Βρείτε τη διεύθυνση IP του οικείου σας στο δρομολογητή σας

Ο δρομολογητής σας διαθέτει δύο διευθύνσεις IP που είναι εύκολο να εντοπιστούν

Ένας οικιακός ευρυζωνικός δρομολογητής έχει δύο διευθύνσεις IP - μία είναι η δική του ιδιωτική διεύθυνση στο τοπικό δίκτυο και η άλλη είναι η εξωτερική δημόσια διεύθυνση IP που χρησιμοποιείται για επικοινωνία με εξωτερικά δίκτυα στο διαδίκτυο.

Πώς να βρείτε την εξωτερική διεύθυνση IP του δρομολογητή

Η διεύθυνση εξωτερικής προσπέλασης που διαχειρίζεται ένας δρομολογητής ρυθμίζεται όταν συνδέεται με τον παροχέα υπηρεσιών διαδικτύου με ευρυζωνικό μόντεμ . Αυτή η διεύθυνση μπορεί να δει από υπηρεσίες αναζήτησης IP που βασίζονται στον ιστό, όπως IP Chicken και επίσης μέσα από τον ίδιο τον δρομολογητή.

Πρόκειται για μια παρόμοια διαδικασία με άλλους κατασκευαστές, αλλά στους δρομολογητές Linksys, μπορείτε να δείτε τη δημόσια διεύθυνση IP στη σελίδα Κατάσταση στην ενότητα Internet. Οι δρομολογητές NETGEAR ενδέχεται να καλούν αυτή τη διεύθυνση τη διεύθυνση IP θύρας Internet και να την αναφέρουν στην οθόνη Συντήρηση > Κατάσταση Router .

Πώς να βρείτε την τοπική διεύθυνση IP του δρομολογητή

Οι οικιακοί δρομολογητές έχουν την τοπική τους διεύθυνση ρυθμισμένη σε έναν προεπιλεγμένο, ιδιωτικό αριθμό διεύθυνσης IP. Είναι συνήθως η ίδια διεύθυνση για τα άλλα μοντέλα από αυτόν τον κατασκευαστή και μπορεί να φανεί στην τεκμηρίωση του κατασκευαστή.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε αυτή τη διεύθυνση IP στις ρυθμίσεις του δρομολογητή. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι δρομολογητές Linksys παραθέτουν την ιδιωτική διεύθυνση που ονομάζεται "Τοπική διεύθυνση IP" στην οθόνη Setup > Basic Setup . Ένας δρομολογητής NETGEAR μπορεί να το ονομάσει Διεύθυνση IP Gateway στη σελίδα Συντήρηση > Κατάσταση Router .

Εδώ είναι οι προκαθορισμένες τοπικές διευθύνσεις IP για μερικές από τις πιο δημοφιλείς μάρκες δρομολογητών:

Οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν αυτή τη διεύθυνση IP κατά τη διάρκεια της ρύθμισης του δρομολογητή ή οποιαδήποτε στιγμή αργότερα στη διαχειριστική κονσόλα του δρομολογητή.

Σε αντίθεση με άλλες διευθύνσεις IP σε οικιακά δίκτυα που συνήθως αλλάζουν περιοδικά, η ιδιωτική διεύθυνση IP του δρομολογητή παραμένει στατική (σταθερή) εκτός αν κάποιος το αλλάξει χειροκίνητα.

Συμβουλή: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εύρεσης της τοπικής διεύθυνσης IP του δρομολογητή σε λειτουργικά συστήματα Windows, Mac και Linux, αν προτιμάτε να μην εξετάσετε τον ίδιο τον δρομολογητή. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με την εύρεση της προεπιλεγμένης διεύθυνσης πύλης .

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διευθύνσεις IP

Η δημόσια διεύθυνση IP ενός οικιακού δικτύου πιθανόν να αλλάζει περιοδικά, επειδή ο ISP εκχωρεί δυναμικές διευθύνσεις στους περισσότερους πελάτες. Αυτά αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου καθώς ανακατανέμονται από την ομάδα διευθύνσεων της εταιρείας.

Αυτοί οι αριθμοί ισχύουν για την παραδοσιακή διεύθυνση IPv4 που χρησιμοποιείται συχνότερα στα δίκτυα. Το νέο IPv6 χρησιμοποιεί διαφορετικό σύστημα αρίθμησης για τις διευθύνσεις IP, παρόλο που ισχύουν παρόμοιες έννοιες.

Στα εταιρικά δίκτυα, οι υπηρεσίες εντοπισμού δικτύου που βασίζονται στο πρωτόκολλο Simple Network Management Protocol (SNMP) μπορούν να καθορίσουν αυτόματα τις διευθύνσεις IP των δρομολογητών και πολλών άλλων συσκευών δικτύου.