Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη ενός VPN;

Εξοικονόμηση κόστους και επεκτασιμότητα Είναι λίγοι λόγοι για να χρησιμοποιήσετε ένα VPN

Ένα VPN (Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο) - είναι μια λύση για τη δημιουργία συνδέσεων δικτύου σε μεγάλες αποστάσεις ή / και ασφαλείς. Τα δίκτυα VPN υλοποιούνται συνήθως από επιχειρήσεις ή οργανισμούς και όχι από ιδιώτες, αλλά από εγχώρια δίκτυα υπάρχουν εικονικά δίκτυα. Σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες, τα VPN παρέχουν πολλά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα οφέλη για την ασύρματη τοπική δικτύωση.

Για έναν οργανισμό που επιθυμεί να παρέχει ασφαλή υποδομή δικτύου για την βάση πελατών του, ένα VPN προσφέρει δύο κύρια πλεονεκτήματα έναντι των εναλλακτικών τεχνολογιών: εξοικονόμηση κόστους και δυνατότητα κλιμάκωσης του δικτύου. Για τους πελάτες που έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δίκτυα, τα VPN παρέχουν επίσης κάποια οφέλη από την ευκολία χρήσης.

Εξοικονόμηση κόστους με VPN

Ένα VPN μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα για μια οργάνωση σε διάφορες περιπτώσεις:

VPN έναντι μισθωμένων γραμμών - Οργανισμοί που χρειάζονται ιστορικά για να ενοικιάσουν δυναμικό δικτύου όπως οι γραμμές T1 για την επίτευξη πλήρους και ασφαλούς σύνδεσης μεταξύ των θέσεων γραφείων τους. Με ένα VPN, χρησιμοποιείτε υποδομές δημόσιων δικτύων, συμπεριλαμβανομένου του Internet, για να κάνετε αυτές τις συνδέσεις και να αξιοποιήσετε αυτό το εικονικό δίκτυο μέσω πολύ φτηνότερων τοπικών μισθωμένων γραμμών ή ακόμα και ευρυζωνικών συνδέσεων σε έναν κοντινό παροχέα υπηρεσιών Internet (ISP) .

Τηλεφωνικές χρεώσεις μεγάλων αποστάσεων - Ένα VPN μπορεί επίσης να αντικαταστήσει διακομιστές απομακρυσμένης πρόσβασης και συνδέσεις δικτύου μεγάλων αποστάσεων που χρησιμοποιούνται συνήθως στο παρελθόν από επαγγελματίες ταξιδιώτες που χρειάζονται πρόσβαση στο intranet της εταιρείας τους. Για παράδειγμα, με ένα VPN Internet, οι πελάτες πρέπει να συνδεθούν μόνο στο σημείο πρόσβασης του πλησιέστερου φορέα παροχής υπηρεσιών που είναι συνήθως τοπικό.

Κόστος υποστήριξης - Με τα VPN, το κόστος συντήρησης διακομιστών τείνει να είναι μικρότερο από άλλες προσεγγίσεις, επειδή οι οργανισμοί μπορούν να αναθέσουν σε τρίτους την απαραίτητη υποστήριξη από επαγγελματίες παροχείς υπηρεσιών τρίτων. Αυτοί οι πάροχοι απολαμβάνουν μια πολύ χαμηλότερη δομή κόστους μέσω της οικονομίας κλίμακας εξυπηρετώντας πολλούς πελάτες της επιχείρησης.

Δυνατότητα κλιμάκωσης δικτύου VPN

Το κόστος σε έναν οργανισμό για την οικοδόμηση ενός ειδικού ιδιωτικού δικτύου μπορεί να είναι λογικό στην αρχή, αλλά αυξάνεται εκθετικά καθώς αυξάνεται ο οργανισμός. Μια εταιρεία με δύο υποκαταστήματα, για παράδειγμα, μπορεί να αναπτύξει μόνο μία ειδική γραμμή για τη σύνδεση των δύο θέσεων, αλλά 4 υποκαταστήματα απαιτούν 6 γραμμές για απευθείας σύνδεση μεταξύ τους, 6 υποκαταστήματα χρειάζονται 15 γραμμές και ούτω καθεξής.

Τα δίκτυα VPN που βασίζονται στο Internet αποφεύγουν αυτό το πρόβλημα κλιμάκωσης, απλώς αγγίζοντας τις δημόσιες γραμμές και τις δυνατότητες δικτύου που είναι άμεσα διαθέσιμες. Ιδιαίτερα για απομακρυσμένες και διεθνείς τοποθεσίες, ένα VPN Internet προσφέρει ανώτερη εμβέλεια και ποιότητα εξυπηρέτησης.

Χρησιμοποιώντας ένα VPN

Για να χρησιμοποιήσετε ένα VPN, κάθε πελάτης πρέπει να διαθέτει το κατάλληλο λογισμικό δικτύωσης ή υποστήριξη υλικού στο τοπικό δίκτυο και τους υπολογιστές. Όταν ρυθμίζονται σωστά, οι λύσεις VPN είναι εύχρηστες και μερικές φορές μπορούν να λειτουργούν αυτόματα ως μέρος της σύνδεσης του δικτύου.

Η τεχνολογία VPN λειτουργεί επίσης καλά με την τοπική δικτύωση Wi-Fi . Ορισμένες οργανώσεις χρησιμοποιούν VPN για την εξασφάλιση ασύρματων συνδέσεων στα τοπικά σημεία πρόσβασης τους όταν εργάζονται μέσα στο γραφείο. Αυτές οι λύσεις παρέχουν ισχυρή προστασία χωρίς να επηρεάζουν υπερβολικά την απόδοση.

Περιορισμοί ενός VPN

Παρά τη δημοτικότητά τους, τα VPN δεν είναι τέλεια και υπάρχουν περιορισμοί, όπως ισχύει για οποιαδήποτε τεχνολογία. Οι οργανισμοί θα πρέπει να εξετάζουν θέματα όπως τα παρακάτω, όταν αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα στις λειτουργίες τους:

  1. Τα δίκτυα VPN απαιτούν λεπτομερή κατανόηση των ζητημάτων ασφάλειας δικτύου και προσεκτική εγκατάσταση / διαμόρφωση ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής προστασία σε ένα δημόσιο δίκτυο όπως το Διαδίκτυο.
  2. Η αξιοπιστία και η απόδοση ενός VPN με βάση το Διαδίκτυο δεν υπόκειται στον άμεσο έλεγχο ενός οργανισμού. Αντ 'αυτού, η λύση βασίζεται σε έναν ISP και στην ποιότητα των υπηρεσιών του.
  3. Ιστορικά, τα προϊόντα και οι λύσεις VPN από διαφορετικούς προμηθευτές δεν ήταν πάντοτε συμβατά λόγω προβλημάτων με πρότυπα τεχνολογίας VPN. Η προσπάθεια συνδυασμού και αντιστοίχισης του εξοπλισμού μπορεί να προκαλέσει τεχνικά προβλήματα και η χρήση εξοπλισμού από έναν πάροχο ενδέχεται να μην προσφέρει τόσο μεγάλη εξοικονόμηση κόστους.