Τι σημαίνει το WiMAX Internet;

Μια ματιά στην παγκόσμια διαλειτουργικότητα για πρόσβαση σε μικροκύματα (WiMAX)

Το WiMAX ( Παγκόσμια διαλειτουργικότητα για πρόσβαση μικροκυμάτων ) αποτελεί πρότυπο τεχνολογίας για ασύρματη δικτύωση μεγάλης εμβέλειας, τόσο για κινητές όσο και για σταθερές συνδέσεις. Ενώ η WiMAX θεωρήθηκε κάποτε ως ηγετική μορφή επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου ως εναλλακτική λύση για το καλωδιακό και το DSL, η υιοθέτησή της ήταν περιορισμένη.

Πρωτίστως λόγω του πολύ υψηλότερου κόστους, το WiMAX δεν αντικαθιστά τις τεχνολογίες Wi-Fi ή ασύρματων σημάτων hotspot . Ωστόσο, όλα-σε-όλα, μπορεί να είναι φθηνότερη η υλοποίηση του WiMAX αντί του τυποποιημένου ενσύρματου υλικού όπως το DSL.

Παρόλα αυτά, η παγκόσμια βιομηχανία τηλεπικοινωνιών επέλεξε να επενδύσει πλήρως σε άλλες οδούς όπως η LTE , αφήνοντας την μελλοντική βιωσιμότητα των εν λόγω υπηρεσιών WiMAX στο διαδίκτυο.

Ο εξοπλισμός WiMAX υπάρχει σε δύο βασικές μορφές: οι σταθμοί βάσης που έχουν εγκατασταθεί από τους παρόχους υπηρεσιών για την ανάπτυξη της τεχνολογίας σε μια περιοχή κάλυψης. και δέκτες, εγκατεστημένους σε πελάτες.

Το WiMAX αναπτύσσεται από μια κοινοπραξία βιομηχανίας, η οποία εποπτεύεται από μια ομάδα που ονομάζεται Φόρουμ WiMAX, ο οποίος πιστοποιεί εξοπλισμό WiMAX για να εξασφαλίσει ότι πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές. Η τεχνολογία της βασίζεται στο πρότυπο ευρυζωνικών επικοινωνιών IEEE 802.16.

Το WiMAX έχει μερικά μεγάλα οφέλη όσον αφορά την κινητικότητα, αλλά ακριβώς εκεί βρίσκονται οι περιορισμοί του.

WiMAX υπέρ

Το WiMAX είναι δημοφιλές λόγω του χαμηλού κόστους και της ευελιξίας του. Μπορεί να εγκατασταθεί γρηγορότερα από άλλες τεχνολογίες Διαδικτύου, επειδή μπορεί να χρησιμοποιεί μικρότερους πύργους και λιγότερη καλωδίωση, υποστηρίζοντας ακόμη και την κάλυψη μη οριζόντιας όρασης (NLoS) σε ολόκληρη την πόλη ή τη χώρα.

Το WiMAX δεν είναι μόνο για σταθερές συνδέσεις, όπως και στο σπίτι. Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε σε μια υπηρεσία WiMAX για τις κινητές συσκευές σας, αφού τα USB dongles, οι φορητοί υπολογιστές και τα τηλέφωνα μπορούν να έχουν ενσωματωμένη την τεχνολογία.

Εκτός από την πρόσβαση στο διαδίκτυο, το WiMAX μπορεί να παρέχει δυνατότητες μεταφοράς φωνής και βίντεο, καθώς και τηλεφωνική πρόσβαση. Δεδομένου ότι οι πομποί WiMax μπορούν να εκτείνονται σε απόσταση πολλών μιλίων με ταχύτητες δεδομένων που φθάνουν μέχρι 30-40 megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps) (1 Gbps για σταθερούς σταθμούς), είναι εύκολο να δούμε τα πλεονεκτήματά του, ειδικά σε περιοχές όπου το ενσύρματο internet είναι αδύνατο ή πολύ δαπανηρή για την εφαρμογή.

Το WiMAX υποστηρίζει πολλά μοντέλα χρήσης δικτύου:

WiMAX Μειονεκτήματα

Επειδή το WiMAX είναι ασύρματο από τη φύση του, όσο πιο μακριά γίνεται από την πηγή που λαμβάνει ο πελάτης, τόσο πιο αργή γίνεται η σύνδεσή του. Αυτό σημαίνει ότι ενώ ένας χρήστης μπορεί να τραβήξει 30 Mbps σε μια θέση, η απομάκρυνση από την περιοχή κυττάρων μπορεί να μειώσει αυτή την ταχύτητα σε 1 Mbps ή δίπλα σε τίποτα.

Παρόμοια με όταν αρκετές συσκευές απορροφούν το εύρος ζώνης όταν είναι συνδεδεμένοι σε ένα μόνο δρομολογητή, πολλοί χρήστες σε έναν τομέα ραδιοσυχνοτήτων WiMAX θα μειώσουν την απόδοση για τους άλλους.

Το Wi-Fi είναι πολύ πιο δημοφιλές από το WiMAX, έτσι ώστε περισσότερες συσκευές να διαθέτουν ενσωματωμένες δυνατότητες Wi-Fi από αυτές που χρησιμοποιούν το WiMAX. Ωστόσο, οι περισσότερες εφαρμογές WiMAX περιλαμβάνουν υλικό που επιτρέπει σε ολόκληρο νοικοκυριό, για παράδειγμα, να χρησιμοποιεί την υπηρεσία μέσω Wi-Fi, όπως ακριβώς ένας ασύρματος δρομολογητής παρέχει διαδίκτυο για πολλαπλές συσκευές.