Η ζωή και η κληρονομιά του Steve Jobs, 1955-2011

Κληρονομιά Καινοτομίας: Συνιδρυτής της Apple, Ιδρυτής της NeXT, Διευθύνων Σύμβουλος της Pixar

Ο Steven Paul Jobs πέθανε στις 5 Οκτωβρίου 2011, μετά από μάχη με τον καρκίνο του παγκρέατος. Ήταν 56. Ήταν συνιδρυτής, δύο φορές CEO, και πρόεδρος της Apple Inc. Επιβιώνεται από τη σύζυγό του, Laurene Powell Jobs, και τέσσερα παιδιά.

Τα επιτεύγματα στην καριέρα του Jobs ήταν πολυάριθμα και σημαντικά. Βοήθησε να διαδώσει τον προσωπικό υπολογιστή, να οδηγήσει την ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των Macintosh, iPod και iPhone, και να οδηγήσει Pixar Animation Studios σε εξέχουσα θέση. Το χάρισμα της εργασίας, η προσπάθεια για επιτυχία και έλεγχος και το όραμα συνέβαλαν σε επαναστατικές αλλαγές στη χρήση και τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή των περισσότερων ανθρώπων στον κόσμο.

Steve Jobs & # 39; Πρόωρη ζωή

Γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 1955 σε πατέρα μεταναστριών της Συρίας και μητέρα που μεγάλωσε στο Ουισκόνσιν. Ο Jobs ήταν υιοθετημένος από τον Paul και την Clara Jobs της Santa Clara της Καλιφόρνιας, που παρακολούθησε το γυμνάσιο στο Cupertino της Καλιφόρνιας. Το 1972, παρακολούθησε σύντομα το πανεπιστήμιο Reed στο Portland, Ore., Αλλά έφυγε μετά από ένα εξάμηνο. Ο Jobs επέστρεψε στην Καλιφόρνια το 1974, όπου εργάστηκε στο Atari. Ο φίλος της εργασίας και ο τελικός συνεργάτης του Steve Wozniak εργάστηκαν επίσης στο Atari την εποχή εκείνη.

Apple: Άνοδος και πιθανή εξαφάνιση

Η Jobs ίδρυσε την Apple Inc., τότε γνωστή ως Apple Computer, με τη Wozniak. Η αρχική τους επιχείρηση παρείχε ένα κύκλωμα πλακέτας για τους χομπίστες για να χτίσουν τους δικούς τους υπολογιστές. Παρά την αρχή της homebrew, η Apple βοήθησε να ξεκινήσει η ηλικία του προσωπικού υπολογιστή με την εισαγωγή του Apple II το 1976.

Αυτά τα μηχανήματα σύντομα έδωσαν τη θέση τους σε μια επαναστατική αλλαγή στον υπολογιστή γραφείου-το Macintosh. Το Mac OS ήταν το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο και ευρέως αγκαλιασμένο σύστημα για τη χρήση του γραφικού περιβάλλοντος χρήστη που είναι κοινό σήμερα. Ήταν επίσης ο πρώτος που χρησιμοποίησε ένα ποντίκι για να αλληλεπιδράσει με εικονίδια στην οθόνη. Ο Mac ήταν μια τεράστια επιτυχία και σηκώθηκε η Jobs και η Apple σε θέση ως μία από τις σημαντικότερες εταιρείες πληροφορικής παγκοσμίως.

Η εταιρεία έκανε μια τεράστια βουτιά με το 1984 Super Bowl εμπορικό που εισήγαγε ότι Macintosh. Η διαφήμιση έπαιξε στο μυθιστόρημα του George Orwell 1984 και τοποθετούσε την IBM ως Big Brother, ενώ η Apple εκπροσωπούσε ηρωικούς επαναστάτες που αγωνίζονται για ελευθερία.

Μέχρι εκείνη την εποχή, η Jobs είχε δελεάσει τον έμπειρο εκτελεστικό John Sculley μακριά από την PepsiCo για να είναι CEO της Apple. Όμως, εν μέσω της πτώσης των πωλήσεων του 1985, η Jobs απώλεσε έναν αγώνα εξουσίας στην Sculley και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Άφησε την Apple.

NeXT: Μια νέα πρόκληση

Η Jobs δημιούργησε τη NeXT Computer, εταιρεία που πήρε τα γραφικά διδάγματα από την επιτυχία του Mac και τα παντρεύτηκε με την υπολογιστική ισχύ του λειτουργικού συστήματος Unix. Οι κομψοί και τεχνολογικά προηγμένοι, αλλά ακριβοί, υπολογιστές NeXT δεν είχαν ποτέ καταλάβει με τον τρόπο που έκαναν οι σειρές προϊόντων Apple II ή Mac. Η NeXT κατάφερε να διατηρήσει μια σταθερή επιχείρηση από το 1985-1997. Το 1997, η NeXT ανέλαβε ένα νέο, πολύ πιο κεντρικό ρόλο - στην Apple.

Pixar: Ένα χόμπι γίνεται ένα Powerhouse

Ενώ στο NeXT, η Jobs αγόρασε ένα τμήμα γραφικών ηλεκτρονικών υπολογιστών της Lucasfilm Ltd. το 1986 για $ 10 εκατομμύρια. Το τμήμα αυτό έγινε Pixar Animation Studios. Η Jobs διατέλεσε ως διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος πλειοψηφίας.

Εργασίες αρχικά οραματίστηκε Pixar ως εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών που θα πωλούσε μηχανήματα υψηλών προδιαγραφών στο Χόλιγουντ. Όταν η επιχείρηση δεν κατάφερε να απογειωθεί, η εταιρεία μετατράπηκε σε κατασκευαστή κινούμενων ταινιών με σύμβαση με την Disney.

Κάτω από την ηγεσία της Jobs, η Pixar έγινε μια κυρίαρχη κινηματογραφική δύναμη στο Χόλιγουντ, παρέχοντας μια σειρά από χτυπήματα, όπως Toy Story , Life Bug , Monsters Inc. , Finding Nemo , The Incredibles και Wall-E , μεταξύ άλλων.

Το 2006, η Jobs δημιούργησε την πώληση της Pixar στη Walt Disney Co. Η συμφωνία της προσέλκυσε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Disney και τον έκανε τον μεγαλύτερο μεμονωμένο μέτοχο της εταιρείας. Μετά το πέρας της συμφωνίας, το περιοδικό Fortune ονόμασε τον Jobs τον πιο ισχυρό επιχειρηματία του 2007.

Η επιστροφή στην Apple: Triumph

Η Jobs κέρδισε αυτόν τον τίτλο όχι μόνο λόγω του ρόλου του στη Disney, αλλά και επειδή επέστρεψε επίσης στην Apple ως Πρόεδρός της και Διευθύνων Σύμβουλος.

Στα τέλη του 1996, η Jobs είχε εποπτεύσει την πώληση της NeXT στην Apple και επέστρεψε σε ηγετική θέση στην εταιρεία που ίδρυσε. Η τεχνολογία που βασίζεται στο υλικό και το λογισμικό της NeXT αποκτήθηκε με συμφωνία ύψους 429 εκατομμυρίων δολαρίων. Έγινε η βάση του λειτουργικού συστήματος Mac OS X της επόμενης γενιάς της Apple.

Όταν ο CEO της Apple, Gil Amelio, ανατράπηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 1997, ο Jobs επέστρεψε στην εταιρεία ως προσωρινός CEO.

Εκείνη την εποχή, η Apple ήταν κολοκύνθη κάτω από χαμηλό marketshare, μια σύγχυση OS-αδειοδότησης στρατηγική, και μια αδιάφορη γραμμή προϊόντων. Όλα αυτά οδήγησαν σε μεγάλη εικασία στον τύπο και στο διαδίκτυο ότι η εταιρεία είτε θα συγχωνευόταν με άλλη εταιρεία είτε θα έπαυε να λειτουργεί. Προκειμένου να διατηρηθεί η επιχείρηση στη ζωή, η Jobs ξεκίνησε αμέσως μια σειρά από μερικές φορές μη δημοφιλείς περικοπές προϊόντων. Αυτό περιελάμβανε την ακύρωση μεσαίων επιτυχημένων αλλά παθιασμένα ακολουθούμενων προϊόντων όπως το Newton PDA.

Το πρώτο σημαντικό προϊόν της δεύτερης θητείας της Apple στην Apple ήταν το iMac, ένας υπολογιστής all-in-one που εισήχθη το 1998. Είναι ακόμα στην παραγωγή σήμερα. Το iMac ακολουθήθηκε από μια σειρά χτυπήματος φορητών υπολογιστών και επιτραπέζιων υπολογιστών, παρόλο που ορισμένες αποτυχίες - όπως ο κύβος Power Mac G4 - αναμίχθηκαν.

Υπό την ηγεσία της Jobs, η Apple επέστρεψε από το χείλος της πτώχευσης και πάλι να γίνει μια σταθερή και επιτυχημένη εταιρεία. Αλλά, χάρη στην εισαγωγή ενός μικρού gadget, η εταιρεία σύντομα θα σκάσει στα ύψη.

Το iPod

Τον Οκτώβριο του 2001, η Apple παρουσίασε το πρώτο iPod . Η ψηφιακή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής μεγέθους τσιγάρου προσφέρει 5 GB αποθηκευτικού χώρου (αρκετές για περίπου 1.000 τραγούδια) και ένα απλό interface. Ήταν ένα άμεσο χτύπημα.

Η ανάπτυξη του iPod είχε παραγγελθεί από τον Jobs - ο οποίος αντιπαθεί τις υπάρχουσες ψηφιακές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής και τις δύσκολες διεπαφές τους - και εποπτεύτηκε από τον επικεφαλής της μηχανικής Jon Rubinstein και τον σχεδιαστή προϊόντων Jonathan Ive.

Το iPod συνεργάστηκε με το λογισμικό διαχείρισης μουσικής desktop της Apple, το iTunes, το οποίο εισήχθη τον Ιανουάριο του 2001. Ο συνδυασμός της ευκολίας χρήσης και των ισχυρών δυνατοτήτων που προσφέρει το ζευγάρι έκανε το iPod να σπάσει. Η Apple ξεκίνησε μια γρήγορη επέκταση της σειράς προϊόντων iPod, για να συμπεριλάβει το Mini , nano , Shuffle και αργότερα την αφή . Εισήγαγε νέα iPod περίπου κάθε έξι μήνες.

Η iTunes εξελίχθηκε και πρόσθεσε το iTunes Store για πωλήσεις μουσικής με δυνατότητα λήψης το 2003 και κινηματογραφικών ταινιών το 2005. Με αυτό, η Apple τσιμέντο τη θέση της στη μουσική βιομηχανία και έκανε το συνδυασμό iPod / iTunes de facto πρότυπο για την ψηφιακή μουσική. Μέχρι το 2008, η Apple είχε γίνει ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής μουσικής στον κόσμο (online ή offline) και οι δισκογραφικές εταιρείες άρχισαν να ανησυχούν για την κυριαρχία της Apple στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Το 2009, το iTunes Store πώλησε το 6 δισεκατομμυριοστό τραγούδι του.

Το iPhone

Τον Ιανουάριο του 2007, η Apple επέκτεινε την επιτυχία του iPod και τοποθετήθηκε για να φέρει επανάσταση σε άλλη αγορά, όταν ανακοίνωσε το iPhone . Αυτή η συσκευή αναπτύχθηκε με την επίβλεψη και την εμπλοκή της Jobs και ήταν ένα άμεσο χτύπημα κατά την απελευθέρωσή της. Το πρώτο iPhone πώλησε 270.000 μονάδες στις πρώτες 30 ώρες της διαθεσιμότητάς του. Ο διάδοχός του, το iPhone 3G , πούλησε 1 εκατομμύριο μονάδες τις τρεις πρώτες ημέρες μόλις ένα χρόνο αργότερα.

Μέχρι το Μάρτιο του 2009, η Apple είχε πουλήσει πάνω από 17 εκατομμύρια iPhone και είχε ξεπεράσει τις τριμηνιαίες πωλήσεις του προηγουμένως κυρίαρχου smartphone, του Blackberry .

Μετά την επιτυχία του iTunes Store, το iPhone έλαβε ένα App Store, προσφέροντας λογισμικό τρίτων κατασκευαστών, τον Ιούλιο του 2008. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2009, είχε καταγράψει 500 εκατομμύρια λήψεις . Είχε πάρει το iTunes Store δύο χρόνια για να φτάσει στο ίδιο σήμα. Η Apple είχε ένα άλλο χτύπημα στα χέρια της.

Αφήστε την υγεία

Μέσα από αυτή την επιτυχία, ο Jobs ήταν σπασμένος από ερωτήσεις σχετικά με την υγεία του, ειδικά μετά τη Διάσκεψη Παγκόσμιων Προγραμματιστών το 2006, όπου φαινόταν πολύ πιο λεπτή από ό, τι είχε στο παρελθόν.

Τον Ιανουάριο του 2009, ο Jobs δημοσίευσε μια δήλωση στην οποία ανέφερε ότι η εμφάνισή του σχετίζεται με μια ορμονική ανισορροπία που κατέστρεψε το σώμα του από τις απαραίτητες πρωτεΐνες. Η δήλωση πρόσθεσε ότι οι γιατροί του πιστεύουν ότι βρήκαν μια αιτία, ότι θα ζητούσαν θεραπεία και ότι δεν θα μιλούσε περισσότερο για το θέμα, καθώς θεώρησε ότι ήταν προσωπικό ζήτημα.

Ωστόσο, λιγότερο από 10 ημέρες αργότερα αναγγέλθηκε ότι τα προβλήματα υγείας της Jobs ήταν πιο σοβαρά από ό, τι για πρώτη φορά. Θα έπαιρνε έξι μήνες απουσίας από την εταιρεία. Το απόθεμα της εταιρείας ξεκίνησε αρχικά, αλλά ανακτήθηκε σε επίπεδο μόλις λίγα λεπτά κάτω από την ανακοίνωση μέσα σε περίπου μια εβδομάδα. Ο Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, υπηρέτησε ως Διευθύνων Σύμβουλος στην θέση Jobs.

Η Jobs επέστρεψε στη δουλειά της Apple στα τέλη Ιουνίου 2009, όπως είχε προγραμματιστεί. Αναφέρεται ότι συμμετείχε βαθιά στη Apple μετά την επιστροφή του.

Το iPad

Υπό την ηγεσία της Jobs, η Apple ανέπτυξε και κυκλοφόρησε δύο γενιές του iPad. Το iPad μετασχημάτισε την προηγουμένως ασαφή αγορά tablet υπολογιστών σε μια δύναμη που οι ανταγωνιστές δεν μπόρεσαν να ισορροπήσουν και που απειλεί να ανατρέψει την παραδοσιακή αγορά προσωπικών υπολογιστών. Με πωλήσεις άνω των 25 εκατομμυρίων iPads σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, το iPad βοήθησε να τεθεί σε λειτουργία η εποχή της μεταπολεμικής πληροφορικής και άλλαξε τη σχέση μας με την τεχνολογία.

Παραίτηση και θάνατος

Στις 23 Αυγούστου 2011 - εν μέσω μιας άλλης άδειας που σχετίζεται με την υγεία από την εταιρεία Jobs, παραιτήθηκε από τον CEO της Apple, λέγοντας ότι "δεν θα μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στα καθήκοντά μου και στις προσδοκίες μου". Ο Chief Operating Officer, Tim Cook, ανέλαβε την θέση του Jobs ως CEO της Apple. Η Jobs διατήρησε τη θέση του ως Προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Apple, του τίτλου του διευθυντή, και συνέχισε να είναι υπάλληλος της Apple.

Η Jobs πέθανε περίπου έξι εβδομάδες μετά την παραίτησή του.

Η κληρονομιά του Steve Jobs

Ίσως κανένας άλλος εκτελεστικός στη σύγχρονη μνήμη, με την πιθανή εξαίρεση του Μπιλ Γκέιτς, δεν ήταν τόσο στενά συνδεδεμένος με την εταιρεία του και την επιτυχία του - και την δημόσια αντίληψη αυτής της επιτυχίας - όπως η Jobs.

Ορισμένοι έχουν συγκρίνει ακόμη και την Jobs και την κληρονομιά του με εκείνες των θρυλικών επιχειρηματικών προσωπικοτήτων όπως ο Thomas Edison, ο Henry Ford και ο Walt Disney. Άλλοι, ωστόσο, ήταν λιγότερο ευγενικοί, τοποθετώντας τον σε μια δεύτερη βαθμίδα ιστορικών επιχειρηματικών στοιχείων λόγω του μικρότερου συσσωρευμένου πλούτου και των φιλανθρωπικών του συνεισφορών.

Παρά οποιαδήποτε ανάλυση που τοποθετεί την εργασία σε σπάνια ιστορική εταιρεία, η διαχείριση και οι προσωπικές της μορφές έχουν επίσης αποτελέσει αντικείμενο μύθου και άγχους. Ο Jobs δήλωσε ότι έχει ένα «πεδίο παραμόρφωσης της πραγματικότητας», έναν όρο που χρησιμοποιείται από πολλούς για να περιγράψει τη δύναμη της προσωπικότητάς του και την παρουσία του και την ικανότητά του να πείσει τους ανθρώπους για τις θέσεις του.

Η προσωπικότητά του οδήγησε επίσης στην κριτική ενός στυλ διοίκησης που περιλάμβανε ισχυρές δόσεις τόσο φόβου όσο και μυστικότητας. Κάτω από τις θέσεις εργασίας, η Apple ήταν διαβόητη για την αυστηρή προστασία των στοιχείων των νέων προϊόντων που ξεκινούν, πηγαίνοντας μέχρι να μηνύσουν ιστοσελίδες φήμης και να κρατήσουν τις διαπραγματεύσεις με συνεργάτες που διέρρευσαν πληροφορίες. Στη νέα χιλιετία, η Apple έχει γίνει γνωστή για την επιθυμία της - και τη γενική επιτυχία της στην προσπάθεια αυτή - να ελέγξει την κάλυψη του Τύπου γι 'αυτό.

Παρά τις επικρίσεις αυτές, η Apple Jobs που χτίστηκε είναι ισχυρή, με περισσότερα από 285 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, αυξανόμενη αγορά και μια βαθιά αφοσιωμένη πελατειακή βάση. Τον Σεπτέμβριο του 2011, έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο . Έκτοτε, κυμαίνεται συνεχώς μεταξύ της πρώτης θέσης και της περιοχής.

Παρ 'όλα αυτά, ο Steve Jobs ήταν τεχνολόγος οραματιστής που μεταμόρφωσε τουλάχιστον τρεις αγορές - υπολογιστές, ψηφιακή μουσική και τηλέφωνα - και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και επικοινωνούμε. Η κληρονομιά του είναι ασύγκριτη στη σύγχρονη αμερικανική επιχειρηματική ιστορία. Το έργο της ζωής του έθεσε τα θεμέλια για την κοινωνία του μέλλοντος.