Ο ορισμός και ο σκοπός ενός τείχους προστασίας δικτύου

Τα τείχη προστασίας δικτύου προστατεύουν ένα ολόκληρο δίκτυο από εισερχόμενες εισβολές

Ένα τείχος προστασίας δικτύου προστατεύει ένα δίκτυο υπολογιστών από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Μπορεί να είναι μια συσκευή υλικού , ένα πρόγραμμα λογισμικού ή ένας συνδυασμός των δύο.

Τα τείχη προστασίας δικτύου προστατεύουν ένα εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών από κακόβουλη πρόσβαση από το εξωτερικό, όπως ιστότοποι που έχουν μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό ή ευάλωτες θύρες ανοικτού δικτύου . Μπορείτε να τα βρείτε οπουδήποτε χρησιμοποιείται ένα δίκτυο, όπως στο σπίτι, το σχολείο, τις επιχειρήσεις ή ακόμα και ένα intranet .

Ένα τείχος προστασίας δικτύου μπορεί επίσης να ρυθμιστεί ώστε να περιορίζει την πρόσβαση στο εξωτερικό από εσωτερικούς χρήστες, όπως στην περίπτωση γονικού ελέγχου ή κλειδαριάς στο χώρο εργασίας, οι οποίες συχνά αποτρέπουν την πρόσβαση σε τυχερά παιχνίδια και σε ιστότοπους για ενήλικες, μεταξύ πολλών άλλων τύπων περιεχομένου.

Πώς λειτουργεί το τείχος προστασίας

Όταν χρησιμοποιείται ένα τείχος προστασίας στο μέγιστο δυναμικό του, παρακολουθεί συνεχώς όλες τις εισερχόμενες και εξερχόμενες κυκλοφορίες. Αυτό που κάνει ένα τείχος προστασίας διαφορετικό από ακριβώς έναν αναλυτή κυκλοφορίας είναι ότι μπορεί επίσης να ρυθμιστεί για να μπλοκάρει ορισμένα πράγματα.

Ένα τείχος προστασίας μπορεί να απενεργοποιήσει συγκεκριμένες εφαρμογές από την πρόσβαση στο δίκτυο, να αποκλείσει τη φόρτωση των διευθύνσεων URL και να εμποδίσει την κυκλοφορία μέσω συγκεκριμένων θυρών δικτύου.

Ορισμένα τείχη προστασίας μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν σε μια λειτουργία όπου μπλοκάρουν τα πάντα, μέχρι να επιτρέψετε ρητά κάθε πρόσβαση. Αυτός είναι ένας τρόπος για να αποκλείσετε τα πάντα σε ένα δίκτυο, ώστε να μπορείτε να ορίσετε χειροκίνητα τις διασφαλίσεις κατά των απειλών που σχετίζονται με το δίκτυο.

Λογισμικό τείχους προστασίας δικτύου και ευρυζωνικοί δρομολογητές

Πολλά προϊόντα router οικιακών δικτύων περιλαμβάνουν ενσωματωμένη υποστήριξη τείχους προστασίας. Η διαχειριστική διεπαφή αυτών των δρομολογητών περιλαμβάνει επιλογές διαμόρφωσης για το τείχος προστασίας. Τα τείχη προστασίας των δρομολογητών μπορούν να απενεργοποιηθούν (απενεργοποιημένα) ή μπορούν να οριστούν για να φιλτράρουν ορισμένους τύπους κίνησης δικτύου μέσω των αποκαλούμενων κανόνων τείχους προστασίας.

Συμβουλή: Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος ενεργοποίησης του ενσωματωμένου τείχους προστασίας του ασύρματου δρομολογητή σας για να μάθετε περισσότερα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να ελέγξετε ότι ο δρομολογητής υποστηρίζει ακόμη και ένα τείχος προστασίας.

Υπάρχουν πολλά προγράμματα τείχους προστασίας λογισμικού που εγκαθιστάτε απευθείας στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή που το χρειάζεται. Αυτά τα τείχη προστασίας, ωστόσο, προστατεύουν μόνο τον υπολογιστή που τρέχει. τα τείχη προστασίας δικτύου προστατεύουν ολόκληρο το δίκτυο. Μοιάζει με ένα τείχος προστασίας δικτύου, τα firewalls που βασίζονται σε υπολογιστή μπορούν επίσης να απενεργοποιηθούν .

Εκτός από ειδικά προγράμματα τείχους προστασίας, υπάρχουν προγράμματα προστασίας από ιούς που περιλαμβάνουν συχνά ενσωματωμένο τείχος προστασίας με την εγκατάσταση.

Δίκτυα τείχους προστασίας και διακομιστές μεσολάβησης

Μια άλλη κοινή μορφή τείχους προστασίας δικτύου είναι ένας διακομιστής μεσολάβησης. Οι διακομιστές μεσολάβησης λειτουργούν ως ενδιάμεσοι μεταξύ εσωτερικών υπολογιστών και εξωτερικών δικτύων, λαμβάνοντας και αποκλειστικά αποκλεισμούς πακέτων δεδομένων στο όριο του δικτύου.

Αυτά τα τείχη προστασίας δικτύου παρέχουν επίσης ένα επιπλέον μέτρο ασφάλειας, αποκρύπτοντας τις εσωτερικές διευθύνσεις LAN από το εξωτερικό διαδίκτυο. Σε ένα περιβάλλον τείχους προστασίας διακομιστή μεσολάβησης , τα αιτήματα δικτύου από πολλούς πελάτες εμφανίζονται στο εξωτερικό, καθώς όλα προέρχονται από την ίδια διεύθυνση διακομιστή μεσολάβησης.