Τα στοιχεία του γραφικού σχεδιασμού

Ο γραφικός σχεδιασμός χρησιμοποιεί αυτά τα πρωτεύοντα στοιχεία

Οποιαδήποτε γραφική εργασία αποτελείται από ένα ή περισσότερα στοιχεία σχεδίασης γραφικών. Τα στοιχεία του σχεδιασμού δεν πρέπει να συγχέονται με τις αρχές σχεδιασμού, όπως η ισορροπία, το εστιακό σημείο και ο τρόπος χρήσης του λευκού χώρου. Αντίθετα, τα στοιχεία του σχεδιασμού είναι τα συστατικά ενός σχεδίου, όπως το χρώμα, ο τύπος και οι εικόνες.

Ακολουθεί μια λίστα με τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στοιχεία στον σχεδιασμό γραφικών . Δεν χρειάζεται να ενσωματώσετε όλα αυτά σε μια δεδομένη εργασία. Η χρήση γραμμών και σχημάτων σε ένα σχέδιο μπορεί να προσφέρει μεγάλη ισορροπία χωρίς τη χρήση μιας φωτογραφίας, για παράδειγμα.

Σχήματα

Εικόνες Cavan / Η Τράπεζα Εικόνων / Getty Images

Από τα αρχαία εικονογραφήματα μέχρι τα σύγχρονα λογότυπα, τα σχήματα βρίσκονται στη ρίζα του σχεδιασμού. Μπορούν να είναι είτε γεωμετρικά (τετράγωνα, τρίγωνα, κύκλοι) είτε οργανικά και ελεύθερα σχηματισμένα (σχεδόν οτιδήποτε). Μπορούν να έχουν μαλακές καμπύλες ή σκληρές, αιχμηρές άκρες. Χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν διατάξεις, να δημιουργήσουν μοτίβα ή να τονίσουν ένα τμήμα μιας σελίδας. Ορίζουν όρια, είτε συνδέουν είτε διαχωρίζουν τμήματα της σελίδας. Δημιουργούν κίνηση και ροή, οδηγώντας το μάτι από το ένα στοιχείο στο άλλο. Μπορούν να αλληλεπιδρούν για να δημιουργήσουν πρόσθετα στοιχεία. Για παράδειγμα, το κείμενο σε μια σελίδα μπορεί να δημιουργήσει ένα σχήμα.

Με το γραφικό λογισμικό όπως το Illustrator, το Photoshop ή το δωρεάν GIMP, η δημιουργία και ο χειρισμός σχημάτων είναι ευκολότερη από ποτέ.

Γραμμές

Οι γραμμές χρησιμοποιούνται για να χωρίσουν χώρο, να κατευθύνουν το μάτι και να δημιουργήσουν φόρμες. Στο πιο βασικό επίπεδο, ευθείες γραμμές βρίσκονται σε χωριστά περιεχόμενα, όπως σε περιοδικά, εφημερίδες και σχέδια ιστοτόπων . Αυτό μπορεί βεβαίως να προχωρήσει πολύ περισσότερο, με καμπύλες, διακεκομμένες γραμμές και ζιγκ-ζαγκ που χρησιμοποιούνται ως καθοριστικά στοιχεία σε μια σελίδα και ως βάση για εικονογραφήσεις και γραφικά. Οι γραμμές συχνά συνδυάζονται με τύπο, πάνω ή κάτω, και αυτές δεν μπορούν να επεκτείνουν το πλήρες πλάτος του κειμένου.

Συχνά, οι γραμμές θα υπονοούνται, με άλλα στοιχεία σχεδιασμού να ακολουθούν τη διαδρομή της γραμμής, όπως τύπου σε καμπύλη.

Χρώμα

Το χρώμα είναι παντού και είναι τόσο διαδεδομένο που μπορεί να φαίνεται είτε προφανές στην επιλογή ενός σχεδιαστή, είτε να αποτελέσει περίπλοκη απόφαση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το χρώμα προκαλεί τέτοια συναισθήματα και μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, αλλάζοντάς το δραματικά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεχωρίσει μια εικόνα, να μεταδώσει πληροφορίες ή να τονίσει ένα σημείο, να ενισχύσει το νόημά της ή απλά να δείξει συνδεδεμένο κείμενο σε έναν ιστότοπο.

Οι σχεδιαστές γραφικών θα αποκτήσουν μια κατανόηση της θεωρίας των χρωμάτων, η οποία περιλαμβάνει τον τροχό χρώματος, κάτι που όλοι βλέπουμε στο σχολείο με τα κύρια κόκκινα, κίτρινα και μπλε χρώματα και τις σχέσεις τους μεταξύ τους. Αλλά το χρώμα είναι πολύ πιο περίπλοκο από την ανάμειξη χρωμάτων: περιλαμβάνει επίσης την κατανόηση των ιδιοτήτων χρώματος όπως η απόχρωση, η απόχρωση, ο τόνος, η απόχρωση, ο κορεσμός και η αξία. Υπάρχουν επίσης διαφορετικά έγχρωμα μοντέλα: το CMYK (που ονομάζεται αφαιρετικό μοντέλο) και το RGB , ένα πρόσθετο μοντέλο.

Τύπος

Τύπος είναι γύρω μας, βέβαια. Στον σχεδιασμό γραφικών, ο στόχος είναι να μην τοποθετείται μόνο κάποιο κείμενο σε μια σελίδα, αλλά να το κατανοεί και να το χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για επικοινωνία. Η επιλογή των γραμματοσειρών (γραμματοσειρές), το μέγεθος, η ευθυγράμμιση, το χρώμα και η απόσταση που διαδραματίζουν όλα. Οι γραμματοσειρές γενικά διασπώνται σε οικογένειες , όπως το Roman ή το Helvetica.

Ο τύπος μπορεί να ληφθεί περαιτέρω χρησιμοποιώντας το για να δημιουργήσετε σχήματα και εικόνες. Τύπος μπορεί να επικοινωνήσει μια διάθεση (ζεστό, κρύο, χαρούμενο, θλιβερό) ή να προκαλέσει ένα στυλ (μοντέρνο, κλασικό, θηλυκό, αρσενικό).

Ο κατανοητός τύπος είναι μια ολόκληρη τέχνη στον εαυτό της. στην πραγματικότητα, ορισμένοι σχεδιαστές αφιερώνουν τον εαυτό τους στο σχεδιασμό γραμματοσειρών ή γραμματοσειρών αποκλειστικά. Αυτό απαιτεί την εξειδικευμένη γνώση των όρων τύπου , όπως ο πυρήνας (ο χώρος μεταξύ των γραμμάτων), ο οδηγός (ο χώρος μεταξύ των γραμμών) και η παρακολούθηση (ο συνολικός χώρος μεταξύ του τύπου σε μια σελίδα). Επιπλέον, ο τύπος έχει τη δική του ανατομία που πρέπει να γίνει κατανοητός για να σχεδιάσει αποτελεσματικά με γραμματοσειρές.

Τέχνη, εικονογράφηση & φωτογραφία

Μια ισχυρή εικόνα μπορεί να κάνει ή να σπάσει ένα σχέδιο. Οι φωτογραφίες, οι εικονογραφήσεις και τα έργα τέχνης χρησιμοποιούνται για να λένε ιστορίες, να υποστηρίξουν ιδέες, να προκαλέσουν συγκίνηση και να προσελκύσουν την προσοχή του κοινού. Οι φωτογραφίες παίζουν συχνά σημαντικό ρόλο στην επωνυμία, επομένως η επιλογή είναι σημαντική.

Μερικοί σχεδιαστές γραφικών δημιουργούν αυτό το έργο μόνοι τους. Ένας σχεδιαστής μπορεί επίσης να αναθέσει σε καλλιτέχνη ή φωτογράφο ή να το αγοράσει σε όλα τα επίπεδα τιμών σε πολλές ιστοσελίδες.

Υφή

Η υφή μπορεί να αναφέρεται στην πραγματική επιφάνεια ενός σχεδίου ή στην οπτική εμφάνιση ενός σχεδίου. Στην πρώτη περίπτωση, το κοινό μπορεί πραγματικά να αισθανθεί την υφή, καθιστώντας το μοναδικό από τα άλλα στοιχεία του σχεδιασμού. Η επιλογή χαρτιού και υλικών στο σχεδιασμό συσκευασίας μπορεί να επηρεάσει την πραγματική υφή. Στη δεύτερη περίπτωση, η υφή υπονοείται μέσω του στυλ σχεδιασμού. Τα πλούσια, πολυεπίπεδη γραφικά μπορούν να δημιουργήσουν οπτική υφή που αντικατοπτρίζει την πραγματική υφή.

Η υφή μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ενός σχεδίου: μπορεί να κάνει το κείμενο να εμφανίζεται 3-D, ανθισμένο, βυθισμένο ή οδοντωτό. μπορεί να κάνει μια φωτογραφία τόσο λεία όσο το γυαλί ή να βγει σαν μια οροσειρά. Στην πραγματικότητα, η υφή είναι πάντα παρούσα σε οποιοδήποτε γραφικό σχέδιο επειδή όλα έχουν επιφάνεια.