Είναι παράνομο να ξεκλειδώσετε το iPhone;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εγκρίνει συγκεκριμένους νόμους για το θέμα

Όταν αγοράζετε ένα iPhone του οποίου η τιμή επιδοτείται από μια τηλεφωνική εταιρεία , εγγραφείτε για να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία τηλεφωνικής εταιρείας (συνήθως για δύο χρόνια). Παρόλο που πολλά iPhones μπορούν να λειτουργήσουν σε πολλά δίκτυα τηλεφωνικών εταιρειών, όταν λήξει η αρχική σύμβασή σας, το iPhone σας συχνά είναι ακόμα κλειδωμένο στην εταιρεία από την οποία τον αγοράσατε.

Το ερώτημα είναι: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό για να καταργήσετε αυτό το κλείδωμα και να χρησιμοποιήσετε το iPhone σας στο δίκτυο άλλης εταιρείας; Εάν ζείτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την 1η Αυγούστου 2014, είναι νόμιμο να ξεκλειδώσετε το iPhone ή άλλο κινητό τηλέφωνο.

Σχετικά: Μάθετε πώς μπορείτε να ξεκλειδώσετε το iPhone σας στους σημαντικότερους αμερικανικούς μεταφορείς

Ξεκλείδωμα

Όταν οι άνθρωποι θέλουν να αλλάξουν τηλεφωνικές εταιρείες χωρίς να χρειαστεί να αγοράσουν ένα νέο iPhone, πολλοί άνθρωποι "ξεκλειδώνουν" τα iPhones τους. Το ξεκλείδωμα αφορά τη χρήση λογισμικού για την τροποποίηση του τηλεφώνου, ώστε να λειτουργεί με περισσότερους από έναν φορείς κινητής τηλεφωνίας. Μερικές εταιρείες τηλεφωνίας θα ξεκλειδώσουν τα τηλέφωνα κάτω από ορισμένες συνθήκες, άλλοι είναι λίγο λιγότερο φιλόξενοι από αυτό (τελικά, αν είστε κλειδωμένοι στο δίκτυό τους, η πιθανότητα είναι ότι θα μείνετε ο πελάτης τους). Ως αποτέλεσμα, μερικοί άνθρωποι ξεκλειδώνουν τα τηλέφωνά τους μόνοι τους ή πληρώνουν άλλες (μη τηλεφωνικές) εταιρείες για να το κάνουν γι 'αυτούς.

Το ξεκλείδωμα της επιλογής του καταναλωτή και του νόμου περί ανταγωνισμού στην ασύρματη τηλεπικοινωνία καθιστά το ξεκλείδωμα νομικών

Την 1η Αυγούστου 2014, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε στο νόμο την "Απελευθέρωση της επιλογής των καταναλωτών και του νόμου περί ασύρματου ανταγωνισμού". Αυτός ο νόμος, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να ανατρέψει μια προηγούμενη απόφαση σχετικά με το ξεκλείδωμα, καθιστά νόμιμο για κάθε χρήστη κινητού τηλεφώνου ή smartphone που έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της σύμβασης τηλεφωνίας για να ξεκλειδώσει το τηλέφωνό του και να μεταφερθεί σε άλλο μεταφορέα.

Με την έναρξη ισχύος αυτού του νόμου, το ζήτημα του ξεκλειδώματος - το οποίο είχε μια γκρίζα περιοχή και στη συνέχεια απαγόρευε αργότερα - ρυθμίστηκε μόνιμα υπέρ της ικανότητας των καταναλωτών να ελέγχουν τις συσκευές τους.

Προηγούμενη απόφαση που έγινε ξεκλείδωτη παράνομη

Η Αμερικανική Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου έχει εξουσία πάνω από τον Νόμο για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ψηφιακού νόμου (Digital Millennium Copyright Act - DMCA), νόμο του 1998 που έχει σχεδιαστεί για να ρυθμίζει θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή Χάρη σε αυτή την αρχή, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου παρέχει εξαιρέσεις και ερμηνείες του νόμου.

Τον Οκτώβριο του 2012, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε πώς το DMCA επηρεάζει το ξεκλείδωμα όλων των κινητών τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένου του iPhone. Η απόφαση αυτή, η οποία αρχίζει στη σελίδα 16 του συνδέσμου PDF, τέθηκε σε ισχύ στις 25 Ιανουαρίου 2013. Είπε ότι, επειδή υπήρχαν πολλά τηλέφωνα που οι χρήστες μπορούσαν να αγοράσουν ξεκλείδωτα απ 'έξω από το κουτί (αντί να χρειάζεται να ξεκλειδώσουν με το λογισμικό), το ξεκλείδωμα κινητών τηλεφώνων αποτελούσε πλέον παραβίαση του DMCA και είναι παράνομο.

Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ περιοριστικό, αυτό δεν ισχύει για όλα τα τηλέφωνα. Οι όροι της απόφασης σήμαιναν ότι αφορούσε μόνο:

Αν αγοράσατε το τηλέφωνό σας πριν από τις 24 Ιανουαρίου 2013, πληρώσατε πλήρη τιμή για αυτό, αγόρασα ένα ξεκλειδωμένο τηλέφωνο ή ζούσατε εκτός ΗΠΑ, η απόφαση δεν ισχύει για εσάς και ήταν ακόμα νόμιμο να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας. Επιπλέον, η απόφαση διατήρησε το δικαίωμα των τηλεφωνικών εταιρειών να ξεκλειδώνουν τα τηλέφωνα των πελατών κατόπιν αιτήματος (αν και οι εταιρείες δεν ήταν υποχρεωμένες να το πράξουν)

Η απόφαση επηρέασε όλα τα κινητά τηλέφωνα που πωλούνται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των smartphones όπως το iPhone.

Τι συμβαίνει με την Jailbreaking;

Υπάρχει ένας άλλος όρος που χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με το ξεκλείδωμα: jailbreaking . Αν και συχνά συζητούνται μαζί, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Σε αντίθεση με το ξεκλείδωμα, το οποίο σας επιτρέπει να αλλάζετε εταιρίες τηλεφωνίας, το jailbreaking καταργεί τους περιορισμούς στο iPhone που τοποθετείτε εκεί από την Apple και σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε λογισμικό μη-App Store ή να κάνετε άλλες αλλαγές χαμηλού επιπέδου. Λοιπόν, ποια είναι η τύχη του jailbreaking;

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου είπε προηγουμένως ότι η jailbreaking είναι νόμιμη και η προηγούμενη απόφασή της υποστηρίζει ότι (ξεκινώντας από τη σελίδα 12 του PDF που συνδέεται με τα παραπάνω, αν σας ενδιαφέρει). Ο νόμος που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα δεν επηρέασε τη διάσωση.

Η κατώτατη γραμμή

Το ξεκλείδωμα είναι νόμιμο στις ΗΠΑ Για να μπορέσετε να ξεκλειδώσετε ένα τηλέφωνο, θα πρέπει είτε να αγοράσετε ένα ξεκλειδωμένο τηλέφωνο σε πλήρη τιμή είτε να ολοκληρώσετε όλες τις απαιτήσεις της σύμβασης τηλεφωνικής εταιρείας σας (συνήθως δύο χρόνια υπηρεσίας ή / και πληρωμής δόσεις για την τιμή του τηλεφώνου σας). Μόλις το κάνετε αυτό, όμως, είστε ελεύθεροι να μετακινήσετε το τηλέφωνό σας σε οποιαδήποτε εταιρεία επιθυμείτε.