Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα καθαρισμού εγγραφών κρατά τις συλλογές Vinyl να ακούγονται παρθένες

Τα αρχεία βινυλίου μπορούν να ακούγονται υπέροχα όταν τα φροντίζετε

Τόσο μεγάλο μέρος της ηχητικής ψυχαγωγίας του σήμερα απολαμβάνεται μέσω αρχείων ψηφιακών μέσων σε κινητές συσκευές και / ή διαδοχικά μέσω διαδικτύου. Κάποιος δεν χρειάζεται να σκεφτεί πολύ για την τακτική συντήρηση σε τέτοιες πηγές μουσικής. Αλλά είναι μια διαφορετική ιστορία για όποιον ακούει ενεργά δίσκους βινυλίου. Σε αντίθεση με τους ψηφιακούς ομολόγους τους, τα αρχεία βινυλίου μπορούν να υποφέρουν από την έλλειψη κατάλληλης φροντίδας. Όχι μόνο η παραμέληση της καθαρότητας αυτής της αναλογικής μορφής καταλήγει να επηρεάζει άμεσα τον τρόπο που η μουσική ακούγεται, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη / φθορά τόσο στο ρεκόρ όσο και στη γραφίδα του πικάπ (επίσης γνωστή ως βελόνα).

01 από 08

Γιατί να καθαρίσετε τα αρχεία σας;

Η καλή φροντίδα των δίσκων βινυλίου θα επιτρέψει στη μουσική σας να διαρκέσει για δεκαετίες. JGI / Jamie Grill / Getty Images

Οι κύριοι κακοποιοί βρωμιάς που βγαίνουν τελικά σε αυλακώσεις του βινυλίου είναι τα αερομεταφερόμενα σωματίδια (π.χ. σκόνη, χνούδια, ίνες, γύρη κ.λπ.) και οτιδήποτε αφήνει τα δάχτυλα / χειρισμό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βρωμιά, λάδια, λίπη και ακόμη και οξέα. Όταν παίζετε ένα βρώμικο ρεκόρ, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η γραφίδα προσθέτει ένα στοιχείο θερμότητας (λόγω τριβής) καθώς ταξιδεύει κατά μήκος των αυλακώσεων. Με αυτή τη θερμότητα, τα σωματίδια και το πετρέλαιο συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα σκληρό υπόλειμμα που κολλάει στο βινύλιο και / ή στη γραφίδα. Αυτό το υπόλειμμα γίνεται η πηγή όλων των αποσπασματικών θορύβων - κτυπήματα, σκάψιμο, μυρμήγκια - ίσως ακούσετε κατά την αναπαραγωγή του ρεκόρ. Αν παραμείνει ανεξέλεγκτη, η μουσική θα ακούγεται χειρότερη όσο περνά ο καιρός και δεν υπάρχει τρόπος για να επιδιορθώσετε μια κατεστραμμένη εγγραφή. Επιπλέον, θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε την κασέτα περιστρεφόμενης πλάκας νωρίτερα από ό, τι αργότερα.

Αλλά τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι δύσκολο να κρατήσετε τα αρχεία βινυλίου καθαρά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκοπεύετε να ψηφιοποιήσετε τη συλλογή δίσκων βινυλίου . Απλά πρέπει να προσέχετε τη συνήθεια καθαρισμού κάθε φορά που αποφασίζετε να παίξετε ένα. Ο στεγνός καθαρισμός είναι αρκετά καλός για να πάρει τα περισσότερα από τα συντρίμμια της επιφάνειας - χρειάζεται υγρό καθάρισμα για να καθαρίσει αποτελεσματικά τις αυλακώσεις. Υπάρχει ένας αριθμός προϊόντων / μεθόδων που βοηθούν τη διαδικασία αυτή, από τις ολοκληρωμένες λύσεις - όπως το επαγγελματικό καθαριστικό καταγραφών - έως τις οικονομικά αποδοτικές - όπως μια βινυλική βούρτσα. Κανένα από αυτά δεν είναι "τέλειο", καθώς το καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Επομένως, εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε ποιος ταιριάζει καλύτερα. Απλά θυμηθείτε ότι κάθε είδους καθαρισμός είναι καλύτερο από κανένα!

Συμβουλή μπόνους: Εδώ είναι οι σκέψεις μας σχετικά με τα καλύτερα μέρη στο διαδίκτυο για να αγοράσετε λευκώματα βινυλίου για τη συλλογή σας.

02 από 08

Εγγραφή μηχανή καθαρισμού

Η μηχανή καθαρισμού καρτών Okki Nokki Mk II (σε μαύρο χρώμα). Okki Nokki

Για την προσέγγιση all-in-one hands-off, μια μηχανή καθαρισμού δίσκων είναι ο τρόπος να πάει. Απλώς ορίστε μια εγγραφή βινυλίου κάτω στη μονάδα και ακολουθήστε τις οδηγίες λειτουργίας. Πολλά από αυτά, όπως το μηχάνημα καθαρισμού καρτών Okki Nokki Mk II, είναι πλήρως αυτοματοποιημένα (με κινητήρα) και χειρίζονται τόσο τον στεγνό όσο και τον υγρό καθαρισμό. Οι δίσκοι βινυλίου περνούν από την ξηρή διαδικασία βουρτσίσματος για να αφαιρέσουν όλες τις χαλαρές σκόνες και τα συντρίμμια προτού πλυθούν με υγρό διάλυμα. Αυτοί οι τύποι μηχανών έχουν ενσωματωμένα κενά και δεξαμενές που απορροφούν και αποθηκεύουν όλο το χρησιμοποιημένο υγρό, αφήνοντας τα αρχεία βινυλίου χαλαρά και ξηρά. Το μόνο που πρέπει να παρέχουν οι χρήστες είναι το απεσταγμένο νερό για το διάλυμα καθαρισμού και το ξέβγαλμα. Ενώ τα μηχανήματα καθαρισμού δίσκων είναι φανταστικά, δεν είναι ούτε μικρά (περίπου το μέγεθος ενός άλλου πικάπ) ούτε φθηνά. Μπορούν να κυμαίνονται σε τιμές από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες δολάρια.

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

03 του 08

Καταγράψτε το πινέλο καθαρισμού

Η βούρτσα καθαρισμού δίσκων της Audio-Technica χρησιμοποιεί μαλακές τρίχες για να σκουπίσει με ασφάλεια τα σωματίδια. Audio-Technica

Αν μια μηχανή καθαρισμού δίσκων φαίνεται λίγο πολύ για τη συλλογή σας, τίποτα δεν χτυπά μια βούρτσα ρεκόρ βινυλίου για βασικό στεγνό καθάρισμα. Οι περισσότερες από αυτές τις βούρτσες χρησιμοποιούν είτε μια μαλακή επιφάνεια βελούδου (μοιάζουν με ξηρά γόμες για λευκούς πίνακες), τρίχες ζώων ή τρίχες από ίνες άνθρακα για να καθαρίσουν με ασφάλεια τη σκόνη και τα λεπτά σωματίδια. Αυτά είναι υπέροχα για να έχουν δεδομένου ότι δεν κοστίζουν πολύ ή καταλαμβάνουν ένα σωρό χώρο.

Ορισμένες βούρτσες καθαρισμού δίσκων έρχονται ακόμη και με μια μικρή βούρτσα γραφίδας για να διατηρήσετε την βελόνα του πικάπ σας καθαρή (επίσης πολύ σημαντική). Θεωρείται καλή πρακτική η στεγνή καθαριότητα ενός ρεκόρ βινυλίου πριν και μετά από το παιχνίδι για να αποφευχθεί οποιαδήποτε συσσώρευση - οι ίνες άνθρακα έχουν επίσης το πρόσθετο όφελος από τη μείωση της στατικής. Λίγα, κυκλικά σκουπίδια (ακολουθώντας τα αυλάκια) είναι μόνο που χρειάζεται. Το μειονέκτημα είναι ότι θα πρέπει να φροντίσετε να χειρίζεστε το βινύλιο και να μην αφήνετε δακτυλικά αποτυπώματα. Επίσης, αυτές οι βούρτσες προορίζονται για τακτική συντήρηση και όχι για να φτάσουν στις αυλακώσεις για βαθύ καθαρισμό.

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

04 του 08

Συστήματα πλύσης εγγράφων

Το σύστημα πλυσίματος καταγραφής Spin-Clean λειτουργεί χειροκίνητα και καθαρίζει ταυτόχρονα και τις δύο πλευρές του δίσκου βινυλίου. Spin-Clean

Τα καταγραφικά συστήματα πλύσης παρέχουν ένα πλήρες, βαθύτερο καθαρό που δεν μπορείτε να το πετύχετε μόνο με βασικές μεθόδους ξηρής χρήσης. Ο υγρός καθαρισμός των δίσκων βινυλίου με ένα σύστημα πλυσίματος θα αφαιρέσει λάδι, δακτυλικά αποτυπώματα, κολλημένα στη βρωμιά, και οποιαδήποτε από τα πιό επίμονα κομμάτια βρωμιάς που μια βούρτσα δεν θα μπορούσε να πάρει. Τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα πλύσης ρεκόρ έρχονται ως κιτ με όλα τα απαραίτητα (εκτός από εκείνα που απαιτούν αποσταγμένο νερό, το οποίο τροφοδοτείτε): νιπτήρα, υγρό καθαρισμού, υγρές βούρτσες, πανιά στεγνώματος. Ορισμένοι μπορεί επίσης να έρχονται με καπάκια και / ή στεγνωτήρια.

Μόλις γεμίσει η λεκάνη με το υγρό καθαρισμού, μια καταγραφή βινυλίου ρυθμίζεται κατακόρυφα μέσα (συνήθως τοποθετημένη σε μηχανισμό κύλισης), αφήνοντας το κάτω τμήμα βυθισμένο. Καθώς περιστρέφετε αργά το ρεκόρ με το χέρι, οι αυλακώσεις περνούν μέσα από το διάλυμα καθαρισμού. Ακριβώς να είστε προσεκτικοί για να μην αφήσετε κανένα υγρό να στάξει κάτω και να καταστρέψει την ετικέτα του βινυλίου.

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

05 του 08

Βινύλιο ρεκόρ βινυλίου

Το βινύλιο Vac είναι ένα ειδικό ραβδί που συνδέεται με τους συνήθεις εύκαμπτους σωλήνες κενού για εύκολο καθαρισμό δίσκων. Vinyl Vac

Αν σας αρέσει η ιδέα για βαθύτερο καθαρισμό δίσκων - ειδικά εάν οι υγρές / λύσεις είναι προαιρετικές - τότε ένα κενό ρεκόρ βινυλίου κάνει μια ιδανική επιλογή. Τα προϊόντα, όπως το Vac Vin, είναι ειδικά συρματόσχοινα που συνδέονται με το τέλος ενός τυπικού εύκαμπτου σωλήνα κενού. Καταγράψτε τα κενά όπως αυτά τα άγκυρα στον κεντρικό άξονα του περιστρεφόμενου τραπεζιού και έχετε μια βελούδινη επένδυση που καλύπτει τις αυλακώσεις του βινυλίου.

Καθώς περιστρέφετε την πιατέλα του πικάπ (καλύτερα με το χέρι), οι βούρτσες ραβδιών, χαλαρώνουν και απορροφούν τη σκόνη, τα σωματίδια και τα συντρίμμια. Οι μειωτήρες αναρρόφησης συμπεριλαμβάνονται για να βοηθήσουν στη ρύθμιση της ροής του αέρα για όσους διαθέτουν πιο ισχυρά κενά. Αυτές οι ταινίες κενού επίσης λειτουργούν με υγρό καθαρισμό, αν το επιθυμείτε. Απλά βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα υγρό / ξηρό κατάστημα ή ένα κενό που μπορεί να χειρίζεται υγρά.

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

06 του 08

Φάκελος από μικροΐνες και διάλυμα καθαρισμού

Τα πανιά καθαρισμού που δεν περιέχουν χνούδι μπορούν να στεγνώσουν σκουπίστε τα αρχεία βινυλίου με ένα τσίμπημα. mollypix / Getty Images

Εκείνοι που θέλουν το λιγότερο ακριβό υγρό / ξηρό καθάρισμα εγγραφών μπορούν να εγκατασταθούν για υφάσματα μικροϊνών χωρίς χνούδι και για λύσεις καθαρισμού δίσκων βινυλίου. Μπορείτε να πάρετε και τα δύο για λιγότερο από το ήμισυ του κόστους μιας βούρτσας εγγραφής, αν ψωνίσετε με σύνεση. Τα πανιά καθαρισμού μικροϊνών είναι ασφαλή (δηλαδή χωρίς γρατσουνιές) και είναι αποτελεσματικά για ευαίσθητες επιφάνειες, όπως τα γυαλιά συνταγών, οι οθόνες κινητών συσκευών και οι οθόνες τηλεόρασης / οθόνης . Μπορείτε να πάρετε ένα από αυτά και στεγνώστε ένα ρεκόρ βινυλίου περίπου τόσο εύκολα όπως θα κάνατε με μια βούρτσα εγγραφής. Και αν επιλέξετε να εφαρμόσετε διάλυμα για να καθαρίσετε τα αρχεία σας, αυτά τα υφάσματα πιέζουν ήπια και απορροφούν το υγρό καθώς τρίβονται μέσα από τις αυλακώσεις. Το συμβιβασμό είναι ότι κάνετε τα πάντα με το χέρι και πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα την προσέγγιση.

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

07 του 08

Ξυλόκολλα

Χρησιμοποιώντας κόλλα ξύλου για τον καθαρισμό των βινυλίου λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τις μάσκες του προσώπου στην ημέρα του σπα. Ελμέρ

Ίδια μέρη ακραίες και διεξοδικές, η κόλλα ξύλου έχει αποδείξει την ανθεκτικότητα του καθαρισμού δίσκων βινυλίου κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. Μπορεί να ακούγεται περίεργο από την αρχή, αλλά τα αποτελέσματα που είναι καθαρά, είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν. Σε αντίθεση με άλλους τύπους κόλλας, η κόλλα ξύλου δεν συνδέεται με βινύλιο ή πλαστικό, αλλά θα απομακρύνει όλες τις ακαθαρσίες από το αρχείο σας (ακόμη και στις αυλακώσεις) χωρίς να αφήνει υπολείμματα. Σκεφτείτε το σαν μια μάσκα προσώπου, αλλά για τη μουσική βινυλίου σας.

Το κόλπο για τη χρήση κόλλας από ξύλο είναι ότι πρέπει να εξαπλωθεί ομοιόμορφα ως ένα συνεχές κομμάτι χωρίς φυσαλίδες (μια σπάτουλα σιλικόνης βοηθά). Διαφορετικά, μπορεί να έχετε έναν σκληρότερο χρόνο αποκόλλησης, εάν υπάρχουν πολλές ενότητες. Βεβαιωθείτε ότι το ρεκόρ βρίσκεται σε επίπεδη επιφάνεια καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου και φροντίστε να μην κολλάτε στην ετικέτα. Το μειονέκτημα είναι ότι θα χρειαστεί να περιμένετε μια μέρα για να κόψει η κόλλα αρκετά ώστε να αφαιρεθεί με ασφάλεια. Στη συνέχεια, θα πρέπει να γυρίσετε το βινύλιο και να επαναλάβετε τη διαδικασία με την άλλη πλευρά. Αλλά η ανάποδη είναι ότι ένα μπουκάλι κόλλα θα σας επιστρέψει μόνο μερικά δολάρια.

Πλεονεκτήματα:

Μειονεκτήματα:

08 από 08

Γενικές συμβουλές:

Με τακτική συντήρηση, η συλλογή ρεκόρ βινυλίου θα παραμείνει καθαρή. Andreas Naumann / EyeEm / Getty Images