Το αυτοκίνητό σας θα επιζήσει μιας επίθεσης EMP;

Υπάρχουν μερικές ανταγωνιστικές σχολές σκέψης σχετικά με τις επιπτώσεις των ισχυρών ηλεκτρομαγνητικών παλμών, είτε με τη μορφή μιας επίθεσης ΕΜΡ είτε με ένα φυσικό φαινόμενο, όπως η εκτομή μάζας των κορώνων, σε αυτοκίνητα και φορτηγά.

Η συμβατική σοφία πηγαίνει ότι εάν το αυτοκίνητό σας έχει οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή θα ήταν τοστ μετά από μια επίθεση EMP, που είναι εκεί που η ιδέα ότι τα αυτοκίνητα χτίζουν κατά τη διάρκεια και μετά τη δεκαετία του 1980 δεν είναι EMP-ασφαλής προέρχεται από. Ωστόσο, οι δοκιμές σε πραγματικό κόσμο με προσομοιωτές EMP έχουν δημιουργήσει μικτά αποτελέσματα.

Ανεξάρτητα από το ποια κατασκήνωση εμπίπτει, το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι μετά από μια μεγάλης κλίμακας επίθεση EMP ή μια καταστροφική απόρριψη της μάζας του σώματος, είναι πολύ πιθανό ότι τα συστήματα παραγωγής και διανομής καυσίμων θα χτυπηθούν εκτός σύνδεσης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν το αυτοκίνητό σας επρόκειτο να επιβιώσει σε μια επίθεση EMP, θα σας έμεινε καθήλωσε ούτως ή άλλως χωρίς εναλλακτική πηγή καυσίμων.

Τι είναι ένα Emp;

Το EMP σημαίνει ηλεκτρομαγνητικό παλμό και βασικά απλά αναφέρεται σε μια τεράστια έκρηξη ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας σε κλίμακα που είναι πιθανό να επηρεάσει ή να προκαλέσει μόνιμη βλάβη σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική που έρχεται σε επαφή με.

Οι ηλιακές εκλάμψεις έχουν δημιουργήσει EMP που έχουν υποστεί ζημιά στους δορυφόρους στο παρελθόν και έχουν αναπτυχθεί και όπλα για την απενεργοποίηση των οχημάτων εξ αποστάσεως δημιουργώντας έναν ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό παλμό.

Όταν οι άνθρωποι μιλάνε για μια επίθεση EMP, αναφέρονται σε ένα από τα δύο διαφορετικά είδη όπλων. Το πρώτο είναι πυρηνικό χαρακτήρα και συνεπάγεται την απότομη απελευθέρωση μιας τεράστιας ποσότητας ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας μετά από πυρηνική έκρηξη.

Σε ένα κοινό σενάριο για την κρίσιμη ημέρα, αρκετά πυρηνικά όπλα, που αναφέρονται ως συσκευές ηλεκτρομαγνητικού παλμού (HEMP) μεγάλου υψομέτρου, θα μπορούσαν να εκραγούν στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες. Κάτι τέτοιο θα έβγαζε στη συνέχεια ολόκληρο το ηλεκτρικό δίκτυο και θα βλάψει τα αθόρυβα ηλεκτρονικά συστήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο άλλος τύπος επίθεσης EMP περιλαμβάνει ένα μη πυρηνικό όπλο. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούν μη πυρηνικές μεθόδους για να επιτύχουν την απόρριψη τεράστιας ποσότητας ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, συνήθως με τη χρήση εξαρτημάτων όπως τράπεζα πυκνωτών και γεννήτρια μικροκυμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, ο φόβος που συνδέεται με μια επίθεση EMP είναι ότι η αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ηλεκτρονικών συσκευών. Ορισμένες συσκευές θα μπορούσαν να τεθούν προσωρινά εκτός λειτουργίας, άλλες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν δυσλειτουργικά και τα περίπλοκα ηλεκτρονικά και το υλικό πληροφορικής ενδέχεται να καταστρέφονται ή να καταστρέφονται μόνιμα.

EMP Safe Vehicles

Δεδομένου ότι η ιδέα πίσω από μια επίθεση EMP είναι να πάρει ευαίσθητα ηλεκτρονικά και τα σύγχρονα αυτοκίνητα και τα φορτηγά είναι γεμάτα ηλεκτρονικά, η συνηθισμένη σοφία λέει ότι κάθε αυτοκίνητο που χτίστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 είναι πιθανό να είναι ευάλωτο σε EMP. Με την ίδια λογική, τα νεότερα οχήματα που εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από την ηλεκτρονική είναι πολύ πιθανότερο να υποστούν βλάβη σε περίπτωση τέτοιας επίθεσης.

Τα σύγχρονα οχήματα χρησιμοποιούν μια σειρά ηλεκτρονικά ελεγχόμενων συστημάτων, από έγχυση καυσίμου μέχρι κιβώτιο ταχυτήτων και όλα μαζί, οπότε φαίνεται λογικό ότι ένα ισχυρό EMP θα μετατρέψει οποιοδήποτε μοντέρνο όχημα σε ένα ακριβό βάρος χαρτιού κλείνοντας το ηλεκτρικό σύστημα ή μόνιμα βλάπτοντας το.

Σύμφωνα με αυτή τη λογική, τα παλαιότερα οχήματα που δεν χρησιμοποιούν πολύπλοκα συστήματα ηλεκτρονικών συστημάτων πρέπει να είναι ασφαλή από μια επίθεση EMP. Ωστόσο, η μικρή ποσότητα πραγματικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν πραγματικά δεν αντιστοιχεί κατ 'ανάγκη σε αυτές τις πολύ λογικές υποθέσεις.

Ευπάθεια αυτοκινήτων σε επιθέσεις EMP

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής ΕΜΠ, η συμβατική σοφία μπορεί να είναι λανθασμένη ή τουλάχιστον όχι πλήρως σωστή. Σε μια μελέτη που κυκλοφόρησε το 2004, η Επιτροπή EMP υπέβαλε 37 διαφορετικά αυτοκίνητα και φορτηγά σε προσομοιωμένες επιθέσεις EMP και διαπίστωσε ότι κανένας από αυτούς δεν υπέστη μόνιμες, παγιδευτικές ζημιές, αν και τα αποτελέσματα ήταν κάπως μικτά.

Η μελέτη υπέβαλε οχήματα σε προσομοιωμένες επιθέσεις EMP τόσο κατά το κλείσιμο όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, και διαπίστωσε ότι κανένα από τα οχήματα δεν υπέστη κακές επιδράσεις εάν η επίθεση συνέβη ενώ ο κινητήρας ήταν απενεργοποιημένος. Όταν η επίθεση συνέβη ενώ τα οχήματα ήταν σε λειτουργία, μερικά από αυτά έκλεισαν, ενώ άλλοι υπέστησαν άλλα εφέ όπως εσφαλμένα αναβοσβήνει τα φώτα.

Παρόλο που μερικοί από τους κινητήρες πέθαιναν όταν υποβλήθηκαν σε EMP, κάθε ένα από τα επιβατηγά αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν από την Επιτροπή ΕΜΠ ξεκίνησε.

Το εύρημα της μελέτης πρότεινε ότι το 90 τοις εκατό των οχημάτων που κυκλοφορούν στο δρόμο το 2004 δεν θα πάθουν καθόλου αρνητικές επιδράσεις από ένα ΕΜΥ, ενώ το 10 τοις εκατό είτε θα σταματήσει είτε θα υποστεί κάποια άλλη κακή επίδραση που θα απαιτούσε παρέμβαση οδηγού. Ο αριθμός αυτός αναμφίβολα αυξήθηκε κατά την επόμενη δεκαετία, δεδομένου ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ευφυή ηλεκτρονικά, αλλά κανένα από τα οχήματα που δοκιμάστηκαν από την επιτροπή EMP δεν υπέστη μόνιμη ζημιά.

Γιατί οι δοκιμές της επιτροπής EMP δεν μόνιμα βλάπτουν το ηλεκτρονικό αυτοκίνητο;

Υπάρχουν μερικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους η ηλεκτρονική στα αυτοκίνητα μας μπορεί να είναι λίγο πιο ισχυρή από ό, τι τους δίνουμε πίστωση. Το πρώτο είναι ότι τα ηλεκτρονικά στα αυτοκίνητα και στα φορτηγά είναι ήδη κάπως θωρακισμένα και επίσης τείνουν να είναι λίγο πιο ανθεκτικά από τα περισσότερα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης λόγω των σκληρών συνθηκών που υφίστανται ενώ βρίσκονται στο δρόμο.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ηλεκτρονικών σε ένα αυτοκίνητο είναι ότι το μεταλλικό σώμα του οχήματος μπορεί να λειτουργήσει ως μερικός κλωβός Faraday. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να επιβιώσετε το αυτοκίνητό σας να χτυπιέται από αστραπές, και είναι επίσης γιατί οι κεραίες ραδιοφώνων αυτοκινήτου βρίσκονται έξω από το εσωτερικό του οχήματος. Φυσικά, το αυτοκίνητό σας δεν είναι ένα τέλειο κλουβί Faraday, ή δεν θα μπορείτε να κάνετε και να λαμβάνετε κλήσεις κινητού τηλεφώνου.

Καλύτερη ασφάλεια από το να συγχωρείτε σε μια επίθεση EMP;

Ενώ κανένα από τα αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν από την Επιτροπή EMP το 2004 δεν υπέστησαν μόνιμη ή παγιδευτική βλάβη και μόνο ένα από τα φορτηγά χρειάζονταν ρυμούλκηση, αυτό δεν σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα είναι απολύτως απρόσβλητα από την EMP. Τα οχήματα που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία μετά τη μελέτη της Επιτροπής EMP θα μπορούσαν να είναι πιο ευάλωτα, λόγω των περισσότερων ηλεκτρονικών συσκευών, ή λιγότερο ευάλωτων, λόγω της ισχυρότερης θωράκισης από τις ηλεκτρονικές παρεμβολές.

Εν πάση περιπτώσει, το γεγονός είναι ότι ενώ είναι δυνατό για ένα EMP να βλάψει τα ηλεκτρονικά μέσα σε ένα αυτοκίνητο ή φορτηγό, δεν υπάρχουν ζωτικής σημασίας ηλεκτρονικά να βλάψουν σε παλαιότερα οχήματα. Εκεί παίζει το παλιό ρητό του "καλύτερα ασφαλές από το συγγνώμη".

Το ασφαλέστερο όχημα μετά από επίθεση EMP

Ενώ οι δοκιμές σε πραγματικό κόσμο φαίνεται να δείχνουν ότι τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα και φορτηγά θα ξεκινήσουν πίσω και θα οδηγήσουν καλά μετά από μια επίθεση EMP, υπάρχουν μερικοί άλλοι παράγοντες που δικαιολογούν την εξέταση. Για παράδειγμα, τα παλαιότερα αυτοκίνητα και τα φορτηγά είναι απλούστερα, ευκολότερα στην εργασία και συχνά πιο εύκολο να βρεθούν ανταλλακτικά. Και σε ένα χειρότερο σενάριο, μετά από μια επίθεση EMP, υπάρχει ένα σαφές επιχείρημα που πρέπει να γίνει για ένα παλαιότερο, αξιόπιστο όχημα που μπορείτε να εργαστείτε στον εαυτό σας.

Το άλλο βασικό ζήτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι, εάν καταργηθεί ολόκληρο το ηλεκτρικό δίκτυο, η παραγωγή και η παροχή καυσίμων θα είναι επίσης νεκρά στο νερό μέχρι να επανέλθει. Αυτό σημαίνει ότι θα κολλήσετε με τα καύσιμα που έχετε στο χέρι, όπου η γνώση για το πώς μπορείτε να φτιάξετε αιθανόλη ή βιοντίζελ στο σπίτι θα μπορούσε να είναι πολύ βολική.