Όλα ήταν καλύτερα στην Apple κάτω από τον Steve Jobs;

Συχνά ακούμε "ο Steve δεν θα το έκανε αυτό", αλλά αυτό είναι αλήθεια;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα σχόλια που ακούγεται όταν η Apple κάνει σχεδόν τίποτα που κάποιος δεν του αρέσει, είναι ότι "ο Steve Jobs δεν θα το έκανε ποτέ" (ένα δευτερόλεπτο: "ο Steve Jobs πρέπει να γυρίζει στον τάφο του").

Εκτός από το ότι ήταν οραματιστής ηγέτης και άκρως επιτυχημένος επιχειρηματίας και καινοτόμος, ο Jobs ήταν επίσης μια βαθιά διαιρετική φιγούρα για μεγάλο μέρος της ζωής του. Οι αποφάσεις του ήταν συχνά ευρέως αμφισβητούμενες, η προσωπικότητά του διατομήθηκε, η σκληρότητα του και η γρήγορη ψυχραιμία του θρυλικού. Αλλά τα χρόνια μετά το θάνατό του, η λαϊκή αντίληψη του Jobs έχει αναθεωρηθεί, μετατρέποντάς τον σε μεγαλοφυία που δεν θα μπορούσε να κάνει λάθος.

Αλλά είναι πραγματικά αλήθεια; Ο Steve Jobs δεν έχει κάνει πραγματικά όλα τα πράγματα που οι άνθρωποι λένε ότι δεν θα το έκανε; Φυσικά είναι αδύνατο να το ξέρουμε, αλλά αξίζει να κοιτάξουμε πίσω σε μερικές πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις της Jobs. Ορισμένοι αποδείχτηκαν σωστοί, άλλοι ήταν λάθη. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε όλοι για να πάρουμε μια αίσθηση των ειδών των πράξεων που έκανε πραγματικά ο Steve Jobs.

01 του 06

Τιμή κοπής στο αρχικό iPhone

Η τιμή μειώθηκε στο αρχικό iPhone fast. εικόνα πίστωσης: Apple Inc.

Όταν το iPhone εισήχθη για πρώτη φορά, ήταν ακριβό: 499 δολάρια ΗΠΑ για το 4GB μοντέλο, 599 δολάρια για το 8GB μοντέλο. Αυτό συμβαίνει επειδή η AT & T (η μόνη εταιρεία τηλεφωνίας που προσέφερε το iPhone εκείνη την εποχή) δεν επιδοτούσε το iPhone. Οι πελάτες έπρεπε να πληρώσουν την πλήρη τιμή.

Μόλις τρεις μήνες αργότερα, η Apple αποφάσισε ότι το τηλέφωνο ήταν πολύ ακριβό και έκοψε την τιμή στα iPhones κατά $ 200. Οι πελάτες που είχαν παραγγείλει την πρώτη ημέρα που κυκλοφόρησε το τηλέφωνο τους είπαν, ουσιαστικά, "πολύ κακό".

Η ανταπόκριση των πελατών ήταν τόσο αρνητική που ο Steve Jobs έγραψε μια ανοικτή επιστολή στους πελάτες και προσέφερε στους πρώτους αγοραστές πίστωση 100 $ στο κατάστημα της Apple για να αντισταθμίσει την αλλαγή. Αυτό έκανε τα πράγματα λίγο καλύτερα, αλλά αυτό δεν ήταν το ίδιο με μια έκπτωση 200 δολαρίων. Περισσότερο "

02 του 06

Η απόφαση να μην υποστηρίζει το Flash

Το iPhone κάνει και πάντα δεν υποστηρίζει το Flash. εικόνα πίστωσης: iPhone, Apple Inc? Λογότυπο Flash, Adobe Inc.

Μια από τις πιο διάσημες και αμφιλεγόμενες αποφάσεις που έγιναν στις πρώτες μέρες του iPhone δεν ήταν η υποστήριξη του Flash. Το Flash, μια τεχνολογία πολυμέσων που χρησιμοποιείται σε μεγάλο αριθμό ιστότοπων, επέτρεψε στους browsers να υποστηρίξουν πολύπλοκα κινούμενα σχέδια, παιχνίδια, εφαρμογές και μέσα ενημέρωσης πριν οι περισσότεροι ιστότοποι μπορούν εύκολα να το κάνουν.

Όταν το iPhone δεν υποστήριξε αρχικά το Flash, αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί ως αποτέλεσμα του ότι το iPhone δεν έχει ακόμη εφαρμογές. Αλλά με την πάροδο των ετών, η υποστήριξη του Flash δεν έγινε όλο και πιο αμφισβητήσιμη. Πολλοί άνθρωποι δήλωσαν ότι το Flash ήταν απαραίτητο και ότι το Android, το οποίο υποστηρίζει το Flash, ήταν ανώτερο εξαιτίας αυτού.

Το 2010, ο Steve Jobs περιέγραψε την υπόθεσή του εναντίον του Flash, εξηγώντας ότι η Apple πίστευε ότι το λογισμικό ήταν η αιτία των συντριβών, αποστραγγίστηκε η μπαταρία πολύ γρήγορα και δεν ήταν ασφαλές. Η Apple δεν προσέφερε ποτέ υποστήριξη Flash.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η απόφαση αυτή έχει επικυρωθεί: η Adobe σταμάτησε να αναπτύσσει το Flash για κινητές συσκευές το 2011. Κανένα νέο smartphone δεν το υποστηρίζει, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος περιήγησης στο Web τον αποκλείει από προεπιλογή και το εργαλείο πεθαίνει στο Internet. Περισσότερο "

03 του 06

iPhone 4 Προβλήματα κεραίας

iPhone 4, μαστίζεται από προβλήματα κεραίας ;. image copyright Apple Inc.

Η κυκλοφορία του iPhone 4 ήταν ένα μεγάλο γεγονός: ήταν το πρώτο τηλέφωνο με την όμορφη οθόνη Retina Display και υποστήριξη για το FaceTime . Αλλά μόλις το iPhone 4 βρισκόταν στα χέρια των ανθρώπων για λίγο, έγινε σαφές ότι υπήρχε ένα πρόβλημα. Η ισχύς του σήματος πέφτει γρήγορα και μυστηριωδώς, καθιστώντας δύσκολη την τηλεφωνική κλήση και ορισμένες συνδέσεις δεδομένων.

Στην αρχή, η Apple δεν αναγνώρισε το ζήτημα, αλλά με την πάροδο του χρόνου αυξήθηκε η πίεση. Τελικά η Apple εξήγησε ότι το ζήτημα σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες κρατούσαν το τηλέφωνο: αν τα χέρια τους κάλυπταν τις κεραίες του iPhone 4, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ισχύ του σήματος. Είπε επίσης ότι ήταν ένα ζήτημα κοινό σε άλλα τηλέφωνα επίσης.

Σε απάντηση στις καταγγελίες των πελατών σχετικά με την κατοχή του τηλεφώνου κατά κάποιο τρόπο προκαλώντας το πρόβλημα, ο Steve Jobs είπε στους χρήστες ότι "δεν το κρατάνε έτσι".

Αυτό τελικά δεν ήταν αρκετό, οπότε η Apple καθιέρωσε ένα πρόγραμμα στο οποίο οι χρήστες θα μπορούσαν να πάρουν μια ελεύθερη υπόθεση iPhone που εμπόδισε το πρόβλημα και ανασχεδίασε την κεραία στα μελλοντικά τηλέφωνα για να την αντιμετωπίσει. Περισσότερο "

04 του 06

Mac G4 Cube

Το καινοτόμο σχήμα του G4 Cube δεν ήταν βιώσιμο. εικόνα πίστωσης: Apple Inc.

Η Apple είναι γνωστή για τη δημιουργικότητα και το ύφος του βιομηχανικού σχεδιασμού των προϊόντων της. Ένας από τους πιο ασυνήθιστους και δροσερούς υπολογιστές που κυκλοφόρησε ποτέ ήταν ο Mac G4 Cube του 2000.

Σε αντίθεση με τους μπεζ πύργους που ήταν κοινός τότε, ο κύβος G4 ήταν ένας μικρός ασημένιος κύβος που στεγάζετο σε μια διαφανή θήκη που ανέστειλε τον κύβο λίγα εκατοστά στον αέρα. Ήταν ένα ελκυστικό προϊόν και ένα συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός για το σχεδιασμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αλλά οι ρωγμές εμφανίστηκαν σύντομα στην πανοπλία του G4 Cube - κυριολεκτικά. Τα πρώτα μοντέλα του υπολογιστή άρχισαν να αναπτύσσουν ρωγμές στο διαφανές περίβλημα γύρω από τον κύβο - ακόμη και χωρίς να πέσει ή να χτυπήσει τον κύβο.

Η Apple αρνήθηκε ότι αυτές ήταν ρωγμές, λέγοντας αντ 'αυτού ότι ήταν "γραμμές καλουπιών" που προκύπτουν από τη διαδικασία κατασκευής, αλλά η ζημιά έγινε. Η παραγωγή του Cube σταμάτησε το 2001. Περισσότερα »

05 του 06

Ping: Νεκρός κατά την άφιξη

Το λογότυπο του κακόβουλου Ping. εικόνα πίστωσης: Apple Inc.

Η Apple ποτέ δεν ήταν μεγάλη στην κοινωνική δικτύωση. Η παρουσία της στο Facebook και το Twitter δεν είναι σημαντική και για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ενσωμάτωσε τα προϊόντα της στα κοινωνικά μέσα. Η εταιρεία προσπάθησε να το αλλάξει αυτό το 2010 με την εισαγωγή του iTunes κοινωνικού δικτύου της, Ping.

Πριν από τον Ping, οι φήμες ήταν ζεστές και βαρύς που το Facebook θα ενσωματωθεί βαθιά στο iTunes, πιθανόν να το κάνει πολύ πιο πολύτιμο και χρήσιμο. Ωστόσο, όταν ο Steve Jobs αποκάλυψε το Ping, το Facebook δεν ήταν πουθενά να δει.

Τελικά, η ιστορία βγήκε ότι το Facebook ήταν από καιρό μέρος του λογισμικού Ping, αλλά η αδυναμία των εταιρειών να επιτύχουν μια σύμβαση προκάλεσε την υποστήριξη του Facebook να καταργηθεί την ενδέκατη ώρα. Η χρησιμότητα του Ping δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρη, αφήνοντάς την νεκρή κατά την άφιξη. Ο Ping εξαφανίστηκε ήσυχα δύο χρόνια αργότερα.

06 του 06

Οι θέσεις εργασίας μισθώνουν τα σημερινά διευθυντικά στελέχη της Apple

Ο Tim Cook, ο σημερινός CEO της Apple, προσλήφθηκε από τον Steve Jobs. εικόνα πίστωσης: Apple Inc.

Μία από τις μεγαλύτερες καταγγελίες που προέρχονται από το "Steve δεν θα είχε κάνει ποτέ αυτό το πλήθος" είναι ότι οι άνθρωποι που τρέχουν την Apple τώρα - από τον διευθύνοντα σύμβουλο Tim Cook και τον ανώτερο αντιπρόεδρο του σχεδιασμού Jony Ive προς τα κάτω - λαμβάνουν τακτικά αποφάσεις ότι η Jobs δεν θα είχε ποτέ υποστηρίξει .

Αυτό μπορεί να ισχύει. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε με βεβαιότητα πώς ο Jobs θα είχε λάβει οποιαδήποτε απόφαση δεν ήταν ζωντανός για να δει. Αξίζει όμως να θυμηθούμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κορυφαίων στελεχών της Apple αυτές τις μέρες προσλήφθηκαν και / ή προωθήθηκαν από την Job, πράγμα που σημαίνει ότι είχε μεγάλη πίστη και εμπιστοσύνη σε αυτούς.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε: Οι Jobs δήλωσαν στους διευθυντές της Apple και στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, "Μην ρωτάτε τι θα έκανε ο Steve, ακολουθήστε τη δική σας φωνή". Περισσότερο "

Κανείς δεν είναι τέλειος

Το θέμα αυτό δεν είναι άρθρο που υποδηλώνει ότι ο Steve Jobs έκανε κακές αποφάσεις, ότι δεν ήταν ιδιοφυΐα ή ότι δεν άλλαξε ριζικά το πρόσωπο της πληροφορικής και της σύγχρονης ζωής. Ήταν μια ιδιοφυΐα, έκανε μετασχηματισμό του κόσμου, επιβλέπει την ανάπτυξη πραγματικά εκπληκτικών προϊόντων.

Το θέμα είναι ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Ολοι κάνουν λάθη. Οι οραματιστές και οι ηγέτες μερικές φορές λαμβάνουν αποφάσεις που δεν είναι δημοφιλείς, αλλά είναι σύμφωνες με τα οράματά τους. Οι εργασίες έκαναν αυτό όλη την ώρα. Ορισμένες από τις αποφάσεις του που ήταν μη δημοφιλείς έχουν αποδειχθεί σωστές. Άλλοι δεν αποδείχθηκαν τόσο καλά. Αυτό πρέπει να αναμένεται - και το ίδιο ισχύει και για τις αποφάσεις του Tim Cook και άλλων υπαρχόντων στελεχών της Apple.

Έτσι, την επόμενη φορά που η Apple κάνει μια απόφαση που είναι αμφιλεγόμενη, φαίνεται ανόητη ή απλά δεν σας αρέσει, να θυμάστε ότι δεν σημαίνει ότι είναι λάθος απόφαση ή ότι ο Steve Jobs θα έκανε απαραίτητα διαφορετική επιλογή.