Αντιμετώπιση προβλημάτων Mac OS X πυρήνα

Μάθετε τι προκαλεί τον πανικό σας στο Mac

Ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας χρήστης Mac είναι ο πανικός του πυρήνα , ο οποίος είναι όταν ένας Mac σταματά στις διαδρομές του, σκουραίνει την οθόνη και θέτει το μήνυμα "Πρέπει να επανεκκινήσετε τον υπολογιστή σας. κλείνει."

Αν δείτε το μήνυμα πανικού πυρήνα, πρώτα απ 'όλα, χαλαρώστε. δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε σε αυτό το σημείο για να το πάτε μακριά, εκτός από την επανεκκίνηση του Mac σας.

Τερματίστε το Mac μετά από έναν πανικό πυρήνα

  1. Όταν δείτε το μήνυμα επανεκκίνησης, πατήστε και κρατήστε πατημένο το κουμπί τροφοδοσίας μέχρι να αρχίσει να απενεργοποιείται το Mac.

Με αυτό το εκτός δρόμου, ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι πήγε στραβά, ή τουλάχιστον πώς να πάρετε το Mac σας πίσω στην κατάσταση λειτουργίας. Τα καλά νέα είναι ότι η εκ νέου χρήση του Mac σας μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η ενεργοποίησή του ξανά. Σε όλα μου τα χρόνια που εργαζόμουν με Mac και παρέχοντας τεχνική υποστήριξη, έχω δει μόνο μια φορά την οθόνη πανικού πυρήνα που σχετίζεται με ένα μόνιμα αποτυχημένο Mac. Ακόμα και τότε, το Mac θα μπορούσε να έχει επισκευαστεί, αλλά ήταν μια καλή δικαιολογία να αντικατασταθεί.

Τι προκαλεί πανικό πυρήνα;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ένας υπολογιστής Mac μπορεί να έχει πανικό πυρήνα, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι προσωρινά και ίσως να μην ξαναβρεθούν. Αυτές περιλαμβάνουν κακώς γραπτές εφαρμογές, προσθήκες , πρόσθετα, προγράμματα οδήγησης και άλλα στοιχεία λογισμικού.

Πολλές φορές βλέπετε μόνο έναν πανικό πυρήνα όταν συμβαίνουν ασυνήθιστες συνθήκες, όπως δύο ή περισσότερες συγκεκριμένες εφαρμογές που εκτελούνται ενώ χρησιμοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της μνήμης σας. Η απλή επανεκκίνηση του Mac σας θα διορθώσει το πρόβλημα.

Άλλες φορές, ο πανικός του πυρήνα επιστρέφει από καιρό σε καιρό, όχι σε τακτική βάση, αλλά αρκετά συχνά που πραγματικά κουραστεί να το βλέπεις.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρόβλημα είναι για άλλη μια φορά συνήθως λογισμικό, αλλά μπορεί επίσης να είναι αποτυχημένο υλικό ή συνδυασμός προβλημάτων λογισμικού και υλικού, όπως λανθασμένες εκδόσεις προγραμμάτων οδήγησης για ένα συγκεκριμένο κομμάτι υλικού, όπως ένας εκτυπωτής.

Ο πανικός του πυρήνα του πυρήνα είναι αυτό που συμβαίνει κάθε φορά που προσπαθείτε να ξεκινήσετε το Mac σας. Σε αυτήν την περίπτωση, το πρόβλημα είναι συνήθως σχετικό με το υλικό, αλλά μπορεί επίσης να είναι κάτι τόσο απλό όσο ένα αρχείο ή οδηγός διεφθαρμένου συστήματος.

Επίλυση ενός πανικού πυρήνα

Από τη στιγμή που ο πανικός του πυρήνα είναι παροδικός, είναι δελεαστικό να ξανακάνετε μόνοι σας το Mac και να επιστρέψετε στη δουλειά. Δεν θα σας ενοχοποιήσω αν πάτε αυτή τη διαδρομή. Το κάνω αυτό αρκετά συχνά όταν έχω μια καλή δουλειά για να γίνει, αλλά αν έχετε το χρόνο, σας προτείνω να κάνετε τα εξής.

Επανεκκινήστε τη χρήση της ασφαλούς εκκίνησης

  1. Ξεκινήστε το Mac κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Shift και πατώντας το κουμπί ενεργοποίησης. Συνεχίστε να πατάτε το πλήκτρο Shift έως ότου εκκινήσει ο Mac σας. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται Ασφαλής εκκίνηση . Κατά τη διάρκεια μιας ασφαλούς εκκίνησης, το Mac εκτελεί έναν βασικό έλεγχο της δομής καταλόγου της μονάδας εκκίνησης. Εάν όλα είναι εντάξει, το λειτουργικό σύστημα φορτώνει τον ελάχιστο αριθμό των επεκτάσεων του πυρήνα που χρειάζεται για να εκτελεστεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν εκτελούνται στοιχεία εκκίνησης ή σύνδεσης, όλες οι γραμματοσειρές εκτός από εκείνες που χρησιμοποιούνται από το σύστημα είναι απενεργοποιημένες και η προσωρινή μνήμη του φορτωτή απορρίπτεται.
  2. Αν το Mac σας ξεκινάει καλά στο Safe Boot mode, τότε λειτουργεί το βασικό υποκείμενο hardware του Mac, όπως και τα περισσότερα αρχεία συστήματος. Θα πρέπει τώρα να δοκιμάσετε να ξεκινήσετε κανονικά το Mac σας (απλά επανεκκινήστε τον Mac). Αν ο υπολογιστής σας επανεκκινηθεί χωρίς προβλήματα, τότε κάποια εφαρμογή ή οδηγός, ή κάποιος τύπος αλληλεπίδρασης μεταξύ εφαρμογών και υλικού, πιθανώς προκάλεσε πανικό στον πυρήνα. Εάν ο πανικός του πυρήνα δεν επανέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα, πείτε μία ή δύο ημέρες χρήσης, μπορείτε να το θεωρήσετε ως μια μικρή ελάττωση και να συνεχίσετε με τη χρήση του Mac σας.
  1. Εάν το Mac δεν ξεκινήσει μετά την επανεκκίνηση από τη λειτουργία ασφαλούς εκκίνησης, τότε το πιθανό πρόβλημα είναι ένα στοιχείο εκκίνησης ή σύνδεσης, μια διεφθαρμένη διάρθρωση γραμματοσειράς ή γραμματοσειράς, ένα ζήτημα υλικού, ένα διεφθαρμένο αρχείο συστήματος ή ένα πρόβλημα οδηγού / υλικού.

Μητρώο πανικού πυρήνα

Μόλις ο υπολογιστής Mac επανεκκινηθεί μετά από πανικό πυρήνα, το κείμενο πανικού προστίθεται στα αρχεία καταγραφής που διατηρεί ο Mac. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Κονσόλα (που βρίσκεται στο / Applications / Utility) για να δείτε τα αρχεία καταγραφής συνθηκών.

  1. Εκκίνηση κονσόλας.
  2. Στην πλευρική γραμμή της εφαρμογής Συμβουλών, επιλέξτε το φάκελο με τίτλο Βιβλιοθήκη / Αρχεία καταγραφής.
  3. Επιλέξτε το φάκελο DiagnosticsReporter.
  4. Θα εμφανιστεί μια λίστα αναφορών. Επιλέξτε την πιο πρόσφατη αναφορά σύγκρουσης για προβολή.
  1. Μπορείτε επίσης να προβάλετε απευθείας την αναφορά διαγνωστικών εξετάζοντας το αρχείο καταγραφής που βρίσκεται στη διεύθυνση:
    / Βιβλιοθήκη / Αρχεία καταγραφής / Διαγνωστικές αναφορές
  2. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε το φάκελο CrashReporter στην κονσόλα για τυχόν πρόσφατες καταχωρήσεις καταγραφής.
  3. Ελέγξτε την αναφορά για ένα χρονικό διάστημα που αντιστοιχεί στο πότε έγινε ο πανικός του πυρήνα. Με λίγη τύχη θα παράσχει μια ένδειξη σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα αμέσως πριν από τον κήρυξε πανικό.

Σκεύη, εξαρτήματα

Απομονώστε το υλικό σας αποσυνδέοντας τα πάντα εκτός από το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας από το Mac. Εάν χρησιμοποιείτε πληκτρολόγιο άλλου κατασκευαστή που απαιτεί πρόγραμμα οδήγησης, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε προσωρινά το πληκτρολόγιο με το αρχικό πληκτρολόγιο που παρέχεται από την Apple. Μόλις αποσυνδεθούν τα πάντα εκτός από το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, δοκιμάστε να κάνετε επανεκκίνηση του Mac. Εάν ξεκινήσει το Mac σας, τότε θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία εκκίνησης , επανασυνδέοντας ένα κομμάτι του εξωτερικού υλικού κάθε φορά και επανεκκινώντας μετά από κάθε φορά, μέχρι να καταλάβετε ποια συσκευή προκαλεί το πρόβλημα. Να θυμάστε ότι όλες οι συσκευές, όπως οι ενσύρματες δρομολογητές, οι διακόπτες και οι εκτυπωτές, μπορούν να αποτελέσουν πηγή προβλημάτων.

Αν εξακολουθείτε να μην μπορείτε να ξεκινήσετε το Mac χωρίς πυρετό πανικού, τότε είναι καιρός να ελέγξετε κάποια βασικά στοιχεία. Κάντε επανεκκίνηση του Mac χρησιμοποιώντας το DVD εγκατάστασης OS X ή το διαμέρισμα Recovery HD . Μόλις εκκινήσετε το Mac σας στην οθόνη εγκατάστασης ή ανάκτησης , χρησιμοποιήστε το Disk Utility για να εκτελέσετε μια δισκέτα επιδιόρθωσης σε όλες τις μονάδες που είναι συνδεδεμένες στο Mac σας, αρχίζοντας από τη μονάδα εκκίνησης . Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη μονάδα σκληρού δίσκου που δεν μπορεί να επιδιορθώσει ο Δίσκος επιδιόρθωσης, ίσως είναι καιρός να αντικαταστήσετε τη μονάδα δίσκου.

Φυσικά, υπάρχουν και άλλα προβλήματα υλικού που μπορούν να προκαλέσουν πανικό στον πυρήνα πέρα ​​από το δίσκο σας. Θα μπορούσατε να έχετε προβλήματα μνήμης RAM ή ακόμα και προβλήματα με βασικά στοιχεία του Mac σας, όπως το σύστημα επεξεργαστών ή γραφικών. Ευτυχώς, η δοκιμή υλικού της Apple μπορεί συνήθως να βρει κοινά προβλήματα υλικού και είναι εύκολο να εκτελεστεί:

Χρησιμοποιήστε τη δοκιμή υλικού Apple μέσω Internet για να διαγνώσετε προβλήματα με το Mac σας

Λογισμικό

Απενεργοποιήστε όλα τα στοιχεία εκκίνησης και σύνδεσης και, στη συνέχεια, ξεκινήστε ξανά τη λειτουργία ασφαλούς εκκίνησης (κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift και πατήστε το κουμπί ενεργοποίησης). Μόλις ξεκινήσει η εκκίνηση του Mac , θα πρέπει να απενεργοποιήσετε τα στοιχεία εκκίνησης και σύνδεσης από το παράθυρο προτιμήσεων Λογαριασμοί ή Χρήστες και Ομάδες.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία εκκίνησης σε όλο το σύστημα που εγκαθιστούν ορισμένες εφαρμογές. Μπορείτε να βρείτε αυτά τα στοιχεία στη διεύθυνση: / Library / StartupItems. Κάθε στοιχείο εκκίνησης σε αυτόν τον φάκελο βρίσκεται συνήθως σε έναν υποφάκελο που προσδιορίζεται από το όνομα της εφαρμογής ή κάποια εμφάνιση του ονόματος της εφαρμογής. Μπορείτε να μετακινήσετε όλους τους υποφακέλους στην επιφάνεια εργασίας (μπορεί να χρειαστεί να δώσετε κωδικό πρόσβασης διαχειριστή για να τις μετακινήσετε).

Μόλις απενεργοποιηθούν τα στοιχεία εκκίνησης και σύνδεσης, επανεκκινήστε κανονικά τον Mac. Αν το Mac σας ξεκινήσει χωρίς προβλήματα, εγκαταστήστε εκ νέου τα στοιχεία εκκίνησης και σύνδεσης, ένα κάθε φορά, επανεκκινήστε μετά από κάθε φορά, μέχρι να βρείτε αυτό που προκαλεί το πρόβλημα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το FontBook για να ελέγξετε τις γραμματοσειρές που έχετε εγκαταστήσει με το FontBook. Για άλλη μια φορά, ξεκινήστε από τη λειτουργία ασφαλούς εκκίνησης και στη συνέχεια ξεκινήστε το FontBook, το οποίο βρίσκεται στο / Applications. Μπορείτε να επιλέξετε πολλές γραμματοσειρές και, στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Επιβεβαίωση γραμματοσειράς για να ελέγξετε τα σφάλματα και τα κατεστραμμένα αρχεία γραμματοσειρών.

Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το FontBook για να απενεργοποιήσετε τις σχετικές γραμματοσειρές.

Επανεγκαταστήστε το OS X χρησιμοποιώντας το Combo του OS X Update. Κάντε επανεκκίνηση του Mac σε κατάσταση ασφαλούς εκκίνησης, εάν δεν το έχετε ήδη, μεταβείτε στον ιστότοπο της Apple και κάντε λήψη του πιο πρόσφατου Combo του OS X Update για το σύστημα που χρησιμοποιείτε. Εγκαθιστώντας το Update Combo , ακόμα κι αν το Mac σας βρίσκεται ήδη στο ίδιο επίπεδο εκδοχής με το updater, θα αντικαταστήσει όλα τα κατεστραμμένα ή ξεπερασμένα αρχεία συστήματος με τρέχουσες εκδόσεις εργασίας. Η εγκατάσταση του Update Combo δεν θα πρέπει να επηρεάζει οποιαδήποτε δεδομένα χρήστη στο Mac σας. Λέω "δεν πρέπει", γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα Mac με προβλήματα , και οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε ένα τρέχον αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σας.

Εάν το Update Combo δεν λειτουργεί σωστά, ίσως χρειαστεί να επανεγκαταστήσετε το OS X χρησιμοποιώντας το μέσο εγκατάστασης (OS X έως 10.6.x) ή το Recovery HD (OS X 10.7 και νεότερη έκδοση). Εάν χρησιμοποιείτε OS X 10.5 ή παλιότερη έκδοση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή Αρχείο και Εγκατάσταση για να διατηρήσετε δεδομένα χρήστη που είναι ήδη παρόντα. Το OS X 10.6 και αργότερα δεν διαθέτει επιλογή αρχειοθέτησης και εγκατάστασης. Στην ιδανική περίπτωση, η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος θα διαγράψει και θα εγκαταστήσει μόνο τα αρχεία του συστήματος, αφήνοντας άθικτα τα αρχεία του χρήστη. Για άλλη μια φορά, είναι ασφαλέστερο να έχετε ένα τρέχον αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σας πριν από την ενημέρωση ή την επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.

Μόλις εγκαταστήσετε ξανά το λειτουργικό σύστημα, θα χρειαστεί επίσης να εκτελέσετε την Ενημέρωση λογισμικού (μενού της Apple, Ενημέρωση λογισμικού) για να φέρετε το Mac σας στο τρέχον επίπεδο λειτουργικού συστήματος. Βεβαιωθείτε επίσης ότι έχετε επανεγκαταστήσει όλα τα προγράμματα οδήγησης, τις προσθήκες και τα πρόσθετα. Είναι καλύτερο να τα επανεγκαταστήσετε μία φορά τη φορά και να επανεκκινήσετε μετά από κάθε μία, για να βεβαιωθείτε ότι καμία από αυτές δεν ήταν η αρχική αιτία του πανικού του πυρήνα.

Εάν δεν μπορείτε να επιλύσετε τον πανικό του πυρήνα

Εάν η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος και η ενημέρωση οποιωνδήποτε εφαρμογών και προγραμμάτων οδήγησης τρίτου μέρους δεν επιλύσει τον πανικό του πυρήνα, τότε είναι καλό το στοίχημα να είναι το θέμα με το υλικό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει την ενότητα αντιμετώπισης προβλημάτων υλικού παραπάνω. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, οι πιθανότητες είναι ότι το ζήτημα είναι το εσωτερικό υλικό του Mac σας. Μπορεί να είναι κάτι βασικό, όπως η κακή μνήμη RAM ή ένας σκληρός δίσκος που δεν λειτουργεί σωστά. Έχω πολλά μνήμη και πολλαπλές μονάδες δίσκου από άλλους Mac που το καθιστούν γρήγορο και εύκολο να ανταλλάξουν υλικό για λόγους αντιμετώπισης προβλημάτων, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την πολυτέλεια ενός τμήματος εσωτερικών εξαρτημάτων. Για το λόγο αυτό, εξετάστε το ενδεχόμενο να μεταφέρετε το Mac σας σε Apple ή σε εξουσιοδοτημένο κέντρο εξυπηρέτησης τρίτων. Είχα καλή τύχη με το Genius Bar της Apple. Η πραγματοποίηση ραντεβού είναι εύκολη και η διάγνωση είναι δωρεάν.