Βασικά στοιχεία προβολέα βίντεο DLP

Τι είναι η τεχνολογία DLP

Το DLP αντιπροσωπεύει την ψηφιακή επεξεργασία φωτός, η οποία είναι η τεχνολογία προβολής βίντεο, που αναπτύχθηκε από την Texas Instruments.

Το τεχνολογία DLP μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες πλατφόρμες προβολής βίντεο, αλλά χρησιμοποιείται ευρύτερα σε βιντεοπροβολείς. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, η τεχνολογία DLP χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένες τηλεοράσεις οπίσθιου προβολής (οι τηλεοράσεις οπίσθιας προβολής δεν είναι πλέον διαθέσιμες).

Οι περισσότεροι βιντεοπροβολείς για χρήση από τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν εικόνες προβολής τεχνολογίας DLP σε μια οθόνη χρησιμοποιώντας την ακόλουθη διαδικασία:

Μια λάμπα περνάει το φως μέσα από έναν περιστρεφόμενο τροχό χρώματος, ο οποίος στη συνέχεια αναπηδά από ένα μόνο τσιπ (που αναφέρεται ως τσιπ DMD) που έχει μια επιφάνεια καλυμμένη με κάτοπτρα με κλίση μικροσκοπικού μεγέθους. Οι αντανακλώμενες μορφές φωτός περνούν έπειτα διαμέσου του φακού και επάνω στην οθόνη.

Το DMD Chip

Στον πυρήνα κάθε προβολέα βίντεο DLP είναι η DMD (Digital Micromirror Device). Αυτός είναι ένας τύπος chip που είναι δομημένος έτσι ώστε κάθε pixel να είναι ένας ανακλαστικός καθρέφτης. Αυτό σημαίνει ότι οπουδήποτε από ένα έως δύο εκατομμύρια micromirrors σε κάθε DMD, ανάλογα με την προοριζόμενη ανάλυση οθόνης και τον τρόπο ελέγχου της ταχύτητας κλίσης του καθρέφτη.

Καθώς η πηγή εικόνας βίντεο εμφανίζεται στο τσιπ DMD. Οι micromirrors στο τσιπ (θυμηθείτε: κάθε micromirror αντιπροσωπεύει ένα εικονοστοιχείο) και έπειτα κλίση πολύ γρήγορα καθώς αλλάζει η εικόνα.

Αυτή η διαδικασία παράγει τη βάση του γκρι για την εικόνα. Στη συνέχεια, το χρώμα προστίθεται καθώς το φως περνάει από έναν τροχό περιστροφής υψηλής ταχύτητας και αντανακλάται από τους μικροσκληρυντές στο τσιπ DLP, καθώς γρήγορα κλίνουν προς ή μακριά από τον τροχό χρώματος και την πηγή φωτός.

Ο βαθμός κλίσης κάθε micromirror σε συνδυασμό με τον τροχό γρήγορης περιστροφής καθορίζει τη δομή χρώματος της προβαλλόμενης εικόνας. Καθώς το ενισχυμένο φως αναπηδά από τους μικροσκληρυντές, στέλνεται μέσω του φακού και μπορεί να προβάλλεται σε μια μεγάλη οθόνη κατάλληλη για χρήση στο σπίτι.

3-Chip DLP

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο υλοποιείται το DLP (στην χρήση οικιακού κινηματογράφου υψηλών προδιαγραφών ή σε χρήση εμπορικού κινηματογράφου) είναι η χρήση ξεχωριστού τσιπ DLP για κάθε πρωτεύον χρώμα. Αυτός ο τύπος σχεδιασμού εξαλείφει την ανάγκη για τον περιστρεφόμενο τροχό χρωμάτων.

Αντί του τροχού χρώματος, το φως από μία μόνο πηγή περνά μέσα από ένα πρίσμα, το οποίο δημιουργεί ξεχωριστές κόκκινες, πράσινες και μπλε πηγές φωτός. Οι διαχωρισμένες πηγές φωτός στη συνέχεια αντανακλώνται σε κάθε μία από τις μάρκες που ορίζονται για κάθε πρωτεύον χρώμα και από εκεί προβάλλονται σε μια οθόνη. Αυτή η εφαρμογή είναι πολύ ακριβή, σε σύγκριση με τη μέθοδο χρωμάτων τροχού, γι 'αυτό σπάνια διατίθεται στους καταναλωτές.

LED και Laser

Παρόλο που η τεχνολογία 3-Chip DLP είναι πολύ δαπανηρή για την υλοποίησή της, χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία (και πιο οικονομικά) δύο άλλες, λιγότερο δαπανηρές εναλλακτικές λύσεις για την εξάλειψη της ανάγκης για ένα περιστρεφόμενο έγχρωμο τροχό.

Μία μέθοδος είναι η χρήση μιας πηγής φωτός LED. Μπορείτε να έχετε ξεχωριστή λυχνία LED για κάθε πρωτεύον χρώμα ή μια λευκή λυχνία LED χωρισμένη σε βασικά χρώματα χρησιμοποιώντας φίλτρο πρίσματος ή χρώματος. Αυτές οι επιλογές όχι μόνο εξαλείφουν την ανάγκη για έγχρωμο τροχό, αλλά παράγουν λιγότερη θερμότητα και αντλούν λιγότερη ενέργεια από μια παραδοσιακή λάμπα. Η αυξημένη χρήση αυτής της επιλογής δημιούργησε μια κατηγορία προϊόντων που αναφέρονται ως Pico Projectors.

Μια άλλη επιλογή είναι η χρήση λέιζερ ή Laser / LED υβριδικών πηγών φωτισμού, οι οποίες, όπως και η λύση με LED, όχι μόνο εξαλείφουν τον τροχό χρώματος, παράγουν λιγότερη θερμότητα και αντλούν λιγότερη ενέργεια, αλλά και βελτιώνουν την αναπαραγωγή και τη φωτεινότητα. Ωστόσο, η προσέγγιση με λέιζερ είναι πιο ακριβή από τα ευθεία LED ή τις επιλογές του Lamp / Color Wheel (αλλά είναι ακόμα λιγότερο ακριβό από την επιλογή 3 τσιπ).

Απώλειες DLP

Παρόλο που η εκδοχή της τεχνολογίας DLP "με ένα τσιπ με χρώμα τροχού" είναι πολύ προσιτή και μπορεί να αποδώσει πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά το χρώμα και την αντίθεση, υπάρχουν δύο μειονεκτήματα.

Ένα μειονέκτημα είναι ότι η ποσότητα έγχρωμης φωτεινής εξόδου (φωτεινότητα χρώματος) δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με την έξοδο λευκού φωτός - για περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε το άρθρο μου: Video Projectors και Color Brightness .

Το δεύτερο μειονέκτημα για τους βιντεοπροβολείς DLP του καταναλωτή είναι η παρουσία του "The Rainbow Effect".

Το φαινόμενο ουράνιου τόξου είναι ένα τεχνούργημα που αποκαλύπτεται ως ένα σύντομο φλας χρωμάτων μεταξύ της οθόνης και των ματιών όταν ο θεατής κοιτάει γρήγορα από την μία πλευρά στην άλλη στην οθόνη ή κοιτάει γρήγορα από την οθόνη σε κάθε πλευρά του δωματίου. Αυτά τα φλας χρώματα μοιάζουν με μικρά τρεμοπαίγματα.

Ευτυχώς, αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει συχνά και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ευαισθησία σε αυτό το αποτέλεσμα καθόλου. Ωστόσο, εάν είστε ευαίσθητοι σε αυτό το αποτέλεσμα, μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή. Η ευαισθησία σας στο φαινόμενο ουράνιου τόξου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την αγορά ενός προβολέα βίντεο DLP.

Επίσης, οι βιντεοπροβολείς DLP που χρησιμοποιούν μια πηγή φωτός LED ή λέιζερ είναι πολύ λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν το φαινόμενο ουράνιου τόξου, καθώς δεν υπάρχει περιστρεφόμενος τροχός χρώματος.

Περισσότερες πληροφορίες

Για μια πιο εμπεριστατωμένη τεχνική ματιά στο πώς λειτουργούν η τεχνολογία DLP και τα DMD, δείτε το βίντεο από την Applied Science.

Παραδείγματα βιντεοπροβολέων DLP για οικιακή χρήση περιλαμβάνουν:

BenQ MH530 - Αγοράστε από την Amazon

Optoma HD28DSE - Αγορά από την Amazon

ViewSonic PRO7827HD - Αγορά από την Amazon

Για περισσότερες προτάσεις, ελέγξτε την λίστα μας με τους καλύτερους βιντεοπροβολείς DLP και τους 5 καλύτερους φθηνούς βιντεοπροβολείς (περιλαμβάνει και DLP και τύπους LCD).