Μάθετε τον ορισμό και τον σκοπό της υφής στο γραφικό σχέδιο

Η υφή μπορεί να αναφέρεται στην πραγματική επιφάνεια ενός σχεδίου ή στην οπτική εμφάνιση ενός σχεδίου. Στην πρώτη περίπτωση, το κοινό μπορεί πραγματικά να αισθανθεί την υφή, καθιστώντας το μοναδικό από τα άλλα στοιχεία του σχεδιασμού. Η επιλογή χαρτιού και υλικών στο σχεδιασμό συσκευασίας μπορεί να επηρεάσει την πραγματική υφή. Στη δεύτερη περίπτωση, η υφή υπονοείται μέσω του στυλ σχεδιασμού. Τα πλούσια, στρώματα γραφικών μπορούν να δημιουργήσουν μια οπτική υφή που αντικατοπτρίζει την πραγματική υφή.

Πραγματική υφή

Ενώ τα περισσότερα στοιχεία σχεδίασης όπως το χρώμα και ο τύπος βλέπουν απλά το κοινό, οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να αισθανθούν την υφή. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση αυτού είναι με χαρτί. Η αίσθηση και το βάρος του χαρτιού μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αντίληψη ενός σχεδίου, καθιστώντας την επιλογή του σχεδιαστή μια κρίσιμη απόφαση. Οι επαγγελματικές κάρτες ή τα φυλλάδια σε ένα βαρέων βαρών χαρτί μπορούν να θεωρηθούν πιο επαγγελματικά από αυτά με μικρότερο βάρος. Ένα διαφημιστικό κομμάτι στο δημοσιογραφικό χαρτί μπορεί να κοστίσει λιγότερο, αλλά και να επιφέρει την επιθυμητή αίσθηση μιας εκστρατείας λαϊκής βάσης. Ο προϋπολογισμός τίθεται σε λειτουργία εδώ, καθώς το χαρτί υψηλής ποιότητας μπορεί να αυξήσει σημαντικά το κόστος ενός έργου, οπότε είναι σημαντικό να βρείτε την ισορροπία μεταξύ κόστους και εικόνας που προσπαθείτε να επιτύχετε.

Η υφή είναι επίσης ένα βασικό στοιχείο στη συσκευασία. Η αίσθηση και το βάρος του μετάλλου, του πλαστικού, του γυαλιού και άλλων υλικών που συνθέτουν πακέτα επηρεάζουν τη γνώμη του καταναλωτή για ένα προϊόν.

Οπτική υφή

Η υφή μπορεί επίσης να προσομοιωθεί μέσω του στυλ ενός σχεδίου. Τα επίπεδα κειμένου, σχήματα και γραμμές μπορούν να επιφέρουν την αίσθηση της υφής σε μια σελίδα ή στην οθόνη. Η φωτογραφία, η εικονογράφηση και η τέχνη σε συνδυασμό με τα γραφικά στοιχεία μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επίτευξη της εμφάνισης της υφής. Συνήθως, οι φωτογραφίες μιας πραγματικής επιφάνειας όπως το χαρτί χρησιμοποιούνται ως υπόβαθρο σε ένα σχέδιο. Το λογισμικό μοντέρνου σχεδιασμού, όπως το Photoshop, κάνει εύκολο τον πειραματισμό με στρώματα και οπτική υφή.