Συμβουλές ασφάλειας υπολογιστών

9 βήματα για την προστασία του υπολογιστή σας από ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα

Η επίτευξη της καλής ασφάλειας των υπολογιστών μπορεί να φανεί δύσκολο έργο. Ευτυχώς, ακολουθώντας τα λίγα απλά βήματα που περιγράφονται παρακάτω, μπορεί να προσφέρει ένα καλό μέτρο ασφάλειας σε πολύ λίγο χρόνο.

1) Χρησιμοποιήστε το λογισμικό προστασίας από ιούς και κρατήστε το ενημερωμένο. Ελέγξτε για νέες ενημερώσεις ορισμών καθημερινά. Τα περισσότερα προγράμματα προστασίας από ιούς μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να το κάνουν αυτόματα.

2) Εγκαταστήστε τις ενημερώσεις ασφαλείας . Οι ευπάθειες στο λογισμικό ανακαλούνται συνεχώς και δεν κάνουν διακρίσεις από τον πωλητή ή την πλατφόρμα. Δεν πρόκειται απλά για ενημέρωση των Windows . τουλάχιστον κάθε μήνα, ελέγξτε και εφαρμόστε ενημερώσεις για όλο το λογισμικό που χρησιμοποιείτε.

3) Χρησιμοποιήστε ένα τείχος προστασίας. Καμία σύνδεση στο Διαδίκτυο δεν είναι ασφαλής χωρίς μία - χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να μολυνθεί ένας μη πυροπροστατευμένος υπολογιστής. Τα λειτουργικά συστήματα των Windows μεταφέρονται με ενσωματωμένο τείχος προστασίας, το οποίο είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή.

4) Μην παρέχετε ευαίσθητες, προσωπικές πληροφορίες. Μην παρέχετε τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή τις πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας εκτός εάν ο ιστότοπος εμφανίζει μια ασφαλή διεύθυνση URL, προφορτωμένη με το "https" - το "s" σημαίνει "ασφαλές". Ακόμη και όταν πρέπει να παρέχετε πληροφορίες πιστωτικής κάρτας ή άλλες ιδιωτικές πληροφορίες, κάντε το με σύνεση. Σκεφθείτε να χρησιμοποιήσετε το PayPal, για παράδειγμα, για να πληρώσετε για αγαθά που αγοράστηκαν ηλεκτρονικά. Το PayPal θεωρείται ευρέως ασφαλές και η χρήση του σημαίνει ότι η πιστωτική σας κάρτα και οι οικονομικές σας πληροφορίες φυλάσσονται σε έναν ενιαίο ιστότοπο και όχι σε πολλούς ιστότοπους.

Να είστε ενήμεροι για την ανταλλαγή πάρα πολλών πληροφοριών για τα κοινωνικά μέσα, επίσης. Για παράδειγμα, γιατί να παραγγείλετε το πατρικό όνομα της μητέρας σας ή τη διεύθυνσή σας; Οι κλέφτες ταυτότητας και άλλοι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τους λογαριασμούς των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης για να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες.

5) Πάρτε τον έλεγχο του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου. Αποφύγετε το άνοιγμα των συνημμένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λάβατε απροσδόκητα - ανεξάρτητα από το ποιος φαίνεται να την έχει στείλει. Θυμηθείτε ότι οι περισσότεροι σκουλήκια και το spam με Trojan-laden προσπαθούν να συγχωρήσουν το όνομα του αποστολέα. Και βεβαιωθείτε ότι ο πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν σας αφήνει ανοιχτό σε λοίμωξη. Η ανάγνωση του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε απλό κείμενο προσφέρει σημαντικά οφέλη για την ασφάλεια, τα οποία αντισταθμίζουν περισσότερο την απώλεια των πολύχρωμων γραμματοσειρών.

6) Αντιμετωπίστε IM με υποψία. Το Instant Messaging είναι ένας συχνός στόχος των σκουληκιών και των trojans. Αντιμετωπίστε το όπως ακριβώς θα στείλατε με email.

7) Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων - όσο μακρύτερα και πιο περίπλοκα, τόσο το καλύτερο. Χρησιμοποιήστε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε λογαριασμό. Εάν ένας λογαριασμός το υποστηρίζει, χρησιμοποιήστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Φυσικά, μπορεί να πάρει περίπλοκο να διαχειριστεί όλους αυτούς τους κωδικούς πρόσβασης, οπότε εξετάστε τη χρήση μιας εφαρμογής διαχείρισης κωδικών πρόσβασης . Αυτός ο τύπος εφαρμογής συχνά λειτουργεί ως plug-in προγράμματος περιήγησης που παρακολουθεί την καταχώρηση κωδικού πρόσβασης και αποθηκεύει τα διαπιστευτήριά σας για κάθε λογαριασμό. Το μόνο που πρέπει να απομνημονεύσετε είναι ο μοναδικός κωδικός πρόσβασης για το πρόγραμμα διαχειριστή.

8) Να είστε ενήμεροι για απάτες στο Διαδίκτυο . Οι εγκληματίες σκέφτονται έξυπνοι τρόποι να σας χωρίσουν από τα σκληρά κερδισμένα μετρητά σας. Μην ξεγελιέστε από τα μηνύματα που λένε θλιβερές ιστορίες ή κάνετε ανεπιθύμητες προσφορές εργασίας ή πολλά υποσχόμενα κέρδη από το λατό. Παρομοίως, προσέξτε το maquerading του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως ανησυχία ασφαλείας από την τράπεζά σας ή από άλλο ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου.

9) Μην πέσετε θύμα φλογών από ιούς . Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διαδίδει τον φόβο, την αβεβαιότητα και την αμφιβολία για τις ανύπαρκτες απειλές χρησιμεύει μόνο στη διάδοση περιττό συναγερμό και μπορεί ακόμη και να σας κάνει να διαγράψετε απολύτως νόμιμα αρχεία σε απάντηση.

Θυμηθείτε, υπάρχει πολύ περισσότερο καλό από το κακό στο Διαδίκτυο. Ο στόχος δεν είναι να είναι παρανοϊκός. Ο στόχος είναι να είστε προσεκτικοί, ενήμεροι και ακόμη και ύποπτοι. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και ενεργοποιώντας ενεργά την δική σας ασφάλεια, δεν θα προστατεύσετε μόνο τον εαυτό σας, θα συμβάλλετε στην προστασία και την βελτίωση του Διαδικτύου στο σύνολό του.