Τι είναι ένα αρχείο EFI;

Τα αρχεία EFI είναι UEFI Boot Loaders και εδώ είναι πώς λειτουργούν

Ένα αρχείο με την επέκταση αρχείου EFI είναι ένα αρχείο διεπαφής Extensible Firmware Interface.

Τα αρχεία EFI είναι εκτελέσιμα boot loader, υπάρχουν σε υπολογιστικά συστήματα που βασίζονται σε UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) και περιέχουν δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία εκκίνησης .

Τα αρχεία EFI μπορούν να ανοίξουν με το EFI Developer Kit και το Microsoft EFI Utilities, αλλά ειλικρινά, αν δεν είστε προγραμματιστής υλικού , δεν υπάρχει μεγάλη χρησιμότητα για το άνοιγμα ενός αρχείου EFI.

Πού είναι το αρχείο EFI στα Windows;

Σε ένα σύστημα με εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα , ο διαχειριστής εκκίνησης που υπάρχει ως μέρος του firmware μητρικής πλακέτας UEFI θα έχει μια θέση αρχείου EFI αποθηκευμένη στη μεταβλητή BootOrder . Αυτό μπορεί να είναι ένας άλλος διαχειριστής εκκίνησης αν έχετε εγκατεστημένο εργαλείο πολλαπλών εκκινήσεων, αλλά συνήθως είναι μόνο ο εκκινητής εκκίνησης EFI για το λειτουργικό σας σύστημα.

Τις περισσότερες φορές, αυτό το αρχείο EFI αποθηκεύεται σε ένα ειδικό διαμέρισμα του συστήματος EFI. Αυτό το διαμέρισμα είναι συνήθως κρυμμένο και δεν έχει γράμμα μονάδας δίσκου.

Σε ένα σύστημα UEFI με εγκατεστημένα τα Windows 10 , για παράδειγμα, το αρχείο EFI θα βρίσκεται στην ακόλουθη θέση, σε αυτό το κρυφό διαμέρισμα:

\ EFI \ boot \ bootx64.efi

ή

\ EFI \ boot \ bootia32.efi

Σημείωση: Θα δείτε το αρχείο bootx64.efi εάν έχετε εγκατεστημένη μια έκδοση 64-bit των Windows ή το αρχείο bootia32.efi εάν χρησιμοποιείτε μια έκδοση 32 bit. Δείτε τα 64-bit & 32-bit: Ποια είναι η διαφορά; για περισσότερα σχετικά με αυτό αν δεν είστε βέβαιοι.

Σε ορισμένους υπολογιστές με Windows, το αρχείο winload.efi λειτουργεί ως φορτωτής εκκίνησης και συνήθως αποθηκεύεται στην ακόλουθη θέση:

C: \ Windows \ System32 \ Boot \ winload.efi

Σημείωση: Εάν η μονάδα συστήματος είναι κάτι διαφορετικό από το C ή τα Windows είναι εγκατεστημένο σε ένα φάκελο διαφορετικό από τα Windows , τότε η ακριβής διαδρομή στον υπολογιστή σας θα διαφέρει, φυσικά, αντίστοιχα.

Σε ένα σύστημα χωρίς εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα, με μια κενή μεταβλητή BootOrder , ο διαχειριστής εκκίνησης της μητρικής πλακέτας φαίνεται σε προκαθορισμένες θέσεις για ένα αρχείο EFI, όπως σε δίσκους σε οπτικές μονάδες δίσκου και σε άλλα συνδεδεμένα μέσα. Αυτό συμβαίνει επειδή, αν το πεδίο είναι κενό, δεν έχετε εγκατεστημένο λειτουργικό λειτουργικό σύστημα και, επομένως, πιθανόν να εγκαταστήσετε ένα επόμενο.

Για παράδειγμα, σε ένα DVD εγκατάστασης των Windows 10 ή στην εικόνα ISO , υπάρχουν τα ακόλουθα δύο αρχεία, τα οποία ο διαχειριστής εκκίνησης UEFI του υπολογιστή σας θα εντοπίσει γρήγορα:

D: \ efi \ boot \ bootx64.efi

και

D: \ efi \ boot \ bootia32.efi

Σημείωση: Όπως και με τη μονάδα εγκατάστασης των Windows και τη διαδρομή από πάνω, η μονάδα εδώ θα είναι διαφορετική ανάλογα με την πηγή μέσων. Σε αυτή την περίπτωση, το D είναι το γράμμα που αντιστοιχεί στην οπτική μονάδα μου. Επιπρόσθετα, όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, στους φορτωτές εκκίνησης EFI 64-bit και 32-bit EFI περιλαμβάνονται στο μέσο εγκατάστασης. Αυτό συμβαίνει επειδή ο δίσκος εγκατάστασης περιέχει και δύο τύπους αρχιτεκτονικής ως επιλογές εγκατάστασης.

Πού είναι το αρχείο EFI σε άλλα λειτουργικά συστήματα;

Εδώ είναι μερικές από τις προκαθορισμένες τοποθεσίες αρχείων EFI για ορισμένα λειτουργικά συστήματα που δεν λειτουργούν με Windows:

Το macOS χρησιμοποιεί το ακόλουθο αρχείο EFI ως φορτωτή εκκίνησης, αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις:

\ System \ Library \ CoreServices \ boot.efi

Ο φορτωτής εκκίνησης EFI για Linux θα διαφέρει ανάλογα με τη διανομή που έχετε εγκαταστήσει, αλλά εδώ είναι μερικά:

\ EFI \ SuSE \ elilo.efi \ EFI \ RedHat \ elilo.efi \ EFI \ ubuntu \ elilo.efi

Έχετε την ιδέα.

Ακόμα δεν μπορείτε να ανοίξετε ή να χρησιμοποιήσετε το αρχείο;

Σημειώστε ότι υπάρχουν ορισμένοι τύποι αρχείων που είναι γραμμένα πολύ σαν ".EFI" που πραγματικά έχετε και μπορείτε να ανοίξετε με ένα κανονικό πρόγραμμα λογισμικού. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει εάν έχετε απλά ανακατεύει εσφαλμένα την επέκταση αρχείου.

Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε πραγματικά ένα αρχείο EFX eFax Fax Document που δεν έχει καμία σχέση με τα αρχεία διεπαφής Extensible Firmware Interface και είναι ένα έγγραφο που ανοίγει με μια υπηρεσία φαξ. Ή ίσως το αρχείο σας χρησιμοποιεί την επέκταση αρχείου .EFL και είναι ένα αρχείο γλώσσας εξωτερικής μορφής ή ένα κρυπτογραφημένο αρχείο Encryptafile.

Εάν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο που έχετε, τότε πιθανότατα δεν είναι στην ίδια μορφή που περιγράφεται σε αυτή τη σελίδα. Αντ 'αυτού, ελέγξτε ξανά την επέκταση αρχείου για το αρχείο σας και αναζητήστε το πρόγραμμα που μπορεί να το ανοίξει ή να το μετατρέψει σε νέα μορφή.

Μπορεί ακόμη και να δοκιμάσετε να το φορτώσετε σε μια υπηρεσία μετατροπής αρχείων, όπως το Zamzar, για να δείτε εάν θα αναγνωρίσει τον τύπο αρχείου και θα προτείνει μια μορφή μετατροπής.

Σημείωση: Εάν έχετε περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με τα αρχεία EFI ή το συγκεκριμένο σας αρχείο, ανατρέξτε στη σελίδα μου Βοήθεια Περισσότερα ή πληροφορίες σχετικά με την επικοινωνία μαζί μου στα κοινωνικά δίκτυα ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τη δημοσίευση σε φόρουμ τεχνικής υποστήριξης και πολλά άλλα.