Οι πιο δημοφιλείς αριθμοί θύρας TCP και UDP

Το Πρωτόκολλο Ελέγχου Μεταφοράς (TCP) χρησιμοποιεί ένα σύνολο καναλιών επικοινωνίας που ονομάζονται θύρες για διαχείριση μεταξύ πολλών διαφορετικών εφαρμογών που εκτελούνται στην ίδια φυσική συσκευή. Σε αντίθεση με τις φυσικές θύρες σε υπολογιστές όπως θύρες USB ή θύρες Ethernet, οι θύρες TCP είναι εικονικές - προγραμματιζόμενες καταχωρήσεις αριθμημένες μεταξύ 0 και 65535.

Οι περισσότερες θύρες TCP είναι κανάλια γενικού σκοπού που μπορούν να τεθούν σε λειτουργία ανάλογα με τις ανάγκες, αλλά σε διαφορετική περίπτωση να παραμείνουν αδρανείς. Ορισμένες θύρες με μικρότερο αριθμό, ωστόσο, είναι αφιερωμένες σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Ενώ πολλές θύρες TCP ανήκουν σε εφαρμογές που δεν υπάρχουν πλέον, ορισμένες είναι πολύ δημοφιλείς.

01 από 08

Θύρα TCP 0

Πρωτεύουσα του πρωτοκόλλου ελέγχου μετάδοσης (TCP).

Το TCP δεν χρησιμοποιεί στην πραγματικότητα θύρα 0 για επικοινωνία μέσω δικτύου, αλλά αυτή η θύρα είναι γνωστή στους προγραμματιστές δικτύων. Τα προγράμματα υποδοχής TCP χρησιμοποιούν τη θύρα 0 κατά σύμβαση για να ζητήσουν την επιλογή και τη διανομή μιας διαθέσιμης θύρας από το λειτουργικό σύστημα. Αυτό εξοικονομεί έναν προγραμματιστή από το να χρειαστεί να επιλέξει ("hardcode") έναν αριθμό θύρας που ίσως να μην λειτουργεί καλά για την κατάσταση. Περισσότερο "

02 από 08

Θύρες TCP 20 και 21

Οι διακομιστές FTP χρησιμοποιούν τη θύρα TCP 21 για τη διαχείριση της πλευράς των περιόδων σύνδεσης FTP. Ο διακομιστής ακούει τις εντολές FTP που φτάνουν σε αυτήν τη θύρα και απαντά ανάλογα. Στην ενεργή λειτουργία FTP, ο διακομιστής χρησιμοποιεί επιπλέον τη θύρα 20 για να εκκινήσει τις μεταφορές δεδομένων πίσω στο πρόγραμμα-πελάτη FTP.

03 του 08

Θύρα TCP 22

Το Secure Shell (SSH) χρησιμοποιεί τη θύρα 22. Οι διακομιστές SSH ακούν σε αυτή τη θύρα εισερχόμενα αιτήματα σύνδεσης από απομακρυσμένους πελάτες. Λόγω της φύσης αυτής της χρήσης, η θύρα 22 οποιουδήποτε δημόσιου εξυπηρετητή γίνεται συχνά δοκιμασμένη από τους hackers του δικτύου και έχει αποτελέσει αντικείμενο πολύ προσοχής στην κοινότητα ασφάλειας δικτύων. Ορισμένοι συνήγοροι ασφαλείας συστήνουν οι διαχειριστές να μεταφέρουν την εγκατάστασή τους SSH σε διαφορετική θύρα για να αποφύγουν αυτές τις επιθέσεις, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι μόνο ένας ελάχιστα χρήσιμος τρόπος αντιμετώπισης.

04 του 08

Οι θύρες UDP 67 και 68

Οι διακομιστές DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) χρησιμοποιούν τη θύρα UDP 67 για να ακούνε αιτήματα ενώ οι πελάτες DHCP επικοινωνούν στη θύρα UDP 68.

05 του 08

Θύρα TCP 80

Αναμφισβήτητα η μοναδική πιο γνωστή θύρα στο Διαδίκτυο, η θύρα TCP 80 είναι η προεπιλογή που ακούν οι διακομιστές Ιστού HyperText Transfer Protocol (HTTP) για τις αιτήσεις του προγράμματος περιήγησης στο Web.

06 του 08

Θύρα UDP 88

Η υπηρεσία τυχερών παιχνιδιών Xbox Live Internet χρησιμοποιεί πολλούς διαφορετικούς αριθμούς θύρας, συμπεριλαμβανομένης της θύρας UDP 88.

07 του 08

Οι θύρες UDP 161 και 162

Από προεπιλογή, το πρωτόκολλο απλής διαχείρισης δικτύου (SNMP) χρησιμοποιεί τη θύρα 161 UDP για αποστολή και λήψη αιτημάτων στο διαχειριζόμενο δίκτυο. Χρησιμοποιεί τη θύρα UDP 162 ως προεπιλογή για τη λήψη παγίδων SNMP από διαχειριζόμενες συσκευές.

08 από 08

Λιμάνια πάνω από 1023

Οι αριθμοί θύρας TCP και UDP μεταξύ 1024 και 49151 ονομάζονται καταχωρημένες θύρες . Η Αρχή Ηλεκτρονικών Αναγνωρισμένων Αριθμών διατηρεί μια λίστα υπηρεσιών που χρησιμοποιούν αυτές τις θύρες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συγκρουόμενες χρήσεις.

Σε αντίθεση με τα λιμάνια με χαμηλότερους αριθμούς, οι προγραμματιστές των νέων υπηρεσιών TCP / UDP μπορούν να επιλέξουν έναν συγκεκριμένο αριθμό για να εγγραφούν στο IANA αντί να έχουν έναν αριθμό που τους έχει εκχωρηθεί. Η χρήση καταχωρημένων θυρών αποφεύγει επίσης τους πρόσθετους περιορισμούς ασφαλείας που θέτουν τα λειτουργικά συστήματα σε θύρες με χαμηλότερους αριθμούς.