Πώς να ρυθμίσετε και να χρησιμοποιήσετε το Wake-on-LAN

Τι είναι το Wake-on-LAN και πώς το χρησιμοποιείτε;

Το Wake-on-LAN (WoL) είναι ένα πρότυπο δικτύου που επιτρέπει στον υπολογιστή να ενεργοποιείται εξ αποστάσεως, είτε πρόκειται για λειτουργία αδρανοποίησης, είτε για ύπνο είτε για πλήρη απενεργοποίηση. Λειτουργεί να λαμβάνετε αυτό που ονομάζεται μαγικό πακέτο που αποστέλλεται από πελάτη WoL.

Επίσης, δεν έχει σημασία το λειτουργικό σύστημα που θα φορτωθεί τελικά ο υπολογιστής (Windows, Mac, Ubuntu κ.λπ.) - Το Wake-on-LAN μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενεργοποίηση οποιουδήποτε υπολογιστή που λαμβάνει το μαγικό πακέτο.

Το υλικό ενός υπολογιστή πρέπει να υποστηρίζει Wake-on-LAN με συμβατό BIOS και κάρτα διασύνδεσης δικτύου . Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι όλοι οι υπολογιστές αυτοδικαίως βιώσιμοι για το Wake-on-LAN.

Το Wake-on-LAN καλείται μερικές φορές να ξυπνάτε στο LAN, να ξυπνάτε στο LAN, να ξυπνάτε στο WAN, να συνεχίζετε με τοπικό δίκτυο LAN και να απομακρύνεστε από την αφύπνιση .

Πώς να ρυθμίσετε το Wake-on-LAN

Η ενεργοποίηση του Wake-on-LAN γίνεται σε δύο μέρη, τα οποία περιγράφονται παρακάτω. Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει τη ρύθμιση της μητρικής πλακέτας, μέσω της ρύθμισης του Wake-on-LAN μέσω του BIOS πριν από την εκκίνηση του λειτουργικού συστήματος, και το επόμενο είναι η σύνδεση στο λειτουργικό σύστημα και κάποιες μικρές αλλαγές εκεί.

Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη κατωτέρω ενότητα ισχύει για κάθε υπολογιστή, αλλά ακολουθώντας τα βήματα BIOS, προχωρήστε προς τα κάτω στις οδηγίες του λειτουργικού σας συστήματος, είτε πρόκειται για Windows, Mac ή Linux.

BIOS

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να ενεργοποιήσετε το WoL είναι να ρυθμίσετε σωστά το BIOS έτσι ώστε το λογισμικό να μπορεί να ακούει τα εισερχόμενα αιτήματα αφύπνισης.

Σημείωση: Κάθε κατασκευαστής θα έχει μοναδικά βήματα, οπότε αυτό που βλέπετε παρακάτω πιθανότατα δεν θα περιγράψει ακριβώς τη ρύθμιση σας. Εάν αυτές οι οδηγίες δεν βοηθούν, ανακαλύψτε τον κατασκευαστή του BIOS και ελέγξτε τον ιστότοπό του για ένα εγχειρίδιο χρήσης σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στο BIOS και για να βρείτε τη λειτουργία WoL.

  1. Εισαγάγετε το BIOS αντί για εκκίνηση στο λειτουργικό σας σύστημα.
  2. Αναζητήστε μια ενότητα που σχετίζεται με την εξουσία, όπως η διαχείριση ενέργειας ή ίσως μια ενότητα για προχωρημένους . Άλλοι κατασκευαστές θα μπορούσαν να την αποκαλούν Resume On LAN (MAC).
    1. Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την επιλογή Wake-on-LAN, απλά σκάστε. Οι περισσότερες οθόνες BIOS έχουν μια ενότητα βοήθειας από την πλευρά που περιγράφει τι κάνει κάθε ρύθμιση όταν είναι ενεργοποιημένη. Είναι πιθανό το όνομα της επιλογής WoL στο BIOS του υπολογιστή σας να μην είναι σαφές.
    2. Συμβουλή: Εάν το ποντίκι σας δεν λειτουργεί στο BIOS, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιό σας για να περιηγηθείτε. Δεν υποστηρίζονται όλες οι σελίδες εγκατάστασης BIOS του ποντικιού.
  3. Μόλις το βρείτε, μπορείτε πιθανότατα να πιέσετε το Enter για να το ενεργοποιήσετε αμέσως ή για να εμφανίσετε ένα μικρό μενού το οποίο μπορείτε στη συνέχεια να επιλέξετε μεταξύ ενεργοποίησης / απενεργοποίησης ή ενεργοποίησης / απενεργοποίησης.
  4. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποθηκεύσει τις αλλαγές. Αυτό, πάλι, δεν είναι το ίδιο σε κάθε υπολογιστή, αλλά μπορεί να είναι ένα κλειδί όπως το F10 . Στο κάτω μέρος της οθόνης του BIOS θα πρέπει να δώσετε κάποιες οδηγίες σχετικά με την αποθήκευση και την έξοδο.

Windows

Η ενεργοποίηση του Wake-on-LAN στα Windows γίνεται μέσω του Device Manager . Υπάρχουν μερικά διαφορετικά πράγματα που μπορείτε να ενεργοποιήσετε εδώ:

  1. Ανοίξτε τη Διαχείριση Συσκευών .
  2. Βρείτε και ανοίξτε την ενότητα προσαρμογείς δικτύου . Μπορείτε είτε να κάνετε διπλό κλικ / διπλό κλικ σε προσαρμογείς δικτύου είτε να επιλέξετε το μικρό + ή> δίπλα του για να επεκτείνετε αυτήν την ενότητα.
  3. Κάντε δεξί κλικ ή πατήστε και κρατήστε πατημένο τον προσαρμογέα που ανήκει στην ενεργή σύνδεση στο διαδίκτυο.
    1. Μπορεί να διαβάσει κάτι σαν Realtek PCIe Family Controller PCEe ή Intel Network Connection . Μπορείτε να αγνοήσετε τις συνδέσεις Bluetooth και τους εικονικούς προσαρμογείς.
  4. Επιλέξτε Ιδιότητες .
  5. Ανοίξτε την καρτέλα Προηγμένη .
  6. Στην ενότητα " Ακίνητα ", κάντε κλικ ή πατήστε Αφύπνιση στο μαγικό πακέτο .
    1. Σημείωση: Περάστε στο Βήμα 8 εάν δεν μπορείτε να βρείτε αυτήν την ιδιότητα. Το Wake-on-LAN ενδέχεται να λειτουργήσει ούτως ή άλλως.
  7. Μεταβείτε στο μενού " Τιμή " στα δεξιά και επιλέξτε Ενεργοποιημένο .
  8. Ανοίξτε την καρτέλα Διαχείριση ενέργειας . Μπορεί να ονομαστεί Power ανάλογα με την έκδοση των Windows ή της κάρτας δικτύου.
  9. Βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένες αυτές οι δύο επιλογές: Επιτρέψτε σε αυτή τη συσκευή να ξυπνήσει τον υπολογιστή και να επιτρέψει σε ένα μαγικό πακέτο να ξυπνήσει τον υπολογιστή .
    1. Θα μπορούσε αντίθετα να βρίσκεται κάτω από μια ενότητα που ονομάζεται Wake on LAN και καλείται Wake on Magic Packet .
    2. Σημείωση: Εάν δεν βλέπετε αυτές τις επιλογές ή είναι γκρι, δοκιμάστε να ενημερώσετε τα προγράμματα οδήγησης συσκευών του προσαρμογέα δικτύου , αλλά να θυμάστε ότι είναι πιθανό να μην υποστηρίζεται η κάρτα δικτύου σας. Αυτό ισχύει κατά πάσα πιθανότητα για τις ασύρματες NIC.
  1. Κάντε κλικ / πατήστε OK για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές και να πραγματοποιήσετε έξοδο από αυτό το παράθυρο.
  2. Μπορείτε επίσης να κλείσετε τη Διαχείριση Συσκευών.

Μακ

Εάν το Mac εκτελείται στην έκδοση 10.6 ή παραπάνω, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί από προεπιλογή το Wake on Demand. Διαφορετικά, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  1. Ανοίξτε τις Προτιμήσεις συστήματος ... από το μενού της Apple.
  2. Μεταβείτε στην Προβολή> Εξοικονόμηση ενέργειας .
  3. Βάλτε μια επιταγή στο πλαίσιο δίπλα στην επιλογή Wake για πρόσβαση στο δίκτυο .
    1. Σημείωση: Αυτή η επιλογή καλείται Wake για πρόσβαση στο δίκτυο μόνο αν το Mac υποστηρίζει Wake on Demand μέσω Ethernet και AirPort. Αντίθετα, καλείται πρόσβαση Wake for Ethernet στο δίκτυο ή Wake for Wi-Fi, αν το Wake on Demand λειτουργεί μόνο σε μία από τις δύο.

Linux

Τα βήματα για την ενεργοποίηση του Wake-on-LAN για Linux είναι πιθανότατα όχι τα ίδια για κάθε λειτουργικό σύστημα Linux, αλλά θα δούμε πώς να το κάνουμε στο Ubuntu:

  1. Αναζητήστε και ανοίξτε το τερματικό ή πατήστε τη συντόμευση Ctrl + Alt + T.
  2. Εγκαταστήστε ethtool με αυτήν την εντολή : sudo apt-get install ethtool
  3. Δείτε αν ο υπολογιστής σας είναι σε θέση να υποστηρίζει το Wake-on-LAN: sudo ethtool eth0 Σημείωση: Το eth0 ενδέχεται να μην είναι η προεπιλεγμένη διεπαφή δικτύου, οπότε θα πρέπει να τροποποιήσετε την εντολή για να το αντικαταστήσετε. Η εντολή ifconfig -a θα περιέχει όλες τις διαθέσιμες διεπαφές. ψάχνετε μόνο για εκείνους με έγκυρο "inet addr" (διεύθυνση IP).
    1. Αναζητήστε την τιμή "Υποστηρίζει αφύπνιση". Εάν υπάρχει "g" εκεί, τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί το Wake-on-LAN.
  4. Ρύθμιση του Wake-on-LAN στο Ubuntu: sudo ethtool -s eth0 wol g
  5. Μετά την εκτέλεση της εντολής, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία από το Βήμα 2 για να βεβαιωθείτε ότι η τιμή "Wake-on" είναι "g" αντί για "d".

Σημείωση: Ανατρέξτε σε αυτό το άρθρο βοήθειας του Διαχειριστή δρομολογητή Synology εάν ​​χρειάζεστε βοήθεια για τη ρύθμιση ενός δρομολογητή Synology με Wake-on-LAN.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Wake-on-LAN

Τώρα που ο υπολογιστής είναι πλήρως ρυθμισμένος για να χρησιμοποιήσει το Wake-on-LAN, χρειάζεστε ένα πρόγραμμα που μπορεί να στείλει το απαιτούμενο μαγικό πακέτο για να ξεκινήσει πραγματικά η εκκίνηση.

Το TeamViewer είναι ένα παράδειγμα ενός δωρεάν εργαλείου απομακρυσμένης πρόσβασης που υποστηρίζει Wake-on-LAN. Δεδομένου ότι το TeamViewer είναι ειδικά σχεδιασμένο για απομακρυσμένη πρόσβαση, η λειτουργία του WoL είναι βολική για εκείνες τις ώρες που χρειάζεστε στον υπολογιστή σας όταν βρίσκεστε μακριά, αλλά ξεχάσατε να το ενεργοποιήσετε πριν φύγετε.

Σημείωση: Το TeamViewer μπορεί να χρησιμοποιήσει Wake-on-LAN με δύο τρόπους. Το ένα είναι μέσω της δημόσιας διεύθυνσης IP του δικτύου και το άλλο μέσω ενός άλλου λογαριασμού TeamViewer στο ίδιο δίκτυο (αν υποθέσουμε ότι αυτός ο άλλος υπολογιστής είναι ενεργοποιημένος). Αυτό σας επιτρέπει να ξυπνάτε τον υπολογιστή χωρίς να χρειάζεται να ρυθμίσετε τις θύρες δρομολογητών (υπάρχει κάτι παραπάνω από αυτό), καθώς ο άλλος τοπικός υπολογιστής που έχει εγκατεστημένο το TeamViewer μπορεί να αναμεταδώσει εσωτερικά το αίτημα WoL.

Ένα άλλο μεγάλο εργαλείο Wake-on-LAN είναι το Depicus και λειτουργεί από διάφορα μέρη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία WoL μέσω της ιστοσελίδας τους χωρίς να χρειαστεί να κάνετε λήψη τίποτα, αλλά διαθέτουν επίσης ένα εργαλείο γραμμής εντολών και γραμμής εντολών που διατίθεται τόσο για τα Windows (δωρεάν) όσο και για το macOS, καθώς και για κινητές εφαρμογές Wake-on-LAN για Android και iOS.

Ορισμένες άλλες δωρεάν εφαρμογές Wake-on-LAN περιλαμβάνουν Wake On LAN για Android και RemoteBoot WOL για iOS.

Το WakeOnLan είναι ένα άλλο δωρεάν εργαλείο WoL για macOS και οι χρήστες των Windows μπορούν επίσης να επιλέξουν τα πακέτα Wake On Lan Magic.

Ένα εργαλείο Wake-on-LAN που τρέχει στο Ubuntu καλείται powerwake . Εγκαταστήστε το με την εντολή sudo apt-get install powerwake . Μόλις εγκατασταθεί, πληκτρολογήστε "powerwake" ακολουθούμενη από τη διεύθυνση IP ή το όνομα κεντρικού υπολογιστή που πρέπει να ενεργοποιηθεί, όπως αυτό: powerwake 192.168.1.115 ή powerwake my-computer.local .

Το Wake-on-LAN δεν λειτουργεί;

Εάν έχετε ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα, διαπιστώσατε ότι το υλικό σας υποστηρίζει Wake-on-LAN χωρίς προβλήματα, αλλά εξακολουθεί να μην λειτουργεί όταν προσπαθείτε να ενεργοποιήσετε τον υπολογιστή, ίσως χρειαστεί να το ενεργοποιήσετε μέσω του δρομολογητή σας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να συνδεθείτε στο δρομολογητή σας για να κάνετε κάποιες αλλαγές.

Το μαγικό πακέτο που ενεργοποιεί τον υπολογιστή αποστέλλεται κανονικά ως ένα πακέτο δεδομένων UDP στη θύρα 7 ή 9. Αν συμβαίνει αυτό με το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε για να στείλετε το πακέτο και προσπαθείτε αυτό εκτός δικτύου, πρέπει να ανοίξετε αυτές τις θύρες στο δρομολογητή και να προωθήσετε τις αιτήσεις σε κάθε διεύθυνση IP στο δίκτυο.

Σημείωση: Η προώθηση των πακέτων μαγείας WoL σε μια συγκεκριμένη διεύθυνση IP του πελάτη θα ήταν άσκοπη, αφού ο υπολογιστής που δεν λειτουργεί έχει ενεργή διεύθυνση IP.

Ωστόσο, δεδομένου ότι μια συγκεκριμένη διεύθυνση IP είναι απαραίτητη κατά τη διαβίβαση των θυρών, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι οι θύρες μεταφέρονται στη γνωστή ως διεύθυνση εκπομπής, έτσι ώστε να φθάνουν σε κάθε υπολογιστή-πελάτη. Αυτή η διεύθυνση έχει τη μορφή *. *. * 255 .

Για παράδειγμα, αν καθορίσετε τη διεύθυνση IP του δρομολογητή σας να είναι 192.168.1.1 , τότε χρησιμοποιήστε τη διεύθυνση 192.168.1.255 ως τη θύρα προώθησης. Εάν είναι 192.168.2.1 , θα χρησιμοποιούσατε 192.168.2.255 . Το ίδιο ισχύει και για άλλες διευθύνσεις όπως το 10.0.0.2 , οι οποίες θα χρησιμοποιούσαν τη διεύθυνση IP 10.0.0.255 ως διεύθυνση προώθησης.

Ανατρέξτε στον ιστότοπο Port Forward για λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με την προώθηση των θυρών στον συγκεκριμένο σας δρομολογητή.

Ίσως επίσης να εξετάσετε την εγγραφή σε μια δυναμική υπηρεσία DNS όπως το No-IP. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και αν αλλάξει η διεύθυνση IP που είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο WoL, η υπηρεσία DNS θα ενημερωθεί για να αντικατοπτρίζει αυτήν την αλλαγή και ακόμα να σας αφήσει να ξυπνήσετε τον υπολογιστή.

Η υπηρεσία DDNS είναι πραγματικά χρήσιμη μόνο όταν ενεργοποιείτε τον υπολογιστή σας εκτός δικτύου, όπως από το τηλέφωνό σας όταν δεν είστε στο σπίτι.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Wake-on-LAN

Το τυπικό πακέτο μαγείας που χρησιμοποιείται για την αφύπνιση ενός υπολογιστή λειτουργεί κάτω από το επίπεδο πρωτοκόλλου Internet, οπότε συνήθως δεν είναι απαραίτητο να καθορίσετε διεύθυνση IP ή πληροφορίες DNS . συνήθως απαιτείται μια διεύθυνση MAC . Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε, και μερικές φορές απαιτείται επίσης μάσκα υποδικτύου .

Το τυπικό πακέτο μαγείας επίσης δεν επιστρέφει με ένα μήνυμα που υποδεικνύει εάν έφτασε με επιτυχία στον πελάτη και ενεργοποίησε τον υπολογιστή. Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι περιμένετε λίγα λεπτά μετά την αποστολή του πακέτου και, στη συνέχεια, ελέγξτε αν ο υπολογιστής είναι ενεργοποιημένος κάνοντας οτιδήποτε θέλετε να κάνετε με τον υπολογιστή μόλις ενεργοποιηθεί.

Άνοιγμα ασύρματου LAN (WoWLAN)

Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές δεν υποστηρίζουν Wake-on-LAN για Wi-Fi, που ονομάζεται επίσημα Wake on Wireless LAN ή WoWLAN. Αυτοί που χρειάζονται υποστήριξη BIOS για το Wake-on-LAN και πρέπει να χρησιμοποιούν την τεχνολογία Intel Centrino Process Technology ή νεότερη έκδοση.

Ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες κάρτες ασύρματου δικτύου δεν υποστηρίζουν το WoL μέσω Wi-Fi είναι επειδή το πακέτο μαγείας αποστέλλεται στην κάρτα δικτύου όταν βρίσκεται σε κατάσταση χαμηλής κατανάλωσης και ένας φορητός υπολογιστής (ή επιφάνεια εργασίας μόνο για ασύρματα δίκτυα) που δεν έχει πιστοποιηθεί με το δίκτυο και έχει κλείσει τελείως, δεν έχει κανένα τρόπο να ακούσει για το μαγικό πακέτο και συνεπώς δεν θα ξέρει αν κάποιος αποστέλλεται μέσω του δικτύου.

Για τους περισσότερους υπολογιστές, το Wake-on-LAN λειτουργεί μέσω Wi-Fi μόνο εάν η ασύρματη συσκευή είναι αυτή που στέλνει το αίτημα WoL. Με άλλα λόγια, λειτουργεί αν το φορητό υπολογιστή, το tablet , το τηλέφωνο κλπ., Ξυπνάει έναν υπολογιστή, αλλά όχι το αντίστροφο.

Δείτε αυτό το έγγραφο της Microsoft στο Wake on Wireless LAN για να μάθετε πώς λειτουργεί με τα Windows.