αντίστροφα έγχρωμα καλώδια μπορούν να προβληθούν μέσω των υποδοχών RJ-45 σε κάθε άκρο του καλωδίου:

Ένα καλώδιο καλωδίου Ethernet crossover θα επισημανθεί ειδικά για να το διακρίνει από τα ευθεία μέσα. Πολλά από αυτά έχουν κόκκινο χρώμα και έχουν επίσης σφραγίδα "crossover" στη συσκευασία και το περίβλημα του σύρματος.

Χρειάζεστε ένα καλώδιο Crossover;

Τα crossover καλώδια χρησιμοποιούνταν συχνά από τους επαγγελματίες της πληροφορικής (IT) κατά τη δεκαετία του 1990 και του 2000, δεδομένου ότι οι δημοφιλείς μορφές Ethernet εκείνη τη στιγμή δεν υποστήριζαν απευθείας καλωδιακές συνδέσεις μεταξύ των υπολογιστών.

Τόσο το πρωτότυπο όσο και το Fast Ethernet πρότυπα έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούν συγκεκριμένα καλώδια τόσο για τα σήματα εκπομπής και λήψης. Αυτά τα πρότυπα απαιτούσαν τα δύο τελικά σημεία να επικοινωνούν μέσω μιας ενδιάμεσης συσκευής για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις από την προσπάθεια χρήσης των ίδιων καλωδίων τόσο για εκπομπή όσο και για λήψη.

Ένα χαρακτηριστικό του Ethernet που ονομάζεται MDI-X παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη αυτόματης ανίχνευσης για την αποτροπή αυτών των συγκρούσεων σημάτων. Επιτρέπει στη διασύνδεση Ethernet να προσδιορίζει αυτόματα ποια είναι η σύμβαση σηματοδότησης της συσκευής στο άλλο άκρο των ειδικών καλωδίων και διαπραγματεύεται τη χρήση των συρμάτων μετάδοσης και λήψης ανάλογα. Έχετε υπόψη ότι μόνο ένα τέλος μιας σύνδεσης πρέπει να υποστηρίζει την αυτόματη ανίχνευση για να λειτουργήσει αυτή η δυνατότητα.

Οι περισσότεροι ευρυζωνικοί δρομολογητές (ακόμη και τα παλαιότερα μοντέλα) ενσωμάτωσαν την υποστήριξη MDI-X στις διασυνδέσεις Ethernet. Το Gigabit Ethernet υιοθέτησε επίσης MDI-X ως πρότυπο.

Τα καλώδια Crossover χρειάζονται μόνο όταν συνδέετε δύο συσκευές-πελάτες Ethernet, όπου καμία από αυτές δεν είναι διαμορφωμένη για Gigabit Ethernet. Οι σύγχρονες συσκευές Ethernet ανιχνεύουν αυτόματα τη χρήση καλωδίων crossover και δουλεύουν μαζί τους χωρίς προβλήματα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε καλώδια Crossover Ethernet

Τα καλώδια Crossover πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για απευθείας συνδέσεις δικτύου. Για τον λόγο που περιγράφηκε παραπάνω, η προσπάθεια σύνδεσης ενός υπολογιστή με παλιό δρομολογητή ή διακόπτη δικτύου με καλώδιο crossover αντί για κανονικό καλώδιο μπορεί να αποτρέψει τη λειτουργία του συνδέσμου.

Αυτά τα καλώδια μπορούν να αγοραστούν ειδικά μέσω διαφόρων ηλεκτρονικών καταστημάτων. Οι χομπίστες και ορισμένοι επαγγελματίες τεχνολογιών πληροφορικής ίσως προτιμούν να κάνουν τα δικά τους καλώδια crossover αντί.

Ένα ευθύγραμμο καλώδιο μπορεί να μετατραπεί σχετικά γρήγορα σε ένα καλώδιο διασταύρωσης, αφαιρώντας το σύνδεσμο και επανατοποθετώντας τα καλώδια με τα κατάλληλα καλώδια μετάδοσης και λήψης που διασχίζουν.