Πώς η Apple μεταμόρφωσε τη μουσική και τις ζωές μας

Θυμηθείτε πότε ένα ηλεκτρονικό jukebox με άπειρο βάθος ήταν απλά ένα όνειρο;

Δημοσιεύθηκε αρχικά: Δεκ. 2009
Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2015

Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε επαρκώς πόσο βαθιά ο συνδυασμός του iPod και του iTunes, και η σοφή διοίκηση της Apple τους, έχουν μεταμορφώσει τη ζωή μας τα τελευταία 15 χρόνια. Ίσως ο μόνος τρόπος να κατανοήσουμε πραγματικά είναι να είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής / Internet / μουσικός εραστής το 2000.

Αλλά ακόμη και να θυμάστε ότι ο χρόνος δεν είναι εύκολος. Είναι δύσκολο να θυμάστε ξεκάθαρα έναν χρόνο χωρίς το iPod και το iTunes. Αισθάνεται σαν να ήταν πάντα μαζί μας.

Το Διαδίκτυο και η μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία έχουν επιταχύνει τα είδη των τεράστιων ιστορικών, τεχνολογικών και πολιτισμικών μετασχηματισμών που έλαβαν πολλές δεκαετίες. Ο μετασχηματισμός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα - η βιομηχανία των εφημερίδων παρακινδυνεύει με το μοντέλο της θάνατός της ως παράδειγμα - αλλά συμβαίνει ταχύτερα από ποτέ.

Η εξέλιξη του iPod και του iTunes είναι ένας μικρόκοσμος των πολλών μεταβαλλόμενων αλλαγών - ψυχαγωγίας, επιχειρήσεων και πολιτισμού - της τελευταίας δεκαετίας και του ενός και του ενός.

Το iPod: Από το περιθώριο μέχρι τον ηγέτη του πακέτου

Δεν το γνωρίζουν όλοι, αλλά το iPod δεν ήταν το πρώτο MP3 player. Στην πραγματικότητα, η Apple αφήνει την αγορά MP3 player να αναπτυχθεί εδώ και χρόνια πριν μπεί.

Παρόλο που υπάρχουν δεκάδες συσκευές, το iPod ήταν το καλύτερο της δέσμης τη στιγμή που έκανε το ντεμπούτο του. Η απλή διεπαφή και η ευκολία φόρτωσης της μουσικής ήταν απαράμιλλη. Αυτή η απλότητα παρέμεινε στην καρδιά του iPod, καθώς κέρδισε περισσότερα και πιο δυνατά χαρακτηριστικά.

Δεν ήταν προφανές ότι το iPod θα συνέχιζε να πωλεί εκατοντάδες εκατομμύρια μονάδες. Στο ντεμπούτο του, το iPod κρατούσε 1.000 τραγούδια και δούλεψε μόνο στο Mac. Μερικοί απέρριψαν τη συσκευή, θεωρώντας ότι είναι άλλο προϊόν της Apple. (Αυτή είναι μια άλλη σημαντική αλλαγή που προκάλεσε ο άξονας του iPod / iTunes: η Apple είναι πλέον ένας σημαντικός πολιτιστικός και οικονομικός παράγοντας. Επί σειρά ετών, εμπορεύεται τον τίτλο της πιο πολύτιμης εταιρείας στον κόσμο με λίγες άλλες μεγάλες εταιρείες.)

Το 2001, οι συσκευές αναπαραγωγής MP3 ήταν ο ορισμός ενός προϊόντος που υιοθετούσε πρώιμα. Με αυτούς - ή τους απογόνους τους, τα smartphones - φαινομενικά σε κάθε τσέπη ή τσάντα, η έντονη αντίθεση μεταξύ τότε και τώρα είναι ξεκάθαρη.

Φέρνοντας ολόκληρη τη μουσική σας συλλογή μαζί σας ήταν πρακτικά αδιανόητη πριν από το iPod. Τη στιγμή που εισήχθη το iPod, ήθελα να πάρω μαζί μου τη μουσική βιβλιοθήκη μου - περίπου 200 CD. Η καλύτερη επιλογή μου ήταν ένα CD player που έπαιζε MP3 CDs. Ο παίκτης κοστίζει 250 δολάρια και θα μου ζήτησε να φέρω 20+ CD. Πιο φορητό από 200, αλλά αυτό δύσκολα ταιριάζει σε μια τσέπη! Το iPod άλλαξε όλα αυτά. Σήμερα, το τηλέφωνό μου έχει πάνω από 12.000 τραγούδια και έχει απομείνει αρκετός χώρος.

Πριν από το iPod, η μουσική δεν ήταν παντού. Μετά από αυτό, όλη η διασκέδαση είναι φορητή. Ως φορητή συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων, το iPod έθεσε τις βάσεις για τα smartphones, το Kindle και άλλες κινητές συσκευές.

Για να προσδιορίσετε ποσοτικά τον αντίκτυπο του iPod, δοκιμάστε αυτό: μετρήστε τον αριθμό των ατόμων που γνωρίζετε που δεν διαθέτουν συσκευές αναπαραγωγής MP3 ή smartphones.

Σκέψου το. Σίγουρα, υπάρχουν σχεδόν όλα τα προϊόντα - τηλεόραση, αυτοκίνητο, τηλέφωνο, οτιδήποτε - αλλά αυτά είναι κατηγορίες και προϊόντα από πολλές διαφορετικές εταιρείες. Αυτό δεν συμβαίνει με τους MP3 players. Εάν περισσότερο από το 20% των ιδιοκτητών MP3 player στη ζωή σας έχει κάτι διαφορετικό από ένα iPod, θα ήμουν σοκαρισμένος.

Έτσι μετράτε μια μετατόπιση σε ολόκληρη την κουλτούρα.

iTunes παίρνει το στάδιο

Όταν ξεκίνησε η δεκαετία, το iTunes υπήρξε, αλλά όχι όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ξεκίνησε τη ζωή ως SoundJam MP. Η Apple την αγόρασε το 2000 και την επανέλαβε το iTunes το 2001.

Το αρχικό iTunes δεν μεταφέρει μουσική στο iPod (που δεν υπήρχε ακόμα) και δεν πωλούσε μουσικές λήψεις. Απλά έσπασε CD και έπαιξε MP3.

Το 2000, δεν υπήρχε σημαντικό ηλεκτρονικό κατάστημα για μουσική που να μπορεί να μεταφορτωθεί . Αλλά υπήρχε ένα όνειρο: ένα χασμουρητό άπειρο βάθος, που φιλοξενήθηκε στο Διαδίκτυο, που ο καθένας μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να ακούσει κάθε τραγούδι που είχε καταγραφεί ποτέ όποτε το ήθελε.

Αυτό το όνειρο ήταν ευρέως διαδεδομένο και πολλές εταιρείες προσπάθησαν να το συνειδητοποιήσουν. Κάποιοι - Napster και MP3.com, πιο συγκεκριμένα - ήρθαν κοντά, αλλά απέτυχαν κάτω από το βάρος των αγωγών μουσικής βιομηχανίας. Επειδή δεν υπήρχε καλή νομική επιλογή για λήψεις, η πειρατεία ευημερούσε.

Στη συνέχεια ήρθε το iTunes Store. Έκανε το ντεμπούτο του το 2003, με σημαντικό και ανεξάρτητο περιεχόμενο ετικετών, δίκαιες τιμές - 0,99 δολάρια για ένα τραγούδι, 9,99 δολάρια για τα περισσότερα άλμπουμ - και ένα μη-παράλογο σύστημα διαχείρισης ψηφιακών δικαιωμάτων .

Το πόσο πεινασμένοι καταναλωτές ήταν γι 'αυτό μπορούν να συνοψιστούν σε ένα στατιστικό: μόλις οκτώ χρόνια, το iTunes πήγε από ένα κατάστημα ψηφιακής μουσικής μέχρι το μεγαλύτερο λιανοπωλητή μουσικής στον κόσμο.

Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος. Δεν είναι ο μεγαλύτερος σε απευθείας σύνδεση, ο μεγαλύτερος οπουδήποτε . Άκμασε, ενώ οι καταναλωτές αγόραζαν περισσότερη μουσική από ό, τι ίσως ποτέ άλλοτε και τα μεγάλα καταστήματα μουσικής - Records Tower, έρχονται στο μυαλό - έφυγαν από την επιχείρηση. Δεν υπάρχει καθόλου μια καλύτερη μεταφορά για τη μετάβαση από φυσική σε ψηφιακή αυτή τη δεκαετία. Για να βάλει ένα ακόμη πιο λεπτό σημείο σε αυτό, η Apple είναι πλέον ίσως ο βασικός παίκτης της μουσικής βιομηχανίας, δεδομένης της δύναμης του iTunes και του iPhone για προώθηση και διανομή.

Η ITunes άλλαξε επίσης πώς αλληλεπιδράμε με τα μέσα ενημέρωσης. Τώρα περιμένουμε να αποκτήσουμε τα μέσα ενημέρωσης που θέλουμε όποτε το θέλουμε. Παρακολουθούμε τηλεόραση στο πρόγραμμα μας, οποιαδήποτε μουσική μπορεί να έχει για μερικά κλικ του ποντικιού. Η Apple δεν τις δημιούργησε, αλλά είναι ο κύριος διανομέας podcasts. Είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος του τοπίου των μέσων ενημέρωσης.

Αυτές τις μέρες, οι χρήστες έχουν περισσότερες πιθανότητες να κατεβάσουν ή να μεταδώσουν μουσική από το να αγοράσουν ένα CD (πολλοί έχουν εγκαταλείψει πλήρως τη φυσική μουσική · αν δεν μπορώ να βρω ένα τραγούδι στο διαδίκτυο, συνήθως δεν το βρίσκω καθόλου) και αυτή η μετάβαση είναι δραστική αλλαγή των επιχειρήσεων. Έχει οδηγήσει σε επιτυχημένες περιφερειακές αλυσίδες μουσικής όπως το Newbury Comics που είναι πεπεισμένες ότι η ύπαρξή τους απειλείται παρά το γεγονός ότι έχει 28 καταστήματα σε όλη τη Νέα Αγγλία (μέχρι το 2015, ο αριθμός αυτός ήταν κάτω των 26).

Η ITunes, μαζί με το Napster στην αρχή της δεκαετίας και το MySpace στη μεσαία εκπαιδευμένη γενιά μουσικών που το Internet είναι το πρώτο, καλύτερο μέρος για μουσική. Όπως έμαθαν πολλοί άλλοι κλάδοι, μόλις ξεκινήσει η ψηφιακή μετάβαση, δεν υπάρχει επιστροφή.

Αυτός είναι ο τρόπος που είναι - τουλάχιστον έως ότου μια άλλη εποχική αλλαγή υπερβεί τις ψηφιακές λήψεις.

Η Apple ανταποκρίνεται στην ροή με την Apple Music

Μέχρι το 2013, μια νέα αλλαγή ήταν σε πλήρη εξέλιξη και η Apple έπαιζε να προφθάσει. Οι πωλήσεις μουσικής λήφθηκαν όλο και μικρότερες, αντικαταστάθηκαν από υπηρεσίες ροής μουσικής . Αντί να κατέχουν μουσική, οι χρήστες πλήρωναν μηνιαία συνδρομή για όλη τη μουσική που ήθελαν. Ήταν μια ακόμα καλύτερη έκδοση του άπειρου jukebox που είχε εμπνεύσει το Napster και το iTunes.

Οι μεγάλοι παίκτες ροής, ειδικά ο Spotify, είχαν δεκάδες εκατομμύρια χρήστες. Ωστόσο, η Apple εξακολουθούσε να προσκολλάται στην προσέγγιση που βασίζεται στο download με το iTunes.

Μέχρι που δεν ήταν. Το 2014, η Apple έκανε τη μεγαλύτερη απόκτηση της μέχρι στιγμής, ξοδεύοντας 3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την αγορά της Beats Music, η οποία κατείχε μια εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά ακουστικών και ομιλητών, καθώς και μια υπηρεσία ροής μουσικής.

Η Apple πέρασε ένα χρόνο μεταμορφώνοντας αυτή τη μουσική υπηρεσία και τον Ιούνιο του 2015 έκανε το ντεμπούτο της Apple Music . Η υπηρεσία αυτή, η οποία διατίθεται για τη βιομηχανική τιμή των 10 $ / μήνα, επιτρέπει στους χρήστες να μεταδίδουν σχεδόν οποιοδήποτε τραγούδι στο iTunes Store, προσθέτει τον πολυαγαπημένο ραδιοφωνικό σταθμό Beats 1 και πολλά άλλα. Τώρα, η Apple αγωνίζεται επικεφαλής με το Spotify, στον ιδιοκτήτη του Spotify.

Οι αρχικές κριτικές για την Apple Music ήταν αναμεμειγμένες , αλλά η στρατηγική της Apple στον 21ο αιώνα ήταν να αφήσει άλλους να πρωτοπορούν στις νέες τεχνολογίες και έπειτα να έρχονται και να τους κυριαρχούν αργότερα.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν μπορεί να λειτουργήσει η ίδια μαγεία στη ροή μουσικής όπως και οι συσκευές αναπαραγωγής MP3, smartphones, ψηφιακή λήψη και tablet. Αλλά με τόσο μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 15 χρόνια, δεν θα στοιχημάτισα εναντίον της Apple.