Τι είναι το Universal Plug And Play (UPnP);

Το Universal Plug and Play είναι ένα σύνολο πρωτοκόλλων και σχετικών τεχνολογιών που επιτρέπουν στις συσκευές να ανακαλύπτουν αυτόματα το ένα το άλλο.

Πώς λειτουργεί το Universal Plug and Play;

Ήταν ένας τεράστιος πόνος για να ρυθμίσετε κάτι σαν έναν εκτυπωτή. Τώρα, χάρη στο UPnP, μόλις ο εκτυπωτής Wi-Fi είναι ενεργοποιημένος, ο φορητός υπολογιστής, το tablet και το smartphone μπορούν να το δουν.

Το Universal Plug and Play - που δεν πρέπει να συγχέεται με το Plug and Play (PnP) - θεωρείται επέκταση του Plug and Play. Όταν όλα λειτουργούν σωστά, αυτοματοποιεί όλα τα σύνθετα βήματα που απαιτούνται για να επιτρέπουν στις συσκευές να επικοινωνούν μεταξύ τους, είτε απευθείας (peer-to-peer) είτε μέσω δικτύου.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες, διαβάστε παρακάτω. Αλλά προειδοποιήστε, είναι λίγο ζοφερή.

Το Universal Plug and Play χρησιμοποιεί πρότυπα πρωτόκολλα δικτύωσης / διαδικτύου (π.χ. TCP / IP, HTTP, DHCP) για να υποστηρίξει τη μηδενική ρύθμιση παραμέτρων (μερικές φορές αναφέρεται ως «αόρατη») δικτύωση. Αυτό σημαίνει ότι όταν μια συσκευή συνδέεται ή δημιουργεί ένα δίκτυο, το Universal Plug and Play αυτόματα:

Η τεχνολογία Universal Plug and Play μπορεί να φιλοξενήσει διάφορες συνδέσεις ενσύρματων (π.χ. Ethernet, Firewire ) ή ασύρματων (π.χ. WiFi, Bluetooth ) χωρίς να απαιτούνται επιπλέον / ειδικά προγράμματα οδήγησης. Όχι μόνο αυτό, αλλά η χρήση κοινών πρωτοκόλλων δικτύου επιτρέπει τη συμμετοχή οποιασδήποτε συμβατής συσκευής UPnP, ανεξάρτητα από το λειτουργικό σύστημα (π.χ. Windows, macOS, Android, iOS), γλώσσα προγραμματισμού, είδος προϊόντος (π.χ. συσκευές, ψυχαγωγία ήχου / εικόνας) ή κατασκευαστής.

Το Universal Plug and Play έχει επίσης μια επέκταση ήχου / βίντεο (UPnP AV), που συνήθως ενσωματώνεται σε διακομιστές / παίκτες σύγχρονων μέσων, έξυπνες τηλεοράσεις, συσκευές αναπαραγωγής CD / DVD / Blu-ray, υπολογιστές / φορητούς υπολογιστές, smartphones / tablet. Παρόμοια με το πρότυπο DLNA , το UPnP AV υποστηρίζει μια μεγάλη ποικιλία μορφών ψηφιακού ήχου / βίντεο και έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη ροή περιεχομένου μεταξύ συσκευών. Το UPnP AV τυπικά δεν απαιτεί την ενεργοποίηση της ρύθμισης Universal Plug and Play σε δρομολογητές.

Σενάρια γενικής χρήσης Plug and Play

Ένα συνηθισμένο σενάριο είναι ο εκτυπωτής που είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο. Χωρίς Universal Plug and Play, ένας χρήστης θα πρέπει πρώτα να περάσει από τη διαδικασία σύνδεσης και εγκατάστασης του εκτυπωτή σε έναν υπολογιστή. Στη συνέχεια, ο χρήστης θα πρέπει να ρυθμίσει με μη αυτόματο τρόπο αυτόν τον εκτυπωτή, ώστε να είναι προσβάσιμος / κοινόχρηστος στο τοπικό δίκτυο. Τέλος, ο χρήστης θα πρέπει να μεταβεί στον άλλο υπολογιστή στο δίκτυο και να συνδεθεί στον εκτυπωτή, έτσι ώστε ο εκτυπωτής να μπορεί να αναγνωρίζεται στο δίκτυο από κάθε έναν από αυτούς τους υπολογιστές - αυτό μπορεί να είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, προκύπτουν ζητήματα.

Με το Universal Plug and Play, η καθιέρωση της επικοινωνίας μεταξύ εκτυπωτών και άλλων συσκευών δικτύου είναι εύκολη και βολική. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συνδέσετε έναν εκτυπωτή συμβατό με UPnP σε μια ανοιχτή θύρα Ethernet του δρομολογητή και το Universal Plug and Play φροντίζει τα υπόλοιπα. Άλλα κοινά σενάρια UPnP είναι:

Αναμένεται ότι οι κατασκευαστές θα συνεχίσουν να δημιουργούν καταναλωτικές συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για τη μόχλευση της Universal Plug and Play, προκειμένου να υποστηρίξουν τις λειτουργίες. Η τάση έχει επεκταθεί σταθερά για να συμπεριλάβει τις δημοφιλείς κατηγορίες έξυπνων οικιακών προϊόντων :

Κίνδυνοι ασφαλείας του UPnP

Παρά τα οφέλη που προσφέρει το Universal Plug and Play, η τεχνολογία εξακολουθεί να φέρει ορισμένους κινδύνους για την ασφάλεια. Το ζήτημα είναι ότι το Universal Plug and Play δεν πιστοποιεί την ταυτότητα, υποθέτοντας ότι όλα τα στοιχεία που συνδέονται σε ένα δίκτυο είναι αξιόπιστα και φιλικά. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας υπολογιστής έχει υποστεί βλάβη από κακόβουλο λογισμικό ή από έναν χάκερ που εκμεταλλεύεται σφάλματα / τρύπες ασφαλείας - ουσιαστικά backdoors που μπορούν να παρακάμψουν προστατευτικά τείχη προστασίας δικτύου - όλα τα υπόλοιπα στο δίκτυο είναι άμεσα ευαίσθητα.

Ωστόσο, το πρόβλημα αυτό έχει λιγότερη σχέση με το Universal Plug and Play (σκεφτείτε το σαν εργαλείο) και περισσότερο για την κακή υλοποίηση (π.χ. ακατάλληλη χρήση ενός εργαλείου). Πολλοί δρομολογητές (ειδικά μοντέλα παλαιότερης γενιάς) είναι ευάλωτοι, δεν διαθέτουν την κατάλληλη ασφάλεια και ελέγχους για να καθορίσουν εάν τα αιτήματα που γίνονται από λογισμικό / προγράμματα ή υπηρεσίες είναι καλές ή κακές.

Εάν ο δρομολογητής σας υποστηρίζει Universal Plug and Play, θα υπάρξει μια επιλογή στις ρυθμίσεις (ακολουθήστε τις οδηγίες που περιγράφονται στο εγχειρίδιο προϊόντος) για να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία. Παρόλο που θα χρειαστεί λίγος χρόνος και προσπάθεια, μπορείτε να ενεργοποιήσετε εκ νέου την κοινή χρήση / ροή / έλεγχο συσκευών στο ίδιο δίκτυο μέσω χειροκίνητης διαμόρφωσης (μερικές φορές εκτελείται από λογισμικό ενός προϊόντος) και προώθησης θύρας .