Το δίκτυο δεδομένων CATV (καλωδιακής τηλεόρασης) εξηγείται

Η καλωδιακή τηλεόραση είναι ένας στενογραφικός όρος για την υπηρεσία καλωδιακής τηλεόρασης. Η ίδια υποδομή καλωδίωσης που υποστηρίζει καλωδιακή τηλεόραση υποστηρίζει επίσης καλωδιακό Internet. Πολλοί πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) προσφέρουν στους πελάτες τους καλωδιακή υπηρεσία Internet μαζί με τηλεόραση μέσω των ίδιων γραμμών καλωδιακής τηλεόρασης.

Υποδομή καλωδιακής τηλεόρασης

Οι πάροχοι καλωδίων είτε λειτουργούν απευθείας είτε εκμισθώνουν χωρητικότητα δικτύου για να υποστηρίξουν τους πελάτες τους. Η κυκλοφορία μέσω καλωδιακής τηλεόρασης συνήθως τρέχει μέσω καλωδίων οπτικών ινών στο τέλος του παρόχου και μέσω ομοαξονικών καλωδίων στο τέλος του πελάτη.

DOCSIS

Τα περισσότερα καλωδιακά δίκτυα υποστηρίζουν την προδιαγραφή διασύνδεσης υπηρεσιών δεδομένων μέσω καλωδίου (DOCSIS) . Το DOCSIS ορίζει πώς λειτουργεί η ψηφιακή σηματοδότηση μέσω γραμμών CATV. Το πρωτότυπο DOCSIS 1,0 επικυρώθηκε το 1997 και έχει σταδιακά βελτιωθεί με την πάροδο των ετών:

Για να αποκτήσετε το πλήρες σύνολο δυνατοτήτων και τη μέγιστη απόδοση από καλωδιακές συνδέσεις Internet, οι πελάτες πρέπει να χρησιμοποιούν ένα μόντεμ που υποστηρίζει την ίδια ή υψηλότερη έκδοση του DOCSIS που υποστηρίζει το δίκτυό του.

Καλωδιακές υπηρεσίες Διαδικτύου

Οι πελάτες καλωδιακού διαδικτύου πρέπει να εγκαταστήσουν ένα καλωδιακό μόντεμ (συνήθως ένα μόντεμ DOCSIS) για να συνδέσουν τον οικιακό ευρυζωνικό δρομολογητή ή άλλες συσκευές στην υπηρεσία Internet. Τα οικιακά δίκτυα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν συσκευές πύλης καλωδιακής τηλεόρασης που συνδυάζουν τη λειτουργικότητα του καλωδιακού μόντεμ και του ευρυζωνικού δρομολογητή σε μια ενιαία συσκευή.

Οι πελάτες πρέπει να εγγραφούν σε ένα σχέδιο υπηρεσίας προκειμένου να λαμβάνουν καλωδιακό Internet. Πολλοί πάροχοι προσφέρουν πολλαπλές επιλογές σχεδίων που κυμαίνονται από χαμηλό έως υψηλό τέλος. Βασικές εκτιμήσεις περιλαμβάνουν:

Συνδέσεις καλωδιακής τηλεόρασης

Για να συνδέσετε μια τηλεόραση με την καλωδιακή υπηρεσία, ένα ομοαξονικό καλώδιο πρέπει να είναι συνδεδεμένο στην τηλεόραση. Ο ίδιος τύπος καλωδίου χρησιμοποιείται για τη σύνδεση καλωδιακού μόντεμ με καλωδιακή υπηρεσία. Αυτά τα καλώδια χρησιμοποιούν μια τυπική υποδοχή τύπου "F", αποκαλούμενη συχνά υποδοχή καλωδιακής τηλεόρασης, αν και αυτές είναι οι ίδιες υποδοχές που χρησιμοποιούνται συνήθως με αναλογικές τηλεοπτικές ρυθμίσεις τις τελευταίες δεκαετίες πριν από την ύπαρξη καλωδιακής τηλεόρασης.

CATV έναντι CAT5

Παρά την παρόμοια ονομασία, η καλωδιακή τηλεόραση δεν σχετίζεται με την κατηγορία 5 (CAT5) ή άλλους τύπους παραδοσιακών καλωδίων δικτύου. Επίσης, η καλωδιακή τηλεόραση αναφέρεται παραδοσιακά σε διαφορετικό είδος τηλεοπτικής υπηρεσίας από την IPTV .