Πώς διαφέρουν τα bits, bytes, megabytes, megabits και gigabits;

Οι όροι bits και bytes στη δικτύωση υπολογιστών αναφέρονται σε τυπικές μονάδες ψηφιακών δεδομένων που μεταδίδονται μέσω συνδέσεων δικτύου. Υπάρχουν 8 bits για κάθε 1 byte.

Το πρόθεμα "mega" σε megabit (MB) και megabyte (MB) είναι συχνά ο προτιμώμενος τρόπος για να εκφράσετε τα ποσοστά μεταφοράς δεδομένων, επειδή ασχολείται κυρίως με bits και bytes στις χιλιάδες. Για παράδειγμα, το οικιακό σας δίκτυο μπορεί να κατεβάσει δεδομένα σε 1 εκατομμύριο bytes κάθε δευτερόλεπτο, το οποίο είναι καταλληλότερα γραμμένο ως 8 megabit ανά δευτερόλεπτο ή ακόμα και 8 Mb / s.

Ορισμένες μετρήσεις αποδίδουν δυαδικά ψηφία σε τεράστιες τιμές όπως 1,073,741,824, που είναι πόσα δυαδικά ψηφία είναι σε ένα μοναδικό gigabyte (το οποίο είναι 1.024 megabyte). Επιπλέον, τα terabytes, το petabyte και τα exabytes είναι ακόμη μεγαλύτερα από τα megabyte!

Πώς δημιουργούνται τα bits και bytes

Οι υπολογιστές χρησιμοποιούν δυαδικά ψηφία (σύντομα για δυαδικά ψηφία ) για να αντιπροσωπεύουν πληροφορίες σε ψηφιακή μορφή. Ένα bit υπολογιστή είναι μια δυαδική τιμή. Όταν αντιπροσωπεύεται ως αριθμός, τα δυαδικά ψηφία μπορούν να έχουν τιμή είτε 1 (ένα) είτε 0 (μηδέν).

Οι σύγχρονοι υπολογιστές παράγουν bits από υψηλότερες και χαμηλότερες ηλεκτρικές τάσεις που διατρέχουν τα κυκλώματα της συσκευής. Οι προσαρμογείς δικτύου υπολογιστών μετατρέπουν αυτές τις τάσεις σε εκείνες και τα μηδενικά που είναι απαραίτητα για τη φυσική μετάδοση δυαδικών ψηφίων σε ολόκληρη τη σύνδεση δικτύου, μια διαδικασία που μερικές φορές καλείται κωδικοποίηση .

Οι μέθοδοι κωδικοποίησης μηνυμάτων δικτύου διαφέρουν ανάλογα με το μέσο μετάδοσης:

Ένα byte είναι απλά μια ακολουθία σταθερών μηκών. Οι σύγχρονοι υπολογιστές οργανώνουν τα δεδομένα σε bytes για να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της επεξεργασίας δεδομένων του εξοπλισμού δικτύου, των δίσκων και της μνήμης.

Παραδείγματα bit και byte στη δικτύωση υπολογιστών

Ακόμα και οι casual χρήστες δικτύων υπολογιστών θα συναντήσουν bits και bytes σε κανονικές καταστάσεις. Εξετάστε αυτά τα παραδείγματα.

Οι διευθύνσεις IP στη δικτύωση Internet Protocol version 4 (IPv4) αποτελούνται από 32 bits (4 bytes). Η διεύθυνση 192.168.0.1 , για παράδειγμα, έχει τιμές 192, 168, 0 και 1 για κάθε ένα από τα bytes του. Τα δυαδικά ψηφία και τα byte αυτής της διεύθυνσης κωδικοποιούνται ως εξής:

11000000 10101000 00000000 00000001

Ο ρυθμός με τον οποίο τα δεδομένα μετακινούνται μέσω μιας σύνδεσης ηλεκτρονικού υπολογιστή μετράται παραδοσιακά σε μονάδες δυαδικών ψηφίων ανά δευτερόλεπτο (bps). Τα σύγχρονα δίκτυα είναι σε θέση να μεταδίδουν εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια δυαδικά ψηφία ανά δευτερόλεπτο , τα οποία ονομάζονται megabits ανά δευτερόλεπτο (Mbps) και gigabits ανά δευτερόλεπτο (Gbps) , αντίστοιχα.

Έτσι, εάν κάνετε λήψη ενός αρχείου 10 MB (80 Mb) σε ένα δίκτυο που μπορεί να κατεβάσει δεδομένα στα 54 Mbps (6.75 MB), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω πληροφορίες μετατροπής για να διαπιστώσετε ότι το αρχείο μπορεί να μεταφορτωθεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα (80/54 = 1,48 ή 10 / 6,75 = 1,48).

Συμβουλή: Μπορείτε να δείτε πόσο γρήγορα το δίκτυό σας μπορεί να μεταφορτώσει και να μεταφορτώσει δεδομένα με έναν ιστότοπο δοκιμών ταχύτητας στο Διαδίκτυο .

Αντίθετα, οι συσκευές αποθήκευσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως τα USB sticks και οι σκληροί δίσκοι, μεταφέρουν δεδομένα σε μονάδες bytes ανά δευτερόλεπτο (Bps). Είναι εύκολο να συγχέουμε τα δύο, αλλά bytes ανά δευτερόλεπτο είναι Bps, με κεφαλαίο "B", ενώ τα bits ανά δευτερόλεπτο χρησιμοποιούν πεζά "b".

Ασύρματα κλειδιά ασφαλείας όπως αυτά για WPA2, WPA και το παλιό WEP είναι ακολουθίες γραμμάτων και αριθμών που συνήθως γράφονται σε δεκαεξαδική σημείωση. Η δεκαεξαδική αρίθμηση αντιπροσωπεύει κάθε ομάδα τεσσάρων δυαδικών ψηφίων ως μία τιμή, είτε έναν αριθμό μεταξύ μηδέν και εννέα, είτε ένα γράμμα μεταξύ "Α" και "F."

Τα κλειδιά WPA μοιάζουν με αυτά:

12345678 9ABCDEF1 23456789 AB

Οι διευθύνσεις δικτύου IPv6 χρησιμοποιούν επίσης την δεκαεξαδική αρίθμηση. Κάθε διεύθυνση IPv6 περιέχει 128 bits (16 bytes), όπως:

0: 0: 0: 0: 0: FFFF: C0A8: 0101

Πώς να μετατρέψετε τα bits και bytes

Είναι πολύ εύκολο να μετατρέψετε με μη αυτόματο τρόπο τις τιμές bit και byte όταν γνωρίζετε τα εξής:

Για παράδειγμα, για να μετατρέψετε 5 kbytes σε bits, θα χρησιμοποιήσατε τη δεύτερη μετατροπή για να λάβετε 5,120 byte (1,024 X 5) και στη συνέχεια τα πρώτα για να πάρετε 40,960 bits (5,120 X 8).

Ένας πολύ πιο εύκολος τρόπος για να πάρετε αυτές τις μετατροπές είναι να χρησιμοποιήσετε μια αριθμομηχανή σαν ένα Υπολογιστής Bit. Μπορείτε επίσης να υπολογίσετε τις τιμές εισάγοντας την ερώτηση στην Google.