Εισαγωγή στις διευθύνσεις MAC

Η διεύθυνση ελέγχου πρόσβασης πολυμέσων (MAC) είναι ένας δυαδικός αριθμός που χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση των προσαρμογέων δικτύου υπολογιστών. Αυτοί οι αριθμοί (μερικές φορές αποκαλούνται "διευθύνσεις υλικού" ή "φυσικές διευθύνσεις") ενσωματώνονται στο υλικό δικτύου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής ή αποθηκεύονται σε υλικολογισμικό και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην τροποποιούνται.

Μερικοί επίσης αναφέρονται σε αυτές ως "διευθύνσεις Ethernet" για ιστορικούς λόγους, αλλά πολλοί τύποι δικτύων χρησιμοποιούν όλες τις διευθύνσεις MAC, όπως Ethernet , Wi-Fi και Bluetooth .

Μορφή μιας διεύθυνσης MAC

Οι παραδοσιακές διευθύνσεις MAC είναι αριθμοί δεκαεξαδικών (6 bytes ή 48 bits ) δεκαεξαδικών . Κατά σύμβαση, συνήθως γράφονται σε μία από τις ακόλουθες τρεις μορφές:

Τα αριστερά 6 ψηφία (24 bit) που ονομάζονται "πρόθεμα" σχετίζονται με τον κατασκευαστή του προσαρμογέα. Κάθε προμηθευτής καταγράφει και αποκτά πρόθεμα MAC όπως έχει εκχωρηθεί από το IEEE. Οι προμηθευτές διαθέτουν συχνά πολλούς αριθμούς προθέματος που συνδέονται με τα διαφορετικά προϊόντα τους. Για παράδειγμα, τα προθέματα 00:13:10, 00: 25: 9C και 68: 7F: 74 (συν πολλοί άλλοι) ανήκουν όλες στο Linksys ( Cisco Systems ).

Τα δεξιά ψηφία μιας διεύθυνσης MAC αντιπροσωπεύουν έναν αριθμό αναγνώρισης για τη συγκεκριμένη συσκευή. Μεταξύ όλων των συσκευών που κατασκευάζονται με το ίδιο πρόθεμα πωλητή, δίνεται η δική τους μοναδική 24-bit αριθμό. Σημειώστε ότι το υλικό από διαφορετικούς προμηθευτές ενδέχεται να μοιραστεί το ίδιο τμήμα της διεύθυνσης της διεύθυνσης.

Διευθύνσεις MAC 64-bit

Ενώ οι παραδοσιακές διευθύνσεις MAC έχουν μήκος 48 bit, μερικοί τύποι δικτύων χρειάζονται διευθύνσεις 64-bit. Ο ασύρματος οικιακός αυτοματισμός ZigBee και άλλα παρόμοια δίκτυα που βασίζονται στο IEEE 802.15.4, για παράδειγμα, απαιτούν να διαμορφώνονται διευθύνσεις MAC 64-bit στις συσκευές υλικού τους.

Τα δίκτυα TCP / IP που βασίζονται στο IPv6 εφαρμόζουν επίσης μια διαφορετική προσέγγιση στην επικοινωνία των διευθύνσεων MAC σε σύγκριση με το mainstream IPv4 . Αντί για διευθύνσεις υλικού 64-bit, όμως, το IPv6 μεταφράζει αυτόματα τη διεύθυνση MAC 48 bit σε μια διεύθυνση 64-bit εισάγοντας ένα σταθερό (σκληρό κώδικα) FFFE αξίας 16 bit μεταξύ του προθέματος του προμηθευτή και του αναγνωριστικού της συσκευής. Το IPv6 καλεί αυτούς τους αριθμούς "αναγνωριστικά" για να τα διακρίνει από πραγματικές διευθύνσεις υλικού 64-bit.

Για παράδειγμα, μια διεύθυνση MAC 48-bit 00: 25: 96: 12: 34: 56 εμφανίζεται σε ένα δίκτυο IPv6 όπως (συνήθως γραμμένο σε οποιαδήποτε από αυτές τις δύο μορφές):

Σχέση MAC ως προς τη διεύθυνση IP

Τα δίκτυα TCP / IP χρησιμοποιούν τόσο διευθύνσεις MAC όσο και διευθύνσεις IP, αλλά για χωριστούς σκοπούς. Μία διεύθυνση MAC παραμένει σταθερή στο υλικό της συσκευής ενώ η διεύθυνση IP για την ίδια συσκευή μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη διαμόρφωση του δικτύου TCP / IP. Ο έλεγχος πρόσβασης πολυμέσων λειτουργεί στο Layer 2 του μοντέλου OSI ενώ το πρωτόκολλο Internet λειτουργεί στο Layer 3 . Αυτό επιτρέπει στη διεύθυνση MAC να υποστηρίζει άλλα είδη δικτύων εκτός από το TCP / IP.

Τα δίκτυα IP διαχειρίζονται τη μετατροπή μεταξύ διευθύνσεων IP και MAC χρησιμοποιώντας το Protocol Resolution Resolution (ARP) . Το πρωτόκολλο Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) βασίζεται στο ARP για τη διαχείριση της μοναδικής εκχώρησης διευθύνσεων IP σε συσκευές.

Κλωνοποίηση διεύθυνσης MAC

Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου συνδέουν τους οικιακούς λογαριασμούς πελατών τους με τις διευθύνσεις MAC του δρομολογητή οικιακού δικτύου (ή άλλης συσκευής πύλης). Η διεύθυνση που βλέπει ο πάροχος δεν αλλάζει μέχρι ο πελάτης να αντικαταστήσει την πύλη του, όπως για παράδειγμα με την εγκατάσταση ενός νέου δρομολογητή . Όταν αλλάζει μια κατοικημένη πύλη , ο πάροχος Διαδικτύου βλέπει τώρα μια διαφορετική διεύθυνση MAC που αναφέρθηκε και αποκλείει τη σύνδεση του δικτύου.

Μια διαδικασία που ονομάζεται "κλωνοποίηση" επιλύει αυτό το πρόβλημα επιτρέποντας στον δρομολογητή (πύλη) να διατηρεί την αναφορά της παλιάς διεύθυνσης MAC στον παροχέα παρόλο που η δική του διεύθυνση υλικού είναι διαφορετική. Οι διαχειριστές μπορούν να διαμορφώσουν τον δρομολογητή τους (αν υποτεθεί ότι υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία, όπως πολλοί κάνουν) να χρησιμοποιήσουν την επιλογή κλωνοποίησης και να εισάγουν τη διεύθυνση MAC της παλιάς πύλης στην οθόνη διαμόρφωσης. Όταν η κλωνοποίηση δεν είναι διαθέσιμη, ο πελάτης πρέπει να επικοινωνήσει με τον παροχέα υπηρεσιών για να καταχωρίσει τη νέα συσκευή πύλης.