Πώς να απεγκαταστήσετε ή να καταργήσετε τον Internet Explorer

Η κατάργηση του IE είναι πραγματικά δύσκολο - Απενεργοποίηση ή απόκρυψη είναι καλύτερο

Υπάρχουν όλοι οι λόγοι για να θέλετε να καταργήσετε τον Internet Explorer από τον υπολογιστή σας των Windows. Τα εναλλακτικά προγράμματα περιήγησης είναι μερικές φορές ταχύτερα, παρέχουν καλύτερη ασφάλεια και περιέχουν μεγάλες δυνατότητες που ονειρεύονται μόνο οι χρήστες του Internet Explorer.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ασφαλής μέθοδος για την κατάργηση του Internet Explorer από τα Windows.

Ο Internet Explorer είναι κάτι περισσότερο από ένα πρόγραμμα περιήγησης - λειτουργεί ως βασική τεχνολογία πίσω από διάφορες εσωτερικές διαδικασίες των Windows, όπως ενημέρωση, βασικές λειτουργίες των Windows και πολλά άλλα.

Υπάρχουν μέθοδοι που περιγράφονται σε μερικούς άλλους ιστότοπους που φαίνεται να απεγκαθιστούν εντελώς τον Internet Explorer και παρέχουν λύσεις για τα προβλήματα που προκαλεί η κατάργησή του, αλλά δεν τα συνιστώ.

Από την εμπειρία μου, η κατάργηση του IE προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα για να το αξίζει, ακόμη και με τους τρόπους αντιμετώπισης.

Παρόλο που η κατάργηση του Internet Explorer δεν είναι μια σοφή επιλογή, σίγουρα μπορείτε να απενεργοποιήσετε με ασφάλεια τον Internet Explorer και να χρησιμοποιήσετε το εναλλακτικό πρόγραμμα περιήγησης ως τον μοναδικό τρόπο πρόσβασης στο διαδίκτυο στον υπολογιστή σας των Windows.

Παρακάτω υπάρχουν δύο μέθοδοι που επιτελούν το ίδιο πράγμα και σας δίνουν σχεδόν όλα τα οφέλη που θα σας δώσει η αφαίρεση του Internet Explorer, αλλά χωρίς την πολύ πραγματική πιθανότητα δημιουργίας σοβαρών προβλημάτων στο σύστημα.

Είναι επίσης απολύτως αποδεκτό να τρέχετε ταυτόχρονα δύο προγράμματα περιήγησης σε έναν υπολογιστή. Ένα πρόγραμμα περιήγησης πρέπει να ορίζεται ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης, αλλά και οι δύο είναι ελεύθεροι να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Πώς να απενεργοποιήσετε τον Internet Explorer

Δοκιμάστε πρώτα ένα εναλλακτικό πρόγραμμα περιήγησης, όπως το Chrome ή τον Firefox, και ακολουθήστε τα παρακάτω εύκολα βήματα για να απενεργοποιήσετε τον Internet Explorer στην έκδοση των Windows .

Δεδομένου ότι το Windows Update απαιτεί τη χρήση του Internet Explorer, οι μη αυτόματες ενημερώσεις δεν θα είναι πλέον δυνατές. Οι αυτόματες ενημερώσεις, αν είναι ενεργοποιημένες, θα πρέπει να συνεχίσουν να επηρεάζονται.

Τα Windows 10 , τα Windows 8 , τα Windows 7 και τα Windows Vista χρησιμοποιούν το εργαλείο Προσαρμογή πρόσβασης προγράμματος και προεπιλογές υπολογιστή για να απενεργοποιήσετε τον Internet Explorer. Οι οδηγίες για τα Windows XP είναι κάτω από αυτές.

Σημείωση: Παρακαλώ θυμηθείτε - ακόμα κι αν απενεργοποιείτε τον Internet Explorer, δεν το καταργείτε . Ο υπολογιστής σας με Windows εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον Internet Explorer για διάφορες εσωτερικές διαδικασίες.

  1. Ανοίξτε τον πίνακα ελέγχου .
    1. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να γίνει αυτό στα Windows 10/8 είναι μέσω της συντόμευσης πληκτρολογίου WIN-X του μενού Power User .
    2. Για τα Windows 7 και Vista, κάντε κλικ στο μενού Έναρξη και, στη συνέχεια, επιλέξτε Πίνακας Ελέγχου .
  2. Εάν βλέπετε διάφορες κατηγορίες μικροεφαρμογών του πίνακα ελέγχου, επιλέξτε Προγράμματα . Διαφορετικά, εάν βλέπετε μια δέσμη εικονιδίων (δηλαδή είστε στην Κλασσική προβολή ), επιλέξτε Προεπιλεγμένα προγράμματα και, στη συνέχεια, μεταβείτε στο Βήμα 4.
  3. Επιλέξτε Προεπιλεγμένα προγράμματα από τη λίστα επιλογών.
  4. Επιλέξτε τον σύνδεσμο Ορισμός της πρόσβασης προγράμματος και των προεπιλογών του υπολογιστή .
    1. Μπορεί να χρειαστεί να επιβεβαιώσετε την πρόσβαση με τον έλεγχο λογαριασμού χρήστη. απλά επιλέξτε Συνέχεια αν σας ζητηθεί.
  5. Κάντε κλικ στην επιλογή Προσαρμοσμένη από τη λίστα.
  6. Στην ενότητα " Επιλογή προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης στον ιστό: ", καταργήστε την επιλογή στο πλαίσιο δίπλα στον Internet Explorer που δηλώνει την επιλογή "Ενεργοποίηση πρόσβασης σε αυτό το πρόγραμμα" .
  7. Κάντε κλικ στο κουμπί OK για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές και να κλείσετε το παράθυρο Set Access Program (Προγραμματισμός πρόσβασης προγράμματος) και Computer Defaults (Προεπιλογές υπολογιστή ).
  8. Τώρα μπορείτε να βγείτε από τον πίνακα ελέγχου.

Windows XP

Ένας τρόπος απενεργοποίησης του Internet Explorer στα Windows XP είναι η χρήση του βοηθητικού προγράμματος Set Access and Defaults , το οποίο είναι διαθέσιμο ως μέρος όλων των εγκαταστάσεων των Windows XP με εγκατεστημένο τουλάχιστον το SP2 service pack .

  1. Μεταβείτε στον Πίνακα Ελέγχου κάνοντας κλικ στο κουμπί Έναρξη , έπειτα στον Πίνακα Ελέγχου (ή στις Ρυθμίσεις και έπειτα στον Πίνακα Ελέγχου , ανάλογα με τον τρόπο που ρυθμίζετε).
  2. Στο παράθυρο του πίνακα ελέγχου , ανοίξτε το στοιχείο Προσθήκη ή κατάργηση προγραμμάτων .
    1. Σημείωση: Στα Microsoft Windows XP, ανάλογα με τον τρόπο ρύθμισης του λειτουργικού σας συστήματος , ενδέχεται να μην εμφανιστεί το εικονίδιο " Προσθαφαίρεση προγραμμάτων" . Για να διορθώσετε αυτό, κάντε κλικ στον σύνδεσμο στην αριστερή πλευρά του παραθύρου του Πίνακα Ελέγχου που λέει " Μετάβαση στην κλασική προβολή" .
  3. Στο παράθυρο " Προσθαφαίρεση προγραμμάτων" , κάντε κλικ στο κουμπί " Ρύθμιση πρόσβασης και προεπιλογών προγράμματος " στο μενού στα αριστερά.
  4. Επιλέξτε την επιλογή Προσαρμογή στην περιοχή Επιλογή διαμόρφωσης: Επιλέξτε .
  5. Στην περιοχή Επιλογή προεπιλεγμένου προγράμματος περιήγησης στο Web , καταργήστε την επιλογή του πλαισίου ελέγχου Ενεργοποίηση πρόσβασης σε αυτό το πρόγραμμα δίπλα στον Internet Explorer.
  6. Κάντε κλικ στο κουμπί OK . Τα Windows XP θα εφαρμόσουν τις αλλαγές σας και το παράθυρο " Προσθαφαίρεση προγραμμάτων" θα κλείσει αυτόματα.

Απενεργοποιήστε τον Internet Explorer χρησιμοποιώντας έναν εικονικό διακομιστή μεσολάβησης

Μια άλλη επιλογή είναι να διαμορφώσετε τον Internet Explorer για πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ενός ανύπαρκτου διακομιστή μεσολάβησης, ουσιαστικά απενεργοποιώντας το πρόγραμμα περιήγησης από την πρόσβαση σε οτιδήποτε στο Διαδίκτυο.

  1. Εισαγάγετε την εντολή inetcpl.cpl στο παράθυρο διαλόγου Εκτέλεση για να ανοίξετε τις Ιδιότητες του Internet .
    1. Μπορείτε να ανοίξετε την εκτέλεση μέσω του συνδυασμού πληκτρολογίου WIN-R (π.χ. κρατήστε πατημένο το πλήκτρο των Windows και, στη συνέχεια, πιέστε το πλήκτρο "R").
  2. Επιλέξτε την καρτέλα Συνδέσεις από το παράθυρο Ιδιότητες Internet .
  3. Επιλέξτε το κουμπί Ρυθμίσεις LAN για να ανοίξετε το παράθυρο Ρυθμίσεις τοπικού δικτύου (LAN) .
  4. Στην ενότητα διακομιστή μεσολάβησης , επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα στην επιλογή Χρήση διακομιστή μεσολάβησης για το δίκτυό σας (Αυτές οι ρυθμίσεις δεν ισχύουν για συνδέσεις μέσω τηλεφώνου ή VPN) .
  5. Στο πλαίσιο Διεύθυνση: πληκτρολογήστε 0.0.0.0 .
  6. Στο πλαίσιο " Λιμάνι: ", πληκτρολογήστε 80 .
  7. Κάντε κλικ στο κουμπί OK και στη συνέχεια κάντε ξανά κλικ στο κουμπί OK στο παράθυρο Ιδιότητες Internet .
  8. Κλείστε όλα τα παράθυρα του Internet Explorer.
  9. Εάν επιθυμείτε να αναιρέσετε αυτές τις αλλαγές στο μέλλον, απλώς ακολουθήστε τα βήματα που αναφέρονται παραπάνω, αλλά μόνο αυτή τη φορά καταργήστε την επιλογή του πλαισίου δίπλα στην επιλογή Χρήση διακομιστή μεσολάβησης για το LAN σας (Αυτές οι ρυθμίσεις δεν θα ισχύουν για συνδέσεις μέσω τηλεφώνου ή VPN) 4.

Αυτός είναι ένας χειρότερος και λιγότερο επιθυμητός τρόπος απενεργοποίησης της πρόσβασης στον Internet Explorer. Εάν αισθάνεστε άνετα κάνοντας λίγο πιο προηγμένες αλλαγές στις ρυθμίσεις του διαδικτύου σας, αυτή η επιλογή μπορεί να είναι για σας.