Ένας οδηγός για τις ρυθμίσεις προσβασιμότητας Android (με στιγμιότυπα οθόνης)

01 από 07

Μια πιο προσεκτική ματιά στις ρυθμίσεις προσβασιμότητας

Η Carlina Teteris / Getty Images

Το Android έχει πολλές δυνατότητες προσβασιμότητας , μερικές από τις οποίες είναι αρκετά περίπλοκες. Εδώ εξετάζουμε μερικές από τις πιο δύσκολες για εξήγηση ρυθμίσεις που συνοδεύονται από στιγμιότυπα οθόνης, ώστε να μπορείτε να δείτε τι κάνει κάθε ρύθμιση και πώς λειτουργεί.

02 του 07

Αναγνώστη οθόνης Talkback και επιλέξτε να μιλήσετε

Android screenshot

Ο αναγνώστης οθόνης Talkback σάς βοηθά καθώς περιηγείστε στο smartphone σας. Σε μια δεδομένη οθόνη, θα σας πει τι είδους οθόνη είναι και τι είναι σε αυτό. Για παράδειγμα, αν βρίσκεστε σε μια σελίδα ρυθμίσεων, το Talkback θα διαβάσει το όνομα της ενότητας (όπως ειδοποιήσεις). Όταν πιέζετε ένα εικονίδιο ή ένα στοιχείο, η επιλογή σας είναι πράσινη και ο βοηθός τον προσδιορίζει. Πατώντας δύο φορές το ίδιο εικονίδιο, ανοίγει το. Το Talkback σάς υπενθυμίζει να πατήσετε δύο φορές όταν αγγίξετε ένα στοιχείο.

Αν υπάρχει κείμενο στην οθόνη, το Talkback θα σας το διαβάσει. για τα μηνύματα θα σας πει επίσης την ημέρα και την ώρα που έχουν σταλεί. Θα σας ενημερώσει ακόμη και πότε θα σβήσει η οθόνη του τηλεφώνου σας. Όταν ενεργοποιήσετε ξανά την οθόνη, θα διαβάσει την ώρα. Την πρώτη φορά που ενεργοποιείτε το Talkback, εμφανίζεται ένα σεμινάριο που σας περιγράφει τις λειτουργίες.

Το Talkback έχει επίσης διάφορες κινήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να περιηγηθείτε στο smartphone σας και να προσαρμόσετε την ένταση ήχου και άλλες ρυθμίσεις. Αγγίξτε το εικονίδιο Wi-Fi για να επιβεβαιώσετε ότι είστε συνδεδεμένοι και το εικονίδιο της μπαταρίας για να μάθετε τον πολύ χυμό που έχετε αφήσει.

Εάν δεν χρειάζεστε πάντα να διαβάζετε σε εσάς όλη την ώρα, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την Επιλογή για να μιλήσετε, η οποία σας διαβάζει κατόπιν αιτήματος. Η επιλογή για να μιλήσει έχει το δικό της εικονίδιο. πατήστε πρώτα και, στη συνέχεια, πατήστε άλλο στοιχείο ή σύρετε το δάχτυλό σας σε άλλο στοιχείο για να λάβετε προφορικά σχόλια.

03 του 07

Μέγεθος γραμματοσειράς και κείμενο υψηλής αντίθεσης

Android screenshot

Αυτή η ρύθμιση σάς επιτρέπει να αλλάξετε το μέγεθος της γραμματοσειράς στη συσκευή σας από μικροσκοπικό σε τεράστιο έως υπερβολικά μεγάλο. Καθώς ρυθμίζετε το μέγεθος, μπορείτε να δείτε πώς θα φαίνεται το κείμενο. Πάνω, μπορείτε να δείτε το μέγεθος της γραμματοσειράς στα τεράστια και σούπερ τεράστια μεγέθη. Το πλήρες κείμενο λέει: "Το κύριο κείμενο θα μοιάζει με αυτό." Το προεπιλεγμένο μέγεθος είναι μικρό.

Εκτός από το μέγεθος, μπορείτε επίσης να αυξήσετε την αντίθεση ανάμεσα στο κείμενο και το φόντο. Αυτή η ρύθμιση δεν μπορεί να ρυθμιστεί. είναι είτε ενεργοποιημένο είτε απενεργοποιημένο.

04 του 07

Εμφάνιση σχήματος κουμπιών

Android screenshot

Μερικές φορές δεν είναι προφανές ότι κάτι είναι ένα κουμπί, λόγω του σχεδιασμού του. Μπορεί να φαίνεται ευχάριστο σε μερικά μάτια και σαφής σύγχυση σε άλλους. Κάντε τα κουμπιά να ξεχωρίζουν προσθέτοντας ένα σκιασμένο φόντο για να τα βλέπετε καλύτερα. Εδώ μπορείτε να δείτε το κουμπί βοήθειας με τη λειτουργία ενεργοποιημένη και απενεργοποιημένη. Βλέπεις τη διαφορά? Σημειώστε ότι αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη στο smartphone Google Pixel, η οποία τρέχει το Android 7.0. αυτό σημαίνει ότι είτε δεν είναι διαθέσιμο στο απόθεμα Android είτε έχει μείνει εκτός της ενημερωμένης έκδοσης του λειτουργικού συστήματος.

05 του 07

Μεγέθυνση μεγέθυνσης

Android screenshott

Ξεχωριστά από την προσαρμογή του μεγέθους γραμματοσειράς, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κίνηση για μεγέθυνση σε ορισμένα μέρη της οθόνης σας. Μόλις ενεργοποιήσετε τη λειτουργία στις ρυθμίσεις, μπορείτε να κάνετε μεγέθυνση πατώντας την οθόνη τρεις φορές με το δάχτυλό σας, να μετακινηθείτε σύροντας δύο ή περισσότερα δάχτυλα και να ρυθμίσετε το ζουμ πιέζοντας δύο ή περισσότερα δάχτυλα μαζί ή ξεχωριστά.

Μπορείτε επίσης να κάνετε ζουμ προσωρινά πατώντας την οθόνη τρεις φορές και κρατώντας το δάχτυλό σας στην τρίτη πρίζα. Μόλις σηκώσετε το δάκτυλό σας, η οθόνη σας θα σμικρύνει. Σημειώστε ότι δεν μπορείτε να κάνετε μεγέθυνση στο πληκτρολόγιο αποθέματος ή στη γραμμή πλοήγησης.

06 του 07

Κλίμακα του γκρι, αρνητικά χρώματα και ρύθμιση χρώματος

Android screenshot

Μπορείτε να αλλάξετε το συνδυασμό χρωμάτων της συσκευής σας σε κλίμακα του γκρι ή αρνητικά χρώματα. Η κλίμακα του γκρίζου αποχρωματίζει όλα τα χρώματα, ενώ τα αρνητικά χρώματα μετατρέπουν το μαύρο κείμενο σε λευκό σε λευκό κείμενο σε μαύρο χρώμα. Η ρύθμιση χρώματος σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε τον κορεσμό χρωμάτων. Ξεκινάτε με την τοποθέτηση 15 κεραμιδιών χρωμάτων επιλέγοντας το χρώμα που είναι πιο παρόμοιο με το προηγούμενο. Ο τρόπος που τα οργανώνετε θα καθορίσει εάν χρειάζεστε ή όχι χρωματική προσαρμογή. Αν το κάνετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φωτογραφική μηχανή ή την εικόνα για να πραγματοποιήσετε τις αλλαγές. (Σημειώστε ότι αυτή η λειτουργία δεν είναι διαθέσιμη σε όλα τα smartphone Android, συμπεριλαμβανομένου του Pixel XL που χρησιμοποιεί το Android 7.0.)

07 του 07

Κλείδωμα κατεύθυνσης

Android screenshot

Τέλος, η Direction Lock είναι μια άλλη επιλογή για το ξεκλείδωμα της οθόνης σας , εκτός από τα δακτυλικά αποτυπώματα, τον ακροδέκτη, τον κωδικό πρόσβασης και το μοτίβο. Με αυτό, μπορείτε να ξεκλειδώσετε την οθόνη μεταφέροντας σε τέσσερις έως οκτώ κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, αριστερά ή δεξιά). Αυτό απαιτεί ρυθμίσεις για μια εφεδρική καρφίτσα σε περίπτωση που ξεχάσετε τη σειρά. Μπορείτε να επιλέξετε να εμφανίσετε οδηγίες και να διαβάσετε τις οδηγίες σας δυνατά καθώς ξεκλειδώνετε. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε την ανατροφοδότηση ήχου και κραδασμών. (Αυτή η λειτουργία δεν είναι επίσης διαθέσιμη στο smartphone Pixel XL, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι έχει σταματήσει σταδιακά να λειτουργεί με ενημερώσεις Android).